CHEMIE - Léčiva SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Advertisements

VY_32_INOVACE_6_2_7 Ing. Jan Voříšek  Opakování: co je hlavním zdrojem alkanů a cykloalkanů?  Hlavními zdroji alkanů a cykloalkanů jsou ropa a zemní.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
VY_32_INOVACE_CHK4_4560 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_32_INOVACE_CHK4_4560 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Léčiva a struktury některých léčiv PaedDr. Jiřina Ustohalová
?.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám
[1] Léčiva.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_165.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceMoravská a slezská města Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje významná.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Chemie pro člověka.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Vlasta Havránková Název.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Léčiva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vlastimil Vaněk. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Léčiva Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu CR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Biochemie, složení živých organismů.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Léčiva Ch_076_Léčiva a návykové látky_Léčiva Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Zdravý životní styl v boji s návyky Střední škola zdravotnická a sociální Chrudim Grantový projekt CZ.1.07/1.1.03/ “Inovace jsou IN“
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
VY_32_INOVACE_13_1_7 Ing. Jan Voříšek  Odkud pochází názvy organických látek jako:  kyselina citronová,  kyselina mravenčí,  močovina,  morfium,
Léčiva Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Léčiva. Co je to léčivo? Léčivo (léčivá látka) je látka určená k příznivému ovlivňování zdraví lidí nebo zvířat. Léčivá látka je nejvýznamnější součástí.
Ch_076_Léčiva Ch_076_Léčiva a návykové látky_Léčiva Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
 Léčiva jsou léčivé látky, které by měly mít pozitivní účinky na zdraví člověka  Léčiva mohou mít různou cestu podání injekčně (do svalu, do žíly, podkožně),
Léčiva Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu CR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ.
Číslo projektu MŠMT: CZ / / Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_1 8 _05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
ALKALOIDY. - přírodní látky ( známo přes ) - heterocyklické sloučeniny obsahující jeden nebo více atomů dusíku - zásaditý charakter ( alkalické.
Návykové látky VY_32_INOVACE_14_36.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název.
CZ.1.07/1.1.05/ Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod Mgr. Markéta Ulrychová.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE F.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: TÉMATICKÝ OKRUH: TÉMA: DOPORUČENO.
Gastronomická zařízení – Hlavní kuchyně – technické podmínky
Strojní zařízení - Zásady bezpečnosti při práci
CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
Základy organické chemie
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
CHEMIE - Polysacharidy
CHEMIE - Metabolismus živin
Strojní zařízení - Stroje na omítání
CHEMIE - Metabolismus Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
Potraviny a výživa – umělá sladidla
Gastronomická zařízení - Hygienické zásady
Potraviny a výživa – čaj
INFORMATIKA – počítačová grafika ve WINDOWS
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
CHEMIE - Vlastnosti sacharidů
CHEMIE - Sloučeniny vodíku
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor
ALKALOIDY VY_32_INOVACE_24_486
Stroje a zařízení - spoje
CHEMIE - Pesticidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
CHEMIE - Alkaloidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
CHEMIE - vybrané prvky Střední škola hotelová a služeb Kroměříž
Strojní zařízení - Speciální stroje a zařízení
13. Úvod do názvosloví organických sloučenin
CHEMIE - Stavba atomu Střední škola hotelová a služeb Kroměříž
CHEMIE - Test- vodík, kyslík
CHEMIE - Kyslík Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Název školy
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Transkript prezentace:

CHEMIE - Léčiva SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMu CHE.0317.2E Stupeň a typ vzdělávání Odborné vzdělávání Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Biochemie Vzdělávací okruh Léčiva Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák, 16 - 19 let Anotace Prezentace komplexně seznamuje žáky s nejvýznamnějšími léčivy a jejich významem Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Léčiva, chemická syntéza, biochemické pochody, antibiotika, anestetika, antipyretika, analgetika, sedativa Datum 16. 3. 2013

Léčiva

Obr. č. 1: http://commons. wikimedia

jsou poměrně jednoduché nebo některé velmi složité sloučeniny používané k léčení různých druhů chorob a onemocnění léčebné účinky se projevují při užívání v malých pravidelně se opakujících dávkách  

předávkování se může způsobit vážné zdravotní potíže, otravu až smrt je nutné je užívat v množství a časovém intervalu podle pokynů a předpisů ošetřujícího lékaře

získávání izolací z přírodních zdrojů rostlinného, nebo živočišného původu chemickou syntézou - výrobou z jednodušších sloučenin (acylpyrin) biochemickými pochody - účinné složky jsou produkovány různými mikroorganismy (penicilin)

ve formě tablet, kapalné, nebo čípky Obr.č.2: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Temazepam_10mg_tablets-1.jpg Obr.č.3: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Standard_insulin_syringe.jpg

Obr. č. 4: http://commons. wikimedia

rozdělení antibiotika anestetika antipyretika analgetika sedativa

antibiotika jsou látky různého chemického složení většinou patří mezi heterocyklické sloučeniny jsou produkovány různými mikroorganismy a potlačují růst jiných mikroorganismů

nejvýznamnější antibiotika: Penicilín inhibuje dělení mikroorganismů dnes se synteticky vyrábí několik druhů penicilínů a používají se hlavně při léčení angíny, virových onemocnění a chorob provázených vysokými horečkami

byl objeven anglickým badatelem Flemingem Obr.č.5: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Alexander-fleming.jpg

Streptomycin léčí se jím tuberkulóza plic dalšími významnými antibiotiky jsou chloramfenikol a tetracyklin

anestetika způsobují buď lokální znecitlivění lokální anestetika narkózu - bezvědomí a tím nevnímání bolesti –narkotika - jsou významné pro různé chirurgické zákroky

oxid dusný rajský plyn, dnes nejvíce dietylether ( již v polovině 19.století ) - používá se dodnes v zemích třetího světa chloroform od kterého se vzhledem k jeho nežádoucím účinkům upustilo

antipyretika tlumí horečku nejvýznamnější: acylpyrin ( kyselina acethylsalicylová) , aspirin, anopyrin, superpyrin Obr.č. 6: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Acylpyrin.jpg

analgetika zmírňují bolest, aniž by způsobovala ztrátu vědomí nejznámější jsou spasmoveralgin, kodein -jsou však nebezpečné, protože jsou to návykové látky

sedativa působí uklidňujícím způsobem na centrální nervový systém např. meprobamat, diazepam  

Otázky 1.) Charakterizuj léčiva. 2.) Vyjmenuj významná antipyretika. 3.) Jaký význam mají analgetika? 4.) Kdo objevil penicilin? 5.) Jak působí narkotika a kde se používají?

zdroje Wikipedie Wikimedia Commons Doc. RNDr. Jan Čipera, CSc., RNDr. Jaroslav Blažek, RNDr. Pavel Beneš, CSc.: Chemie A