Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_DĚJEPIS

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vybrané události léta SVĚT PO 2. SVĚTOVÉ VÁLCE Vybrané události léta.
Advertisements

STUDENÁ VÁLKA.
STUDENÁ VÁLKA 50. – 60. léta 20. století
Svět Západu a vznik NATO
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
STUDENÁ VÁLKA.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Sovětizace.
Korejská válka.
Válka V Tichomoří a důsledky 2. sv. války
Polovina 50. let 20.století Milan Šimek Dějepis a občanská výchova
Evropská integrace Poválečný vývoj v Evropě
Německá otázka, vznik SRN a NDR
Německá otázka. Stavba berlínské zdi
Mezinárodní organizace
Kubánská raketová krize (Karibská krize)
Mezinárodní vztahy Bc. Lukáš Vacík
Trojitý zápisník Přečti si citaci.
Postavení Evropy ve světě
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Studená válka.
Studená válka 1. fáze uč
Studená válka – 2. fáze uč
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA ( – )‏
Nový svět Petr Machala. Jaké byly výsledky II. světové války?
EVROPA V POČÁTCÍCH STUDENÉ VÁLKY
Studená válka Poválečné uspořádání Německa Založení vojenských paktů
Otázky po válce Období po 2. sv. válce. Charakter doby velmoci řeší uspořádání světa řeší, zda mají potrestat viníky války konference v Postupimi (Německo,
Digitální učební materiál: Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Svět po 2. světové válce. Mír Válka v Evropě skončila Německo bylo rozděleno na 4 okupační pásma, která si rozdělili vítězové (VB, Francie,
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE 2. fáze studené války období zatlačování komunismu ( )
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE 1. fáze studené války období zadržování komunismu (1946 – 1953)
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
2. Fáze Vytvořili: Tereza Maxová, Jiří Horák, Michaela Slavíková, Jeremiáš Furst.
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
Versailleská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Versailleská.
3. Fáze (60. léta). -Nejen z ekonomických důvodů, ale hlavně kvůli politickému útlaku utíkaly tisíce lidí z východního Německa do západního -Východní.
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_DĚJEPIS
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
4.Fáze (70. a 80. léta).
Karibská (kubánská) raketová krize
Obchodní akademie, Střední odborná škola
FORMOVÁNÍ SPOJENECKÉ KOALICE
Studená válka – 4. fáze 70. a 80. léta
2. fáze studené války – V čele Sovětského svazu Stalina vystřídal Nikita Sergejevič Chruščov V SSSR došlo k mírnému uvolnění poměrů Po Stalinově.
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_DĚJEPIS
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
OHNISKA NAPĚTÍ A KONFLIKTŮ VE SVĚTĚ 2.POLOVINY 20.STOLETÍ
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_DĚJEPIS
STUDENÁ VÁLKA 1.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_DĚJEPIS
Polovina 50. let 20.století Milan Šimek Dějepis a občanská výchova
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
Digitální učební materiál:
DĚJEPIS II. Světová válka
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE
Studená válka - 1. fáze uč. 96 – 101 PS
Karibská (kubánská) krize!
Studená válka – 2. fáze uč. 101 – 102 PS 35.
STUDENÁ VÁLKA 1.
Svět na přelomu 50. a 60. let 20. století
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_DĚJEPIS
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE
Anotace Žák se seznámí s problematikou vzniku, historií a fungováním Severoatlantické aliance a jejím významem pro obranyschopnost České republiky Autor.
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_01_DĚJEPIS
Studená válka úvod.
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: 24.2.2012 Název: VY_32_INOVACE_12_DĚJEPIS Téma: Nejnovější dějiny – Studená válka 2 Ročník: 9. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2979

Studená válka 2 2. fáze (1953-1960) období zatlačování komunismu (snaha zatlačit SSSR ze získaných pozic zpět) V roce 1953 zemřel Stalin. Jeho nástupcem se stal Chruščov. -mírné uvolnění poměrů - uzavření příměří v Koreji - ukončen konflikt v Indočíně ( Vietnam byl rozdělen na 2 státy)

- navrácení německých zajatců ze SSSR - vstup NSR do NATO - vytvoření Varšavské smlouvy (vojenské seskupení zemí východního bloku) V roce 1956 se situace opět zhoršuje. Příčinou je Suezská krize. ( Velká Británie a Francie zaútočily na Egypt, neboť ten začal vybírat poplatky za průjezd přes Suezský průplav) OSN odsoudilo útok na Egypt (jednotky se stáhly, ale napětí zůstalo)

3. fáze ( 60.léta) druhé období zadržování komunismu Druhá berlínská krize a stavba berlínské zdi. Protože se množily útěky lidí do NSR přes rozdělený Berlín, chtěl SSSR celé město pod svoji kontrolu. S tím Západ nesouhlasil. Proto zde v roce 1961 vyrostla zeď a město bylo rozděleno na Západní a Východní Berlín.

Karibská krize SSSR začal na komunistické Kubě (F Karibská krize SSSR začal na komunistické Kubě (F.Castro) budovat tajně raketové základny. USA zablokovaly námořní přístup na Kubu. SSSR zde operoval s jadernými ponorkami. Hrozila 3.světová válka.

Diplomatická jednání mezi Chruščovem a Kennedym během karibské krize na dobové karikatuře.

Prezidentem USA byl J.F. Kennedy.

Výsledky jednání a dohody: SSSR se z Kuby stáhl a USA stáhly rakety z Turecka a Itálie. Vztahy mezi Kubou a SSSR ochladly. V roce 1963 byl zavražděn Kennedy a o rok později byl z funkce odvolán Chruščov.

V roce 1963 probíhala jednání mezi oběma velmocemi o zákazu jaderných zkoušek. V roce 1968 byla podepsána smlouva mezi SSSR, USA a Velkou Británií o nešíření jaderných zbraní ( Francie a Čína podpis odmítly).

4. fáze (70.-80. léta) období uvolňování Začátek pozvolné spolupráce (v otázkách využití atomové energie, v otázkách odzbrojování) Omezování rozmísťování jaderných zbraní Zákaz výzkumu, výroby a používání biologických zbraní Respektování sféry vlivu

-1975 konference v Helsinkách o bezpečnosti a spolupráci v Evropě (neporušitelnost evropských hranic, dodržování lidských práv, všestranná mez. spolupráce) -1985 nástup Gorbačova v SSSR, začíná etapa „perestrojky“ = reformy, spolupráce se Západem, uvolnění vztahů mezi SSSR a komunistickými zeměmi

-1986 schůzka Gorbačov-Reagan na Islandu -1989 pád komunismu v řadě zemí -1991 rozpad SSSR

Zdroj: Vlastní tvorba Citace: VÁLKOVÁPRAHA, Veronika Zdroj: Vlastní tvorba Citace: VÁLKOVÁPRAHA, Veronika. Dějepis 9 pro základní školy : nejnovější dějiny. 1. vydání. Praha : Spn, 2009. 159 s. Anotace: Žáci se seznámí s konfrontací sil Západu a Východu v 50. až 60.letech 20.století, kdy svět stál několikrát na pokraji 3. světové války. Porovnají vývoj v 70. až 80. letech 20. století, kdy dochází k uvolňování napětí mezi bloky.