Opakování základních příkazů a syntaxí v programovacím jazyce Pascal

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Advertisements

ŘÍDÍCÍ STRUKTURY - PODMÍNKY
Programování v Pascalu
Algoritmizace od algoritmu k Pascalu.
Vnitřní řazení v poli (in sito)
1 Vnitřní řazení s využitím dynamických struktur Tvorba spojového seznamu je vcelku triviální záležitostí: a)Vytvořím prázdný seznam příkazem LIST:=nil.
Třetí cvičení Podmíněné příkazy Cykly Break a Continue Switch Return
Fronta - a)Implementace s využitím statických struktur (pole) b)Implementace s využitím dynamických struktur (spojového seznamu) odebírá se ze začátku.
Programování v Pascalu Přednáška 4
Programování v Pascalu Přednáška 10 RNDr. Hana Havelková.
Programování v Pascalu Přednáška 5 RNDr. Hana Havelková.
Algoritmizace a programování
If-else, do-while, switch, operátory
Programování v Pascalu Přednáška 7
Materiály k přednášce Úvod do programování Ondřej Čepek.
Větvení cykly J a v a Začínáme programovat Lucie Žoltá.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_15 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
1 Vyhledávání Principy vyhledávání Klasifikace klíče:  Interní klíč – je součástí prohlížených záznamů  Externí klíč – není jeho součástí, je jím např.
Algoritmizace a programování
Algoritmizace a programování Podmíněné a cyklické příkazy- 08
Informatika I 3. přednáška
Procedury a funkce Základní charakteristika a použití v programu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Vyučovací hodina 1 vyučovací hodina: Opakování z minulé hodiny 5 min Nová látka 20 min Procvičení nové látky 15 min Shrnutí 5 min 2 vyučovací hodiny: Opakování.
13AMP 6. přednáška Ing. Martin Molhanec, CSc.. Co jsme se naučili naposled Synchronizace procesů Synchronizace procesů Producent-Konzument Producent-Konzument.
Informatika I 2. přednáška
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_18 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
ALGO – Algoritmizace 2. cvičení
Podmienený príkaz. Kĺúčové slová  Pro podmínky se v Pascalu používají klíčové příkazy IF, THEN a ELSE.  Také se jim říká „príkaz vetvenia"..  Příkaz.
Algoritmy a programovací techniky
Sémantická analýza Jakub Yaghob
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ ŘAZENÍ PRVKŮ – PŘÍMOU VÝMĚNOU (BUBBLESORT) Vytvořila: RNDr. Ivanka Dvořáčková Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova.
5. Procedury a funkce Procedura je samostatně odladěný algoritmus, v programu může být volána vícekrát. Dvojí terminologie - rozlišujeme procedury a funkce.
Programovací jazyk PASCAL
Pascal - cykly.
Hlášky Hlášky v JavaScriptu jsou trojího typu: Hlášky v JavaScriptu jsou trojího typu: Alert Alert Prompt Prompt Confirm Confirm Alert – zobrazí upozorňovací.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
7. Typ soubor Souborem dat běžně rozumíme uspořádanou množinu dat, uloženou mimo operační paměť počítače (na disku). Pascalský soubor je abstrakcí skutečného.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_20 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Řízení běhu programu 5 Verze
Typy cyklů Do...Loop For...Next For Each...Next.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_16 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Příkazy cyklů. Co je to cyklus Jako cyklus označujeme opakované vykonávání určitého bloku příkazů Jako cyklus označujeme opakované vykonávání určitého.
ZÁKLADNÍ POJMY. ZDROJOVÝ TEXT PROGRAMU Tvoří: klíčová slova komentáře identifikátory.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ
Pascal – cyklus while Mgr. Lenka Švancarová.
Cvičení 2 Podmíněné příkazy, cykly. Podmíněné příkazy Podmínka – jakýkoliv logický výraz ( a=1,……..) ( a=1,……..) Příkaz – vlastní instrukce, která se.
Pascal - větvení.
Cvičení 3-4 Procedury, funkce,řetězce. Procedury Procedura Procedura Procedura je podprogram, který mění stav programu (změnou stavu proměnných nebo změnou.
Algoritmy Úkol: Vytvořte algoritmus pro zadání PIN do mobilu.
Algoritmizace a programování Algoritmy 4 – Vývojové diagramy (cykly)
PHP – CYKLY, POLE. CYKLY V PHP Cykly se používají, chceme-li opakovat určitou činnost, několikráte za sebou, opakovaně provádět stejnou proceduru. Postupně.
Algoritmizace a programování Cykly - For. FOR Předem známe počet opakování Předem známe počet opakování Syntaxe: Syntaxe: for proměnná in range(rozpětí):
VY_32_INOVACE_PR2_14. Cyklus umožňuje opakování určité posloupnosti příkazů bez nutnosti psát je stále znovu. Používáme tři základní druhy cyklů: cyklus.
Makra v Excelu syntaxe. Zápis nahraného makra SubEnd Sub O klíčová slova Sub a End Sub – začátek a konec makra O komentáře O text za znakem ', až do konce.
Programovací jazyk C# 4. část - cykly.
Inf Cykly ve vývojových diagramech
Strukturované typy proměnných v programovacím jazyce Pascal - 1.hodina
Strukturované typy proměnných v programovacím jazyce Pascal - 2.hodina
Příkazy cyklu (1) Umožňují vícekrát (nebo ani jednou) pro-vést určitý příkaz Jazyk C rozlišuje příkaz cyklu: s podmínkou na začátku: obecný tvar: while.
© Copyright Radim Štefan
Procedury a Funkce v programovacím jazyce Pascal
CYKLUS S PODMÍNKOU NA ZAČÁTKU (se vstupní podmínkou)
Podprogramy.
Juliovy množiny 1.
program TextovySoubor;
4. Algoritmy a programovanie v jazyku Pascal Cykly a riadenie
Opakování ze 4. cvičení int a; printf("Zadej číslo: ");
Transkript prezentace:

Opakování základních příkazů a syntaxí v programovacím jazyce Pascal Orbis pictus 21. století Opakování základních příkazů a syntaxí v programovacím jazyce Pascal OB21-OP-EL-KON-DOL-M-4-003

Základní příkazy Jsou to vlastně takzvaná klíčová slova, tj. slova, která jsou definovaná přímo v překladači, pomocí nichž, jsou poté definovány další příkazy. To jsou v podstatě procedury a funkce obsažené v tzv. Knihovnách. Příklad ZP: begin, end, for, while, repeat ......

Zákl. syntaxe – struktura programu program pokus; {název programu -není povinný} uses crt, graph; {použité knihovny příkazů} const pi=3.14; {definice konstant} var x,y: integer; {deklarace promněnných} s: string; procedure priklad; {procedury a fce} begin end; begin {začátek těla programu} end. {konec těla programu}

Použití zákl. příkazů - podmínky Používají se jednoduché, výčtové a složené. Výsledkem podmínky MUSÍ být logická hodnota! Pro zadání samostatné podmínky se používá konstrukce IF podmínka THEN příkaz (případně ELSE příkaz_2). Příklady: IF x<2 THEN tisk; {pokud je x<2, spustí se procedura TISK} IF x IN [1..5] THEN tisk; {pokud je x v množině 1,2,3,4,5, spustí se procedura tisk} IF (x<2) and (y=1) THEN tisk; {pokud je x<2 a zároveň y=1, spustí se procedura TISK}

Použití zákl. příkazů - cykly Cykly se používají tam, kde je zapotřebí opakovat určitou část programu. V jazyce Pascal, se používají 3 typy cyklů. FOR – do určené proměnné vkládá při opakování hodnoty v předem známém intervalu (proběhne min. jednou). Př: FOR x:=1 to 10 do writeln(x); WHILE – opakuje, dokud platí podmínka, která je umístěna na začátku cyklu (nemusí proběhnout ani jednou). Př. WHILE x<10 do x:=x+1; REPEAT – UNTIL - opakuje, dokud neplatí podmínka, která je na konci cyklu (proběhne min. jednou). Př: REPEAT x:=x+1; UNTIL x=11;