URBÁNNÍ A RURÁLNÍ STUDIA jaro 2015 (2)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Brno 7. ledna 2010 Seminář pro předkladatele projektů do Integrovaného plánu rozvoje města Brna Postup předkládání projektů.
Advertisements

Dana Hendrychová Anna Vostřelová Univerzita Pardubice
PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
ZPRACOVÁNÍ STŘEDNĚDOBÝCH PLÁNŮ DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI ÚZEMÍ
Moravské kartografické centrum Velké Opatovice. Fosili je dostavbou zámku ve Velkých Opatovicích podle návrhu architekta Zdeňka Fránka. Stavba je výrazným.
§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.. kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší.
Perspektivy rozvoje venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Kvantitativní metody výzkumu v praxi (KMVP) 0. Poučení z minulých ročníků a novinky od ZS 2013 (2011) poslední aktualizace Jiří Šafr jiri.safr(at)seznam.cz.
Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR „Sociální integrace na Jesenicku“
ZAHRÁDKY aneb využití zahrádkářských kolonií ve výuce geografie
Integrované terénní vyučování Geografie
JÍZDA ZA POKLADEM HANÉ aneb „HANÁCKÉ CESTOVATEL“
Seminární práce Mgr. Bc. Radka Burketová N_TiM/pMPH
Název prezentace v zápatí1 Program workshopu „Bohatství Země“ ESF MU, Lipová 41a, Brno Učebna P101 1 POPULARIZACE VĚDY A VÝZKUMU V PŘÍRODNÍCH.
Vyhledávání českých regionů a měst uživateli Google autor bakalářské práce: Markéta Návratová vedoucí bakalářské práce: doc. Dr. Ing. Jiří Horák BAKALÁŘSKÁ.
VÝZKUM V OŠETŘOVATELSTVÍ
CVIČENÍ Z GEOGRAFIE EVROPY Jaro 2011 Mgr. Ondřej Herzán OPVK Inovace výuky geografických studijních oborů, CZ.1.07/2.2.00/
Propedeutický seminář k bakalářskému projektu
Základy regionální geografie
TERÉNNÍ VÝUKA GEOGRAFIE Malá Morávka – Karlov 15. až 17. dubna až 19. dubna 2013.
Analýza rozmístění prodejen a služeb na vybraném území
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. prof. Ing. Radim Farana, CSc.
Příprava dlouhodobého koncepčního rozvoje příměstského území
Strategie absorpce venkovských oblastí (SAVO) Zpracovala: Bc. Jana Bartošková, Bc. Petr Zajac Datum: 3. dubna 2013.
Terénní cvičení Statistické šetření a získávání dat na příkladu socioekonomických aspektů Jičína Bc. Kateřina Smrčková.
Diskuse u kulatého stolu na téma Sociálně prostorová diferenciace obyvatelstva a její vliv na kvalitu života ve městech a obcích České republiky Univerzita.
SUCHOZEMSKÉ EKOSYSTÉMY V
EKONOMICKÁ GEOGRAFIE seminář č. 3 Zadání seminárních prací - překlady.
Analýzy v projektu „Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji“
Geografický výzkum periferních oblastí Česka 1. Úvod do tématu, cíle přednášky, organizační záležitosti.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
12ZADI (cvičení) Marián Svetlík ZS 2011/2012 ZÁKLADY DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ K612 Ústav dopravních systémů K612ZADI Základy dopravního inženýrství CVIČENÍ.
Didaktika přírodopisu 2 Mgr. Libuše VODOVÁ Katedra biologie PdF MU.
Marketing v EU Ing. Alena Klapalová, Ph.D. č.d.634.
Fyzická geografie Podzim 2014 Z0026/2 – čtvrtek 18 – 18.50, Z4 Z0026/3 – čtvrtek 19 – 19.50, Z4 Cvičení 1 - Organizační pokyny Mgr. Ondřej.
Fyzická geografie Podzim 2013 Z0026/4 – pondělí 13 – 13.50, Z3 Z0026/5 – pondělí 12 – 12.50, Z3 Cvičení 1 - Organizační pokyny Mgr. Ondřej.
Marketing v EU Ing. Alena Klapalová č.d.634.
CVIČENÍ Z HODNOCENÍ KRAJINY Jaro 2010 Mgr. Ondřej Herzán.
Základní fakta Celková částka pro ZŠ a SŠ v republice (mimo hl. město) mil Kč Minimální částka na jeden projekt: 15 mil. Kč Maximální výše podpory.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
URBÁNNÍ A RURÁLNÍ STUDIA jaro 2015 (8) čtvrteční skupina Gustav Novotny.
GEOGRAFICKÁ KARTOGRAFIE Jaro 2012 Monika RUSNÁKOVÁ Hana KOČOVÁ 2.
Metody geografického výzkumu Fyzicko-geografická část Pedogeografie a pedologie Lukáš Dolák.
U-R URBÁNNÍ KRAJINA A JEJÍ SKRYTÉ VÝZNAMY - JARO 2015 (3) Gustav Novotny.
Jindřichův Hradec pilotního projektu 6 měsíců po zahájení Integrovaného dopravního systému v Jihočeském kraji.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
1 Dopravní simulace Lekce 1:Úvod. 2 Představení Ondřej Přibyl, Ph.D. Schůzky: Konzultační hodiny: dohodou.
Materiál je určen pro 4. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Hřbitovy- naše kamenná historie
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav podnikové strategie
Řešitelský tým Jméno BATELKOVÁ Kateřina KIRCHNER Karel KOLEJKA Jaromír
Hodnota vnímaná zákazníkem
Identifikační a lokalizační studie brownfieldů
Příprava společného IDS Prahy a Středočeského kraje
Autor: Bc. Lucie Nechvátalová Vedoucí: Ing. Ondrej Stopka, PhD.
Autor: Bc. Martin Dědič Vedoucí: doc. Ing. Jaroslav Žák, CSc.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
PROJEKT„ÚSPĚŠNÁ PRAXE PŘI ZVLÁDÁNÍ KOMUNITNÍCH KONFLIKTŮ V REGIONECH STŘEDNÍ A VÝCHODNÍ EVROPY” Projekt je finančně podpořen v rámci programu EK pro.
Brownfields v Brně a okolí
Efektivní dopravní obslužnost vybraného mikroregionu Jihočeského kraje
6. Seminář Jaroslav Biolek Podzim 2013
Dopravní řešení v územním plánování Úvod do cvičení předmětu DRUP
Seminář 1 – Téma a úvod odborného textu
Cvičení 10: SÍDELNÍ SYSTÉMY V PRAXI
PROJEKT„ÚSPĚŠNÁ PRAXE PŘI ZVLÁDÁNÍ KOMUNITNÍCH KONFLIKTŮ V REGIONECH STŘEDNÍ A VÝCHODNÍ EVROPY” Projekt je finančně podpořen v rámci programu EK pro.
Geografická kartografie
4. zasedání PS Vzdělávání pro území Plzeňského kraje
TÝDEN VĚDY A VÝZKUMU FA ČVUT WORKSHOP I
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
Transkript prezentace:

URBÁNNÍ A RURÁLNÍ STUDIA jaro 2015 (2) Gustav Novotny

O čem to dnes bude… Bližší vysvětlení výzkumných úkolů Úkol 1: Kontinuum celků v kulturní krajině Hyperurbán, urbán, suburbán, subrurál, rurál, hyperrurál Semestrální, ALE dílčí odevzdání 1) rekognoskace (terénní výzkum nepovinný) 2) terénní výzkum 3) další krok(y) – mentální mapování, otázky TUR apod. Individuálně nebo ve dvojicích

Hynek (2011) – prostorovost Brna

Mapa segmentů

Příklady… hyperurbán

urbán

suburbán

subrurál

Rurál a hyperrurál

Především Brno, ale nejen..

Další metodika Proniknutí do místních zvyklostí v jednotlivých čtvrtích, rozhovory s místními, návštěva pohostinských zařízení (?), vnímání genia loci dané čtvrti

První úkol Zamyšlení nad mapou, vlastní odhad a rekognoskace území V 1. úkolu terénní výzkum nepovinný Nakreslit nebo vytvořit na vytištěné mapě sk. Pondělí 12 h: do 15. března elektronicky NEBO do 16. března odevzdat přímo na cvičení sk. Čtvrtek 18 h: do 18. března elektronicky NEBO do 19. března odevzdat přímo na cvičení

První úkol – schéma práce v kurzu

Výzkumné úkoly – úkol 2 2) tematický výzkumný úkol Vybrané geografické téma na území Brna, s důrazem na daný segment (z úkolu 1) anebo i celé Brno, pokud je to pro téma vhodnější Fotografie, analýza Přibližně 6 stran Možnost vlastního návrhu Průběžně, doporučuje se od 1. dubna do 30. dubna, případně podle vlastního uvážení

Témata výzkumného úkolu Možnost vlastního návrhu 1) Rozrůstání města v posledních 25 letech 2) Analýza panelových sídlíšť – komparace v daném segmentu 3) Skladba obyvatelstva jednotlivých čtvrtí (podle věku, rasy, genderu…) 4) Vojenské areály a brownfieldy v Brně 5) Drobná sakrální architektura 6) Zahrádkářské kolonie 7) Dopravní stavby 8) Zaniklé (a vznikající?) železniční tratě 9) Rozrůstání MHD – analýza příměstských lokalit 10) Zdravotnická zařízení a jejich obslužnost 11) Zemědělské plochy v Brně a v příměstském periurbánu

Příklad: Sakrální prvky – studie brněnských hřbitovů Geografie pohřbívání Nekrogeografie (?) Kulturní krajina – sakrální prvky

Sakrální prvky – studie brněnských hřbitovů Rozmístění – důvody, změny Zrušené hřbitovy – rozpoznatelné v terénu? Současné hřbitovy – rozvoj a úpadek Analýza prvků (náhrobků..) a důvody rozdílů mezi jednotlivými nekropolemi

Burza témat Možnost vlastního návrhu 1) Rozrůstání města v posledních 25 letech 2) Analýza panelových sídlíšť – komparace v daném segmentu 3) Skladba obyvatelstva jednotlivých čtvrtí (podle věku, rasy, genderu…) 4) Vojenské areály a brownfieldy v Brně 5) Drobná sakrální architektura 6) Zahrádkářské kolonie 7) Dopravní stavby 8) Zaniklé (a vznikající?) železniční tratě 9) Rozrůstání MHD – analýza příměstských lokalit 10) Zdravotnická zařízení a jejich obslužnost – např. síť poliklinik 11) Zemědělské plochy v Brně a v příměstském periurbánu

Příště… Hybridní geografie Nexus Schéma kontinua/gradace Kulturní geografie a její využití při konkrétním výzkumu na území města Brna Hybridní geografie Hybrid geographies Sarah Whatmore Nexus Schéma kontinua/gradace

Příště…

KONEC Příští seminář za týden…