Dosavadní pohledy na fungování E.O.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Personální řízení v malých podnicích
Advertisements

CLIL Content and Language Integrated Learning
(Ne)diskriminace ICT v České republice
Hodnocení ve výuce dějepisu Přednáška č. 12 AR 2011/2012.
Politika, politické strany, politický pluralismus
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Aktéři udržitelného rozvoje Zapojování aktérů a sociální aspekty UR.
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Metodologie historického výzkumu volného času
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Seminář NSKTV Praha , Brno Návrh národních deskriptorů Mgr., Ph.D.
Tento projekt je financován z prostředků Evropské unie Hodnota partnerství SROP 3.3.
WATCHDOG Cesta pro aktivní občany LOKÁLNÍ Tomáš Kramár.
Mikroekonomie I Ekonomický růst Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Komponent 3 Situační analýza 3.1 Komunikační strategie 3.2 Zlepšování přístupnosti a obsahu informací na Internetu 3.3 Model vzdělávání Podpůrné dokumenty.
Metody sociálního výzkumu 2. Ročník, LS 2010 VOŠ Jabok ETF UK.
Mezinárodní vědecká konference Transakční náklady českých ekonomických subjektů v insolvenčním řízení, možnosti jejich snižování a zlepšení statistiky.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
R. E. H. & Česká republika II. Nesehnutí /jaké bylo a jaké je, splňuje charakteristiku agresivního dogmatismu, splňuje charakteristiku radikálního zeleného.
Skupinové interview (Focus group)
PHDZ2 Filozofie pro doktorské studium 2 1) Základní informace o organizaci studia 2) Úvod do komunikace vědy Zdeňka Jastrzembská
Politika Pavel Šuranský.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Osnova kurzu C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Jana Hančlová Ekonomická fakulta VŠB-Technická univerzita Ostrava.
R. E. H. & Česká republika III. Opakování Hnutí Duha (tendence a velké zlomy) /1997, 2003/ Nesehnutí (tendence a velké zlomy) /1997, 2002/ Ideové základy.
1.1. Projevy komunikačního působení na veřejné mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Ekologická daňová reforma z pohledu HK ČR Přednáška Ing.Václav Hrabák Předseda Energetické sekce HK ČR.
Důvody vstupu na zahraniční trhy
Znalost pojištění ve veřejném mínění Bc. Petr Horák Brno, červen 2012 Vedoucí: Ing. Zuzana Hrdličková, Ph.D. Obhajoba bakalářské práce Oponent: Ing. Ondřej.
Terciární vzdělávání v ČR podíl veřejných vysokých škol (VVŠ): 84% Nárůst počtu studentů a zaměstnanců VVŠ nárůst [%] studenti
Úvod do studia Strategie vyhledávání zdrojů Robert Zbíral.
Environmentální etika
Strategie a metodologie sociálněvědního výzkumu
2. vlna ženského hnutí. Periodizace ženského hnutí 1. vlna: do získání hlasovacího práva 2. vlna: od 60. do cca 80. let 20. století (případně dosud) 3.
Když je 50 % víc než 100 %. Základní informace Cíl: Zhodnocení mediálního pokrytí a obrazu organizace Fórum 50 % v období Metoda:
Česká společnost a její vztah k zajišťování bezpečnosti a ozbrojeným silám PhDr. Libor Frank, Ph.D. Vedoucí Oddělení bezpečnostních studií a analýz Centrum.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Strategický repertoár sociálních hnutí v České republice a jeho determinanty Ondřej Císař a Kateřina Vráblíková ISPO FSS MU Prezentace, SOU AV ČR, 12.
Přehledová studie soustřeďuje původně rozptýlené informace do jednoho zdroje zhušťuje a sumarizuje existující informace interpretuje (vysvětluje) existující.
R. E. H. & Česká republika I. Názory na zelené v České republice Aktivistické anti- /Václav Klaus, Ivan Brezina/ Akademické anti- /Veronika Bílková/ Akademičtí.
Veřejné kampaně Petr Machálek. Co obsahuje správná kampaň? vytčený cíl strategii a taktiku soustavné a proaktivní úsilí plánovitý postup k cíli, krok.
Teambuilding 2 Posouzení potřeby Podávání zpětné vazby
Euroskepticismus Euroskepticismus a spolupráce na evropské rovině.
Typy výzkumu  Kvantitativní  Kvalitativní  Smíšený  První zkoumá kolik lidí si co myslí atd …  Druhý co přesně si lidé myslí  Třetí je kombinací.
Environmentální hnutí a etika
7. STRUKTURA ODBORNÉHO TEXTU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Veřejné finance a podnikání Ing. Erik Geuss ČVUT v Praze Fakulta elektrotechnická Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Ekonomika podnikání.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
„Příběh významné pražské klášterní knihovny“.  svazků (?) rukopisy prvotisky (152) staré tisky (8 000)  Specifika: rozsáhlá kolekce astronomické.
Zpráva o stavu českého sponzoringu Konference Sponzoring, Praha Ing. Ondřej Obluk MBA.
Místní demokracie a participace na veřejném životě
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
E. O. & Česká republika II. Nesehnutí
Feminismus a ženské hnutí v bývalé NDR
Výzkum v politických vědách Interview, pozorování
R. E. H. & Česká republika I. Názory na zelené v České republice
Seminář 1 – Téma a úvod odborného textu
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_STAT Název materiálu: Stát Předmět:
Národní zpráva z Mezinárodní studie občanské výchovy
Škola základ občanského života
Transkript prezentace:

Dosavadní pohledy na fungování E.O. Jakub Patočka, Miroslav Mareš, Adam Fagan, Ondřej Císař Jakub Patočka – Duha deset let na cestě: lidé a křižovatky - velmi dobré z hlediska určité faktografie a „interního“ pohledu - poněkud problematické z hlediska „zamlčených informací“ – víceúrovňové informování členů Duhy, Pronikání do jiných prostředí - bez pohledu „otců zakladatelů“ bychom se neměli obejít Miroslav Mareš – Ekoterorismus v České republice, Environmental Radicalism and Extremism in Postcommunist Europe - první text je ryze popisný, druhý spíše komparativní (post-komunistické prostředí x západní země) - první akademické odlišení „ochránců zvířat“ a environmentalistů či ekologistů - nereflektování zásadních přístupů v environmentalismu a ekologismu (úplně chybí studie Dobson, Baxter, Zimmerman)

Dosavadní pohledy na fungování E.O. Miroslav Mareš - důležité faktografické omyly – spojování Hnutí Duha a hlubinné ekologie, V. Klaus jako zásadní účastník diskuse o environmentálních otázkách atd. - aplikace „zvenčí“ – včetně výhod a nevýhod Adam Fagan – Environment and Democracy in the Czech Republic – The environmental Movement in the Transition Process - dosud jediná ucelená knižní studie shrnující vývoj českých environmentálních hnutí od komunistické éry až do konce 20. století - založena na důkladné znalosti českých zelených hnutí (a podrobné práci s nimi – rozhovory (Kotecký, Konvalinková, Petrlík, Štefanec, Fuchs ad.) - první skutečná klasifikace vývoje českého environmentalismu a ekologismu

Dosavadní pohledy na fungování E.O. Adam Fagan – Faganův pohled na vývoj českých environmentálních hnutí - 1. Období entuziasmu (1989-1992) - 2. Období politické marginalizace environmentálních hnutí (1992-1996) - 3. Období otevření dveří k politickému lobbyingu a změn strategie (1996-1997) - 4. Období zeslabení protestních akcí, profesionalizace a získání závislosti na zahraničních zdrojích (1996-2000) - 5. Období agenturizace (nikoliv ovšem v základním Faganově díle) – Omezení Faganova pohledu - Ačkoliv velmi dobrý pohled i do „niter“ enviromentálních hnutí chybí přístup k některým zásadním materiálům (interní materiály Hnutí Duha z let 1993-1997). - Vstřícný postoj ke českému environmentalismu vedl v některých pasážích k přijímání výpovědí jejich členů jako faktů.

Dosavadní pohledy na fungování E.O. Ondřej Císař – Asi nejzajímavější studie týkající se environmentálních hnutí - má širší záběr než studie Faganova: výhoda – možnost srovnání, nevýhoda – část publikace cílí mimo E. O. - základní otázka studie: „Jak se rozvinul politický aktivismus kolektivních aktérů, kteří prosazují své zájmy jiným způsobem než přímou účastí ve volbách.“ (šíře záběru). - Císař odlišuje 4 mody politického aktivismu: 1. „Starý“ participační aktivismus (např. odbory). 2. „Nový“ transakční aktivismus (environmentální hnutí, lidskoprávní org.) 3. „Nový“ radikální aktivismus (pravicové extremistické hnutí). 4. Občanská sebeorganizace (např. Děkujeme, odejděte). Na základě tohoto dělení nahlíží i aktivity environmentálních hnutí a tato hnutí samotná: - Aktivity E. O. týkající se Temelína

Dosavadní pohledy na fungování E.O. Ondřej Císař – Aktivity E. O. týkající se Temelína - postupem času se výrazně snižuje radikalita všech organizací, které se na temelínských protestech podílejí (zejména Hnutí Duha) a také se snižovala schopnost aktivizovat nové členy a sympatizanty, ovšem role aktéra a schopnost ovlivňovat dění rostla - je otázkou, jak by O. Císař viděl nárůst aktéra ve smyslu lobbyingu dnes - - - čili strategický pohled - nepřímá i přímá polemika s názorem A. Fagana na negativní roli „zahraničního financování“ environmentálních organizací zde naopak dala realita mnohem více za pravdu O. Císařovi.

Dosavadní pohledy na fungování E.O. Ondřej Císař – Podívejme se na Císařovy argumenty podrobněji: - reálie: ačkoliv se nejdříve angažují zásadně 3 celostátní E. O. (Děti Země, Greenpeace, Hnutí Duha – to nejpozději), opouští DZ a Greenpeace po krátké době scénu a nejdůležitějším aktorem je HD. - v letech 1993-1995 se soustředí na přímé akce a specifické aktivity lobbyingu - po roce 1997 střídá mediálně-protestní kampaně intenzivní lobbying a to zejména ve vyšších patrech politiky - HD se tak stalo uznávaným účastníkem (hráčem) vyjednávajícím v politickém rozhodování - dostavba Temelína se díky této strategii problematizuje mnohem více než na počátku 90. let - i když se nakonec vláda rozhoduje pro dostavbu (poměr hlasů 11 pro 8 proti) mělo HD reálnou šanci uspět - strategie proto není ústupem, ale spíše využitím příležitosti

Dosavadní pohledy na fungování E.O. Ondřej Císař – Shrnutí a zhodnocení: - Problematické momenty: 1. Záběr O. Císaře je příliš velký a proto „lupa“ na činnost E. O. není příliš zacílená. 2. Protože E. O. představuje v jeho studii především H. D. nelze z jeho výzkumů odvozovat obecně platná tvrzení na vývoj E. O. v ČR. 3. Stejně jako všichni předchozí opomíjí „skrývané“ aktivity H.D. a dalších. Silné momenty: 1. Velmi dobře vytvořená struktura výzkumu, kvalitní interpretace – zajímavé výsledky. 2. Silná vědecká poctivost (stejné jako u A. Fagana). 3. Odstup.

Dosavadní pohledy na fungování E.O. Bohuslav Binka Kniha „Zelený extremismus – Ideje a mentalita českých environmentálních hnutí“ - s určitými výsledky jsme se již seznámili (viz hodiny věnované H.D. a Nesehnutí) - je vždy problematické hodnotit sám sebe, přesto Slabá místa knihy: 1. Problematický sociologický aparát (nedostatečný vzorek, problematické výsledky) – celkově 3 chyby v konstrukci výzkumu. 2. Podrobné zaměření na pouze 2 organizace (H.D. a Nesehnutí). 3. Nevyužití všech dat výzkumu. Silná místa knihy: 1. Přístup k jinak velmi komplikovaně dostupným materiálům. 2. Podrobná faktografie H.D. a Nesehnutí. 3. Podrobná teoretická diskuse.

Dosavadní pohledy na fungování E.O. – shrnutí V dosavadním výzkumu: Chybí ucelený výzkum zaměřený na celou škálu E. O. Chybí kvalitní teoretická diskuse se zahraniční literaturou. Chybí kombinace dobrého faktografického a dobrého výkladového přístupu. Je prostor pro výzkum E. O. Před tvorbou výzkumného záměru bychom měli určit: 1. Co bychom měli vědět a nevíme? 2. Jaké všechny organizace bychom měli do výzkumu zařadit? 3. Jaké období či jaká období bychom měli zkoumat?