Proč a jak podporovat zaměstnanost v cestovním ruchu?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktualizace Rozvojového konceptu CR na Šumavě Regionální marketing Vimperk
Advertisements

Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Enterprise Europe Network ČR a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR Úspěšná spolupráce.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Zdeňka Kasalová Podpora cestovního ruchu ze strany Kraje Vysočina Zdeňka Kasalová Krajský úřad Kraje Vysočina odbor kultury, památkové péče a cestovního.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013.
Volnočasové projekty a EU financování
Destinační management TO Jeseníky-východ
Mgr. Alena Lehmannová Nýrsko PROGRAMY PODPORY EKOLOGICKY ŠETRNÝ CESTOVNÍ RUCH, OCHRANA ŽP.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvěrové a záruční nástroje v rámci OPPI. 2 Obsah prezentace Výsledky OPPP ČMZRB v OPPI Záruční a úvěrové programy Nástroje podpory Změny v postupech implementace.
1 Pro koho je venkovská turistika a agroturistika největší příležitostí ? Ing. Marie Stříbrná.
Praktické rady ke komunitárním programům Michal Kadera, CEBRE Jihlava, 18. prosince
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
IX. Konference Finance pro města a obce Libor Lukáš hejtman Zlínského kraje zástupce AKČR pro Regionální operační programy Využití Regionálních.
 POTENCIÁLNÍ ROZVOJOVÉ MOŽNOSTI VYSOČINY Pobytová turistika v ekologicky nezatížené přírodě Městská kulturně-poznávací turistika.
Společný regionální operační program PRIORITA 4 Cestovní ruch Opatření 4.1 Rozvoj služeb pro cestovní ruch Podopatření Podpora regionálních a místních.
Integrovaný projekt RENESANCE REGIONU TELČSKO Závěrečná obhajoba předběžné studie proveditelnosti 25. května 2007.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Materiálně technické předpoklady
Strategie příprav obcí, mikroregionů a dalších subjektů na zpracování projektů Mgr. Michal Jarolímek Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Finanční nástroje v OP PIK - Současný stav předběžného.
KB – tradiční partner českých potravinářů a zemědělců
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Venkovská turistika podnikatelské minimum
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
Ing. Jaromír BERÁNEK MAKROEKONOMICKÉ SOUVISLOSTI V CESTOVNÍM RUCHU.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
JHK a její podpora začínajícím podnikatelům JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA.
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Hotelový provoz VY_INOVACE_Kaluzova_ Organizace hájící zájmy hotelů. Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám.
Komerční banka - partner pro příjemce dotací Jitka Haubová zástupce výkonné ředitelky korporátního bankovnictví KB 190. Žofínské fórum, Čerpání.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Podnikání a zemědělství.
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Soukromý sektor v rozvojovém rámci po roce 2015 Ivan Voleš, poradce prezidenta HK ČR pro mezinárodní vztahy a člen Evropského hospodářského a sociálního.
Fórum podnikatelů cestovního ruchu Liberec – Krkonoše – svazek měst a obcí Josef Nosek – manažer, regionální rozvoj.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Cestovní ruch.
Okresní hospodářská komora Hodonín Představení podnikatelských aktivit v regionu , HODONÍN.
Komerční banka – partner pro Vaše podnikání. | Na aktuální rostoucí chuť inovovat a rozvíjet podnikání reaguje banka nabídkou produktů a služeb, které.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
Systém trvale udržitelného rozvoje podnikání pro město Aš Skupina 4.
ROP Moravskoslezsko v roce 2009 Ing. David Sventek, MBA Úřad Regionální rady Moravskoslezsko.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
12/04/2010 Zámek Loučeň Ing. Pavel Vinohradník Oblast cestovního ruchu v ROP Střední Čechy.
ČMZRB čtvrtstoletí podpory podnikání v ČR
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
Marta Nováková prezidentka
Finanční nástroje v podpoře energetické účinnosti
Finanční a kombinované nástroje jako příležitost pro české firmy
Národní program podpory cestovního ruchu 2017
Všechny obce v centru zájmu (podpora znevýhodněných oblastí)
Podpora podnikání z pohledu bankovního sektoru
Český systém kvality služeb Ministerstvo pro místní rozvoj ČR
215. Žofínské fórum „Středočeský kraj a rozvoj cestovního ruchu“
- CESKY SEVER FLE Chřibská 2017.
MAS Lípa pro venkov z.s. Monitoring a evaluace
Jakou pomoc můžeme nabídnout pro zlepšení života v malých obcích?
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
217. Žofínské fórum Setkání primátorů a starostů měst a obcí ČR JITKA HAUBOVÁ Výkonná ředitelka pro Korporátní bankovnictví tel:        
Petr Holub, ředitel Šance pro budovy
Všechny obce v centru zájmu (podpora znevýhodněných oblastí)
ČMZRB a podpora podnikání v ČR
Podpora podnikatelskému sektoru v boji se suchem – priorita: VODA
Transkript prezentace:

Proč a jak podporovat zaměstnanost v cestovním ruchu? Marta Nováková, prezidentka 215. Žofínské fórum 31. října 2017

Kdo je SOCR? Druhý největší zaměstnavatelský svaz v ČR (více jak 25 let existence) Nezávislé a dobrovolné sdružení asociací, aliancí, družstev a firem podnikajících v malo- a ve velkoobchodě, v gastronomických, ubytovacích a dalších službách Zastupuje přes 6 000 podnikatelů vytvářejících přibližně 500 000 pracovních míst Člen zaměstnavatelské delegace RHSD – pravidelná účast na jednáních Tripartity

Realita a limity pro podnikání na venkově NÍZKÁ HUSTOTA ZALIDNĚNÍ NEDOSTATEK KRITICKÉHO MNOŽSTVÍ PRO SLUŽBY A INFRASTRUKTURU NIŽŠÍ MÍRA PODNIKATELSKÝCH AKTIVIT MÉNĚ PRACOVNÍCH MÍST VYLIDŇOVÁNÍ STÁRNUTÍ Svaz obchodu a cestovních ruchu ČR letos uveřejnil výsledky Výzkumu „Predikce udržitelnosti zaměstnanosti v odlehlých venkovských oblastech v cestovním ruchu“.

Co a jaký vliv má v oblasti cestovního ruchu na počet celoročních pracovních úvazků? Základní (ubytování, stravování) Doplňková – outdoor (aktivní vyžití) Doplňková – indoor (wellness, edukace)

Do budoucna je velkou příležitostí lepší využití přírodního a turistického potenciálu jednotlivých lokalit Udržitelnost → vznik lokálních rozvojových pólů jednotlivých destinací. Základní infrastruktura: budování či zkapacitnění hotelů se zázemím pro rodinnou rekreaci. Doplňková infrastruktura pro celoročnímu využití: – Alternativní vyžití v případě negativních klimatických podmínek, – Zázemí pro pořádání edukativních pobytů Rodinná rekreace (typicky pátek až neděle a hlavní sezónní špičky – léto, zima) Korporátní klientela (typicky pondělí až čtvrtek a sezónní sedla – jaro, podzim) → Podpora cestovního ruchu je řešením, jak zajistit dlouhodobě udržitelnou zaměstnanost v regionech

Díky SOCR ČR jsou nyní podnikatelé v cestovním ruchu podporováni v OP PIK Z výzkumu, který SOCR ČR realizoval vyplynul jednoznačný závěr, že sektor cestovního ruchu potřebuje pro svůj další rozvoj podporu veřejnými financemi. Na základě této analýzy, kterou SOCR ČR předložil Evropské komisi a po téměř rok trvajících jednáních s DG Regio, došlo k průlomovému rozhodnutí a povolení veřejné podpory pro CZ NACE cestovní ruch.

Veřejná podpora cestovního ruchu v ČR je zatím omezena na oblast finančních nástrojů & ZVÝHODNĚNÉ ÚVĚRY ZÁRUKY

Šance pro podnikatele v cestovním ruchu Informujte se v ČMRZB o zvýhodněných úvěrech na projekty, jejichž cílem je úspora konečné spotřeby energie. Získat lze úvěr až do 75 mil. Kč s 0 % úrokem, subvenci na úrokovou sazbu a na vstupní energetický posudek. Požádejte si o záruky až do výše 20 mil. Kč určené malým a středním podnikatelům, kteří tak mohou snadněji získat bankovní úvěr na financování svých projektů. V SOCR ČR dále pracujeme na tom, abychom přesvědčili EK také o schválení podpory sektoru cestovního ruchu prostřednictvím dotací.

DĚKUJI ZA POZORNOST