Hemiptera - Heteroptera (ploštice)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Monitoring bezobratlých říčních živočichů
Advertisements

HMYZ S PROMĚNOU DOKONALOU
Hmyz s proměnou dokonalou
Denní motýli.
Stavba a funkce orgánů u živočichů
HMYZ S PROMĚNOU NEDOKONALOU Vajíčko – larva - dospělec zdroj: www. cs
Přírodopis 6. ročník Hmyz Mgr. Helena Roubalová.
OBOJŽIVELNÍCI PŘÍRODOPIS 7. ROČNÍK.
Hmyz s proměnou nedokonalou
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
MĚKKÝŠI 2) mlži 3) hlavonožci ZNAKY: žijí ve vodě i na souši
KORÝŠI.
Blechy Michala Doskočilová.
Střechatky (megaloptera)
H M Y Z.
Hmyz Digitalizace výuky Příjemce
 sají rostlinné šťávy, některé sají tělesné tekutiny živočichů – bodavě savé úú  přední pár křídel je zčásti zpevněn – polokrovky  druhý pár je blanitý.
Chrostíci Andrea Vopálenská.
POŠVATKY (Plecoptera)
Třída:Hmyz nejpočetnější třída živočichů na Zemi souš i voda
Řád: Rovnokřídlí Podřád: Saranče
DVOUKŘÍDLÍ.
ŠVÁBI Řád: švábi (Blattodea) Kmen: členovci (Arthropoda)
Motýli Barbora Žáková
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
SÍŤOKŘÍDLÍ.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
BLANOKŘÍDLÍ Anna Poláčková, 2.A.
VÁŽKY Chrystyna Syňuková 2.B.
 podle nového systému se rozdělují do dvou řádů  Saranče (Caelifera)  Kobylky (Ensifera)  kobylky, cvrčci, krtonožky.
PLOŠTICE Jana Koucká.
Hmyz s proměnou dokonalou vajíčko – larva –kukla –dospělec zdroj:www
KUDLANKY (Mantodea) Vojtěch Beneš.
PAVOUKOVCI; HMYZ V RYBNÍKU
podkmen:HEXAPODA třída: Insecta - hmyz
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
JEPICE Autor: Daniel Ďásek.
DIDAKTICKÁ HRA PRO 6. ROČNÍK
Měkkyši Berenika Jurková 5.A.
Stavba těla hmyzu Učebnice str. 76/77.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona : III/2VY_32_INOVACE_273.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
NAŠI OBOJŽIVELNÍCI Obr.1.
Hmyz s proměnou nedokonalou
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Kudlanky a strašilky Autor: Mgr. Diana Mücksteinová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , únor
podkmen: žabernatí třída: korýši
Řád: Plecoptera (pošvatky)
Richard Gall Vyučující:Mgr.Ludvík Kašpar Obor: Technické lyceum Předmět: Biologie Školní rok: 2012/13 Třída: 1.L.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.7 Živočichové - dělení Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo.
Jméno:. * Pstruh říční * Zelené řasy * Rak říční * Kapr obecný * Štika obecná * Skokan hnědý * Blatouch bahenní * Leknín bělostný * Kachna divoká rybník.
Členovci. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky podkmene žabernatí klíčová slova : korýši, rak říční autor: Kamila Černá zpracováno:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
VZDUŠNICOVCI dýchají soustavou vzdušnic = rozvětvených trubic, které prostupují a okysličují všechny tkáně nejpočetnější skupina živočichů na Zemi patří.
Portál eVIM Stavba těla hmyzu.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Identifikátor školy: Šablona VY_32_INOVACE_38_Hmyz.
VY_32_INOVACE_39_Hmyz s proměnou nedokonalou
AUTOR: Mgr. Radoušová Marcela
zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62 AUTOR: Dana Tvrzníková NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_PŘ6_VÁŽKY TÉMA: VÁŽKY DATUM: duben 2012.
VY_52_INOVACE_61_ Členovci- korýši- pavoukovci-učební text
Chelicerata Hydracarina Argyroneta aquatica pavúk vodný
HMYZ PLOŠTICE.
Členovci vzdušnicovci.
Hmyz s proměnou dokonalou
Transkript prezentace:

Hemiptera - Heteroptera (ploštice) Hlava je primárně prognátní s ústními orgány bodavě savými. Primárně jsou ploštice dravé, mnohé druhy ale sají pouze rostlinné šťávy nebo jsou mycetofágní. Jejich pronotum je často štítkovité a prodloužené dozadu. Přední pár křídel většinou hemielytry (polokrovky). Častá je brachypterie či apterie. Na zadečku mohou ústit zápašné (repelentní) žlázy. Četné smyslové orgány. Dvojité oči, hydrostatické a tympanální orgány, trichobothrie na příkyčlí (Gerridae). Stridulace. Podřád se dělí na 7 infrařádů - vodní 2.

Pohyb - nohy a jejich adaptace Heteroptera (ploštice) Pohyb - nohy a jejich adaptace Nohy původně kráčivé (zachováno u č. Nepidae) různě modifikovány a specializovány: Naucoridae, Notonectidae, Corixidae - zadní pár přeměněn v nohy plovací, s lemem dlouhých a tuhých plovacích brv Notonectidae - na středních nohách hřebínky k čištění ústního ústrojí Gerridae - femury zadních nohou samce upraveny jako orgán k zachycení samice U pleustonních druhů nohy upraveny k běhu a chůzi po hladině. Bruslařky a hladinatky - pohyb po středním a zadním páru nohou. Vodoměrky - všechny 3 páry.

Pohyb - nohy a jejich adaptace Heteroptera (ploštice) Pohyb - nohy a jejich adaptace Všechny čeledi - kyčle oddáleny - stabilita. Poslední chodidlový článek 2. a 3. páru nohou (vodoměrky i 1.) nese výrůstek hustě obrvený hydrofóbními brvami. Predátoři - často mají přední nohy přeměněny v loupeživý orgán: holeň nebo i chodidlo se zavírá do žlábku na vnitřní straně stehna. Okraje stehna i holeně ozbrojeny trny, ostny nebo štětinami.

Heteroptera (ploštice) Pohyb - křídla Zadní křídlo se zachycuje na zadní okraj polokrovky - tvoří jednu plochu. Mohutný mesothorax, silné létací svaly - dobří letci (R. linearis až 100 km), ale létají zřídka. Pterygopolymorfismus častý, zpravidla samci okřídlení a samice apterní, ale často v rámci druhu škála: makropterní brachypterní mikropterní apterní (obvykle ne úplná, rudimenty) K severu převažují apterní, k jihu makropterní formy. Různé generace různě (Gerris - letní apterní, podzimní makropterní) Jednotlivé typy se liší často bionomicky (makropterní na výsluní)

Heteroptera (ploštice) Potrava Ústní ústrojí bodavého a savého typu Predátoři nebo vysávají rostlinné tkáně. Predátoři loví menší druhy vodního hmyzu, Ilyocoris i potěr, Plea - planktonní korýši. Kanibalismus. Corixidae - herbivorní, specializovaní na řasy. Přední nohy - shrabování řas k ústům. U rodů Hydrometra a Corixa se nasávaná potrava mísí přímo se slinami, jinak sliny vstřikovány. Sliny predátorů toxické, po vstříknutí do těla kořisti ihned působí omráčení nebo usmrcení - nepříjemné i pro člověka (Ilyocoris -bodule), u býložravých leptavý nebo rozpustný účinek na rostlinné tkáně.

Heteroptera (ploštice) Dýchání Až na vyjímky otevření tracheální systém - vzdušný kyslík. 1. a 2. Larvální instar r. Corixa a všechny instary r. Sigara - uzavřený - dýchají celým povrchem těla nebo pomocí konečníku. Aphelocheirus aestivalis - plastron Úprava dýchacích orgánu, způsob získávání vzdušné rezervy a její doplňování - velmi variabilní u jednotlivých čeledí. Corixidae - na hrudi dorsální a laterální vzdušné komory, k hladině hlavou a hrudí napřed Naucoridae - komory podobně, k hladině zadečkem napřed

Heteroptera (ploštice) Dýchání Notonectidae - larva po vylíhnutí vyplouvá k hladině, naplňuje tracheální systém vzduchem - celý život překompenzována. Na konci zadečku dýchací otvor, pod hladinou uzavřený 3 obrvenými ploškami. Do dýchacího otvoru ústí poslední pár stigmat, vzduch veden žlábky krytými hydrofóbními brvami k dalším průduchům. Téměř celé tělo kryto tenkým filmem vzduchu - hydrofóbní chloupky, lesk. Tykadla spočívají na vzduchové bublině - kontrolní orgán spotřeby vzduchu. Splešťule (Nepidae) - odlišně: Nymfy - konec zadečku protažen v krátký výběžek, ventrálně konkávní, uzavřený hydrofóbními brvami, ten se na zadečku větví, pod pochvami křídel vzdušná komora. Do větví a komory ústí stigmata. Imaga - dýchají rourkou ze dvou žlábků přiložených k sobě, při bázi - na konci 8. abdominálního článku - do něj ústí jediný funkční pár stigmat.

Heteroptera (ploštice) Rozmnožování a vývoj Většinou se rozmnožují na jaře a v létě. Vajíčka různé velikosti a tvaru jsou kladena obvykle na vodní rostliny. Z vajíček drobné nymfy obalené chitinosní košilkou. Paurometabolie. 5. - 6. unstarů. Vývoj obvykle 1 rok.

Hemiptera Nepomorpha - akvatické Gerromorpha - semiakvatické Tykadla krátká, shora zpravidla nezřetelná, pod hladinou (nekton, bentos) . Gerromorpha - semiakvatické Tykadla dlouhá, shora dobře viditelná, v pleustonu, těsně u břehu, vlhký mech. Pozn. - velikost těla = od př. okraje mezonota po konec zadečku

Hemiptera Nepomorpha - akvatické Čeleď: Nepidae - splešťulovití Nepa cinerea - splešťule blátivá, ve stojatých a mírně tekoucích vodách, při březích na rostlinách nebo v bentosu, 13,6 - 17,6 mm

Hemiptera Nepomorpha - akvatické Čeleď: Nepidae - splešťulovití Ranatra linearis - jehlanka válcovitá, v litorálu stojatých a tekoucích vod, běžně, 35 - 45 mm

Hemiptera Nepomorpha - akvatické Čeleď: Corixidae - klešťankovití Micronecta minutissima - klešťanka nejmenší, v tekoucích vodách, tůňkách, rybnících po celém území, 2,5 mm Micronecta poweri - tekoucí vody

Hemiptera Nepomorpha - akvatické Čeleď: Corixidae - klešťankovití Corixa punctata - k. velká, > 8 mm, běžně ve stojatých vodách Sigara striata - všeobecně a hojně ve stojatých vodách, cca 5 mm Sigara falleni - k. obecná, všeobecně a hojně ve stojatých vodách Cymatia coleoptrata - běžně ve stojatých vodách se submerzní vegetací, < 3 mm

Hemiptera Nepomorpha - akvatické Čeleď: Naucoridae - bodulovití 1 druh Ilyocoris cimicoides - bodule obecná, hojně, hlavně ve stojatých vodách s vegetací, 8 - 12 mm

Hemiptera Nepomorpha - akvatické Čeleď: Aphelocheiridae - hlubenkovití 1 druh Aphelocheirus aestivalis - hlubenka skrytá, v čistých tekoucích vodách, kamenité dno, v bentosu, v posledních letech opět četnější nálezy po celém území, 6,5 - 7 mm.

Hemiptera Nepomorpha - akvatické Čeleď: Notonectidae - znakoplavkovití 1 rod Notonecta glauca - znakoplavka obecná, běžný druh nejrůynějších typů vod stojatých i tekoucích, 11,5 - 12,5 mm další druhy zřídka

Hemiptera Nepomorpha - akvatické Čeleď: Pleidae - člunovkovití 1 druh Plea minutissima - člunovka obecná (dřívě Plea atomaria), po celém území ve stojatých vodách s hustou vegetací

Hemiptera Gerromorpha Čeleď: Mesoveliidae - nártnicovití jediný rod a druh Mesovelia furcata - nártnice evropská, 2,3 - 2,9 mm, běžně. V houfech na hladině na vodní vegetaci

Řád: Hemiptera Gerromorpha Čeleď: Hydrometridae - vodoměrkovití jediný rod Hydrometra stagnorum - vodoměrka štíhlá, 7 mm, běžně.

Řád: Hemiptera Gerromorpha Čeleď: Hebridae - rašelinatkovití 1 rod, 2 druhy Hebrus ruficeps - při březích, mechorostech

Řád: Hemiptera Gerromorpha Čeleď: Veliidae - hladinatkovití 2 rody, Velia caprai - hladinatka člunohřbetá, na hladině, při březích, stojaté vody, do 5 mm Microvelia reticulata - h. pobřežní, stejné biotopy, 1 - 1,5 mm

Řád: Hemiptera Gerromorpha Čeleď: Gerridae - bruslařkovití 2 rody Gerris lacustris - bruslařka obecná, všechny typy stojatých vod, i při březích tekoucích vod, hojně, 5,2 - 7 mm. Aquarius najas (dříve Gerris) - převážně na tekoucích vodách po celém území.

Řád: Neuroptera, = Planipennia (síťokřídlí) Blanitá křídla mají velmi hustou žilnatinu a jsou střechovitě ukládaná. Tykadla dlouhá.

Řád: Neuroptera, = Planipennia (síťokřídlí) Čeleď: Sisyridae rod: Sisyra Obligátní parazité sladkovodních hub a mechovek. Imaga: nenápadná, tmavá, těžkopádní letci. 2 - 2,5 mm délky. Křídla dlouze a hustě obrvená, v klidu střechovitě nad tělo. Vajíčka kladena na rostliny nad hladinou, larvy padají do vody, asi reotakticky vyhledávají kolonie hub. Larvy: zavalité tělo 4- 6 mm dlouhé, hustě obrvené. Hlava malá, dlouhá jehlovitá dopředu namířená tykadla. Ústní ústrojí: 2 savé trubičky (prodloužená maxila a mandibula) ústí přímo do jícnu. Trávící trakt prakticky neprůchodný, zbytky občas vyvrhovány.

Řád: Neuroptera, = Planipennia (síťokřídlí) Čeleď: Sisyridae - vodnářkovití rod: Sisyra Pohyb: tykadla - chůdy: zabodávají, vzepřou se a posunou - pohyb po nerovném povrchu kolonií Dýchání: apneustické, po páru žaber na 1. - 7. sternitu zadečku - článkované, přitisklé Vývoj: larvy vylíhlé z jara opouští na podzim kolonie houbovců, vylézají na pobřežní vegetaci (i keře a stromy) - 4 mm kokon k přezimování. Kuklí se na jaře. Sisyra fuscata - vodnářka hnědavá, ve stojatých a pomalu tekoucích vodách, larva 4 - 6 mm.

Řád: Neuroptera, = Planipennia (síťokřídlí) Čeleď: Sisyridae

Řád: Neuroptera, = Planipennia (síťokřídlí) Čeleď: Osmylidae 1 druh Imágo: 4- 5 cm, nápadné, ale žije skrytě, na křovinách v lesních údolích podél tekoucích vod. Létají večer třepotavým letem. Po kopulaci jsou vajíčka (1,5 mm) po několik dnů kladena na spodní stranu listů. Larva: asi 2 cm, ústní ústrojí bodavé - hroty - prodloužené mandibuly a maxily. Oběť nabodnuta, pak se hroty oddálí (fixace kořisti), usmrcení jedem z maxilárních žláz. Schopny se zdržovat delší dobu ve vodě, neplavou. Jsou dravé, živí se hmyzem. Přezimují na souši, na jaře upředou kokon a v něm se zakuklí. Jedna generace za rok.

Řád: Neuroptera, = Planipennia (síťokřídlí) Čeleď: Osmylidae Osmylus fulvicephalus (strumičník zlatooký) Semiakvatické dravé larvy žijí na březích vod.