Paměť a soustředění.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Psychické projevy a stavy
Advertisements

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Jak se UČIT, aby mě to nebolelo
Paměťový systém Barbora Holečková. Paměť - je spojení navzájem na sebe působících systémů, jejichž společná úloha spočívá v uchovávání a znovuvybavování.
Slovníček pojmů Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství
Paměť Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov07 Autor Mgr. et Mgr.
Psychické stavy.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_17.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KOUTENSKA_12.
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Mgr. Miroslava Kubicová Název materiálu: Psychologie Označení materiálu: VY_32_INOVACE_PSY.S1.808.
Vývoj člověka Ontogeneze.
Efektivní učení.
UMĚNÍ UČIT SE Mgr. Michal Oblouk. UČENÍ  měli bychom: a)zjistit, jaký způsob učení nám nejvíce vyhovuje a používat ho b)uvědomit si, že je důležité procvičování.
Jak psát texty ke kombinované formě studia Projekt Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji.
Andrea Šveřepová Dita Fejlová Libor Nenutil
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Paměť je schopnost centrální nervové soustavy uchovávat a používat informace o předchozích zkušenostech je základem všech duševních procesů, vlastností,
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 6. ročník ZŠ Předmět: Dějepis Autor: Mgr. Tomáš Bicek Základní.
Exekutivní funkce Literatura:  Moraine Paula. Helping Students Také Control of Everyday Executive Functions.  Učebnice psychologie.
Paměť, pozornost, zapomínání
UČENÍ EVA JEŘÁBKOVÁ.
Myšlení a paměť Myšlení Proces sloužící k řešení problémů
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY PAMĚŤ.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_334_Vlivy prostředí na zdraví člověka Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
Mgr. Michal Oblouk. POZNÁVÁNÍ A VNÍMÁNÍ informace o světě kolem sebe získáváme prostřednictvím smyslových orgánů VNÍMÁNÍ = percepce, zachycuje to, co.
U ČENÍ Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.13 2.Číslo projektu:
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 05 – Paměť a učení NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné.
Cogito ergo sum. - Myslím, tedy jsem. René Descartes.
DRUHY PAMĚTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Novorozenecké, kojenecké a batolecí období Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_18_Novorozenecké,
Psychické stavy Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen 2016.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Paměť DUM_18. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE.
Jak si zapamatováváme a jak zapomínáme?. Paměť Paměť je schopnost přijímat, držet a znovu oživovat minulé vjemy. Znamená to uchování informace o podnětu,
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Pracovní plocha, okno, schránka
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
§ Soudní řízení § § § §.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele jako osnova k
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Vedení poznámek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Bělková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Vývoj člověka Ontogeneze.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 1_73
VY_32_INOVACE_48_Život ve škole – umění se učit
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Paměť Mgr. Vladimír Velešík.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
PAMĚŤ.
Pozornost a paměť, představivost
ČLOVĚK A JEHO ZDRAVÍ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Myšlení a paměť Myšlení Proces sloužící k řešení problémů
Obchod, trh Základy hospodaření.
Pozornost a paměť.
Transkript prezentace:

Paměť a soustředění

Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/21.3806 III/2 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.3806 ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost, Výchova k občanství ROČNÍK: 8. NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_10_4Ov_Paměť a soustředění AUTOR: Mgr. Michaela Janošťáková DATUM TVORBY: leden 2014 OVĚŘENÍ: 27. leden 2014 ANOTACE: Materiál slouží k prezentaci dané látky, ověřuje chápání výkladu, obsahuje opakování.

Paměť uchovává informace, zážitky, zkušenosti vše můžeme opakovaně používat, sbírat zkušenosti, poučit se z chyb

Fáze paměti vštěpování – uložení do paměti uchování vybavení ukládáme to, co vidíme, slyšíme důležitý je spánek – začlenění nového do existujícího systému v paměti uchování lépe uchováváme to, k čemu máme nějaký vztah, co nás zajímá vybavení to, co si vybavíme, může být nepřesné naše vzpomínky jsou zkreslené

Zapomínání vytěsňování z paměti nejvíce zapomínáme během prvních několika hodin od zapamatování, pokud informace neopakujeme po 1 dni zapomeneme asi 35 % informací, za 2 dny asi polovinu viz učebnice str. 29 (křivka zapomínání)

Druhy paměti krátkodobá – pracovní, při řešení úkolu dlouhodobá úmyslná – chceme si něco zapamatovat neúmyslná (bezděčná) mechanická – učíme se opakováním, s věkem se zhoršuje logická – tvoříme si souvislosti, logické celky, s věkem se zlepšuje

Pozornost důležitá při ukládání do paměti, při učení soustředěnost na určitou věc ovlivňuje ji: zdravotní stav vliv okolí zájem o činnost

Poruchy pozornosti rozptýlenost – neschopnost soustředit pozornost co vaši pozornost rozptyluje? např. nemoc, bolest, únava, nervozita, hlad, hluk, nevhodná teplota okolního prostředí, tlak vyvíjený okolím roztržitost – nízká dlouhodobá pozornost o kom řekneme, že je roztržitý? opakovaně zapomíná věci, schůzky, zhasnout…

Pamatujete? Proč je pro zapamatování důležitý spánek? - ve spánku třídíme a zařazujeme informace Jaké informace si zapamatujeme snáze? - ty, které nás zajímají, ke kterým máme nějaký vztah, které jsou spojené s nějakými emocemi Proč je nutné si nové informace opakovat, abychom si je zapamatovali? -bez opakování rychle zapomínáme, během jednoho dne až polovinu informací

Pamatujete? Proč je lepší učivo pochopit než se ho jen mechanicky naučit? - pokud se učíme mechanicky, zapomínáme mnohem rychleji, než když učivo chápeme Kdy se musíme učit spíše mechanicky a co z toho plyne? např. slovíčka do cizího jazyka, musíme je tedy pravidelně používat, příp. opakovat Kdy jste nepozorní? např. únava, ospalost, nezájem o látku, okolní ruch

Metodická poznámka: Citace a zdroje: Materiál odkazuje na učebnici Občanská výchova 8, vydanou Nakladatelstvím FRAUS v Plzni roku 2005, kde najdeme na stranách 28 – 30 zajímavá cvičení k vyzkoušení paměti. Citace a zdroje: Text zpracován podle http://cs.wikipedia.org/wiki/Pozornost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Janošťáková.