Kvantifikace množiny efektivních portfolií II

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Komplexní čísla. Komplexní číslo je uspořádaná dvojice [x, y], kde číslo x představuje reálnou část a číslo y imaginární část. Pokud je reálná část nulová,
Advertisements

Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
tečna funkce y = f(x) T = [xt, yt] normála funkce y = f(x) ά
Lineární rovnice s parametrem. Kvadratické rovnice s parametrem.
Úrok, úroková míra Přednáška č. 3.
Soustava lineárních rovnic o více neznámých I.
Rovnice roviny Normálový tvar rovnice roviny
Seminární práce číslo: 7 Zpracoval : Vladimír KORDÍK T-4.C
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Přednáška 12 Diferenciální rovnice
Princip řešení úloh soustav těles s uvážením pasivních účinků
Lineární programování
Soustavy dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými
Základy lineárního programování
metoda dosazovací, sčítací
Hyperbola Hyperbola je množina bodů v rovině, které mají od dvou daných různých bodů F1, F2 , které nazýváme ohniska, konstantní absolutní hodnotu rozdílu.
Lineární rovnice Kvadratické rovnice Soustavy rovnic
Formulace a vlastnosti úloh lineárního programování
Nelineární programování - úvod
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
Diferenciální rovnice
Regrese Aproximace metodou nejmenších čtverců
R OVNICE A NEROVNICE Rovnice v podílovém tvaru VY_32_INOVACE_M1r0105 Mgr. Jakub Němec.
Jedno-indexový model a určení podílů cenných papírů v portfoliu
Model oceňování kapitálových aktiv – CAPM
Odhad metodou maximální věrohodnost
Experimentální fyzika I. 2
Gradientní metody Metoda největšího spádu (volný extrém)
Mgr. Martin Krajíc matematika 1.ročník rovnice a nerovnice
Teorie portfolia Kvantifikace množiny efektivních portfolií.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Simplexová metoda pro známé počáteční řešení úlohy LP
Lineární programování - charakteristika krajních bodů
KVADRATICKÉ NEROVNICE
Přímka a kuželosečka – řešené příklady
Sylabus V rámci PNV budeme řešit konkrétní úlohy a to z následujících oblastí: Nelineární úlohy Řešení nelineárních rovnic Numerická integrace Lineární.
ŘÍZENÍ RIZIK I Finanční rizika Tržní riziko je pravděpodobnost změny hodnoty podniku, způsobené změnou tržní hodnoty rizikového faktoru. Kreditní riziko.
Problematika optimalizace portfolia
Finanční management Teorie portfolia dokončení, opce, hranice pro cenu opce, opční techniky FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd.
Kvadratické nerovnice
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Teorie portfolia Úvodní přednáška.
Gottfried Wilhelm von Leibniz
Ryze kvadratická rovnice
Inferenční statistika - úvod
Vzájemná poloha Paraboly a přímky
EMM91 Ekonomicko-matematické metody č. 9 Prof. RNDr. Jaroslav Ramík, CSc.
Teorie portfolia Markowitzův model.
4.6 SLOVNÍ ÚLOHY vedoucí na soustavy lineárních rovnic Mgr. Petra Toboříková.
Matice Přednáška č.4. Definice: Soubor prvků nazýváme maticí typu i-tý řádek j-tý sloupec prvky matice.
Soustavy lineárních rovnic Matematika 9. ročník Creation IP&RK.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
F INANČNÍ ŘÍZENÍ FIRMY F INANČNÍ PORTFOLIO rozložení finančních investic firmy investice se liší výnosností a rizikem cílem je minimalizovat riziko Termínovaný.
R OVNICE A NEROVNICE Rovnice v součinovém tvaru VY_32_INOVACE_M1r0104 Mgr. Jakub Němec.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Cvičení V této kapitole můžete procvičit probrané téma. Jednotlivá cvičení obsahují správné řešení s postupem. Po zobrazení zadání se dalším(dalšími) kliknutím(kliknutími)
3. LINEÁRNÍ ROVNICE A NEROVNICE
Simplexová metoda.
Ing. Milan Houška KOSA PEF ČZU v Praze
Model oceňování kapitálových aktiv – CAPM
Nerovnice v součinovém tvaru
Kvantifikace množiny efektivních portfolií II
Ryze kvadratická rovnice
Teorie portfolia Úvodní přednáška.
Výuka matematiky v 21. století na středních školách technického směru
Příklady s lineární funkcí
Soustavy lineárních rovnic
Grafy kvadratických funkcí
Definiční obory. Množiny řešení. Intervaly.
Grafy kvadratických funkcí
Transkript prezentace:

Kvantifikace množiny efektivních portfolií II Teorie portfolia Kvantifikace množiny efektivních portfolií II

Téma přednášky nalezení portfolia s minimálním rizikem a požadovaným výnosem bezriziková investice efektivní množina s bezrizikovou investicí půjčování a zapůjčování nalezení portfolia při existenci bezrizikového aktiva

Nalezení portfolia s minimálním rizikem a požadovaným výnosem postup je stejný jako v případě nalezení portfolia s minimálním rizikem přidáme podmínku kde za rp dosadíme požadovanou výnosnost máme tedy následující Lagrageovu funkci

Nalezení portfolia s minimálním rizikem a požadovaným výnosem po zderivování podle jednotlivých proměnných obdržíme soustavu n+2 rovnic prvních n položíme rovny 0, u předposlední a poslední rovnice převedeme hodnoty bez proměnných na druhou stranu dále řešíme některou standardní metodou (nejlépe maticovým počtem)

Bezriziková investice za bezrizikové aktivum může být považována státní pokladniční poukázka s dobou splatnosti, která přesně odpovídá době držení portfolia investorem, případně termínovaný vklad výnosnost bezrizikového aktiva je jistá – označuje se indexem „f“ směrodatná odchylka bezrizikového aktiva je nulová, z čehož plyne, že kovariance bezrizikového aktiva s rizikovým portfoliem (aktivem) je nulová

Bezriziková investice investor se může rozhodnout, že část svých prostředků vloží do bezrizikové investice a část do rizikového aktiva (portfolia) předpokládejme, že investujeme část X do rizikového aktiva (A) a zbytek 1-X do bezrizikového aktiva (f) výnosnost takového portfolia (p) bude

Bezriziková investice riziko portfolia (p) bude protože riziko bezrizikové investice je nulové, můžeme psát

Bezriziková investice

Bezriziková investice všechny možné kombinace mezi bezrizikovým aktivem a rizikovým aktivem leží na přímce pokud si ze vztahu vyjádříme X a dosadíme do vztahu pro výnos portfolia, můžeme psát což po úpravě dává rovnici přímky ve tvaru

Bezriziková investice

Bezriziková investice kterou přímku zvolíme? tečnu k efektivní množině jak se změní efektivní množina? část od dotykového bodu přímky a původní efektivní množiny směrem k počátku os nahradí část původní efektivní množiny (proč?)

Půjčování versus vypůjčování lending x borrowing pokud investujeme pouze do rizikového portfolia, investujeme všechny prostředky pokud se rozhodneme investovat i do bezrizikového aktiva, rozhodujeme se část prostředků „půjčit“ (lend) „někomu“

Půjčování versus vypůjčování mohli bychom se rozhodnout, že naše prostředky jsou pro nás nedostačující a že si chceme za bezrizikovou sazbu „vypůjčit“ (borrow) od „někoho“ pohybujeme-li se po přímce pro bezrizikové aktivum a rizikové portfolio, je dělícím bodem mezi půjčováním a vypůjčováním bod, ve kterém jsou všechny prostředky investovány do rizikového portfolia

Půjčování versus vypůjčování

Půjčování versus vypůjčování pokud bychom umožnili půjčování i vypůjčování, byla by předchozí přímka efektivní množinou na této efektivní množině by ležel pouze jeden bod z původní efektivní množiny – byl by to tečnový bod v realitě je ovšem sazba pro vypůjčování (úvěrová sazba) většinou vyšší než sazba pro půjčování (vkladová sazba) jak tento fakt změní efektivní množinu?

Nalezení portfolia při existenci bezrizikového aktiva mohou nastat 4 situace prodej nakrátko je povolený a bezrizikové aktivum je možno využít – budeme řešit dále prodej nakrátko je povolený ale bezrizikové aktivum není možno využít – již jsme řešili prodej nakrátko není povolený a bezrizikové aktivum je možno využít – řešení metodami kvadratického programování (Kuhn-Tucker) prodej nakrátko není povolený a bezrizikové aktivum není možno využít – řešení metodami kvadratického programování (Kuhn-Tucker)

Řešení situace 1 jedná se o maximalizační úlohu s omezující podmínkou maximalizovanou funkcí je tangens úhlu, který svírá přímka bezrizikového aktiva a tečného bodu na efektivní množině rizikových portfolií omezující podmínkou je tuto podmínku můžeme vynechat (protože se zderivovaná maximalizovaná funkce podle jednotlivých proměnných vytváří systém rovnic, které jsou homogenní stupně 0 – obecně ovšem podmínku vynechat nemůžeme)

Řešení situace 1 budeme tedy derivovat funkci protože platí můžeme derivovanou funkci přepsat na tvar

Řešení situace 1 kde získali jsme n rovnic o n neznámých můžeme zavést pomocnou proměnnou

Řešení situace 1 abychom získali hledané podíly Xk, stačí vyjít z rovnic což nám ve výsledku dává rovnici