Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HMYZ PLOŠTICE.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HMYZ PLOŠTICE."— Transkript prezentace:

1 HMYZ PLOŠTICE

2 PLOŠTICE Mají bodavě-sací ústrojí
První pár křídel je přeměněn na polokrovky, druhý pár je blanitý (štěnice jsou bezkřídlé). Známe kolem druhů, v ČR žije asi 900 . Tělo je většinou ploché. Nohy jsou často kráčivé, u vodních druhů plovací, u dravých pak přizpůsobené k lapání kořisti. Vodní prostředí: Splešťule blátivá Znakoplavka obecná Vodní hladina: Bruslařka obecná Vodoměrka štíhlá Suchozemští: Kněžice trávozelená Ruměnice pospolná Zákeřnice červená Parazité: Štěnice domácí

3 PLOŠTICE Jsou rozšířené po celém světě, existují suchozemské i vodní druhy. Jsou většinou býložravé, některé ploštice jsou dravé, jiné pak parazitují na teplokrevných živočiších včetně člověka.

4 SPLEŠŤULE BLÁTIVÁ Je dravá vodní ploštice, která vyhledává dna stojatých nebo pomalu tekoucích vod s bahnitým dnem a porostlými břehy. Hojně se vyskytuje především na zatopených rýžových polích v Japonsku, která jí poskytují dobré podmínky a spoustu potravy. Když je kořist dostatečně blízko, chytí jí předními končetinami, bodne ji svým sosákem a vpustí do ní jed. Jed kořist nejprve znehybní a poté způsobí, že se její vnitřnosti promění na tekutinu, kterou splešťule může vysát.

5 ZNAKOPLAVKA OBECNÁ Velikost - kolem 1,5 centimetru.
Plave pod vodou břichem nahoru (tedy naznak). Tomu je přizpůsobené i zbarvení těla. Zadní nohy jsou přeměněny ve velká silná "vesla". Dýchá vzdušný kyslík. Obývá stojaté vody s vodními rostlinami. Živí se převážně hmyzem. Při neopatrném chycení do ruky dokážou člověka bolestivě bodnout. Znakoplavky jsou schopny létat.

6 BRUSLAŘKA OBECNÁ Bruslařka obecná je hojná vodní ploštice.
Je 20 mm velká a má tělo a nohy pokryté chloupky. Zdržuje se na hladinách stojatých vod. Loví hmyz tak, že bodavě sacím ústrojím vysaje krev a oběť postupně slábne. Dospělí jedinci dobře létají Jejím životním prostorem jsou pomalu tekoucí vody. Tato ploštice se vyskytuje také na kalužích.

7 VODOMĚRKA ŠTÍHLÁ Vodoměrka má štíhlé, protáhlé a černohnědě zbarvené tělo, dlouhou dopředu protaženou hlavu. Má nepatrně viditelný sosák, kterým se přímo vbodne do kořisti a vysaje ji (nejčastěji drobný hmyz). Velikost těla mm. Obývá téměř celou střední Evropu. Většinu svého života přebývá na vodní hladině v blízkosti břehu. Vodoměrka lehce pobíhá po vodní hladině s pokrčenýma, doširoka roztaženýma nohama.

8 RUMĚNICE POSPOLNÁ Dorůstá velikosti okolo 1 cm a živí se sáním semen rostlin, mrtvých živočichů či vajíček hmyzu. Velmi často se vyskytuje ve větších skupinách. Křídla většinou nejsou plně vyvinutá. Nohy jsou černé. Kontrastní zbarvení ji chrání před nepřáteli - ptáky. Dává najevo, že není jedlá a to ji ochraňuje. Vyskytuje se v parcích, alejích s akáty nebo kaštany, na hřbitovech. Ve velkém počtu žije na lípách.

9 ŠTĚNICE Je noční hmyz parazitující na lidech, živí se výhradně lidskou krví. Štípance štěnice se zpravidla vyskytují v řadách po dvou a více štípnutích. To je způsobeno přesunem parazita o kousek dál v případě, že byla štěnice vyrušena během sání.

10 POUŽITÉ ZDROJE Klub Přírodozpytno na Okounovi <°)))><:. ><(((°> Diskusní server Okoun <°)))><: [online] [cit ]. Dostupné z: Ústav konstruování - FSI VUT Brno - Detaily o zaměstnanci Ing. Martin Vrbka, Ph.D.:. Ústav konstruování - FSI VUT Brno - Úvodní stránka: [online] [cit ]. Dostupné z: Hmyz, fotky hmyzu | Naturfoto.cz:. Fotografie přírody, fotky zvířat | Naturfoto.cz:[online] [cit ]. Dostupné z: Mexický deník (2):. Mexický deník (2): [online] [cit ]. Dostupné z: Hmyz Ploštice splešťule blátivá.jpg :: ucivo.webnode.cz:. Ucivo.webnode.cz:[online] [cit ]. Dostupné z: Hmyz Ploštice znakoplavka obecná.jpg :: ucivo.webnode.cz:. Ucivo.webnode.cz:[online] [cit ]. Dostupné z: Bruslařka obecná [Gerris lacustris] - fotografie přírody - jynx-t.net:. Fotografie přírody - jynx-t.net: [online] [cit ]. Dostupné z: Vodoměrka štíhlá - Wikipedie:. Wikipedie, otevřená encyklopedie: [online] [cit ]. Dostupné z: WEBBOSS.cz : Fotogalerie - Ruměnice pospolná:. WEBBOSS.cz : Tvorba - výroba webových stránek a WebDesign, www stránky pro Vás!: [online] [cit ]. Dostupné z: Hmyz Ploštice ruměnice pospolná.jpg :: ucivo.webnode.cz:. Ucivo.webnode.cz:[online] [cit ]. Dostupné z: File:Cimex lectularius.jpg - Wikipedia, the free encyclopedia:. Wikipedia, the free encyclopedia: [online] [cit ]. Dostupné z: JURČÁK, Jaroslav; FRONĚK, Jiří. Přírodopis 6. Olomouc : PRODOS, s. Wikipedie, Internetová encyklopedie [online]. Praha, 2002 [cit ]. Dostupné z WWW: <


Stáhnout ppt "HMYZ PLOŠTICE."

Podobné prezentace


Reklamy Google