Příležitost pro knihovny a společnost

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Deník veřejné knihovny na rok 2013/2014 Setkání knihovníků okresu Liberec dne
NIPOS TANEČNÍ A POHYBOVÁ VÝCHOVA z pohledu Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu 1) výzkum 2) vzdělávání 3) příklady.
Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
Služby čtenářům a uživatelům Dětští čtenáři
ČINNOST DĚTSKÝCH KNIHOVEN VE VSETÍNĚ
Základní škola Slavičín-Vlára Školní knihovna aneb naše Školní informační centrum.
Knihovna v obci - proč? aneb Víme, co máme? Kardašova Řečice říjen 2005 Zlata Houšková.
Projekty ve sportu Brigita Stloukalová. „Pobytová“ – „rekreační“ akce 1.CO? 2.PROČ? 3.PRO KOHO? 4.KDE? 5.KDY? 6.S KÝM? 7.S ČÍM? 8.JAK? 9.ČÍM SE LIŠÍM?
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Rozmarýn.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Co to je, když se řekne „komunitní role“ aneb Knihovna v malé obci Tábor, červen 2009 Zlata Houšková.
Hledá se Kamarádka knihovna (už podruhé). Kdo jde s námi Generální partner: firma 3M Česko O záštitu nad soutěží požádáno: Ministerstvo kultury ČR Odborný.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
Základní škola a Mateřská škola Brno, Bosonožské nám
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Proč „komunitní knihovna“ Knihovnická dílna Zlata Houšková.
Gymnázium Děčín. StudentUčitelé Škola Rodiče ŠkolaRodiče Student.
Jindřichův Hradec, Školní a veřejné knihovny – spolupráce v regionu Konkurence? Ne! Spolupráce …
ROSTEME S KNIHOU KAMPAŇ NA PODPORU ČETBY KNIH Pod záštitou Svazu českých knihkupců a nakladatelů.
v rámci projektu Mentoring a Magistrát Ing. Zbyněk Nejezchleba
Jaký byl Březen měsíc internetu 2005? 20. dubna 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Národní knihovna ČR Tel: ,
Gateshead – město s inspirací Gateshead – město s inspirací Havlíčkův Brod Havlíčkův Brod duben 2004 duben 2004 Zlata Houšková Zlata Houšková.
Základní škola a mateřská škola Brno nám.28.října 22 Základní škola a mateřská škola Brno nám.28.října 22.
Rozvíjení rovných příležitostí a podpora zaměstnatelnosti v Jihočeském kraji Záměr projektu do programu Equal (3.pilíř: Podpora adaptability) Tento příspěvek.
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
Komunitní a otevřená škola
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Nestátní nezisková organizace pro předčasně narozené děti a jejich rodiny Lucie Žáčková výkonná ředitelka Nedoklubko z.s.
KLUB POHÁDKA Dům dětí a mládeže Praha Stodůlky. Dopolední blok pro rodiče s dětmi Klub Pohádka je určen pro rodiče s dětmi od 1 – 3 let. Cíl klubu: zapojení.
Četba a čtenáři v České republice v roce 2007 Knihovnická bašta – akce knihoven k Týdnu knihoven 2007 – PhDr. Vít Richter – předseda SKIP Knihovna roku.
Týden knihoven až 7. října Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Návrh Projektu „Čteme prarodičům“
Umí knihovny zaujmout čtenáře?
Projekt dětská skupina MOTÝL
Sportovní klub Case study EKOS P10. Typologie sportovních klubů Dle velikosti (počtu členů) –Univerzální organizace (Sokol, Orel,..) –Velké – nad 300.
(inspiromat) Městská knihovna Rožnov pod Radhoštěm Pavel Zajíc
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
Městská knihovna Sedlčany Strom v nás - lokální historie prostřednictvím sedlčanské knihovny Městská knihovna v Českém Těšíně Konference Další možnosti.
SPOJENCI sbírkového projektu POMOZTE DĚTEM! Kateřina Tomášová – projektová manažerka.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
Síť podpory nadání. Poslání Sítě Vytvářet prostředí pro systematickou péči o nadané žáky a studenty prostřednictvím sdílení informací a příkladů dobré.
Výzva č. 126 investiční priority 1.2 OPZ.  Pilotní ověření péče o nejmenší děti v mikrojeslích v ČR (mimo hl. m. Prahu)  Číslo výzvy: 03_16_126  Investiční.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
THE GRASSROOTS WOMEN´S INTERNATIONAL ACADEMY SÍŤ MATEŘSKÝCH CENTER o.s. Pečeť kvality Rut Kolínská
SPOV – POR - červen 2011 Cíl SPOV  nastolit toto téma v přesvědčení, že právě venkov a zejména malé obce mohou sehrát velmi důležitou roli při obnově.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Komunitní školy - kulturní, vzdělanostní a prorodinná centra v malých obcích Mgr. František Eliáš.
Kraslice, – Úvod – několik slov o projektu … – Naladíme se … – Nadané děti – Ing. Petr Čavojský / Mgr.
Jednání řídícího výboru MAP Český Krumlov
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Seminář pro výchovné poradce SŠ
Aktuální informace o stavu
Čtenářsky podnětné prostředí
S knížkou do života – BOOKSTART
Podpora dětského čtenářství
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
S knížkou do života – BOOKSTART
S knížkou do života (Bookstart)
Datum konání: 5. února 2018 Místo konání: Velké Meziříčí, JUPITER club
České děti a mládež jako čtenáři 2017
Zapojíte se letos se svou akcí i Vy?
Transkript prezentace:

Příležitost pro knihovny a společnost Praha, 23. října 2017 Zlata Houšková

S knížkou do života čili Bookstart aneb Předčítánek…

Příležitost pro společnost Navrátit čtenářskou a funkční gramotnost do centra pozornosti, a zejména pozitivně ji ovlivnit Informovat, přesvědčit a učit rodiče Pozitivně změnit motivaci dětí k četbě, a tím i jejich funkční gramotnost a studijní předpoklady V dlouhodobém horizontu pozitivně ovlivnit pracovní trh Učinit to masově, systémově a systematicky s pomocí institucí veřejného zájmu

Příležitost pro knihovny Stát se vůdčí silou nastaveného procesu Potvrdit svou nezastupitelnou (?) roli Prezentovat se veřejnosti Oslovit nové skupiny veřejnosti Získat nové členy (registrované uživatele, čtenáře) Získat nové podpůrce a partnery Přesvědčit/ujistit zřizovatele o svém významu (?)

Praxe knihoven Hlavní aktivity Doplňkové aktivity

Dopoledne s knížkou Čtení jednoduchého příběhu (pohádky, básničky…) Aktivizační prvky (rytmizace textu, hraní rolí, pohybové aktivity, zpívání, domýšlení příběhů…) Aktivity podporující rozvoj jemné motoriky

Dopoledne s knížkou Doplněk: výtvarné/manuální aktivity (dílničky) Volné hraní Literární poradna pro maminky Společně trávený čas (nad knihou) – aktivit se s dětmi účastní rodiče (především maminky), event. prarodiče, sourozenci, též „paní na hlídání“…

V rukou, v hlavě, v srdci

Charakteristiky Přívětivost prostředí pro děti, zázemí pro maminky Knižní fond, adekvátní pomůcky Vůdčí osobnost – maminka (její „nestabilita“) Kvalifikace knihovníka/lektor

Charakteristiky Počet účastníků (dle zájmu, dobré od 3 dětí a rodičů) Kategorie: a) 0 – 3 roky b) 3 – 6 let c) smíšené skupiny Partneři (mateřská centra, kluby maminek, veřejná správa…)

Charakteristiky Vhodný čas (dopoledne) Délka akce (0,5 – 2 hod.) Frekvence, periodicita (nejčastěji 1x měsíčně)

Charakteristiky Variabilita programu dle počtu a složení účastníků Pestrost a střídání aktivit Intimní prostor a čas pro rodiče s dítětem Ideální vrchol: (čtenářský) klub dětí s rodiči), klub maminek/rodičů…

Doplňkové aktivity – vždy s knihou! Čtení (večerníčky, poledníčky, raníčky…) Čtenářské tematické kufříky pro nejmenší Autorská setkání se spisovateli Scénické čtení Loutkové divadlo, divadlo (literární inspirace) Den pro dětskou knihu Nocování dětí s rodiči v knihovně

Doplňkové aktivity – vždy s knihou! Hudební pořady Slavnosti v knihovně Outdoorové aktivity pro rodinu (Broučkiády, Vezmi knížku na procházku…) Speciální akce (např. Čtoucí rodiny regionu Blansko…) Podíl na celoměstských akcích

Doplňkové aktivity – vždy s knihou! Doplňkové aktivity pro rodiče (kulturní, rekreační, relaxační…) Vzdělávací aktivity: přednášky/semináře… Poradenská služba (Objednané) akce pro MC, Kluby maminek Akce pro MŠ

Účast v projektu Členství ve SKIP Zjištění demografických podkladů v obci Přihlášení do projektu (listopad) Jednání o podpoře s obcí (do budoucna limitní)

Účast v projektu Převzetí dárkových sad/setů Předání dárkových sad/setů rodičům novorozenců při vítání občánků nebo na speciálních vítání v knihovnách Princip = Knížka pro prvňáčka Budování/zajištění relevantního fondu literatury pro rodiče a děti (do 3let, do 6let)

Účast v projektu Uspořádání (minimálně) 3(?) relevantních akcí/rok Přizpůsobení prostředí knihovny Zvyšování kvalifikace v oblasti Budování „kolektivu“ rodičů a dětí

Účast v projektu Dokumentace aktivit a podávání referencí o nich (ročně) Propagace projektu a aktivit Udržitelnost projektu minimálně po dobu 6 let (dovedení dětí do 1. tř.)

Předčítánek/Předčítánky? Obsah setů dnes (taška s logy, „knížka“ pro děti, metodika pro rodiče s doporučenou literaturou… + dárky přihlášené knihovny: povinně průkazka do knihovny…) a v budoucnu Metodika pro knihovny – viz Bulletin „Knížka“ pro děti dnes a možnosti v budoucnu Metodika (kalendář) s Předčítánkovými(?) radami a doporučenou literaturou

Na závěr: zkusme začít! Loga, vizuál, kampaň, rozvoj projektu? Partneři dnes (MK ČR, MetLife, Leo Burnett, Nakl. Triton… veřejná správa?) a v budoucnu ???? Pilotní etapa projektu Záleží na knihovnách!!!

Děkuje (za přípravný výbor) Zlata Houšková GSM: 773-461-554 E-mail: zlata.houskova@gmail.com