VY_32_INOVACE_08_Literatura 19. století Romantismus

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1). Základní informace Dětství a mládí Mimoliterární život Dílo - rozbory jednotlivých děl (Childe Haroldova pouť, aj.) Smrt a její okolnosti Vliv do.
Advertisements

Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_18_24_Ernest Hemingway.  ANOTACE: Prezentace, která může sloužit jako výklad o životě a díle Ernesta Hemingwaye  AUTOR: Mgr.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
Tento materi á l byl vytvořen r á mci projektu EU pen í ze š kol á m Operačn í ho programu Vzděl á v á n í pro konkurenceschopnost Název školy:Základní.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Český jazyk a.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_05_CÉVNÍ SOUSTAVA
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Blues AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_29_04_HV8_Skála
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Romantismus VY_32_INOVACE_VII-A-10.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_10 Název Jan Neruda Téma hodiny Skupina Májová.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_05 Název Karel Jaromír Erben Téma hodiny Autor.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR. JANA ZELINKOVÁ.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ŠABLONA III/2 Literatura 8. ročník Test osobností „ KDO TO JE. “Mgr. L
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
VY_32_INOVACE_Jir_I_29 J.Prévert Název projektu: OP VK
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_25_Kultura_a_umění_ _romantismus_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/
Písně a jejich vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_11_PÍSNĚ A JEJICH VÝVOJ Téma:
Český jazyk 9. ročník RODIŠTĚ slavných.
RENESANCE A HUMANISMUS - 4
Karel Čapek NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
VY_32_INOVACE_D8.11 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: listopad 2011
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_14 Český romantismus
Nečekej na úsměv, abys byl milý ...
Užitečné závaží.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20-14_ Lucemburkové na českém trůně Číslo projektu:
VY_32_INOVACE_07_Literatura 19. století Romantismus
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jakub Hlávko Název materiálu:
ROMANTISMUS VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE
Téma (název prezentace)
Jen tak … Život se sestává z mnoha malých mincí,
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/18 
Autor: Mgr. Nováková Jana
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_09 Romantismus_Francie
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.17_Báseň Datum: 25.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
GUILLAUME APOLLINAIRE
Franz Schubert AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Literatura období romantismu
ŠABLONA III/2 Literární test 8. ročník Mgr
Konec 19. století VY_32_INOVACE_VII-A-18.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/07
Téma (název prezentace)
VY_32_INOVACE_Jir_I_30 J.Klapka Jerome
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_13 Romantismus Amerika
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK 1
TÉMA: RUCHOVCI – SVATOPLUK ČECH AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Realismus - Rusko VY_32_INOVACE_VII-A-14.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
ŽENA MEZI K V Í T Í M V.B.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_264_ČJ
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 19
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Šablona 32 VY_32_INOVACE_03_22_JAN AMOS KOMENSKÝ
5.D HUSITSTVÍ.
Generace buřičů.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Karel Hynek Mácha - Máj SHRnUTÍ.
Johan Sebastian Bach AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_08_Literatura 19. století Romantismus George Gordon Byron

Datum vytvoření projektu listopad 2011 Ročník 8. Popis prezentace Výklad učiva

George Gordon Byron 1788 - 1824

Šestý baron z Rochdale Anglický básník Přední představitel romantismu Považován za jednoho z největších evropských básníků

Jeho vlastnoruční podpis:

Lord Byron u Messolonghi

Z jeho života: Jeho život byl ovlivněn vrozenou nemocí nohy, která ho velmi trápila. Rád četl historické a rytířské romány. Po strýci podědil titul a pozemky. Se zděděným titulem se mohl účastnit zasedání ve sněmovně lordů. Zde několikrát vystoupil a hájil práva dělníků.

Lord Byron proslul nejen svým dílem, ale i způsobem života: Extravagance, výstřelky, mnoho milostných skandálů Dluhy, rozvod a obvinění z incestu Jeho bývalá milenka lady Caroline Lambová o Byronovi prohlásila, že je „šílený, zlovolný a je nebezpečné ho znát“.

Psal: Lyricko – epické skladby Filosofické básně Romány

CHILDE HAROLDOVA POUŤ Lyricko-epická skladba o čtyřech zpěvech Popisuje jeho putování z Anglie přes Portugalsko, Španělsko, Albánii, Turecko, Řecko a další země.

Ukázka z díla: „Chilď matku měl – a nezapomněl na ni, ač bez loučení prchnuv od ní spěl; měl sestru drahou – nespatřil jí ani, než počal pouť; a přátele-li měl, i těmto s bohem dáti odepřel. Přec nebyla hruď jeho železná! Však ten, kdo srdcem blouznivým kdy lpěl na málu milených, ten ví a zná, žeť trýzeň v loučení, ne těchy líbezná.“  

VĚZEŇ CHILLONSKÝ Je to poéma Byron se inspiroval ve Švýcarsku, kde navštívil hrad Chemlon. Zde byli vězněni političtí odpůrci.

Chillonský vězeň – ilustrace z díla

LARA Lyricko-epická poéma Mladý šlechtic Lara se vrací do svého království po dlouhých letech v cizině. Je nepřístupný svému okolí, ale pomáhá ve svém království a poskytuje utlačovaným příbytek. Umírá v boji.

DŽAUR Posmrtná zpověď mnicha, který prožíval milostná dobrodružství. Mnich pomstil smrt své dívky Laily, kterou utopil její pán (byla otrokyně). Potom vešel do kláštera.

DON JUAN Veršovaný satirický román (epos), ve kterém provádí hrdinu po celém světě. Román nebyl dopsán. Původně měl obsahovat 12 zpěvů, ale Lord Byron zemřel dříve, než se mu povedlo dílo dokončit.

V díle Lorda Byrona se inspirovali spisovatelé: Alexandr Sergejevič Puškin Karel Hynek Mácha Edgar Allan Poe. Karel Hynek Mácha se inspiroval jeho poemou Vězeň chillonský a napsal své nejslavnější dílo Máj.

Jeho citáty: „Noc ukazuje hvězdy a ženy v lepším světle.“ „Láska je přátelství s křídly, přátelství láska bez nich. „Je snadnější pro milovanou ženu zemřít, než s ní žít.“ „V lásce se střídá radost i bolest.

http://cs.wikipedia.org/wiki/George_Gordon_Byron http://plaguedoctor.blog.cz/1009/chillonsky-vezen-g-g-byron http://www.tommy-harold.estranky.cz/clanky/george-gordon-byron/childe-haroldova-pout/childe-haroldova-pout---zpev-prvy.html http://citaty.fabulator.cz/autor/lord-byron http://leccos.com/index.php/clanky/byron-george-gordon-noel