Výchova v pravěku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.04 Název pro školu:
Advertisements

Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.10 Název pro školu:
Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
zpracovaný v rámci projektu
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.11 Název pro školu:
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
VY_32_INOVACE_Dj.6.01-Pravěk-prezentace
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.14 Název pro školu:
PRAVĚK.
zpracovaný v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
1 Anotace ICT 2 _ 1/48 Prezentace seznamuje žáky s pojmy rodina, funkce rodiny, reprodukční, ekonomická funkce, psychické a citové potřeby, rodokmen rodiny.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Zkvalitnění kompetencí pedagogů ISŠ Rakovník IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Integrovaná.
Zpracovala: Simona Hyková
SOMATICKÝ PROFIL A SOMATOTYP CHLAPCŮ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_389_Počítačové sítě AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK, DATUM:
Praha 4, Tajovského1309 IČ:
Zkvalitnění kompetencí pedagogů ISŠ Rakovník IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Integrovaná.
Dopravní kampaň pro základní školy „Oblékáme hada edu“
Opakování – starší doba kamenná
ZÁKLADNÍ POJMY §História - 1. objektivní proces historického vývoje = dějiny; 2. vědecká reflexe historického vývoje, zkoumání a výklad minulosti = dějepis.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
10. Proměny cílů předškolní výchovy
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Vývoj člověka. Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: PaedDr. Dana Studničková.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Pedagogická díla J. A. Komenského - kromě Velké didaktiky a Informatoria školy mateřské 4.část.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Poleis. Athény a Sparta Název sady: Staroorientální.
DOMINANCE PRAVÉ A LEVÉ HEMISFÉRY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Přehled české pedagogiky. Autoři: Mgr. Eva Boráňová Předmět:Pedagogika Třída: 4.A Datum zařazení do výuky a zapsání do třídní knihy: Jazyk.
Výchovné metody Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 12.října 2012.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Pro 2.ročník ZŠ, vytvořeno : březen 2012 Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_01_Informace.
VY _12_INOVACE_D.6.05 DĚLENÍ PRAVĚKU – 6. ROČNÍK Autor: Mgr. Renata Koprová Datum: 11. září 2012 Ročník: 6. ročník Vzdělávací oblast: Člověk a společnost.
Dějiny tělesné výchovy a sportu. Přednášející Mgr. Ladislav Černý kancelář č. 204 sportovní hala UJEP konzultační hodiny:úterý.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Nymburk,
Sparta ve starověku.
Pedagogické disciplíny
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
4. Pedagogika sportu v systému věd
Dějepis 6. ročníku Člověk rozumný.
DĚJEPIS – 6. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_14
VLASTIVĚDA Lidé a čas Život v pravěku
Pravěk uč. 21.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Současné pojetí školní TV, inovace ve vzdělávání
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
JAN ÁMOS KOMENSKÝ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Sekáči Mgr. Michal Střeštík.
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
O nejstarších dějinách Čech
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
Dějepis 6. ročníku Člověk vzpřímený.
ZAMYŠLENÍ - DISKUSE Člověk žije ve společnosti druhých lidí. V životě se můžeme dostat do situace, kdy na umění domluvit se a spolupracovat bude závislé.
Psychologie dospělých
Pracovní výchova - dívky 9.tř. Prezentace č.19
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Úvod do učiva dějepisu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Výchova v pravěku

Autoři: Mgr. Eva Boráňová Předmět: Pedagogika Třída: 4.A Datum zařazení do výuky a zapsání do třídní knihy: 13. 9. 2013 Jazyk : čeština Název: Výchova v pravěku Anotace: Nejstarší pohledy na výchovu Klíčová slova: Výchova v pravěku, její složky, metody, cíle

PRAVĚK 3 miliony až 3 tisíce let př. n. l. Počáteční a nejdelší období vývoje lidstva 3 miliony až 3 tisíce let př. n. l. Prameny nám poskytuje archeologie, antropologie a etnografie, jsou nepřímé, chybějící fakta nahrazují hypotézy

CÍL VÝCHOVY Naučit se přežít Výchova probíhala v co nejkratším čase Týkala se všech jedinců – demokratická - a byla pro všechny stejná - uniformní

SLOŽKY VÝCHOVY Tělesná Pracovní Rozumová Mravní Estetická

Tělesná výchova – fyzická zdatnost byla důležitým předpokladem přežití Pracovní výchova – zahrnovala přípravu na péči o potomstvo, zajištění životních potřeb, lov, výrobu zbraní a předmětů denní potřeby Rozumová výchova – spočívala v předávání informací, které byly nutné k přežití – která rostlina je jedovatá, které zvíře nebezpečné… Mravní výchova – vztahy ve skupině Estetická výchova – výzdoba obydlí, výroba šperků

METODY VÝCHOVY Nejdůležitější metodou výchovy byla nápodoba Po vzniku komunikace byla nápodoba doplněna slovním poučením

PROSTŘEDKY VÝCHOVY HRA – napodobivé hry byly nejčastější chlapci se učili střílet, vyrábět zbraně, lovit dívky vařily, staraly se o obydlí a o menší děti Tanec, který stylizoval pracovní činnosti

Co bylo cílem výchovy v pravěku. Je shodný s dnešním cílem výchovy Co bylo cílem výchovy v pravěku? Je shodný s dnešním cílem výchovy? Jaké složky měla výchova v pravěku? Která z nich byla pro pračlověka nejdůležitější? Můžete se v současné výchově setkat se stejnými výchovnými metodami, jaké byly používány v pravěku?

Zdroje obrazového materiálu SORIA, Hugo. wikimedia commons.org [online]. [cit. 24.10.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Art_rupestre_Chimiachas.jpg MOGENS ENGELUND. wikimedia commons.org [online]. [cit. 24.10.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hulbjerg- Jaettestue_Langeland.jpg MERCY. wikimedia commons.org [online]. [cit. 24.10.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Anthropos_- _prav%C4%9Bk%C3%BD_%C4%8Dlov%C4%9Bk.JPG?uselang=cs GILBERT, Henry; SCHICK, Kathy. wikimedia commons.org [online]. [cit. 24.10.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Daka_Homo_erectus.jpg NOVÁK, Petr. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 24.10.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Vestonicka_venuse_edit.jpg MAŇAS, Michal. wikimedia commons.org [online]. [cit. 24.10.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Paleolithic_tent.jpg MERCY. wikimedia commons.org [online]. [cit. 24.10.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Anthropos_- _prav%C4%9Bk%C3%A1_%C5%BEena.JPG?uselang=cs