Sémantické aspekty katalogizace. IX. Pravidla a formáty

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sémantické aspekty katalogizace III. PhDr. Jiří Stodola.
Advertisements

Sémantické aspekty katalogizace VIII. PhDr. Jiří Stodola.
Sémantické aspekty katalogizace VII.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
RDA a analytické zpracování Edita Lichtenbergová, Jarmila Přibylová březen 2015.
Seriály v Souborném katalogu ČR Miroslava Kendeová 6. listopadu 2015.
Úhel Převody jednotek velikosti úhlů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radomír Macháň. Dostupné z Metodického portálu.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Ploskovice, p.o., okres Litoměřice Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektu„Zlepšení kvality vzdělávání.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): září 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Školení AACR2 – staré tisky pro účastníky SK ČR Národní technické muzeum Praha Běla Moravcová Národní knihovna ČR.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Standardy kvality sociálních služeb. soubory měřitelných a ověřitelných kritérií, které popisují, jak má vypadat kvalitní sociální služba. Jsou použitelné.
Praktická maturitní práce STRUČNÉ POKYNY PRO PSANÍ PMZ.
Změny ve věcných údajích v BIB a AUT záznamech v souvislosti s používáním pravidel RDA Květen 2015
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
$a Rok s RDA $a Svobodová, Jaroslava $4 com.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_30-03 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorRNDr.
Inf Vizualizace dat a tvorba grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Věcné autority v roce 2016
Členění dokumentu Členění dokumentu na menší části Usnadňuje orientaci
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Pojem přeměna obchodní společnosti
STATISTIKA Starší bratr snědl svůj oběd i oběd mladšího bratra. Oba snědli v průměru jeden oběd.
Paragrafované znění I 9. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_17 Výkon Šablona číslo: IX Sada číslo: I
Integrace VISION a VIS Mail do NS-VIS – VIS Mail fáze II projekt spolufinancovaný z ročního programu Fond pro vnější hranice (FVH)
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Lineární rovnice a nerovnice I.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
ČÍSLOVKY Mgr. Michal Oblouk.
VY_32_INOVACE_2C_19_ZIVOTOPIS Životopis dubna 2012
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Sémantické aspekty katalogizace. VIII
Sémantické aspekty katalogizace VI
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Seriály v Souborném katalogu ČR
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
zpracovaný v rámci projektu
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Název projektu: Moderní škola
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Formální úprava rešerše
Seriály v Souborném katalogu ČR
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-18
Sémantické aspekty katalogizace. II
Katastr nemovitostí (KNEM)
Významné normy Bibliografické citace - obsah, forma, struktura ČSN ISO 690 Úprava písemností psaných strojem nebo zpracovávaných textovými editory ČSN.
Katalogizace beletrie pro knihovny ČR
Paragrafované znění I 8. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Regionální informace jako přidaná hodnota katalogu krajské knihovny
Bibliografické odkazy a citace změny oproti starší verzi normy ISO ČSN 690 Mgr. Zdeňka Firstová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
UNIMARC / AACR2 Škarková Taťána FF MU
Části obchodního dopisu, osnova
Geometrie pro 9. ročník Autor: Mgr. Hana Vítková Datum:
Geometrie pro 9. ročník Autor: Mgr. Hana Vítková Datum:
KNIHOVNA UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI
TVAROSLOVÍ SLOVNÍ DRUHY – SLOVA OHEBNÁ A NEOHEBNÁ
Transkript prezentace:

Sémantické aspekty katalogizace. IX. Pravidla a formáty 2013 PhDr. Jiří Stodola Powerpoint Templates

Pravidla a formáty V současné době je nezbytné pro správnou katalogizaci orientovat se dobře ve dvou typech standardů - pravidlech a formátech. Pravidla představují soubor metodických pokynů, které umožňují řešit problémy spojené s katalogizací. Umožňují vybrat a předepsaným způsobem zapsat údaje. Formáty slouží k výměně bibliografických záznamů prostřednictvím počítačových sítí. Představují strukturu, do níž se vepisují údaje vybrané a zapsané tak, jak předepisují pravidla. V České republice se v současné době používají katalogizační pravidla AACR2 a mezinárodní výměnný formát MARC21.

Pravidla AACR2 Pravidla AACR2 se skládají z úvodních pasáží, první části týkající se bibliografického popisu, druhé části zabývající se tvorbou záhlaví, unifikovanými názvy a odkazy a závěrečné části obsahující přílohy. Úvodní pasáže Část I. Bibliografický popis Část II. Záhlaví, unifikované názvy a odkazy Závěrečné pasáže

Zásada autonomie objektu Úvodní pasáže obsahují původní předmluvy k AACR2, předmluvy k českému vydání pravidel a obecný úvod. Pro české vydání je v obecném úvodu nahrazena preference angličtiny jako jazyka katalogizační agentury nahrazena češtinou. Předmluva k českému vydání Anglo-amerických katalogizačních pravidel Dodatek k Předmluvě k českému vydání Předmluva k revidovanému vydání z roku 1988 Předmluva ke druhému vydání Anglo-amerických katalogizačních pravidel z roku 1978 (Výtah) Obecný úvod

Bibliografický popis První část týkající se bibliografického popisu má 13 kapitol. První kapitola se zabývá pravidly platnými pro popis všech typů dokumentů. Kapitoly 2-11 se zabývají popisem dokumentů monografických, kapitola 12 je věnována pokračujícím zdrojům a kapitola 13 řeší problematiku spojenou s analytickým popisem. Úvod 1 Všeobecná pravidla popisu 2 Knihy, brožury a jednolistové tisky 3 Kartografické dokumenty 4 Rukopisy 5 Hudebniny 6 Zvukové dokumenty 7 Filmy a videozáznamy 8 Grafické dokumenty 9 Elektronické zdroje 10 Trojrozměrné dokumenty 11 Mikrodokumenty 12 Pokračující zdroje 13 Analytické záznamy

První kapitola Kapitola první má následující strukturu: 0 Obecná pravidla 1 Oblast údajů o názvu a odpovědnosti 2 Oblast údajů o vydání 3 Oblast specifických údajů 4 Oblast nakladatelských údajů 5 Oblast údajů fyzického popisu 6 Oblast údajů o edici 7 Oblast údajů poznámky 8 Oblast údajů o standardním čísle a dostupnosti 9 Suplementy (Přílohy) 10 Popisné jednotky sestávající se z několika druhu dokumentů 11 Faksimile, fotokopie a jiné reprodukce Vidíme, že podkapitoly 1-8 se týkají základních údajů bibliografického popisu. Stejným způsobem jsou koncipovány i kapitoly AACR2 týkající se jednotlivých druhů dokumentů.

II. část Druhá část pravidel AACR2 se zabývá výběrem selekčních údajů, způsobem tvorby záhlaví a odkazy. Úvod 21 Volba selekčních údajů 22 Personální záhlaví 23 Geografická jména 24 Korporativní záhlaví 25 Unifikované názvy 26 Odkazy

Závěrečné pasáže Závěrečné pasáže obsahují přílohy řešící problematiku psaní velkých písmen, zápisu zkratek, číslovek a úvodních členů. Obsahuje také slovník pojmů užívaných v rámci AACR2. Rejstřík slouží k navigaci v pravidlech. Přílohy A Psaní velkých písmen B Zkratky C Číslovky D Slovník termínů E Úvodní členy Rejstřík

Formáty V první polovině 60. letech minulého století vznikají první strojem čitelné báze dat v knihovnách. To sebou nese nutnost standardizace struktury dat. Ve druhé polovině 60. let vzniká formát MARC (Machine Readable Catalogue/Cataloguing). V 70., 80. a 90. letech jsou publikována jednotlivá vydání normy ISO 2709 Formát pro výměnu informací (dříve Formát na výměnu bibliografických údajů na magnetické pásce).

Druhy formátů Formáty se dělí na interní (lokální), které slouží k stanovení struktury dat uvnitř jednoho systému a výměnné určené k výměně dat mezi jednotlivými systémy. Výměnné formáty můžeme rozdělit na marcové a nemarcové. Marcové formáty pak na regionální či národní, které slouží k výměně dat v rámci systémů na určitém území, a mezinárodní.

Nemarcové formáty MABI INSPEC Chemical Abstracts AGRIS a další

Marcové – národní Národní formáty typu MARC Mezinárodní marcové formáty –formáty anglo-saské koncepce (USMARC, UKMARC, CANMARC, OCLC-MARC, MARC 21 …) formáty franko-italské koncepce (INTERMARC, PICA-MARC …) –formáty typu UNIMARC (UNIMARC+CZ …)

Marcové – mezinárodní Mezinárodní formáty typu MARC UNIMARC UNISIST Reference Manual Common Communiction Format (CCF)

MARC v ČR V 90. letech minulého století dochází k automatizaci knihoven. Od roku 1996 je používán formát UNIMARC. V letech 2003-2004 se paralelně užívají formáty UNIMARC a MARC21. Od roku 2004 je preferován formát MARC21, přičemž je stále některými knihovnami užívána UNIMARC. V současnosti většina knihoven přešla na formát MARC21, který je preferován katalogizační politikou Národní knihovny.