Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dostupné z Metodického portálu ; ISSN

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dostupné z Metodického portálu ; ISSN"— Transkript prezentace:

1 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785.
PŘÍDAVNÁ JMÉNA přivlastňovací Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 PŘÍDAVNÁ JMÉNA Co jsou to přídavná jména? Přídavná jména vyjadřují
VLASTNOST podstatných jmen. Ptáme se na ně: JAKÝ? JAKÁ? JAKÉ?

3 Jaké druhy přídavných jmen znáš? Přídavná jména dělíme na:
Tvrdá Měkká Přivlastňovací

4 PŘÍDAVNÁ JMÉNA TVRDÁ mladá žena mladé kotě mladý muž
V 1. pádě jednotného čísla mají podle rodu trojí zakončení: -ý, -á, -é. mladý muž mladá žena mladé kotě známý strýc známá teta známé dítě starý zámek stará kniha staré housle

5 V 1. pádě jednotného čísla mají ve všech rodech zakončení -í.
PŘÍDAVNÁ JMÉNA MĚKKÁ V 1. pádě jednotného čísla mají ve všech rodech zakončení -í. jarní vítr, jarní vláha, jarní počasí cizí dopis cizí kniha cizí kolo letní den letní noc letní odpoledne

6 PŘÍDAVNÁ JMÉNA PŘIVLASTŇOVACÍ
Přídavná jména přivlastňovací odvozujeme od názvů osob a vlastních jmen zvířat. Od jmen rodu mužského příponami: -ův, -ova, -ovo /otcův, Petrův, dědova, Janova, synovo, Pavlovo/ Od jmen rodu ženského příponami: -in, -ina, -ino. /matčin, Janin, babiččina, Alenina, sestřino, Karlino/

7 PŘÍDAVNÁ JMÉNA PŘIVLASTŇOVACÍ
Vymysli k obrázkům přivlastňovací jména. Např. myslivcův

8

9 PŘÍDAVNÁ JMÉNA PŘIVLASTŇOVACÍ
V textu najdi přivlastňovací přídavná jména. Ze zahrady jsem si přinesl náruč matčiných rudých růží. Před starým zrcadlem jsem si vyzkoušela sestřiny nové šaty. Při našem nečekaném příchodu nás přivítal dědečkův starý pes hlasitým štěkotem. Tatínkova sestra mne má velice ráda, proto jsem její oblíbený synovec. Spoléhám se na Alenino slovo, že nic nepoví.

10 PŘÍDAVNÁ JMÉNA PŘIVLASTŇOVACÍ
V textu najdi přivlastňovací přídavná jména. KONTROLA: Ze zahrady jsem si přinesl náruč matčiných rudých růží. Před starým zrcadlem jsem si vyzkoušela sestřiny nové šaty. Při našem nečekaném příchodu nás přivítal dědečkův starý pes hlasitým štěkotem. Tatínkova sestra mne má velice ráda, proto jsem její oblíbený synovec. Spoléhám se na Alenino slovo, že nic nepoví. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

11 PŘÍDAVNÁ JMÉNA V textu vyhledej všechna tvrdá přídavná jména. Malá Hanička snědla k pozdní snídani i Petrův koláč. Jarní fotbalový turnaj se bude hrát na umělém trávníku. Nemám rád podzimní mlhy ani zimní bouře. Na školním výletě jsme si prohlédli celé hradní nádvoří Eliščina hradu. Maminčiny procházky nejčastěji vedly krásným lesem. K nedělnímu obědu byl sladký jahodový kompot. Na zemi ležel tatínkův dřevěný knoflík od pracovní košile.

12 PŘÍDAVNÁ JMÉNA V textu vyhledej všechna měkká přídavná jména. Malá Hanička snědla k pozdní snídani i Petrův koláč. Jarní fotbalový turnaj se bude hrát na umělém trávníku. Nemám rád podzimní mlhy ani zimní bouře. Na školním výletě jsme si prohlédli celé hradní nádvoří Eliščina hradu. Maminčiny procházky nejčastěji vedly krásným lesem. K nedělnímu obědu byl sladký jahodový kompot. Na zemi ležel tatínkův dřevěný knoflík od pracovní košile.

13 PŘÍDAVNÁ JMÉNA V textu vyhledej všechna přivlastňovací přídavná jména. Malá Hanička snědla k pozdní snídani i Petrův koláč. Jarní fotbalový turnaj se bude hrát na umělém trávníku. Nemám rád podzimní mlhy ani zimní bouře. Na školním výletě jsme si prohlédli celé hradní nádvoří Eliščina hradu. Maminčiny procházky nejčastěji vedly krásným lesem. K nedělnímu obědu byl sladký jahodový kompot. Na zemi ležel tatínkův dřevěný knoflík od pracovní košile.

14 Použité zdroje: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW:


Stáhnout ppt "Dostupné z Metodického portálu ; ISSN"

Podobné prezentace


Reklamy Google