Těžiště a stabilita těles

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaTěleso a látka Název.
Advertisements

 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení zapojení a činnosti ledky, schematická značka ledky a obrázky.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Miroslava Šerá DATUM VYTVOŘENÍ: září 2011 NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_Fyzika_6.ročníku.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák navazuje na učivo probrané v 7. ročníku a učivo prohlubuje. Žák vysvětlí funkci čočky v lidském oku.
Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Alena Machová.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k naučení nového učiva. Žák pochopí, že se kolem nás vyskytují i jiné síly než gravitační.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k závěrečnému celkovému opakování učiva. Slouží k prověření znalostí. Práce a výkon Název školy:
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
Anotace : Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k rozšíření učiva o síle jako odvozené fyzikální veličině. Žák si připomene a prohloubí.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Prohloubení již probraného učiva polovodičů typu N a P a polovodičové.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vedení elektrického proudu v plynech Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis principu elektromotoru, princip činnosti elektromotoru s komutátorem,
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák naváže na znalosti, které získal o hustotě v prvouce a přírodovědě.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Petr Tomek Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_01_ Vzájemné působení těles Číslo projektu:
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žáci navazují na učivo probrané v 7. ročníku a učivo prohlubují. Žák zná základní typy čoček, umí je.
Opakování 1 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil-souhrnná cvičení
Elektrické spotřebiče v domácnosti
Polovodiče typu N a P, Polovodičová dioda
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Práce vykonaná pomocí jednoduchých strojů
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Vznik střídavého proudu
Změny skupenství látky
Elektromotor a jeho využití
Pohyb těles-fyzika hrou
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Souhrnné otázky, Světelné jevy
Pístové spalovací motory
Barva světla, šíření světla a stín
Polovodiče typu N a P, Polovodičová dioda
PŘÍRODOVĚDA 5. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Jeršovová.
Hra k zopakování a procvičení učiva (Test znalostí)
Název školy: Speciálnízákladníškola,Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_04_IV_Z6_pohyby_země.
Po čem šlapeme AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Další součástky s jedním přechodem PN
Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Pohybová (kinetická) energie tělesa
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Hustota-výpočet objemu
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
HMOTNOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_29.
Teplota – souhrnná cvičení II.
Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Tření-souhrnná cvičení
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Přírodní krajiny - test
Opakování 3 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Souhrnné opakování-VESMÍR
Hustota-výpočet objemu
Světlo a světelné zdroje
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_25_TROPICKÝ PODNEBNÝ PÁS TÉMA:TROPICKÝ.
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil-souhrnná cvičení
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Těžiště a stabilita těles Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací oblast: Člověk a příroda_Fyzika Datum: 09/2012 Název materiálu: VY_32_INOVACE_FY.7.A.04_Teziste_a_stabilita_teles Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.1693 Název projektu: PRIMA ŠKOLA Těžiště a stabilita těles Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva.

Těžiště: BOD, ve kterém působí gravitační síla na těleso, určíme ho jako průsečík těžnic, těleso má vždy jedno těžiště, nemusí být vždy uprostřed, nachází se blíže k místu, kde je více látky,

Postup při určování těžiště tělesa.

Těžiště stejnorodých těles: tělesa, která se skládají ze stejné látky, pokud mají pravidelný tvar, TĚŽIŠTĚ JE UPROSTŘED, pokud jsou souměrná podle osy, TĚŽIŠTĚ MAJÍ VŽDY NA TÉTO OSE, u nepravidelných těles (sekera, strom, jídelní vidlička, hokejka apod.) se TĚŽIŠTĚ NACHÁZÍ BLÍŽE K JEDNOMU KONCI (k těžší části) nebo dokonce VNĚ TĚLESA.

Těžiště u dutých těles: dutá tělesa (trubka, hrneček, naběračka, bota, loďka, koš apod.) mají TĚŽIŠTĚ většinou v dutině (NE VE STĚNÁCH)

Úkol: Uchopte volně v různých místech trojúhelník na rýsování a zjistěte, kde má těžiště.

Úkol: Odhadněte, kde se nachází těžiště učebnice fyziky. kniha=kvádr

Odpovězte na otázky: Kde se nachází těžiště kola bicyklu? Kam se posune těžiště našeho těla, když neseme v jedné ruce kbelík s vodou?

Kde se nachází těžiště hrušky? Vyberte správnou odpověď: Přesně ve středu. Ve spodní části. V horní části.

Odhadněte, kde se nalézá těžiště PET lahve, která je PRÁZDNÁ, NAPLNĚNÁ DO ČTVRTINY, POLOVINY A TŘIČTVRTĚ vodou a která je PLNÁ.

Podle vzájemné polohy těžiště a závěsu tělesa rozeznáváme TŘI RŮZNÉ ROVNOVÁŽNÉ POLOHY: STÁLÁ (STABILNÍ) VOLNÁ (INDIFERENTNÍ) VRATKÁ (LABILNÍ)

STÁLÁ (STABILNÍ) POLOHA TĚLESA: těžiště se nachází pod závěsem, pokud tyč vychýlíme z této polohy, vždy se vrací zpět

VOLNÁ (INDIFERENTNÍ) POLOHA TĚLESA: závěs je umístěn do těžiště, pokud tyč vychýlíme z její původní polohy, tyč zůstává v jakémkoli náklonu

VRATKÁ (LABILNÍ) POLOHA TĚLESA: čep závěsu je pod těžištěm, při nepatrném vychýlení z této polohy se tyč začne otáčet a přechází do polohy stálé

Vyberte správné názvy pro polohy těles: I. a) stálá poloha b) volná poloha c) vratká poloha II. a) stálá poloha b) vratká poloha c) volná poloha

Odpovězte: Proč se s břemenem na zádech nakláníme dopředu?

Nakreslete jednoduchý obrázek gymnasty cvičícího na kruzích a rozhodněte, kde je jeho těžiště a kdy se nalézá v jednotlivých polohách:

Použité zdroje: doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc., PaedDr. Jiří Bohuněk, Fyzika pro 7. ročník základní školy, nakladatelství Prometheus, 2004, ISBN 80-7196-265-1. Tesař J., Jáchim F., Fyzika 1 pro ZŠ, Fyzikální veličiny a jejich měření, pedagogické nakladatelství, a.s., SPN 2007. Tesař J., Jáchim F., Fyzika 2 pro ZŠ, Síla a její účinky-Pohyb těles, pedagogické nakladatelství, a.s., SPN 2008. Rauner K., Havel V., a kol., Fyzika 7 pro ZŠ a víceletá gymnázia, Nakladatelství Fraus 2005 galerie office www.officemicrosoft.com http://fyzweb.cuni.cz/piskac/pokusy/deska_teziste/deska_teziste3.jpg [cit:2012-09-19] http://fyzika.jreichl.com/data/M_tuheteleso_soubory/image087.png [cit:2012-09-19] http://it.pedf.cuni.cz/~proch/gif/teziste.gif [cit:2012-09-19] http://www.techmania.cz/edutorium/data/fil_0933.gif [cit:2012-09-19] http://mujvozik.cz/wp-content/uploads/2012/06/24601_Verschweis_Rahmen_w.jpg [cit:2012-09-19] http://3.bp.blogspot.com/- 5OqioDVzDI0/Tu88dsXhMTI/AAAAAAAAZQo/H4PVxKumkQQ/s1600/0022.JPG [cit:2012-09-19] http://ekolist.cz/fotobanka/albums/userpics/10020/z_pet_lahve.jpeg [cit:2012-09-19] http://kdf.mff.cuni.cz/vyuka/psp1/lib/exe/fetch.php?w=&h=&cache=cache&media=3_18_abc.jpg [cit:2012-09-19] http://fyzika.jreichl.com/data/M_tuheteleso_soubory/image094.png [cit:2012-09-19] http://fyzika.jreichl.com/data/M_tuheteleso_soubory/image095.png [cit:2012-09-19] http://fyzika.jreichl.com/data/M_tuheteleso_soubory/image093.png [cit:2012-09-19] https://is.muni.cz/do/fsps/e-learning/33246712/Biomechanika/images/30/obr18.png [cit:2012-09-19] [cit:2012-09-19]

Metodika prezentace: Prezentace slouží k naučení nového učiva. Žák si zároveň procvičí vysvětlené učivo a reaguje na otázky. Vysvětlení pojmu těžiště. Určení polohy těžiště. Žák pochopí, kde se nachází těžiště u stejnorodých, nepravidelných a dutých těles. Žák odpovídá na otázky. Vysvětlení tří rovnovážných poloh, které se rozdělují podle vzájemné polohy těžiště a závěsu tělesa. Žák odpovídá na otázky, sám tvoří odpověď nebo správnou odpověď vybírá.