Geneticky modifikované organismy a jejich komercializace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv člověka na životní prostředí
Advertisements

Zdroje obživy pro lidstvo
Kdo smí pracovat s GMO?. GMONe- GMO Jakákoli činnost s GMO = nakládání  Uzavřené nakládání  Uvedení do životního prostředí – polní pokusy  Uvedení.
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Genetické inženýrství
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Ekolabeling.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Geneticky modifikované potraviny
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Volný pohyb zboží.
GenetickymodifikovanéorganizmyGenetickymodifikovanéorganizmy KVÍZ.
geneticky modifikované rostliny
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
PřF UP Bc. Milan Glabazňa, diplomová práce 2012 H1.
Geneticky modifikované organismy a výroba potravin a krmiv Odbor bezpečnosti potravin, environmentálního rozvoje a prevence znečištění Ing. Karel Říha.
Krmná dávka - jen kukuřice Veškerá kukuřice jen GMO Hypotetický příklad: brojler.
Podpora biomasy z invazních nepůvodních druhů? Vývoj právní úpravy
Zavíječ kukuřičný v roce Zavíječ kukuřičný v roce 2002.
BIOTRIN, Kulatý stůl 2006 Zelené suroviny pro chemický průmysl Jaroslav Drobník presentace je ke stažení na
PřF UP Bc. Milan Glabazňa, diplomová práce 2012 F1.
Biopotraviny ve školním stravování
Geneticky upravované potraviny Mazurová, Jeřábková, Vančurová, Kuttelwascherová.
PřF UP Bc. Milan Glabazňa, diplomová práce 2012 E1.
Geneticky modifikované organismy
Znečištění půdy a potravin
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Člověk a rostlina – kulturní rostliny, zemědělství, ekofarmy
Člověk a rostlina – genetické manipulace Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_.
Zdroje obživy pro lidstvo Radek Sláva Třída 2L VOŠ a SPŠE Olomouc, Božetěchova 3 Školní rok 2012/
Plísně a jejich jedy v potravinách
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Ekosystémy přírodní a umělé
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Spotřebitelská legislativa EU a nejnovější vývoj
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Vytvoření velkého vnitřního trhu a počátky Evropské hospodářské a měnové unie Dějiny EU Marian Kebísek.
Filozofická hlediska inovací Inovace, evoluce a civilizace Oldřich Syrovátka Katedra společenských věd FM VŠE.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Společná obchodní politika EU
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
PŘEDNÁŠKA Č. 3 GATT 1994 DOHODY NAVAZUJÍCÍ NA GATT 1994.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
UPOl 6. října 2010 TRANSGENOSE A VEŘEJNOST Jaroslav Drobník Přírodovědecká fakulta UK, Sdružení BIOTRIN.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Evropské environmentální právo úvodní přednáška
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Produkce obilovin Obiloviny výrazně ovlivňují výživovou bilanci světové populace ve všech světadílech a mají mezi ostatními zemědělskými produkty výsadní.
Novela zákona o geneticky modifikovaných organismech Zuzana Doubková Odbor environmentálních rizik a ekologických škod.
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
Biotechnologie, technologie budoucnosti Aleš Eichmeier.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední.
KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI Základní dokumenty Bezpečnostní strategie NATO Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dvořáček Josef. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
Maturitní otázka 17., 22 HACCP.
1 Název školy Číslo projektu Název materiálu Autor Tematická oblast
Úvod, základní principy a cíle
Biotechnologie rostlin a GMO
Geneticky modifikované organizmy
Biopotraviny.
Transkript prezentace:

Geneticky modifikované organismy a jejich komercializace Právo biotechnologií 2013 Filip Křepelka

Genetické modifikace organismů (GMO) GM jsou technicky představitelné u všech druhů organismů – rostlin, živočichů, hub, nižších organismů. Mění se DNA v gametách či zárodečných buňkách a projevuje se u potomků. Nemění se genom jedince, to není technicky možné – má obrovské množství buněk, které nelze měnit jednu po druhé.

Metody transformace DNA „Infekce“ - pomocí bakterií, které mají přirozenou schopnost vnášet své geny do genomu přinucením k reakci. Biolistika – cílená DNA se vysráží na povrchu částeček vhodných těžkých kovů. Ty se tlakem helia nastřelí do tkáně, ve zlomku se zasáhne jádro a dojde ke spojení cizorodé DNA. Transfekce – lipofekce, retroviry, mikroinjekce. Vše úspěšné ve zlomku případů, musí se přebrat.

Nutnost vyvinout organismus Na vlastní transformaci musí navázat regenerace (protokol). Je třeba vypěstovat příslušný organismus. U některých druhů se to daří, u jiných nikoli a nejsou postupy regenerace. Organismus musí být schopný se množit. Řada GMO organismů je sterilních.

Přínosy GM pro pěstování rostlin Selektivní rezistence proti herbicidům a ty pak používat na hubení škůdců. Rezistence vůči hmyzu v podobě zavedené schopnosti vytvářet jedy proti jednotlivým druhům hmyzu. Rezistence vůči virům, houbám. Odolnost vůči suchu. Tolerance soli či hliníku. Lepší schopnost přijímat živiny.

Přínosy GM pro suroviny z rostlin Zvýšení obsahu vhodných látek obsahujících molekuly zahrnující P a Fe a snižující znečištění půdy a vod a zároveň nutnost potravních doplňků pro zvířata. Zvýšení obsahu bílkovin a jejich vhodné typové směsi. Odstranění alergenů z potraviny. Zvýšení obsahu vitamínů (biofortifikace). Zbavení toxicity.

Přínosy GM živočichů Transgenní živočichové schopní vytvářet určité proteiny – slouží výrobě léčiv. Zvýšení schopnosti přibírat na váze chovných živočichů. Zvýšení obsahu vhodných mastných kyselin v těle zvířat krmených GM rostlinami, nízký obsah cholesterolu apod. Výzkum vyřazení jednotlivých genů.

Přínosy GM mikroorganismů Pracuje se na transgenních bakteriích, které by urychlily enzymatické procesy při výrobě potravin. Pokusy GM bakterií umožňující snížení kalorické hodnoty apod. Výsledky jsou poměrně omezené. Na mikroorganismech se nicméně provádí rozsáhlý laboratorní základní výzkum GM.

Zdravotní rizika GMO Obavy, že GM může způsobit zvýšený obsah toxinů, nebezpečí vyvolání alergií, možnost snížení imunity spotřebitelů. Žádá se předběžná opatrnost zejména v dlouhodobém měřítku. Vědecká kritika poukazy na tato rizika vesměs zlehčuje. Poukazuje se naopak na přínosy (menší nutnost užívání postřiků na škůdce, větší výnosy apod.).

Rizika GMO pro životní prostředí Jsou-li GM rostliny schopné rozmnožování, kříží se s běžnými druhy. Dochází k postupné kontaminaci osiva GM pozměněným genofondem. Nelze tomu zabránit s ohledem na přírodní metody šíření pylu a množení. Lze tlumit terminací – sterilitou. Má dopady na závislé rostliny a živočichy v potravním řetězci a jejich soutěž.

Využití GMO v současnosti - plodiny GM brambory s redukovaným škrobem bez amylózy, vhodné pro průmysl. GM kukuřice odolná tvorbou toxinu proti druhům hmyzu. Lepší rajčata, pevnější, větší plod. Výnosnější plodiny pro produkci biopaliv. Vyvíjí se řada dalších plodin: sója, cukety, cukrová řepa, cukrová třtina, papriky, pšenice, bavlna, vojtěška.

Komercializace GMO Vysoká míra monopolizace díky patentování a expertní dominanci. Monsanto Comp (MO, USA) je největší producent GM osiva. Patří mezi vedoucí firmy na poli GM výzkumu. Dlouhodobě zisková společnost, má mnoho spin-off a kooperací. Společnost čelí řadě úředních řízení a soudních sporů v řadě zemí.

Využívání GM plodin Drtivá většina GM plodin se pěstuje v málo vyspělých a středně vyspělých zemích. USA, Brazílie, Argentina, Indie, Kanada, Čína – 90% GM produkce. Zde představují GM plodiny 5-20% produkce. Značný nárůst v rozvojových zemích s ohledem na povolování či toleranci.

Postoje veřejnosti Zelená (rostlinná) GM je přijímána podstatně méně všeobecně než červená (lékařská GM). Výrazná podpora v Číně a v některých rozvojových zemích. Značná míra uznání obyvatelstva v USA. Výrazná míra odmítání zejména v Evropě. Značná míra neshody ve všech zemích.

Filosofická debata ohledně GMO Kritici připouštějí, že GM se ve své podstatě neliší od křížení. Představují však nepřiměřené urychlení a vystupňování křížení. Pro zastánce je podobnost s křížením důvodem pro podporu. Pokazuje se na přínosy – větší výnosy, mírnění zátěže spojené se škůdci, lepší kvalita.

Kontrola vytváření a užívání Státy začaly pod vlivem kritického a skeptického veřejného mínění podrobovat laboratorní vytváření GM dozoru. Provádí se posuzování vlivů na člověka a životní prostředí. Povoluje se a sleduje se využívání k jednotlivým účelům v souvislosti s uváděním do životního prostředí.

Označování výrobků z GM plodin a živočichů Ve většině zemí různé důsledky označení produkce jako výsledku zpracování GMO pro prodejnost – od malé po zásadní. Jednotlivé státy mají různý postoj k předepisování označování. Spor mezi right-to-know a need-to-know s ohledem na různé mínění ohledně rizikovosti jednotlivých druhů GMO a jejich užívání.

Rozdíly mezi jednotlivými státy ohledně přístupu ke GMO Státy světa měly a mají různou politiku vůči GMO obecně a jednotlivým případům. Politika prošla vývojem – od zachycení a zákazů ku dílčímu uvolnění. Řada států teprve postupně a dodatečně vyvíjí regulační rámec poté, co se na jejím území GM plodiny začaly pěstovat. Kontrola pěstování, rozdíly ve stanovených odstupech polí.

Vnitřní pnutí uvnitř EU EU – hospodářská a politická integrace 27 států s rozličnými politickými, ekonomickými a sociálními podmínkami. V některých zemích – Německo, Rakousko – značný odpor vůči GMO. Rakousko zavádělo zákazy pěstování GM plodin v rozporu s právem EU. Jinde - Španělsko, střední a východní Evropa – větší míra podpory a tolerance.

Kompromisní harmonizace v EU Nutnost sblížení úprav kvůli volnému pohybu zboží. Harmonizační směrnice 2000/18/ES. Nahradila přísnější směrnice z počátku 90. let, které zřetelně potlačovaly GMO. Obecně se požaduje kontrolované připuštění GMO, státy mohou odůvodněně přijímat omezení. Problémy s implementací směrnice.

Unifikace označování potravin z GM surovin v EU Nařízení EP a R 1829/2003 Jsou povolené plodiny – nevelký seznam masových plodin. Prakticky zejména v olejích. Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Evropský registr GM potravin Stanoví se hranice pro odlišení náhodně kontaminovaných surovin (0.9% - nutnost průkazu náhodnosti) od surovin záměrně GM.

Tržní přijetí odmítání Právo EU vytváří základní rámec pro dobrovolné ekologické zemědělství – nařízení 834/2007, zahrnuje absenci GM. Německo – rozšíření loga „ohne Gentechnik“. Soukromé udělování na základě přísnějších pravidel. Kritika „genfrei“ – je to nesmysl. Hnutí obcí, měst, církví žádající při pronájmu půdy neužívání GM plodin.

Regulace v ČR jako kompromis Zákon č. 78/2004 Sb., o nakládání s geneticky modifikovanými organismy a geneticky modifikovanými produkty. Upravuje se povolování, veřejné projednání, hodnocení rizik, přehodnocení, Seznam pro uvádění do oběhu, profesionálové, uzavřené nakládání, uvádění do živ.prostředí. Zapojení ministerstev životního prostředí, ministerstev zdravotnictví a ministerstev zemědělství, inspekcí, celních úřadů.

Liberalizace obchodu a GMO Právo WTO požaduje liberalizaci a SPS a TBT požaduje odůvodnění jednotlivých omezení vědeckými poznatky, což je u GMO problém. Spor mezi USA, Kanada a Argentina (DS 291,292,293) proti ES 2003-2005. ES prohrály, opatření byly v rozporu se SPS. V případě USA řízení o odvetných opatřeních, pokračující neochota EU.

Patenty GMO, monopolizace GMO jsou ve většině zemí způsobilé patentování (Monsanto častý držitel). Vytváření závislosti na dodávkách osiva (terminace) – mírní kontaminaci, vytváří nicméně závislost zemědělců, kvůli dominanci hrozí zneužití. Spory o využívání patentovaného GM osiva – chtěně či nechtěně – v souvislosti s kontaminací: otázky vyčerpání práv.

Cartagenský protokol Doplňuje Úmluvu o biologické rozmanitosti z roku 1992 (konference v Rio de Janeiro). Sjednán v roce 2000, vstoupil v platnost v roce 2003. 170 smluvních stran. Požaduje zvláštní informace a rozhodování v případě vývozu a dovozu za účelem posouzení vlivu na zdraví a životní prostředí. Při šíření do životního prostředí se připouští povolování ze strany státu dovozu. Kritika nesladění s právem WTO a pro odmítání přínosu GMO.