JAK DOBŘE NAPLÁNOVAT ZMÍRŇUJÍCÍ OPATŘENÍ NA VODNÍCH NÁDRŽÍCH

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vytváření podmínek pro podporu populací vranky obecné (Cottus gobio) v EVL Krkonoše Přednášející : Jiří KŘESINA.
Advertisements

Vliv příčných překážek a průplavních spojení na ichtyofaunu
SILNĚ OVLIVNĚNÉ VODNÍ ÚTVARY METODY A JEJICH VYUŽITÍ V PŘÍPADOVÉ STUDII V POVODÍ LABE, ČESKÁ REPUBLIKA DOBRÝ A MAXIMÁLNÍ EKOLOGICKÝ POTENCIÁL (GEP/MEP)
SILNĚ OVLIVNĚNÉ VODNÍ ÚTVARY METODY A JEJICH VYUŽITÍ V PŘÍPADOVÉ STUDII V POVODÍ LABE, ČESKÁ REPUBLIKA Hradec Králové, 20. leden 2004 Johan Van Assel Aquaplus.
VODSTVO ČR Díky poloze můžeme ČR označit za „střechu Evropy“ – ČR prochází hlavní evropské rozvodí, které rozděluje řeku do tří úmoří (viz. obrázek)
VODA OKOLO NÁS “VODA INSPIRUJE”.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6- vodstvo_CR
Česká republika-1 poloha, rozloha…
Eva Měráková, Lenka Jandová
VODNÍ NÁDRŽE ČESKÉ REPUBLIKY
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se základními vlastnostmi vodního.
STUDIE PROVEDITELNOSTI FARSKÉHO A BORECKÉHO POTOKA MĚSTO PLANÁ NAD LUŽNICÍ strana 1 STUDIE PROVEDITELNOSTI PŘÍRODĚ BLÍZKÝCH PROTIPOVODŇOVÝCH OPATŘENÍ V.
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Vodní Elektrárna.
Česká republika: Přehrady Hospodářský zeměpis
Vodní nádrže.
Česká republika: Českobudějovický kraj Hospodářský zeměpis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka,
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Česká republika: Rybníky Hospodářský zeměpis
Česká republika: Řeky Hospodářský zeměpis
Česká republika Vodstvo
HYDROLOGIE Mgr. Iva Lulayová.
VODSTVO ČR Díky poloze můžeme ČR označit za „střechu Evropy“ – ČR prochází hlavní evropské rozvodí, které rozděluje řeku do tří úmoří (viz. obrázek)
Plány dílčích povodí v Plzeňském kraji
Dvě metody odhadu populace plůdku candáta obecného na hluboké kaňonovité nádrži Římov Petr Blabolil Populační ekologie.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vodstvo ČR pro 4. ročník ZŠ
VODSTVO NA PEVNINĚ Vítek Urban prima.
Praktické příklady řešení odezvy říčního systému na antropogenní činnost v povodí.
Příroda naší republiky
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Srážky • Creek, vádí Odtok či vsakování Pramen Potok říčka řeka
Rybníky a rybníkářství
Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, v.v.i. | Podbabská 30/ 2582, Praha 6 | Pobočka Brno | Mojmírovo.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie České republiky Datum.
Vodstvo České republiky
VY_32_ INOVACE_ 11_ VLASTIVĚDA 4 Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou VODSTVO ČR Autor: Mgr.Renata Viktorinová.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Sladká voda přehradní nádrž jezero řeka.
VODSTVO ČESKÉ REPUBLIKY.
Adaptace v krajině, jejich potenciál a význam David Pithart, Beleco z.s., Koalice pro řeky z.s.
Revitalizace rašelinišť mezi Horou Sv. Šebestiána a Satzung – I. etapa.
Dopady změn klimatu na hydrologické poměry v povodí Rakovnického potoka Sestavil L. Kašpárek.
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_625.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_NAŠE_VODSTVO.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Jan Pravda NÁZEV: VY_32_INOVACE_02C_03_ Vodstvo České republiky TEMA:Česká republika.
Opatření vázaná na vodu v SC 4.3
Vodohospodářské aktuality
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 19. a 20. října 2016 Mgr. Ladislav Faigl.
Vodstvo České republiky
12.1 Hydrosféra - vodní obal Země
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ / /21
Pořízení a dodání zboží z pohledu DPH v rámci Evropské Unie
Česká inspekce životního prostředí
Projekt LABEL LABE-ELBE – Adaptace na povodňové riziko v povodí Labe
Elektronický obchod z pohledu České republiky
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Digitální učební materiál
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
Řeky ČR Člověk a jeho svět – vlastivěda 4.ročník školní rok 2010/11
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: Vodstvo ČR Číslo: EU DUM 6_09 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová Projekt:
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 2. a 3. října 2017.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Vodní nádrže 2017 DYNAMIKA FYTOPLANKTONU VODÁRENSKÉ NÁDRŽE HAMRY V PRŮBĚHU BIOMANIPULAČNÍCH OPATŘENÍ Radovan Kopp, Tomáš Zapletal, Pavel Jurajda, Zdeněk.
ZANÁŠENÍ TOKŮ A NÁDRŽÍ – PLOŠNÉ ZEMĚDĚLSKÉ ZNEČIŠTĚNÍ V POVODÍ VLTAVY
17 LET RÁMCOVÉ SMĚRNICE O VODĚ PŘÍNOS ANO NEBO NE?
Přehled velkých vodních elektráren
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jana Drtinová Číslo
Hydrosféra – vodní obal země.
Transkript prezentace:

JAK DOBŘE NAPLÁNOVAT ZMÍRŇUJÍCÍ OPATŘENÍ NA VODNÍCH NÁDRŽÍCH Libuše Opatřilová Oddělení plánování v oblasti vod Povodí Vltavy, státní podnik

JAK DOBŘE NAPLÁNOVAT ZMÍRŇUJÍCÍ OPATŘENÍ NA VODNÍCH NÁDRŽÍCH - přehled Pracovní skupina pod Evropskou komisí a výsledky její práce Plánování zmírňujících opatření – „dobrá praxe“ Silně ovlivněné vodní útvary ve správě státního podniku Povodí Vltavy Závěry

Řídící koordinační skupina (SCG) Pracovní skupina pro harmonizaci metod hodnocení ekologického potenciálu silně ovlivněných vodních útvarů Společná implementační strategie Rámcové směrnice o vodách (CIS) Řídící koordinační skupina (SCG) Pracovní skupiny (WG) Ecostat - interkalibrace (porovnávání) a klasifikace ekologického stavu Pracovní podskupina pro harmonizaci metod hodnocení ekologického potenciálu silně ovlivněných vodních útvarů

Pracovní skupina pro harmonizaci metod hodnocení ekologického potenciálu silně ovlivněných vodních útvarů Cíl: Nalezení souladu v přístupech jednotlivých členských států k hodnocení dobrého ekologického potenciálu Výstup: HALLERAKER, J.H. a kol., 2016. Working Group ECOSTAT report on common understanding of using mitigation measures for reaching Good Ecological Potential for heavily modified water bodies - Part 1: Impacted by water storage; EUR 28413; doi:10.2760/649695

Pracovní skupina pro harmonizaci metod hodnocení ekologického potenciálu silně ovlivněných vodních útvarů

Pracovní skupina pro harmonizaci metod hodnocení ekologického potenciálu silně ovlivněných vodních útvarů

Pracovní skupina pro harmonizaci metod hodnocení ekologického potenciálu silně ovlivněných vodních útvarů – „dobrá praxe“ Evropa si „ví rady“ s následujícími zmírňujícími opatření: zajištěním migrace ryb zajištěním dostatečných průtoků, včetně jejich variability a zmírnění rychle se měnících průtoků (špičkování) Již méně si ví rady se zmírňujícími opatřeními pro: zajištění managementu sedimentů zmírnění ovlivnění hydrologického režimu vzdutím zmírnění změn fyzikálně – chemických parametrů (především teploty) Přímo pro vodní nádrže se zabývá pouze jedním typem zmírňujících opatření – zmírnění rychlých změn hladiny v nádrži

Silně ovlivněné a umělé vodní útvary (HMWB a AWB) v povodí Vltavy HMWB na stojatých vodách: 15 vodních nádrží a 12 rybníků HMWB na tekoucích vodách: DVL_0110 Vltava od hráze nádrže Slapy po tok Sázava DVL_0030 Vltava od hráze nádrže Orlík po vzdutí nádrže Slapy HVL_0460 Vltava od Malše po vzdutí nádrže Hněvkovice včetně Bezdrevského potoka od hráze rybníka Bezdrev po ústí do toku Vltava Umělé vodní útvary: HVL_0610 Prostřední stoka od počátku po vzdutí rybníka Rožmberk, včetně toku Spolský potok od hráze rybníka Svět HVL_0660 Zlatá stoka DVL_0830 Vraňansko-hořínský plavební kanál KROMĚ DVOU NENÍ ŽÁDNÝ V DOBRÉM EKOLOGICKÉM POTENCIÁLU! ZMÍRŇUJÍCÍ OPATŘENÍ ZAMĚŘENA PŘEDEVŠÍM NA SNÍŽENÍ EUTROFIZACE

Silně ovlivněné a umělé vodní útvary (HMWB a AWB) v povodí Vltavy - mapa

Silně ovlivněné vodní útvary v povodí Vltavy – související problémy Migrace ryb vs. nádrže – z globálního pohledu je v ČR málo druhů životně závislých na migraci – losos a úhoř – smysluplný rybí přechod obvykle potřebuje i revitalizaci vlastního toku Špičkování pod nádržemi – spíše ojedinělé případy (VN Vřesník) Minimální či ekologické průtoky pod přehradami většinou zajištěny, problém je to spíše na tocích pod jezy s MVE Ovlivnění teplotního režimu Kolísání hladiny v nádrži Transport sedimentů a vzduté úseky Problematika rybníků – kromě organického a živinového zatížení i hydromorfologické ovlivnění a přerušená kontinuita toku Olešník - Zbudov

Rybníky vs. vodní toky pod nimi Malé pahorkatinné toky v povodí horní Vltavy v nadmořské výšce od 200 do 500 m nad mořem a velikosti povodí 10 až 100 km2 Ze 47 vodních útvarů v tomto typu toků jich 31 má střední až vysoké zatížení rybníky.

ZÁVĚRY Vodní nádrže jsou v České republice jednotně vymezeny jako silně ovlivněné vodní útvary Zmírňující opatření pro dosažení dobrého ekologického potenciálu jsou v současné době zaměřena především na živinové podmínky Na evropské úrovni se však pracovní skupiny rovnocenně zabývají i stavem hydromorfologie silně ovlivněných vodních útvarů „Dobrá praxe“ zmírňujících opatření je známa především pro tekoucí vody, u nádrží se zabývá zmírněním rychlého kolísání vodní hladiny Je potřeba i této oblasti věnovat dostatečnou pozornost, u vodních nádrží je vhodné se primárně zaměřit na stav litorální zóny, který ovlivňuje celý ekosystém Specifickým problémem povodí Vltavy jsou vodní útvary s přítomností většího počtu rybníků

Děkuji za pozornost libuse.opatrilova@pvl.cz