Teplo VY_32_INOVACE_19_Teplo Autor: Pavlína Čermáková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Advertisements

TEPLO DALŠÍ FORMA ENERGIE.
Projekt teplo Na fyziku.
Teplo jako fyzikální veličina
Tepelná výměna prouděním
Měření a výpočet přijatého a odevzdaného tepla
T E P L O - SKUPENSTVÍ TERMIKA.
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Teplo jako fyzikální veličina
Teplo (Učebnice strana 53 – 55)
Teplo Ing. Radek Pavela.
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Digitální učební materiál
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název materiálu: TEPLO – výklad učiva.
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140 Autor: Mgr. Jiří Vávra Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_F8 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Skupenské přeměny – práce s tabulkami
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Karolína Hadrbolcová Materiál: VY_52_INOVACE_PV14.34 Téma: Teplo Číslo.
Ú VODNÍ HLAVIČKA Doplň číslo lab. práce Ú KOL 1: Z OPAKUJ ZÁKLADNÍ POJMY 1) Co je to hustota? odvozená fyzikální veličina, která určuje hmotnost látky.
Měrná tepelná kapacita
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Teplo ZŠ Velké Březno.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM ZMĚNA VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA KONÁNÍM PRÁCE.
Závislost hustoty kapaliny na teplotě Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
SKUPENSKÉ TEPLO TÁNÍ. = teplo, které přijme pevná látka při přechodu na kapalinu během tání. značka: L t jednotky: J; kJ vzorec: L t = m ∙ l t m = hmotnost.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení třetí závislosti tepla. K přímé úměrnosti tepla na hmotnosti.
Vypařování a kapalnění - úlohy Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
Sublimace a desublimace Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Var – otázky a úlohy Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Změny vnitřní energie. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Jaký druh energie předávají následující tělesa?
Šíření tepla prouděním Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Tepelná výměna vedením Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Úlohy ke shrnutí učiva č.2
Paralelní zapojení rezistorů
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Účinnost – řešení úloh VY_32_INOVACE_15_Účinnost
Šíření tepla zářením VY_32_INOVACE_25_Šíření tepla zářením
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Jak změříme teplo přijaté nebo odevzdané při tepelné výměně
Schematické značky - opakování
TEPLO.
Stín a polostín VY_32_INOVACE_44_Stin_a_polostin
Vypařování a kapalnění
Úlohy ke shrnutí učiva č.2
Teplo Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_01_32.
Polohová energie - úlohy
Jak změříme teplo přijaté nebo odevzdané při tepelné výměně
Přeměna polohové energie v pohybovou a naopak
Elektrování těles při vzájemném dotyku
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Účinnost VY_32_INOVACE_15_Účinnost Autor: Pavlína Čermáková
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Měrná tepelná kapacita látky TÉMATICKÝ CELEK:
MĚRNÁ TEPELNÁ KAPACITA
zpracovaný v rámci projektu
Třída 3.A 15. hodina.
Pascalův zákon VY_32_INOVACE_33_Pascaluv_zakon
Tání = děj, při kterém se pevná látka mění na kapalinu.
Paralelní zapojení rezistorů
Archimédův zákon pro plyny
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Transkript prezentace:

Teplo VY_32_INOVACE_19_Teplo Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách

Při dotyku těles o různých teplotách dochází k tepelné výměně. Chladnější těleso se zahřívá a zvyšuje svou vnitřní energii. Teplejší těleso se ochlazuje a svou vnitřní energii snižuje. Teplejší těleso předává chladnějšímu tělesu energii. Tato energie se nazývá TEPLO. Př.: Hrnec se studenou vodou postavíme na plotýnku vařiče. Která tělesa se budou postupně zahřívat? … plotýnka, hrnec, voda, vzduch v okolí, … Jak se bude měnit jejich vnitřní energie? … bude se zvyšovat Na čem závisí to, na jakou teplotu se voda v hrnci zahřeje? … na době zahřívání [1] Voda i hrnec přijímají teplo od plotýnky vařiče

Odvození závislosti velikosti přijatého tepla při tepelné výměně Př.1: Budeme ohřívat 1 litr vody o počáteční teplotě 15 °C v rychlovarné konvici. Kdy bude potřeba dodat vodě větší teplo: když jí zahřejeme na 80°C když jí zahřejeme na teplotu varu [2] Přijaté teplo je tím větší, čím větší je teplotní rozdíl (to znamená o kolik °C se voda zahřeje)

Př.2: Dvě stejné nádoby na obrázku obsahují různá množství vody stejné teploty. Nádoby umístíme pod hořící lihový kahan. Ve které nádobě se voda začne vařit později? [3] Čím větší je hmotnost tělesa, tím více tepla na jeho ohřátí spotřebujeme.

Teplo nutné k ohřátí tělesa též závisí na druhu látky, ze které je těleso vyrobeno. K posouzení této vlastnosti látek se zavádí měrná tepelná kapacita látek. Tato veličina vyjadřuje, kolik tepla musíme dodat 1 kg konkrétní látky, aby se zahřál o 1°C. Př.: voda: c = 4 180 Význam: Aby se 1 kilogram vody zahřál o 1 °C, musí voda přijmout teplo 4 180 J. Měrná tepelná kapacita látek - značka: c - jednotka: J kg . °C J kg . °C

Každá látka má svou pevně danou měrnou tepelnou kapacitu Každá látka má svou pevně danou měrnou tepelnou kapacitu. Její hodnotu naleznete v tabulkách F11. [4]

[5]

SHRNUTÍ: Velikost tepla přijatého tělesem závisí: na hmotnosti tělesa m na rozdílu teplot t - od vyšší teploty odečteme nižší teplotu c) na velikosti měrné tepelné kapacity látky c TEPLO značka: Q jednotka: J vzorec: Q = c . m . t

Zdroje: Doc. Dr. Ing. RAUNER, Karel , et al. Fyzika 8 pracovní sešit pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň : Fraus, 2006. 60 s. ISBN 80-7238-526-7 Doc. Dr. Ing. RAUNER, Karel , et al. Fyzika 8 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň : Fraus, 2006. 128 s. ISBN 80-7238-525-9. [1] -klipart z www.microsoft.office.cz [2], [3] -skeny z učebnice str. 39: Doc. Dr. Ing. RAUNER, Karel , et al. Fyzika 8 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň : Fraus, 2006. 128 s. ISBN 80-7238-525-9. [4], [5] -skeny z tabulek: RNDr.KOLÁŘOVÁ,CSc., Růžena, et al. Tabulky pro základní školu. Praha 1 : Prometheus, 2002. 144 s. ISBN 80-85849-43-7.