Strojní součásti Šroubové spoje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spoje potrubí-pájené spoje1 VY_32_INOVACE_456.
Advertisements

Inovativní změny v normě EN 545:2010 a jejich dopady na vodovody z tvárné litiny Ing. Miroslav PFLEGER.
GEOGRAFICKÁ TOPOGRAFIE A KARTOGRAFIE. KARTOGRAFIE „Věda zabývající se konstrukcí a obsahem map zemského povrchu, jejich používáním, rozmnožování a.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Spoje potrubí-rozvod plynu-spoje u rozvodů z mědi1 VY_32_INOVACE_476.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 30 Anotace.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada22 AnotaceDruhy.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada31 AnotaceDrážkový.
Rámeček, rohové razítko, součást, pohledy, kótování, tolerance, doplňkový text, drsnosti. Část 1.
Tento projekt je spolufinancován z Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada22 AnotaceDruhy.
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_12_16_Excel. Excel Tabulkový procesor pro vytváření tabulek a grafů Pochází z kancelářského balíku Microsoft Office Nejčastěji.
Název školyStřední škola hotelová Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Bc. Pavel Sedlák Název šablonyVY_32_INOVACE SAZ Název DUMuSAZ U.
Technologie – spojování materiálů – pevné rozebíratelné spoje – šroubové spoje.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
ÚVOD DO ZÁKLADŮ KONSTRUOVÁNÍ A TECHNICKÉHO KRESLENÍ Konstruování.
Inf Vizualizace dat a tvorba grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
PROCENTA Vymezení pojmu procento, základ, počet procent.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Technologie – Měřidla používaná ve strojírenství pro měření délek a úhlů.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Moderní metody navrhování převodových ústrojí
Stavební výkresy CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_OK_TP_01
Vrtání, vyhrubování, vystružování děr na soustruhu
Stroje a zařízení - spoje
Spoje kolíky a čepy Autor: Ing. Bc. Petra Řezáčová
VY_32_INOVACE_454 Spoje potrubí-závitové spoje
Technická grafika Normalizace.
Frézování ozubených kol, drážek ve šroubovici - test
NEROZEBÍRATELNÁ SPOJENÍ
schodiště CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_OK_TP_09
Technická dokumentace
ZÁKLADNÍ POJMY, PŘEDEPISOVÁNÍ NA VÝKRESE
Technická dokumentace
Stroje a zařízení – části a mechanismy strojů
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_ Snímače tlaku
Název: Pevné cykly Autor: Miloš Valík
TECHNICKÉ KRESLENÍ ŘEZ A PRŮŘEZ
VY_32_INOVACE_AUT1_17 Rámy.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
19. Kreslení závitových spojů Technická dokumentace pro 1. ročník
Základní rozměry automobilů
Ing. Renata Segmüllerová
Rovnání a ohýbání.
Frézování drážek ve šroubovici
DRUHY ZÁVITŮ VY_32_INOVACE_30_613
Pravidla pro vytváření výkresové dokumentace sestav
Stroje a zařízení - spoje
Formáty výkresů Určeny normou ČSN ISO 5457 Tři druhy :
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Digitální učební materiál
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Stroje a zařízení - spoje
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_57_JEDNODUCHÉ STROJE
VY_32_INOVACE_10_1_05.
ProgeCAD CAD.
ZÁKLADNÍ POJMY, PŘEDEPISOVÁNÍ NA VÝKRESE
Tolerování rozměru a geometrické tolerance
7. Druhy čar, měřítka zobrazení, písmo Technická dokumentace
Frézky rovinné a speciální
Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_JEDNODUCHÉ LEŠENÍ 2_Z2
Závity.
Soustružení Definice soustružení Schéma soustružení
„Rovnoměrná struktura zrna + tvrdost po celém
VY_32_INOVACE_648_ŘEZÁNÍ ZÁVITŮ - VNĚJŠÍ
Zřizování nových příček
Počítačová podpora konstruování
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

Strojní součásti Šroubové spoje

Spoje Spoje: rozebíratelné (šroubové, kolíkové apod.); nerozebíratelné (svarové, pájené apod.). Šroubové spoje jsou jedny z nejčastěji používaných rozebíratelných spojů. Šroubový spoj: šroub, matice - nejdůležitější částí závit.

Závity Závit tvořen profilem, který je vinut po šroubovici Závit – velký, střední a malý průměr závitu, stoupání závitu. Závity: pravé; levé. Některé závity jsou vyráběny jako vícechodé (několik šroubovic ve vzdálenosti rozteče od sebe).

Zobrazování závitů Přehled nejpoužívanějších závitů a jejich profilů je uveden v normách (strojnických tabulkách) Nejběžnější typy závitů: metrický, Whitworthův, trubkový, oblý, lichoběžníkový. Všechny normalizované závity se zobrazují zjednodušeně (nakreslením průmětů válců odpovídajících velkému a malému průmětu závitu) !! u vnějšího závitu se velký průměr zobrazuje tlustou čarou a malý průměr souvislou tenkou čarou u vnitřního závitu je tomu opačně (velký průměr = souvislou tenkou, malý průměr = souvislou tlustou čarou).

Zobrazování závitů Normalizované závity se kreslí zjednodušeně viz. obr.

Zobrazování závitů Neviditelné závity se kreslí čárkovanou tenkou čarou nebo tlustou čárkovanou (u daného výkresu vždy stejným typem čáry). Nenormalizované závity třeba plně zobrazit a zakótovat.

Kótování závitů Závity vnější i vnitřní se kótují udáním značky druhu závitu a funkční délkou. U závitů s krátkým nebo dlouhým výběhem (závitu) je nutno tento zakótovat.

Kótování závitů Závity s jiným než hrubým stoupáním se musí označit např. M12x1, Levý závit se označí LH, např. M12 LH.

Závity – drážky, tolerování Drážky za závitem jsou normalizovány dle ČSN 02 1036 a ČSN 02 1037. Závity lze tolerovat pro jednotlivá uložení např. M16-7H/6e. Tolerování závitu šroubu: př. M16-6e. Tolerování závitu matice: př. M16-7H.

Šrouby, matice, podložky Nejběžněji používané normalizované součásti – nejpoužívanější druhy jsou uvedeny v normách. Šrouby podle použití: upínací; stavěcí; závrtné; lícované; závitořezné; vruty do dřeva.

Šrouby, matice, podložky Hlava šroubů – šestihranná, válcová (se zářezem nebo vnitřním šestihranem), zápustná kuželová hlava. matice: šestihranné; korunové; čtyřhranné; křídlové apod. Podložky – většinou se ve spojích vkládají pod matice.

Šrouby, matice, podložky Podložky – pružné a pojistné. Příklady předepisování dle ČSN A ISO: ŠROUB M24x80 ČSN 02 1101.XX MATICE M24 ČSN 02 1401.XX PODLOŽKA 24 ČSN 02 1702.XX ŠROUB SE ŠESTIHRANNOU HLAVOU ISO 4014 – M24x80-8.8 ŠESTIHRANNÁ MATICE ISO 4032 – M24 - 05

Zobrazování šroubů a matic

Šrouby, matice, podložky Na výkresech sestav se všechny části šroubového spoje značí číslem a název, rozměr, norma se uvede do kusovníku.

Závěr Doporučená literatura: [1] Kletečka, J., Fořt, P. Technické kreslení. Brno: Computer Press, 2007, 252 s. [2] Svoboda, P. a kol. Základy konstruování. Brno: Cerm, 2008, 234 s. [3] Drastík, F. Technické kreslení podle mezinárodních norem I. Ostrava: Montanex, 1994, 228 s.