Revitalizace a zatraktivnění pevnosti Dobrošov „Kulturní dědictví ze strukturálních fondů“ 24. 10. 2017, Sázava.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Advertisements

1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Stavební úpravy fary a vytvoření otevřeného depozita starých liturgických předmětů Pavel Lazárek – administrátor farnosti Olešnice na Moravě.
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ OLOMOUC (IPRÚ OLOMOUC) Past na turisty.
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA STRAKONICE (= IPRM)
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
Zdeňka Kasalová Podpora cestovního ruchu ze strany Kraje Vysočina Zdeňka Kasalová Krajský úřad Kraje Vysočina odbor kultury, památkové péče a cestovního.
Program rozvoje venkova ČR OSA III
Paliativní a hospicová péče v Libereckém kraji
Volnočasové projekty a EU financování
Komunitní centrum Římskokatolické farnosti Olešnice
Regenerace a revitalizace Masarykova náměstí v Jilemnici
Odbor kultury a památkové péče Oddělení kultury Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu společenských a kulturních aktivit.
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
Představení projektu Rozvoj strojnické výroby - KOVO UNI s.r.o.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA (PRV)
Realizátorem projektu je Střední odborná škola ekologická a potravinářská, Veselí nad Lužnicí, Blatské sídliště 600/I Název projektu: Zkvalitnění vzdělávání.
Slezské zemské muzeum Zkušenosti s projekty financovanými ze strukturálních fondů EU Zkušenosti s projekty financovanými ze strukturálních fondů EU 5.
III/2 XVI A
TOP INVEST ČESTNÉ UZNÁNÍ. Investor:Hlavní město Praha Odbor správy majetku Mariánské náměstí 2 Praha 1 Projektant:MEPRO Ing. Arch. Ivan Březina.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
Dotační projekty Vysokého Mýta
Podpora kulturních památek z evropských a národních zdrojů v gesci Ministerstva pro místní rozvoj PRAHA.
1 Národní rozvojový program mobility pro všechny 7. dubna 2016 Oddělení investic MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7,
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Bečov nad Teplou 23. září Charakteristika města 1399 městská práva V současnosti cca 1000 obyvatel Poloha na spojnici lázeňských měst Karlovy Vary.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
KROMĚŘÍŽ zkušenosti z programového období
zelená linka: Provozování vodohospodářské infrastruktury – Podmínky přílohy č. 6 OPŽP.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Cestovní ruch.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
Jednání řídícího výboru - Modernizace KNL
„Rekonstrukce chodníku podél silnice III/01152(II/474)“ 2. úsek: Bezbariérový chodník a autobusová zastávka 3. úsek: „Tunel – konec zastavěného území“
Oddělení kultury a památkové péče. 2 Příspěvkové organizace v oblasti kultury  vykonává zřizovatelské funkce k šesti příspěvkovým organizacím: - Východočeské.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Kontaktn í a koordinačn í centra Krajsk é ředitelstv í policie Jihočesk é ho kraje.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
STATUTÁRNÍ MĚSTO HRADEC KRÁLOVÉ, ČESKOSLOVENSKÉ ARMÁDY 408, HRADEC KRÁLOVÉ KRALOVE.ORG LIDSKÉ TĚLO – DOKONALÝ STROJ? (Centrum přírodovědného.
Název projektu: „ Rekonstrukce místních komunikací v Králově Dvoře „ Registrační číslo projektu: CZ.1.15/1.1.00/ SEZNAMTE SE S PROJEKTEM „Rekonstrukce.
Podpora obcí s rozšířenou působností z ROP Střední Morava v programovém období Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
Fiche 5 – Relax v lese Článek 25 Neproduktivní investice v lesích
Stav odkanalizování v obcích Zlínského kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Ing. Dana Zápecová vedoucí oddělení vodního hospodářství Duben.
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Snídaně starostů , Jedlí
Informace o výzvě pro školy
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Rekonstrukce Horského hotelu a televizního vysílače Ještěd
Možnosti financování obnov památek 2017 Ing. Alena Pospíšilová
ROZŠÍŘENÍ KAPACITY PENZIONU BEST
AOPK ČR – Regionální pracoviště Správa CHKO Slavkovský les
pro památky v IROP Zhodnocení výzev Rostislav Mazal
Revitalizace hradu kost
Stará Boleslav - kolébka české státnosti – Mariánský komplex
Chytré obce Výzva č. 12/2016 Likvidace nepotřebných vrtů
Revitalizace zámeckého návrší v Litomyšli
Regionální operační program NUTS II Severozápad
Obec Sibřina Plán investičních a provozních záměrů obce 2018 – 2022
Velehrad - Centrum kulturního dialogu západní a východní Evropy
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
IROP – Obnova památek kulturního dědictví Šternberk,
IROP SC VZDĚLÁVÁNÍ Centrum pro regionální rozvoj České republiky
SOŠ a SOU Centrum odborného vzdělávání Libereckého kraje pro oblast služeb Projekt je spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální.
Regenerace sídlišť Regenerace sídlišť Úprava veřejných prostranství
Transkript prezentace:

Revitalizace a zatraktivnění pevnosti Dobrošov „Kulturní dědictví ze strukturálních fondů“ 24. 10. 2017, Sázava

Pevnost Dobrošov – národní kulturní památka Pevnost Dobrošov je unikátní vojensko-historická památka z let 1935– 1938, která byla vybudována jako součást rozsáhlého obranného pohraničního valu proti napadení státu. Zpřístupněná v roce 1969 jako součást Regionálního muzea v Náchodě. Pevnost je nedaleko města Náchod v česko-polském příhraničí. Pevnost Dobrošov se skládá ze 3 hlavních objektů: pěchotní srub N-S 72 Můstek, pěchotní srub N-S 73 Jeřáb, dělostřelecký srub N-S 75 Zelený. V rámci pevnosti bylo vyrubáno 1750 metrů spojovacích chodeb a 750 metrů podzemních prostor v hloubce 20 – 39 metrů pod povrchem terénu.

Současnost pevnosti Pevnost Dobrošov je v majetku Královéhradeckého kraje od roku 2015. Pevnost není pro veřejnost zpřístupněna celá, přístupné jsou pouze 2 sruby Můstek a Zelený a část podzemních chodeb. Srub Jeřáb je otevírán nepravidelně z důvodu ochrany unikátních maleb z roku 1938. Provozní doba pevnosti je omezena v období říjen – duben. V návštěvnickém centru je možnost prohlídky dobových exponátů – např. model s figurkami Československé armády z období před 2. sv. válkou pana Šušlíka. Více zde: http://www.pevnostdobrosov.cz/

Specifikum památky – významná lokalita Pro ochranu netopýrů je celá dobrošovská pevnost zařazena do evropské soustavy chráněných území Natura 2000. V současnosti jsou podzemní katakomby pevnosti úkrytem zvláště chráněných druhů netopýrů (netopýr brvitý, vrápenci malí, netopýr velký a další) z důvodu vlhkosti vzduchu 97% a stálé teploty 6°C. Počet zimujících netopýrů na Dobrošově rok od roku stoupá (rok 1981 – jen 34 netopýrů, rok 2016 - téměř 700 jedinců). Zimoviště netopýrů je chráněné v období od konce října do konce dubna. Vliv na projekt „Revitalizace a zatraktivnění pevnosti Dobrošov“ Omezení stavebních prací na období květen – září. Nákladnější úprava podzemních prostor – např. u 3 betonových sálů snížení vlhkosti na 55% a zvýšení teploty na 18°C z důvodu plánovaného vystavení sbírek souvisejících s válkou, povinnost zachovat vletové otvory pro netopýry.

Základní informace o projektu: Název: Revitalizace a zatraktivnění pevnosti Dobrošov Číslo výzvy: 13. (IROP 3.1) Žadatel: Královéhradecký kraj Provozovatel: Regionální muzeum v Náchodě Řízení a administrace projektu: Centrum investic, rozvoje a inovací Vydání smlouvy o dotaci: 6. 1. 2017 Plánované ukončení projektu: 30. 11. 2020 Celkové výdaje projektu: 91 655 699,57 Kč z toho způsobilé výdaje 72 833 077,15 Kč, z toho nezpůsobilé výdaje 18 822 622,42 Kč Výše podpory (90%): 65 549 769,43 Kč z toho ze státního rozpočtu (5%) 3 641 653,86 Kč z toho příspěvek Unie 61 908 115,57 Kč Vlastní zdroje financování (10%): 7 283 307,72 Kč

Obsah a cíle projektu Pevnostní systém Dobrošov má potenciál stát se jednou z hlavních atraktivit Královéhradeckého kraje. V rámci projektu budou provedeny nezbytné stavební a restaurátorské práce na srubech Zelený, Můstek, Jeřáb a Polsko, dále rekonstrukce stávajících expozic a vybudování nových expozic. Revitalizace pevnosti je potřebná z důvodu vysoké vlhkosti, nešetrných novodobých zásahů, malého počtu a stáří exponátů, omezeného přístupu do podzemí pevnostních objektů (není bezbariérový vstup) a nedostatečné zázemí pro návštěvníky. Cíle projektu: Revitalizace a regenerace národní kulturní památky - Pevnost Dobrošov. Obnova a zlepšení vzhledu památky do stavu, kdy byly v letech 1937–1938 ukončeny práce na pevnosti. Doplnění chybějících částí pevnosti, aby funkčně či vizuálně dotvářely celek. Prodloužení návštěvnického okruhu. Rozšíření podzemních expozic o nové i historické exponáty. Zajištění bezbariérového přístupu do srubu Zelený a vybudování bezbariérového návštěvnického centra. Zvýšení počtu návštěvníků.

Stav po ukončení projektu – plánovaný Dělostřelecký srub N-S 75 „Zelený“ Bezbariérovost – lávka, rampa, výtah. Opravy dilatačních spár, stěn, oprava schodiště. Osazení maket střílen a oprava venkovního příkopu. Pěchotní srub N-S 72 „Můstek“ Úprava a změna vstupu do srubu. Osazení maket střílen a oprava schodiště. Doplnění o nové dobové expozice. Pěchotní srub N-S 73 „Jeřáb“ vč. podzemí Prodloužení prohlídkové trasy v podzemí cca o 250 m. Osazení maket střílen, oprava omítek, dozdění příček dle dobové dokumentace. Restaurování maleb a doplnění o nové dobové expozice.

Pěchotní srub N-S 78 „Polsko“ Nově zpřístupněný objekt pro veřejnost. Venkovní stavební úpravy – střílna s maketou. Podzemí „Zelený – Můstek“ Upraveny 3 podzemní sály (odvlhčení) pro nové expozice – Sklad munice. Ošetřovna, umývárna a ubikace. Kanceláře, velín. Zpřístupnění nových prostor pro veřejnost. Návštěvnické centrum Bezbariérovost – stavební úpravy a přístavba centra. Nové expozice – model uzávěry opevnění, multimediální expozice (digitalizace podzemí, jako virtuální prohlídka – promítací/přednáškový sál). Vybudování sociálního zázemí a návštěvnické infrastruktury.

Vizualizace – návrh Srub Zelený – vstup a podzemí Návštěvnické centrum – vstup a expozice

Vedoucí odboru regionálního rozvoje, grantů a dotací Děkuji za pozornost Mgr. Ivana Kudrnáčová Vedoucí odboru regionálního rozvoje, grantů a dotací ikudrnacova@kr-kralovehradecky.cz Tel. 495 817 229