Malnutrice Mgr. Martina Dohnalová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Advertisements

Ošetřování nemocných s renální insuficiencí
Akutní onemocnění u diabetika ve stáří vyvolávající poruchy výživy
OBEZITA.
Celiakie Zuzana Chaloupková.
PATOFYZIOLOGIE VÝŽIVY
Trávící soustava trávení, živiny
Malnutrice Hejmalová Michaela.
Obezita Hejmalová Michaela.
studijní materiál HS ČR Krušné hory, okrsek Bouřňák MUDr. Machold Petr
ILEUS OLGA BÜRGEROVÁ.
Cukrovka Diabetes mellitus
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Výživa a potraviny Poruchy výživy Obrázek:
Dietní postupy u hemodialyzovaných nemocných
Anorexie Denisa Kandlová 2.HC.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_11
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK
PELAGRA David Soukal 2. HA. Příčiny onemocnění Nedostatek vitamínu B3 (niacinu) Vzniká, chybí-li v organismu protipelagrový činitel, tj. kyselina nikotinová.
M. Dastych Klinická výživa M. Dastych
Anémie Hejmalová Michaela.
Kazuistika k poruchám AB rovnováhy, vody a minerálů.
Mentální anorexie mentální bulimie
J. Horák I. interní klinika 3. LF UK a FNKV Praha
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Termoregulace Člověk je tvor homoiotermní
Enterální a parenterální výživa
Malnutrice Porucha výživového stavu vyvolaná relativním či absolutním nedostatkem jednoho či více výživových faktorů.
Poruchy metabolizmu I Výživa člověka.
Akutní metabolický stres
Malnutrice Porucha výživového stavu vyvolaná relativním či absolutním nedostatkem jednoho či více výživových faktorů.
Výživa u onkologicky nemocných pacientů
Umělá klinická výživa obecné aspekty enterální a parenterální výživy, indikace a kontraindikace Hovořit o významu klinické výživy, historie, doba přežití.
Nutriční podpora v IP Vladimír Šrámek ARK, FN uSA v Brně.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy: D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, p ř ísp ě vková organizace T ř ebívlice Autor:
Lékařské odezvy na otylost.  Obezita, česky otylost je stav, ve kterém přirozená energetická rezerva savce která je uložena v tukové tkáni, stoupla nad.
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Obezita.. Rozdělení dle BMI PodvýživaBMI do 19 Normální váhaBMI NadváhaBMI Lehká obezitaBMI 31 – 35 Těžká obezitaBMI 36 – 40 Velmi těžká.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Základy umělé výživy Děláme vše správně?. Úvod – normální a stresové hladovění Cíle umělé výživy Substráty pro umělou výživu Umělá výživa dle způsobu.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Poruchy příjmu potravy
Enterální výživa v pediatrii Jiří Bronský Pediatrická klinika UK 2.LF a FN Motol, Praha.
Chyby ve výživě I. Dagmar Šťastná. Nesprávné stravovací návyky a civilizační choroby Nedostatečný příjem pokrmů vede k pocitu hladu, k podráždění, podvýživě.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
VY_52_INOVACE_51_TRÁVENÍ A METABOLISMUS ČLOVĚKA Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
UMĚLÁ VÝŽIVA - ENTERÁLNÍ A PARENTERÁLNÍ VÝŽIVA
Riziko hyponatrémie u geriatrických pacientů
Výživa v chirurgii.
UMĚLÁ VÝŽIVA - ENTERÁLNÍ A PARENTERÁLNÍ VÝŽIVA
Malnutrice.
Onemocnění trávicí soustavy.
Glomerulonefritis.
Patofyziologie ledvin
= přeměna látek a energií
Typy pracoviště: Ambulantní složky
Mgr. Martina Dohnalová Hepatitis.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Malnutrice Mgr. Martina Dohnalová

Podvýživa Stav způsobený nedostatkem živin Vyskytuje se často u starých nemocných hospitalizovaných, u osob závislých na drogách a nemocných s poruchami výživy (mentální anorexie a bulímie) Malnutrice: prostá podvýživa Kachexie: pokročilá podvýživa s nedostatkem bílkovin Marasmus: nejtěžší stupeň podvýživy

Rozdělení malnutrice podle zastoupení živin Marantický typ: chybí všechny složky výživy. Příčina: hladovění Kwaschiorkorový typ: nedostatek bílkovin příčina: stresové hladovění při polytraumatu, sepsi, velkých operačních výkonech

Etiologie Snížený příjem živin (anorexie, onem. GIT, bezvědomí, stres, chudoba Poruchy trávení: gastroektomie, snížená tvorba pankreatických enzymů Poruchy vstřebávání: syndrom krátkého střeva, záněty, zneužívání projímadel Poruchy metabolizmu: onemocnění jater, ledvin. Zvýšené ztráty energie: DM, hypertyreóza,

Klinický obraz Úbytek hmotnosti Anorexie Prominující šlachy Snížená svalová síla, únava, slabost Aceton v dechu z odbourávání tuků Pokles tělesné teploty U kwaschiork.typu generalizovaný edém

Zpomalení růstu a vývoje u dětí Předzvěst smrti: stupor, ikterus, petechie

Diagnostika Anamnéza: BMI Měření svalové síly Laboratorní metody: v biochemii - pokles albumínu v krvi, deplece elektrolytů, hypolipidemie v hematologii anemie ASTRUP: metabolická acidóza

Terapie U obou typů malnutrice se podává enterální nebo parenterální výživa Nutné nejprve stanovit a) potřebu energie b) potřebu bílkovin c) potřebu cukrů d) potřebu tuků

Enterální výživa NJS: Nutrison, Fresubin, Isosource NGS, PEG: tekutá výživa připravená kuchyňskou technologií Sipping Po přechodu na per os: vysokoenegretické potraviny: cukrovinky, pudinky, maso, vejce, ovocné šťávy v častých malých dávkách

Parenterální výživa: Do periferní žíly na krátkodobou výživu: All in one vaky Do centrální žíly: dlouhodobě: Nutriflex, all in one, tukové emulze, iontové roztoky