Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - hydroxyderiváty

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KARBOXYLOVÉ KYSELINY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Alkoholy Chemie VY_32_INOVACE_239, 12. sada, CH ANOTACE
DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ ALKOHOLY A FENOLY.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Alkoholy.
Soubor prezentací: CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Chemie Ročník: 9. ročník
RZ Jsou sloučeniny vzniklé:Jsou sloučeniny vzniklé: Záměnou vodíku v uhlovodíku –OH skupinou –OH (hydroxylovou)
Karbonylové sloučeniny Chemie 9. ročník Mgr. Daniela Ponertová.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
ALDEHYDY A KETONY.
Kyslíkaté deriváty Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 28
Alkoholy a Fenoly.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: ORGANICKÁ CHEMIE Pořadí šablony a sada:
Kyslíkaté deriváty deriváty obsahující vázané atomy kyslíku dělí na:
Alkoholy a fenoly.
Nejdůležitější produkty organické chemie
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Kyslíkaté deriváty Hydroxyderiváty: -OH Ethery: R-O-R
KYSLÍKATÉ DERIVÁTY UHLOVODÍK Ů ve svých molekulách obsahují vedle atomů ………. a ………. ještě atom ………. atom kyslíku: elektronová konfigurace : 1s 2 2s 2 2p.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Digitální učební materiál
Karbonylové sloučeniny
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 9. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
CHEMIE 9. ROČNÍK ALKOHOLY A FENOLY
ALKOHOLY I. charakteristika, názvosloví, rozdělení
Alkoholy Otázky na opakování. VY_32_INOVACE_G2 - 09
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_116_Fenoly AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9.,
Elektronická učebnice – II
ALKOHOLY A FENOLY II..
Karbonylové sloučeniny
Alkoholy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_151.
Fenoly Hydroxyderiváty, kde je –OH skupina přímo vázána na atomu uhlíku aromatického jádra. Dělíme je podle počtu –OH skupin na jednosytné a vícesytné.
Alkoholy Výskyt: Dělení: Podle počtu OH skupin: jednosytné a vícesytné
Karboxylové kyseliny.
Pokuste se vlastními slovy definovat karboxylové kyseliny: Karboxylové kyseliny jsou organickými kyselinami (zároveň kyslíkatými deriváty, které ve.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 17 Alkoholy TEMA: Chemie - Alkoholy.
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků. 1.Hydroxyderiváty 2.Karbonylové sloučeniny 3.Karboxylové kyseliny.
1 Alkoholy názvosloví, příprava, vlastnosti, užití Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
ALKOHOLYFENOLY. DEFINICE Karboxylové sločeniny jsou deriváty uhlovodíků, které obsahují karboxylovou skupinu - COOH.
Ch_037_Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - alkoholy Ch_037_Deriváty uhlovodíků_Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - alkoholy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
H YDROXYDERIVÁTY Alkoholy Fenoly Bc. Miroslava Wilczková.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Chemie.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_13_CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: ORGANICKÁ.
Ch_039_Vícesytné alkoholy Ch_039_Deriváty uhlovodíků_Vícesytné alkoholy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing: Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_05_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Uhlovodíky,
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_10_CH9_polyoly TémaPolyoly.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ARENY. DEFINICE * Areny jsou uhlovodíky, které obsahují v molekule alespoň jedno benzenové jádro. * Starší název aromatické uhlovodíky.
Areny.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
HYDROXYDERIVÁTY VY_32_INOVACE_24_477
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_05-15
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Alkoholy Chemie pro 9.ročník ZŠ.
Chemie 9. ročník ALKOHOLY. chemie 9. ročník ALKOHOLY.
Areny.
Karbonylové sloučeniny
Kyslíkaté deriváty deriváty obsahující vázané atomy kyslíku dělí na:
Transkript prezentace:

Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - hydroxyderiváty

KYSLÍKATÉ DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ Vysvětlete pojem „kyslíkaté deriváty uhlovodíků“: Jsou to deriváty uhlovodíků, které mají v molekule navázánu charakteristickou skupinu, obsahující atom (nebo atomy) kyslíku. Při tom platí pravidlo, že u každého kyslíkatého derivátu je charakteristická skupina navázána na molekulu uhlovodíku právě přes atom kyslíku. Uveďte základní systematické rozdělení kyslíkatých derivátů uhlovodíků: 1. HYDROXYDERIVÁTY KYSLÍKATÉ DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ 2. KARBONYLOVÉ SLOUČENINY 3. KARBOXYLOVÉ KYSELINY

HYDROXYDERIVÁTY UHLOVODÍKŮ Charakterizujte skupinu derivátů uhlovodíků označovaných jako tzv. hydroxyderiváty: Jako tzv. hydroxyderiváty označujeme skupinu derivátů obsahujících tzv. hydroxylovou skupinu – OH. Nakreslete jednoduché schéma systematického dělení hydroxyderivátů: HYDROXYDERIVÁTY ALKOHOLY FENOLY např. ethanol: CH3 - CH2 - OH např. fenol:

ALKOHOLY Uveďte charakteristiku alkoholů: Alkoholy jsou takové hydroxyderiváty, u kterých je hydroxylová skupina – OH, vázána na uhlovodíkový zbytek alkanů (nebo cykloalkanů) . ? Jak a podle čeho rozdělujeme v chemii alkoholy ? Alkoholy dělíme podle počtu navázaných hydroxylových skupin následujícím způsobem: tzv. jednosytné alkoholy  obsahují v molekule pouze jednu hydroxylovou skupinu – OH (např. methanol: CH3 – OH). tzv. vícesytné alkoholy  obsahují v molekule dvě, tři (nebo více) hydroxylových skupinu – OH (např. ethan-1,2-diol: OH - CH2 - CH2 - OH).

ZÁSTUPCI ALKOHOLŮ METHANOL (CH3 – OH) Je to bezbarvá, těkavá, silně hořlavá kapalina, charakteristické, alkoholové vůně.  Je prudce jedovatý . !!! Nelze senzoricky (barvou, chutí, vůní) rozlišit od klasického lihu používaného v alkoholických nápojích !!! Používá se jako rozpouštědlo, na výrobu tzv. bionafty, přísada do nemrznoucích kapalin, přísada do paliv pro spalovací motory. Obr. 1.: Model molekuly methanolu.

ETHANOL (CH3 - CH2 - OH) Je to bezbarvá, hořlavá kapalina charakteristické alkoholické vůně. Vzniká alkoholovým kvašením cukrů, způsobeným kvasinkami: C6H12O6  2C2H5OH + 2CO2 Nejrozšířenější použití je na výrobu alkoholických nápojů, přísad do pohonných hmot pro spalovací motory, v kosmetice a při výrobě čisticích a desinfekčních prostředků. Obr. 2.: Model molekuly ethanolu.

ETHAN-1,2-DIOL (OH - CH2 - CH2 - OH) ethylenglykol Je to olejovitá, jedovatá kapalina, sladké chuti, bez barvy a zápachu. Jeho teplota tuhnutí je -12,9 C. Používá se jako složka nemrznoucích směsí do chladičů automobilů (fridex) nebo počítačů.  kvůli sladké chuti bývá příčinou otrav malých dětí nebo zvířat . Obr. 3.: Model molekuly ethylenglykolu.

PROPAN-1,2,3-TRIOL (glycerol) Je to bezbarvá olejovitá kapalina bez zápachu, sladké chuti, slabě jedovatá. Reakcí s nitrační směsí (HNO3 + H2SO4) vzniká trinitrát glycerolu (nitroglycerin), který je ekplosivní složkou trhaviny dynamitu. Používá se na výrobu kosmetických přípravků, mýdel, mastí, léčiv, jako sladidlo v potravinářství (E 422). Obr. 4.: Model molekuly glycerolu.

FENOLY FENOL (kyselina karbolová) Uveďte charakteristiku fenolů: Fenoly jsou skupinou hydroxyderivátů, u kterých je hydroxylová skupina – OH, vázána na aromatické jádro (benzenový kruh). Fenoly mají charakter kyselin, nejdůležitějším zástupcem je fenol. FENOL (kyselina karbolová) Je to jedovatá, bezbarvá, krystalická látka s žíravými účinky. Zředěný roztok fenolu byl první desinfekcí používanou v při operacích. Fenol se používá na výrobu léčiv, pesticidů, barviv, plastů a kosmetických přípravků. Obr. 5.: Model molekuly fenolu.