VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Advertisements

EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Přídavná jména - opakování
PŘÍDAVNÁ JMÉNA Mgr. Michal Oblouk.
Ivana Myšáková, 2011 Přídavná jména.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Třídění a vzory přídavných jmen
SKLOŇOVÁNÍ A PRAVOIS PŘÍDAVNÝCH JMEN MĚKKÝCH Český jazyk 5. ročník ZŠ
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.02 Anotace: Prezentace obsahuje přehled mluvnických kategorií přídavných jmen. Zaměřuje se především na druhy a vzory. Vzdělávací.
Gramatika Přídavná jména II
DRUHY PŘÍDAVNÝCH JMEN Mgr. Michal Oblouk.
Přídavná jména přivlastňovací
SKLOŇOVÁNÍ PŘÍDAVNÝCH JMEN
Přídavná jména Uveď co nejvíce přídavných jmen, která se vztahují k obrázku. Co není správně? svítící, krásný, londýnský, nový, vysoký, v noci, naše foto.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_CJ8_16 Sada DUMČeský jazyk 8 Předmět Český jazyk Název materiáluPřídavná jména – skloňování. Anotace V prezentaci.
PŘÍDAVNÁ JMÉNA Český jazyk 4. ročník ZŠ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Sedláková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Anotace : ICT ČJ přídavná jména II. - 5.ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Č. materiálu: VY_32_INOVACE_72.
PŘÍDAVNÁ JMÉNA Mgr. Michal Oblouk.
80.1 Přídavná jména TVRDÁ TVRDÁ (vzor mladý)
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_Čj8 –
Přídavná jména - úvod pro 5. ročník ZŠ
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
82.1 Přídavná jména PŘIVLASTŇOVACÍ
VZOR: OTCŮV, MATČIN (Čí ?)
PŘÍDAVNÁ JMÉNA PŘIVLASTŇOVACÍ:
Druhy přídavných jmen 6. ročník.
81.1 Přídavná jména MĚKKÁ TVRDÁ (vzor mladý)
Přídavná jména - opakování (adjectives – revision)
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_2C_CJ9_10_JMÉNA,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Přídavná jména Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Název školy: Základní škola Dobříč, okres Plzeň - sever, příspěvková organizace Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_25_Přídavná jména měkká Téma:
Přídavná jména přivlastňovací
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Podstatná jména Bc. K. Matějková.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Přídavná jména Bc. K. Matějková.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ZNÁME TŘI DRUHY PŘÍDAVNÝCH JMEN
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Skloňování přídavných jmen měkkých
VY__III/2__INOVACE__06 Český jazyk PŘÍDAVNÁ JMÉNA.
Vzory podstatných jmen rodu mužského
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Skloňování podstatných jmen
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.14 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.14_pridavna_jmena Název:
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Přídavná jména Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Autor: Mgr. Jana Šulcová
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová Název : VY_32_INOVACE_27CJ_5_PŘJM
Přídavná jména I VY_32_INOVACE_03-06 Ročník: 6. , 7.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Dana Ingvortová Číslo
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
PŘÍDAVNÁ JMÉNA [cit ]. Obrázek dostupný pod licencí GNU Free Documentation Licence na www:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON Číslo projektu CZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školy SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Jazykové vzdělávání Předmět Český jazyk a literatura Tematický okruh Tvarosloví Název materiálu Přídavná jména I. Číslo materiálu VY_12_INOVACE_1A_CJ_13(32) Autor Mgr. Anežka Chládková Datum tvorby 13. 03. 2013 Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora. Anotace: Určená pro žáky 1. ročníku nástavbového studia (popř. 1. ročníku SOU). Prezentace určená k interaktivní práci žáků při hodině. Metodické pokyny: Prezentace je určena jako podpůrný materiál k výkladu učitele a interaktivní práci žáků, lze použít i k opakování učiva. Prvních pět úloh společně s žáky ( první úloha s animací podporující výklad). Dále čtyři příklady s nabídkou výběru výsledků. Některý z žáků dostane myš a z nabídky řešení příkladů vybírá správnou možnost. A na závěr čtyři příklady k samostatné práci žáků. Čas: cca. 20 - 25 min.

Přídavná jména

Na zdi visel tatínkův nový sportovní kabát. Čí kabát Na zdi visel tatínkův nový sportovní kabát. Čí kabát? Tatínkův Jaký kabát? Nový sportovní Přídavná jména – vyjadřují vlastnosti osob, zvířat, věcí nebo jevů označených podstatným jménem. S podstatným jménem se shodují v pádě, čísle a rodě.

Druhy přídavných jmen Tvrdá – vzor mladý, -á, -é Měkká – vzor jarní, í, -í Přivlastňovací – vzor otcův, -ova, -ovo, matčin, ina, -ino

Jak poznáme přídavná jména tvrdá a měkká? mladý muž TEN jarní kabát mladá žena TA jarní bouřka mladé obilí TO jarní počasí

Rozliš přídavná jména měkká a tvrdá! Ps- ciz- Bíl- houbov- Zimn- kuřec- Nemocn- modern- Slep- širok- Odvážn- tmav- Drz- sportovn- M M T T M M T T M T M T M M T T T M T M T M T M T TTTR M T M T

POZOR! Mladý muž – mladí muži (1. pád rodu mužského životného, číslo množné).

Doplň! Rodiče koupili nov- automobil. Na zahradě si hráli mal- chlapci. Mám rád bramborov- guláš. K obědu byla polévka s hověz-m masem. Jsem alergický na hus- peří. Házeli jsme po sobě smrkov-mi šiškami. Z hnízda vykukovalo čap- mládě. Nad polem kroužil drav- pták. Ryb- maso je velmi zdravé. V ZOO jsme sledovali lv- rodinku. Narýsuj prav- úhel! V pořadu vystoupili znám- zpěváci.

Rodiče koupili nový automobil. Na zahradě si hráli malí chlapci Rodiče koupili nový automobil. Na zahradě si hráli malí chlapci. Mám rád bramborový guláš. K obědu byla polévka s hovězím masem. Jsem alergický na husí peří. Házeli jsme po sobě smrkovými šiškami. Z hnízda vykukovalo čapí mládě. Nad polem kroužil dravý pták. Rybí maso je velmi zdravé. V ZOO jsme sledovali lví rodinku. Narýsuj pravý úhel! V pořadu vystoupili známí zpěváci.

Použité zdroje: ŠTĚRBOVÁ, Ludmila; VYTEJČKOVÁ, Ota. Český jazyk pro 1. až 3. ročník odborných učilišť. Praha: Septima, 1998, ISBN 80-7216-069-9. Archiv autorky.