VY_32_INOVACE_CH.9.A.04-10 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.04_HMOTNOSTNÍ ZLOMEK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hmotnostní zlomek a koncentrace roztoku
Advertisements

Roztok homogenní směs 2 a více látek.
Název šablony: Inovace v chemii52/CH23/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Základní chemické výpočty.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Hmotnostní zlomek převáděný na %
Výpočet procentové koncentrace roztoku
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 8. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: listopad 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Složení roztoků Chemické výpočty
RoztokyRoztoky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
složení roztoků, hmotnostní zlomek, procentová koncentrace
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_223 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 AutorMgr. Petr Křížek PředmětChemie.
Hmotnostní zlomek složky směsi
Chemické výpočty III.
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
VY_52_INOVACE_02/1/2_Chemie SLOŽENÍ ROZTOKŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a.
Udávání hmotností a počtu částic v chemii
ŠablonaIII/2číslo materiálu397 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová ANOTACE: Výukový materiál je určen pro studenty 1.ročníku SŠ. Může být použit při výkladu základních chemických výpočtů.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: listopad 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Chemické výpočty II.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Složení roztoku Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka.
Výpočet hmotnostního zlomku
Výpočet procentového složení sloučenin Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Vlastnosti látek Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková.
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.15_FOSILNÍ PALIVA Název:
Základní škola Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE Složení roztoků – 8. ročník Mgr.Jitka Říhová.
VY_32_INOVACE_ _DOSTALOVA Hmotnostní a objemový zlomek Anotace Prezentace má za cíl seznámit žáky s pojmy hmotnostní zlomek a objemový zlomek látky.
Hmotnostní zlomek Mgr. Helena Roubalová
Hmotnostní zlomek kontrola úkolu. K 31/3 Kolik gramů 5% roztoku CuSO 4 můžeme připravit z 25 g CuSO 4.5H 2 O. Kolik g vody na přípravu tohoto roztoku.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_III/2_INOVACE_04-02 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Téma : Složení látek a směsí Hmotnostní podíly složení ropy: Uhlík: 84–87.
Rozlišování látek podle vlastností Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
SLOŽENÍ ROZTOKŮ. OBSAH Složení roztoků Vyjádření složení roztoků Nasycený roztok Nenasycený roztok Zředěný a koncentrovaný roztok Hmotnostní zlomek Procentní.
VY_32_INOVACE_ _DOSTALOVA Molární koncentrace Anotace Prezentace má za cíl seznámit žáky s molární koncentrace roztoku a jejím výpočtem. Obsahuje.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. VY_32_INOVACE_ČJ.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr.
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9
VY_32_INOVACE_C8-005 HMOTNOSTNÍ ZLOMEK Název školy
Roztoky.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.16_PALIVA Název: Paliva.
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.14_UHLÍK Název: Uhlík.
Ředění a směšování roztoků pomocí směšovací rovnice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Výpočet obsahu prvků ve sloučenině
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.13_pH Název: pH Číslo.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Směsi Chemie pro ZŠ 8.ročník.
Název: Rychlost chemické reakce
Hmotnostní zlomek převáděný na %
EU peníze středním školám
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Látková koncentrace.
Výpočty hmotnostní zlomek HRA
VY_32_INOVACE_F.6.A ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_F.6.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_F.6.A.10_TEPLOMĚRY Název: Teploměry.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
celková hmotnost roztoku
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/chemie
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Výpočet procentové koncentrace roztoku
Agrochemie – 7. cvičení.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_CH.9.A.04-10 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.04_HMOTNOSTNÍ ZLOMEK Název: Hmotnostní zlomek Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.1693 Název projektu: PRIMA ŠKOLA Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie Tematický okruh/téma: Chemické výpočty/ Hmotnostní zlomek Vytvořeno: 5. 11. 2011 ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva.

Znáš ODPOVĚĎ? Co je to směs? Jaké znáš druhy směsí? Je ovocný jogurt směs? Jaké složky obsahuje ovocný jogurt? Co je uvedeno na kelímku ovocného jogurtu?

Každá směs se skládá z několika různých složek. Každá složka je ve směsi zastoupena v nějakém množství. Znát množství některé složky obsažené ve směsi je v praxi velice důležité. například: množství tuku nebo cukru v jídle, obsah ovocné složky v jogurtu, . . .) Tento podíl můžeme vyjádřit pomocí hmotnostního zlomku.

HMOTNOSTNÍ ZLOMEK w w<1 Je to bezrozměrné číslo = nemá jednotku m(s) – hmotnost složky (jejíž podíl chceme znát) m(c) – hmotnost celé směsi Hodnota hmotnostního zlomku je vždy menší než 1 w<1

Příklad: Na jogurtu o hmotnosti 120 g je uvedeno, že jogurt obsahuje 3,5 g tuku. Určete hmotnostní zlomek tuku v jogurtu. = 0,029 Hmotnostní zlomek můžeme vyjádřit v procentech V jogurtu je obsaženo 2,9% tuku. w = 0,029 . 100 = 2,9%

m(c) m(s) – hmotnost rozpuštěné složky m(r) – hmotnost rozpouštědla Už víme, že ROZTOK se skládá z rozpuštěné složky a rozpouštědla. Hmotnostní zlomek se používá především při přípravě roztoků. Pokud například chceme připravit 20% roztok, pak použijeme upravený vzorec. m(s) – hmotnost rozpuštěné složky m(r) – hmotnost rozpouštědla m(c)

K naložení hub se používá solný nálev K naložení hub se používá solný nálev. Do jednoho litru vody (1000g) se dává 300g soli. Vypočítáme hmotnostní zlomek soli v solném roztoku. Nálev obsahuje 23% soli.

Vypočítej hmotnostní zlomek cukru v roztoku Vypočítej hmotnostní zlomek cukru v roztoku. Hmotnost cukru v roztoku je28g a hmotnost roztoku je 86g. 3 g látky smícháme s 78 g rozpouštědla. Jaký bude hmotnostní zlomek roztoku? Výsledek vyjádřete v procentech. Kolika procentní roztok připravíme smícháním 20g síranu měďnatého se 185g vody? w = 0,037 . 100 = 3,7% w = 0,098 . 100 = 9,8%

Metodické pokyny Na začátku zopakujeme již probranou látku, související s novým učivem. Zavedeme pojem hmotnostní zlomek, uvedeme vzorec. Vysvětlíme použití hmotnostního zlomku na příkladech. Na závěr upevníme učivo řešením příkladů.