Alkoholem a tabákem vše začíná

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
„Pivo, cigarety, marihuana a spol.“
Advertisements

KOUŘENÍ.
Rozšíření metod krátké intervence (nejen) pro zdravotníky v České republice Michal Miovský Tisková konference (13. září 2013) Projekt NETAD, reg. č. CZ.1.07/2.4.00/
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
KONOPNÉ PRODUKTY V ČR užívání, produkce, trh a metodika poradenství pro uživatele Pešek R., Mravčík V. Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové.
Alkohol a mladiství situace v Plzni
Indikátory ve zdravotnictví Základní zdravotní indikátory ve WHO Evropském regionu 2005 MUDr. Vladimír Príkazský, CSc.
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
Sociální epidemiologie a determinanty konzumace alkoholu v ČR se zřetelem k dětem a mladistvým v evropském kontextu. Možnosti prevence Ladislav Csémy.
Metodika výzkumu užívání návykových látek mezi mládeží v sociálně vyloučených lokalitách – pilotní ověření SocioFactor s.r.o. Chopinova 523/ Ostrava.
..a co jste o nich nevěděli
Rizikového chování v dospívání
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Socializační funkce rizikového chování Zisky a ztráty spojené s rizikem Jan Širůček, Michaela Širůčková Institut výzkumu dětí, mládeže a rodiny Fakulta.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Název Nebezpečí kouření
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
1 Hledisko OECD na rodičovskou péči Prezentace pro „Konferenci o rodičovské péči o děti a politice zaměstnanosti: Kolize nebo komplementarita?" Praha,
Předmět: Občanská výchova Ročník: první Téma: Soudobý svět
NIKO, s.r.o. Moderní je e-kouřit. Otakar Dokoupil Jan Kordík
Prioritní oblasti prevence, speciálního školství a institucionální výchovy MŠMT - Prevence, speciálního školství a institucionální výchovy.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Systém zdravotní péče v ČR v datech OECD a dalších
KOUŘENÍ A ZDRAVÍ WHO: KOUŘENÍ JE NEJVÝZNAMNĚJŠÍ
Fyzioterapie – životní prostředí a životní styl – praktika Milena Černá Ústav obecné hygieny.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Health Behavior of School-Aged Children
Intervenční programy, poradny podpory zdraví
MUDr. EVA VANÍČKOVÁ,CSc. Ústav zdraví dětí a mládeže
Spotřební daň z cigaret Mgr. Jan Kvaček. Struktura Stručná informace o populaci kuřáků Spotřeba cigaret, dostupnost cigaret Spotřební daň Poptávka po.
Alkohol v ČR MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra pro zdravotní péči Ministerstvo zdravotnictví.
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
ESPAD Evropská školní studie o alkoholu a jiných drogách Přehled hlavních výsledků Evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách v České republice.
 Evropská školní studie o alkoholu a jiných drogách  16-ti letí žáci 9-tých tříd, víceletých gymnázií, studenti a učni I ročníků různých středních škol.
Normální je nekouřit Program podpory zdraví a prevence kouření pro mladší školní věk (7 – 11 let) Autorky projektu: Mgr. Iva Žaloudíková Prof. MUDr. Drahoslava.
Užívání tabákových výrobků v dospělé české populaci (15 let a více) Výsledky studie GATS WHO/CDC 2012 MUDr. Hana Sovinová, PhDr. Ladislav Csémy Státní.
Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu.
1 Životní styl školních dětí - studie HBSC 2010 MUDr. Jarmila Rážová, Ph.D. Hygienická stanice hl. m. Prahy Národní síť podpory zdraví, o. s.
Praha, 5. prosince 2014 Nestlé podporuje mladé. Nestlé: jednička celosvětově i lokálně Tržby ČR&SR 2013Zaměstnanci ,3 mld CZK ,6 Světové.
Výsledky celonárodního šetření o spotřebě alkoholu v české dospělé populaci Ladislav Csémy Hana Sovinová.
Česká iniciativa pro astma obecně prospěšná společnost Prof. MUDr. Petr Pohunek, CSc.
POZADÍ VZNIKU ALKOHOLOVÉ STRATEGIE V EU A JEJÍ SOUČASNÁ PODOBA.
N ÁZEV ŠKOLY : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR : MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY _32_INOVACE_15_NEBEZPEČNÉ.
- 4. AT seminář Libereckého kraje Malá Skála 22 – 23/ Alkohol – legální závislost.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Sběr dat o drogách na regionální/místní úrovni MUDr. Viktor Mravčík.
Srovnání kouření marihuany a tabáku Kouření tabáku i marihuany představuje významné zdravotní riziko.
Zdůvodnění pro prevenci rizikového chování dětí a mládeže v ČR v kontextu mezinárodních srovnání MUDr. Alena Šteflová, Ph.D.,MPH WHO Regional Office for.
Rizika ohrožující zdraví
Psychiatrická komorbidita u osob závislých na alkoholu
Věcné učení Žijeme zdravě, škodlivost drog, alkoholu, cigaret
ORÁLNÍ ZDRAVÍ DOSPĚLÉ POPULACE ČR
Pavla Chomynová Ladislav Csémy
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Vliv nikotinu na zdraví člověka
Pracovní skupina Alkohol zodpovědně
VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_18_8. ročník_Drogy
Číslo v digitálním archivu školy
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_LEGÁLNÍ DROGY Výchova.
Státní zdravotní ústav Praha Centrum podpory veřejného zdraví
Hazard Alkohol a Děti 2018.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Klinika adiktologie 1LF UK a VFN v Praze
Národní zpráva z Mezinárodní studie občanské výchovy
Klinika adiktologie 1LF UK a VFN v Praze
leden 2010 ZNAČKY Z PORTFOLIA VINAŘSKÉHO FONDU POHLEDEM OBYVATEL ČR
Transkript prezentace:

Alkoholem a tabákem vše začíná MUDr. Petr Popov, MHA Společnost pro návykové nemoci ČLS JEP

Zpráva Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD, 5/2015) Od roku 2002 v ČR vzrostl počet patnáctiletých, kteří již mají zkušenosti s alkoholem, ze 70 % na 94 %. Obdobně podávají varovné informace o zhoršování situace v užívání alkoholu (a tabáku) zprávy WHO a výsledky ESPAD Česká školní populace zaujímá v těchto ukazatelích první místo v EU i ve světě.

Evropská školní studie o alkoholu a jiných drogách (ESPAD; 2011) Mezinárodní databáze zahrnuje 3913 studentů narozených v roce 1995. Celkově v ČR dotázáno více než 10 000 studentů. Cíle: získat spolehlivé informace o rozsahu užívání návykových látek mezi českou mládeží; sledovat trendy, k nimž došlo od roku 1995; analyzovat základní kontextové vztahy u vybraných indikátorů návykového chování; porovnat situaci v ČR se situací v Evropě.

ESPAD 2011: Kouření cigaret 75 % dotázaných zkoušelo kouřit; 42 % kouřilo v posledních 30 dnech; denně kouří 25 % šestnáctiletých; z nich je 8 % silných kuřáků (vykouří denně více než 11 cigaret). Podíl denních kuřáků mezi r. 2007 a 2011 se celkově nezměnil, mezi chlapci vzrostl z 7,9 % na 10,1 % a mezi děvčaty poklesl z 8,4 % na 6,4 %.

ESPAD 2011: Užívání alkoholu V užívání alkoholických nápojů je patrný nárůst v porovnání s daty roku 2007. Vzhledem k relativně vysoké spotřebě alkoholu mezi mladými lidmi v ČR jde o varující údaj. Nadměrné dávky alkoholu (5 a více sklenic při jedné příležitosti) více než 3krát v posledním měsíci konzumovala pětina studentů.

Výroční zpráva o stavu drog NMS RVKPP Nárůst užívání nelegálních drog Velmi vysoké užívání alkoholu a tabáku

Národní výzkum užívání návykových látek (Csémy, Sovinová, 2012)

Národní výzkum užívání návykových látek (Csémy, Sovinová, 2012) Alkohol v posledním roce pilo 84,0 % dotázaných (88,8 % mužů a 79,4 % žen) Pití nadměrných dávek alkoholu uvedla více než polovina všech dotázaných Škodlivé nebo problémové pití alkoholu podle screeningové škály CAGE se týká 9,3 % populace (12,6 % mužů a 5,6 % žen) Problém je cca u 600.000 dospělých osob

Alkoholem a tabákem vše začíná…

Doc. MUDr. Jaroslav Skála „Nevadí mi humbuk okolo drog, vadí mi ticho okolo alkoholu.“

Informace Zásadní pozornost zásadním problémům Média ? Informace nebo mytologie ? Zdraví „prospěšné“ užívání alkoholu

Šikmá věž Zdravotní prospěšnost „umírněného“ pití Odborné studie (??) Zkvalitňovaní metodologie posuzování kauzality u observačních studií je zdrojem pochybností ohledně protektivního efektu umírněné konzumace alkoholu na lidské zdraví Chikritzhs, T. et al., Addiction, 110, 726-727

„…budoucnost patří střízlivým…“