Pracovní skupina BCSD: Chytrá mobilita

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní síť vysokorychlostních tratí v České republice
Advertisements

Dopravní politika na léta 2005 – 2013 Dopravní politika je základním strategickým dokumentem pro sektor dopravy a deklaruje, co stát a jeho exekutiva v.
Regionální dimenze sítě TEN-T
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Informace o současné podpoře kombinované dopravy v České republice
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Ing. Antonín Blažek Náměstek generálního ředitele pro osobní dopravu
ZÁKLADNÍ POJMY DRUHY DOPRAVY ZPŮSOBY VEDENÍ TRASY V ÚZEMÍ
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
Studie integrovaných dopravních systémů hromadné přepravy osob
Příprava nové dopravní politiky ČR
Facility management ČSN EN
Rozvoj ITS pro řízení dopravy v intravilánu
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
ITS v regionální dopravě
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Technologické platformy a dopravní výzkum
Konkurenceschopnost ČR v rámci středoevropského regionu SpeedChain 13/11/2013 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti.
MANAGEMENT MOBILITY Jiří Galatík CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU.
4-17 ENET, VŠB-TU Ostrava.
Koncepce environmentální bezpečnosti
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Hlava Petr Cena děkana Fakulty dopravní VACTRAIN – nevyužitá alternativa.
Brno, 2. června Sdružení automobilového průmyslu Technologická platforma „Vozidla pro udržitelnou mobilitu“ „Vozidla pro udržitelnou mobilitu“ Strategická.
Dopravní a liniové stavby Vývoj měst, místní komunikace
DOPRAVA Nenahraditelná složka hospodářství každé země – brzdí nebo urychluje ekonomický rozvoj. Poloha uprostřed Evropy – ČR je křižovatkou transevropských.
Průhonice, 7.dubna Technologická platforma „Vozidla pro udržitelnou mobilitu „Vozidla pro udržitelnou mobilitu (stručná informace o současném stavu.
Technologická platforma Vozidla pro udržitelnou mobilitu Vedoucí projektu: Ing. V. Volák, Ricardo Prague Vedoucí projektu: Ing. V. Volák, Ricardo Prague.
Integrované dopravní systémy Realizace Dopravní politiky ČR Ing. Vít Sedmidubský května 2010.
Statutární město Ostrava
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ FAKULTA DOPRAVNÍ Studie integrovaných dopravních systémů hromadné přepravy osob Studie integrovaných dopravních systémů hromadné.
Jan Hercik Katedra geografie Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci DOPRAVNÍ POLITIKA A DOPRAVNÍ PLÁNOVÁNÍ.
Praha, 10. prosince Sdružení automobilového průmyslu TP „Vozidla pro udržitelnou mobilitu“ (stručná informace) Ing. Vladimír Volák, člen Představenstva.
PRACOVNÍ SKUPINA MOBILITA FOTO Miloš Malaník GŘ TNT Express Vedoucí PS Mobilita.
MD, 7. listopadu Analytická část (2011)  Vyhodnocení plnění opatření a indikátorů stávající DP  Doprava jako podmínka konkurenceschopnosti ČR.
Přístupnost IDS pro OOSPO
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní soustavy Ing. Michal Kostelecký Základy dopravní politiky obce, města, regionu.
Název přednášky Společnost Funkce, mail, případně další vhodné informace Zemní plyn - CNG a LNG - v nákladní dopravě E.ON Energie, a.s. – Jiří Šimek, Michal.
Železniční doprava Funkčnost – vize - budoucnost Inovace výuky regionálního rozvoje, CZ.1.07/2.2.00/
Ministerstvo dopravy České republiky Rozvoj železniční infrastruktury s vazbou na Sasko a Dolní Slezsko.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Nové nařízení TEN-T a zařazení systému RS ČR do sítě TEN-T Ministerstvo dopravy Odbor strategie.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní K620 – ÚSTAV ŘÍDICÍ TECHNIKY A TELEMATIKY ČVUT FD, Konviktská 20, Praha května 2016 Stávající.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Snižování podpory z hlediska příjmů projektů – pozice OP Doprava
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
Ing. Eduard Muřický Národní akční plán čisté mobility NAP ČM Ing. Eduard Muřický 18. října 2016 “CNG jako dostupná ekologická alternativa”,
 Praha 3 – cesta k CHYTRÉMU MĚSTU Mgr. Alexander Bellu - zástupce starosty.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
PLÁN UDRŽITELNÉ MĚSTSKÉ MOBILITY MĚST MOSTU A LITVÍNOVA PLÁN UDRŽITELNÉ MĚSTSKÉ MOBILITY VE MĚSTECH MOST A LITVÍNOV.
DIGITAL CZECH REPUBLIC Impact of Digital Revolution
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Firemní plány udržitelné mobility
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav podnikové strategie
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Projekt - K620 Řízení a modelování silniční dopravy
Smart Life.
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Presentation Title 1st September 2002
Role SVAZU při podpoře městské mobility
Ing. Patrik Horažďovský Ing. Martin Heindl
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Vysokorychlostní železnice pro ČR Železniční konference Pardubice Jiří Pohl, Siemens Mobility, s.r.o. člen Výboru pro udržitelnou.
Rychlá spojení Příprava pilotních projektů
Zvyšování rychlostí na 200 km/h
Finanční podpora pro provozovatele LDS v rámci V. Výzvy Smart grids
Transkript prezentace:

Pracovní skupina BCSD: Chytrá mobilita Prof. Dr. Ing. Miroslav Svítek, dr.h.c. Fakulta dopravní, ČVUT Konviktská 20 110 00 Praha 1 svitek@fd.cvut.cz

Strategie pracovní skupiny: Mobilita Chytrá (smart) mobilita – mobilita jako služba (MaaS – Mobility as a Service), elektromobilita, autonomní dopravní systémy, city logistika, inovativní řešení dopravních systémů (potrubní nákladní doprava, drony, atd.) Uhlíková stopa dopravy – její výpočet, návrh opatření pro její snižovaní, plnění závěrů Národního akčního plánu čisté mobility Koncepce udržitelné dopravy – systém vysokorychlostních tratí (VRT), multimodální doprava, odolnost (resilience) dopravních systémů, systém logistických center, nákladní doprava Technologie dopravy budoucnosti – nové dopravní prostředky, rychlé lanovky, drony v logistice, atd. F D Č V U T | K O N V I K T S K Á 2 0 | P R A H A 1 | 1 1 0 0 0 0 | W W W . F D . C V U T . C Z

Chytrá mobilita F D Č V U T | K O N V I K T S K Á 2 0 | P R A H A 1 | 1 1 0 0 0 0 | W W W . F D . C V U T . C Z

Kooperativní inteligentní dopravní systémy Inteligentní řízení dopravy na křižovatkách Řízení energetické spotřeby vozidel Řízení dopravy v klidu Řízení MHD Management dopravních procesů Dynamické dopravní informace pro řidiče Ekologický management dopravy atd. F D Č V U T | K O N V I K T S K Á 2 0 | P R A H A 1 | 1 1 0 0 0 0 | W W W . F D . C V U T . C Z

Podpis konsorciální smlouvy projektu C-ROADS na MD ČR F D Č V U T | K O N V I K T S K Á 2 0 | P R A H A 1 | 1 1 0 0 0 0 | W W W . F D . C V U T . C Z

Autonomní mobilita SmartShuttle Sion: https://www.youtube.com/watch?v=I7cfRZPKu7E France, Bordeaux: https://www.youtube.com/watch?v=RwX7HTFHB8w USA, Las Vegas: https://www.youtube.com/watch?v=qKvJg6GsHWQ F D Č V U T | K O N V I K T S K Á 2 0 | P R A H A 1 | 1 1 0 0 0 0 | W W W . F D . C V U T . C Z

Jednání pracovní skupiny o autonomní mobilitě F D Č V U T | K O N V I K T S K Á 2 0 | P R A H A 1 | 1 1 0 0 0 0 | W W W . F D . C V U T . C Z

Stávající stav autonomní mobility v ČR Účast na jednání Vlády ČR se Sdružením automobilového průmyslu Platforma pro plně autonomní vozidla na MD ČR Vznik 5 pracovních skupina na MD ČR: Právní aspekty Společenské a etické otázky Technologie autonomního řízení Dopravní, digitální infrastruktura, bezpečnost a prostorová data Pilotní ověřování a posuzování shody F D Č V U T | K O N V I K T S K Á 2 0 | P R A H A 1 | 1 1 0 0 0 0 | W W W . F D . C V U T . C Z

Jednání o budoucnosti chytré mobility v ČR (M. Hausenblas) F D Č V U T | K O N V I K T S K Á 2 0 | P R A H A 1 | 1 1 0 0 0 0 | W W W . F D . C V U T . C Z

Koncepce udržitelné dopravy Uhlíková stopa F D Č V U T | K O N V I K T S K Á 2 0 | P R A H A 1 | 1 1 0 0 0 0 | W W W . F D . C V U T . C Z

Koncepce udržitelné dopravy (Ing. Jiří Pohl, Siemens) Individuální automobilová doprava může být doplňkovým, nikoliv základním dopravním systémem: vysoká energetická náročnost (odpor valení, aerodynamika), závislost na ropných palivech, nepříznivé environmentální dopady, nízké využití investic vložených do dopravních prostředků nevyužití (ztráta) času stráveného cestováním. automobily lidem 2 % času slouží a 98 % je obtěžují Individuální automobilová doprava je: investičně a provozně drahá, časově náročná, energeticky náročná, nepříznivá vůči přírodě a životnímu prostředí. Jako alternativu za vysoce energeticky náročnou a na fosilních závislou automobilovou a leteckou dopravu buduje řady zemí světa včetně EU vysokorychlostní železnice. F D Č V U T | K O N V I K T S K Á 2 0 | P R A H A 1 | 1 1 0 0 0 0 | W W W . F D . C V U T . C Z

Koncepce udržitelníé dopravy (Ing. Jiří Pohl, Siemens) Nařízení EU č. 1315/2013 definuje evropskou síť vysokorychlostních železnic. Tři z nich procházejí přes ČR a mají mezistátní i vnitrostátní dopravní význam: severozápad – jihovýchod (Berlin – Dresden - Ústí nad Labem – Praha – Brno – Wien /Bratislava), severovýchod – jihozápad (Wroclav – Praha – Plzeň – München), sever – jih (Warszawa – Ostrava – Brno – Wien / Bratislava). Aktuálně se v ČR připravuje k realizaci projekt vysokorychlostní železnice – Dresden - Ústí nad Labem – Praha – Brno - Břeclav Česká republika má strategickou polohu v trase přepravních i energetických toků mezi severozápadu na jihovýchod Evropy. V koridorech se souběhem dopravních a energetických tras se jeví technicky i ekonomicky výhodné budovat vysokorychlostní elektrické železnice společně s HV DC elektrickými přenosovými linkami (velká přidaná hodnota pro EU i ČR). F D Č V U T | K O N V I K T S K Á 2 0 | P R A H A 1 | 1 1 0 0 0 0 | W W W . F D . C V U T . C Z

Technologie dopravy budoucnosti F D Č V U T | K O N V I K T S K Á 2 0 | P R A H A 1 | 1 1 0 0 0 0 | W W W . F D . C V U T . C Z

SkyTram F D Č V U T | K O N V I K T S K Á 2 0 | P R A H A 1 | 1 1 0 0 0 0 | W W W . F D . C V U T . C Z

Autonomní dron - Ehang 184 F D Č V U T | K O N V I K T S K Á 2 0 | P R A H A 1 | 1 1 0 0 0 0 | W W W . F D . C V U T . C Z

Hyperloop – Superfast tube Transport F D Č V U T | K O N V I K T S K Á 2 0 | P R A H A 1 | 1 1 0 0 0 0 | W W W . F D . C V U T . C Z

Tube Freight Transportation F D Č V U T | K O N V I K T S K Á 2 0 | P R A H A 1 | 1 1 0 0 0 0 | W W W . F D . C V U T . C Z

TBS China – 3D Fast Bus http://www.treehugger.com/public-transportation/straddle-bus-may-be-coming-down-road-soon.html F D Č V U T | K O N V I K T S K Á 2 0 | P R A H A 1 | 1 1 0 0 0 0 | W W W . F D . C V U T . C Z

Amazon patent F D Č V U T | K O N V I K T S K Á 2 0 | P R A H A 1 | 1 1 0 0 0 0 | W W W . F D . C V U T . C Z

Město jako živá laboratoř F D Č V U T | K O N V I K T S K Á 2 0 | P R A H A 1 | 1 1 0 0 0 0 | W W W . F D . C V U T . C Z

EUREF Berlín – příklad živé laboratoře Ukázky aplikace technologií pro širší veřejnost F D Č V U T | K O N V I K T S K Á 2 0 | P R A H A 1 | 1 1 0 0 0 0 | W W W . F D . C V U T . C Z

EUREF Berlín – příklad živé laboratoře Testování konkrétních chytrých řešení – autonomní mobilita F D Č V U T | K O N V I K T S K Á 2 0 | P R A H A 1 | 1 1 0 0 0 0 | W W W . F D . C V U T . C Z

Centrum měst budoucnosti – CIIRC, ČVUT, Praha CIIRC byl na ČVUT založen 1. 7. 2013 Cílem Centra měst budoucnosti je rozvoj chytrých měst a regionů s využitím současných možností umělé inteligence, virtuální a rozšířené reality, pokročilých autonomních systémů, atd. Centrum měst budoucnosti bude úzce spolupracovat s Operátorem ICT na vytvoření virtuálního modelu hl. m. Prahy Vedoucí centra: Ing. Arch. Michal Postránecký F D Č V U T | K O N V I K T S K Á 2 0 | P R A H A 1 | 1 1 0 0 0 0 | W W W . F D . C V U T . C Z

Děkuji za pozornost F D Č V U T | K O N V I K T S K Á 2 0 | P R A H A 1 | 1 1 0 0 0 0 | W W W . F D . C V U T . C Z