Pedagogika školního sportu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Advertisements

Předškolní vzdělávání v podmínkách současné mateřské školy Doc. PhDr. Eva Šmelová, Ph.D. PdF UP Olomouc.
Cíle dějepisné výuky, dějepisné kurikulum, RVP a výuka dějepisu Přednáška č. 4 AR 2014/2015.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Realizace projektu: –
1 Změny financování regionálního školství Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
Evropská sociální politika Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Prof. Martin Potůček, PhD., vedoucí kurzu
IX. Krajská konference k primární prevenci rizikového chování Prima třída PRIMA Gymnázium Ladislava Jaroše Holešov Mgr. Zdeněk Hrnčiřík.
1. Úvod do profesního poradenství Dagmar Svobodová.
Projekt Děti na startu. CO JSOU DĚTI NA STARTU  Celonárodní projekt všeobecné sportovní přípravy dětí předškolního a mladšího školního.
Didaktika TV jako součást kinantropologie Kinantropologie = vědní obor, jehož předmětem zkoumání je lidská pohybová činnost ve všech souvislostech. Má.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
KA6 - V ZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGICKÝCH PRACOVNÍKŮ K INTEGRACI ICT DO VÝUKY - "O BOROVÉ DIDAKTIKY SŠ„ O DBORNÉ PŘEDMĚTY P EDAGOG A TABLETY VE VÝUCE Dr. Michal.
1 Koordinátor S 1 Příprava vedoucích pracovníků a koordinátorů středních odborných škol na tvorbu a realizaci ŠVP.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_12.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
Ondřej Hýsek, Gymnázium INTEGRA BRNO Učíme o Moravě.
Problematika výchovy Formy, metody výchovy a výchovné utváření jednotlivých aspektů osobnosti Prezentace , KPG/RPEPS, Bc. Daniel Kantor.
Předmět didaktiky chemie. Cíl: Seznámení s prostředky materiálními i immateriálními, kterými je možné mladého člověka vychovávat a vzdělávat Podstata.
Pedagogické disciplíny II. Část Aplikované. Rozdělení aplikovaných pedagogických disciplín  Školské  Mimoškolské  Na hranici školských a mimoškolských.
Didaktická analýza dějepisného učiva Přednáška č. 6 AR 2014/2015.
ASEBS, 4. sem..  Široké chápání profesní sebeobrany a jejího projektování  Samostatná práce  Schopnost integrovat znalosti  Pochopení problému v širších.
INDIVIDUALIZACE VZDĚLÁVÁNÍ A ŠVP Vzdělávání ředitelů středních škol Kraje Vysočina Téma: Prezentuje: Ing. Josef Crha, ředitel SŠT Žďár nad.
Individuálně, ale společně a jinak
Poziční analýza školy Mgr. Miloslav Hubatka.
 Školská legislativa J. Šťáva katedra pedagogiky
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Komplexní systém hodnocení
Sportovní psychologie - aplikace
Technické vzdělávání, vyučovací prostředky, technická muzea.
Komplexní systém hodnocení
Mentoring, co a jak? Václav Šneberger
Plánování ve školní tělesné výchově
Obsah výchovy a vzdělávání, kurikulum
Mgr. Radek Pospíšil Katedra pedagogiky
Současné pojetí školní TV Zážitková pedagogika
Základní formy prodeje
Techniky práce s mentálně postiženými
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_14F Škola:
CÍLE ŠKOLNÍ TĚLESNÉ VÝCHOVY
Kateřina Lojdová Klima školní třídy Kateřina Lojdová
Didaktika sportovních činností
Adaptace jedinců v novém pracovním prostředí
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Pedagogická psychologie
Pedagogika II Lekce 2: Alternativní školství
Vliv sportu na rozvoj a motivaci mládeže Richard Beneš
Tělesný, funkční a psychický vývoj dětí a mládeže
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ B/ A/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Tělesná výchova na ZŠ praktické
Tělesná výchova na ZŠS -teoretická část
Vzdělávání v Praze Hlavní město Praha podporuje řadu projektů s cílem zvýšit kvalitu vzdělávání zaměření na instituce zřizované Hlavním městem Praha pomoc.
11. Program podpory zdraví v mateřské škole (Havlínová):
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
APLIKACE PEDAGOGICKÝCH PRINCIPŮ (ZÁSAD) VE SPORTOVNÍ EDUKACI
FORMY PRÁCE S TALENTOVANÝMI ŽÁKY
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
ÚVODEM… PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM 12. prosince 2018 I Liberec.
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
Centra kolegiální podpory
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Akční plán - plánované společné aktivity
Profesionalizace sociální práce v ČR
Rodičovské kompetence – silní rodiče v našem pohraničí
Struktura pedagogiky.
STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST
Odbor školství, mládeže a sportu Mgr. Terezie Doleželová
Transkript prezentace:

Pedagogika školního sportu

Pedagogika školního sportu školní sport = sportovní (pohybové) aktivity, které probíhají v rámci instituce školy pedagogika školního sportu u nás = didaktika (školní) tělesné výchovy (např. Vilímová, Rychtecký, Fialová) konkretizace pojetí školního sportu v ČR = Rámcové vzdělávací programy RVP pro základní vzdělávání (2004): vzdělávací oblast Člověk a zdraví = výchova ke zdraví a tělesná výchova (i zdravotní tělesná výchova) rozvíjení klíčových kompetencí žáků: - poznávání a pochopení zdraví jako nejdůležitější životní hodnoty - vnímání radostných prožitků z činností podpořených pohybem - pochopení významu zdatnosti, dobrého fyzického vzhledu i duševní pohody

Pedagogika školního sportu Školní sport musí reagovat na závěry výzkumů: snižuje se pohybová aktivita žáků a podíl organizovaných sportovních aktivit s narůstajícím školním věkem existují rozpory mezi přáním, preferencemi a zájmy a realizovanou školní pohybovou aktivitou Ve školním sportu jsou potřebné změny, např.: prohloubit ve výuce orientaci na žáka přípravu na zdravý životní styl přeměnit na jeho bezprostřední ovlivňování od jednostranné orientace na výkon přejít k uspokojení žáků, podporovat jejich prožitkovost a seberealizaci

Pedagogika školního sportu Nutné inovace v přípravě učitelů TV: o proměnách informuje celoevropský projekt AEHESIS = výzkum vzdělávání sportovních profesí (Aligning a European Higher Education Structure In Sport Science, http://www.aehesis.com) na oprávněné požadavky současné mládeže reagují studijní programy budoucích učitelů tělesné výchovy více zastoupeny dobrodružné aktivity, tance a hry než „klasická“ gymnastika, plavání nebo atletika

Aktuální témata ve výzkumech školního sportu ve světě: analýza vztahu školního sportu a rozvoje vybraných sociálních kompetencí žáků např.: výzkum vycházel z předpokladu, že k bezprostřednímu a individuálnímu prožívání výuky tělesné výchovy může dojít pouze tehdy, pokud žáci berou sportovní aktivity za své - předpoklady potvrdily závěry výzkumu: možnost vlastního rozhodování ve výuce tělesné výchovy je žáky vysoce ceněna žáci mají velký zájem o participaci na rozhodování týkajícím se obsahu výuky i metod výuky takto koncipované pojetí výuky tělesné výchovy hodnoceno jako efektivnější i z pohledu učitelů

Aktuální témata ve výzkumech školního sportu ve světě: vztah školní edukace a podpory zdraví komunikace ve výuce tělesné výchovy možnosti školy při výběru sportovních talentů edukační a sociální specifika sportovních škol problematika vztahu školního sportu a dívek: - specifičnosti v motorickém učení dívek - vliv působení školní TV na biologický a motorický rozvoj děvčat - nižší motivace dívek ke sportu ve volném čase - vztah pohlaví k výchově ke zdraví jako kurikulární problém