Tuky Výživa ve sportu RVS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa II – alpské lyžování
Advertisements

TUKY (LIPIDY).
Tuky ve stravování dětí
TUKY (LIPIDY).
LIPIDY.
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
TUKYTUKYTUKYTUKY. Pro tuky se se užívá také název LIPIDY. Jsou to estery vyšších mastných kyselin s glycerolem. PEVNÉ tuky (např. sádlo, máslo, lůj),
TUKY (LIPIDY).
Lipidy přítomnost MK a alkoholů nerozpustnost v H2O syntéza acetyl-CoA
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Tuky v dětském jídelníčku
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
PLAZMATICKÉ LIPIDY A TRANSPORT LIPIDŮ
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
LIPIDY.
LIPIDY.
TĚLESNÁ PRÁCE Glykémie v průběhu zátěže závisí na rovnováze mezi spotřebou glukózy ve svalech a jejím uvolňování z jater V klidu je glukóza uvolňována.
Metabolismus lipidů.
Přeměna látek a energií (metabolismus)
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
HOBITI.
CZ.1.07/1.1.10/
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Sacharidy a výživa před, při a po výkonu.
VYSOCE NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY (VNMK)
Tuky Výživa ve sportu I.
Tuky Výživa ve sportu TVSP.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
TUKY (LIPIDY).
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Tuky neboli lipidy (z řeckého lipos = tučný) „Všechny látky jsou jedy, toliko dávka je příčinou, že látka být jedem přestává.“ Paracelsus.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Technika nás připravuje o přirozený pohyb Mobilní telefony a dálkové ovladače nás připravují o přirozený pohyb - chůzi ! 20 krát denně x 20 m = 400 m Celková.
Lipidy - I. Obsah: Charakteristika a význam lipidů Složení lipidů - VMK, třídění Jednoduché lipidy trimyristoylglycerol.
Biochemie ve výživě- tuky. Funkce tuků v těle: - tuky (lipidy) tvoří 30% našeho jídelníčku - jsou tvořeny glycerolem a v něm rozpuštěnými mastnými kyselinami.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Dieta v prevenci a léčbě aterosklerozy Zjišťování výž. Zvyklostí
Tuky Bc. Michaela Teplá. Tuky  = přírodní sloučeniny, estery MK a glycerolu  Hydrofobní, nerozpustné ve vodě Jaké funkce tuků znáte?
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
KARBOXYLOVÉ KYSELINY VÁZANÉ V TUCÍCH
TUKY (LIPIDY).
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Buňka  organismy Látkové složení.
PESTROST STRAVY.
Lipidy obecný popis.
= přeměna látek a energií
Jedlé tuky a oleje „Odbočky“.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

Tuky Výživa ve sportu RVS

Tuky Hlavní funkce v lidském organismu Největší zdroj energie ve stravě 1 g tuku = 9 kcal = 38 kJ Energetické zásoby v lidském těle Tuková tkáň 50 000 kcal Mezi svalovými vlákny 2500 – 2800 kcal Krev TAG - 70 – 80 kcal Krev MK - 7 – 8 kcal Stavební komponenta biologických membrán Napomáhá využití vitaminů rozpustných v tucích Izolace Triacylglyceroly – 1 molekula glycerolu spojená esterovou vazbou s 3MK Mastné kyseliny Nasycené MK – žádná dvojná vazba (↑ chol, LDL chol) Nenasycené MK- jedna dvojná vazba (↓LDL chol, ↑ HDL chol) Polynenasycené MK – více dvojných vazeb (ω-3 a ω-6) (↓chol)

Mastné kyseliny Klasifikace MK Potravinové zdroje Doporučení příjmu SFA – nasycená MK Živočišné tuky, kokosový a palmový olej 8-10% MUFA – mononenasycená MK Olivový, řepkový olej, avokádo, ořechy 10-12% PUFA – polynenasycená MK n-3 Rybí tuk, ořechy Do 10% n-6 Rostlinné oleje (slunečnicový, sójový, kukuřičný), semena, ořechy 2-4%

Výskyt tuků A. Dle suroviny, z které se získávají B. Podle výskytu 1. Živočišné tuky a oleje tuky teplokrevných živočichů mléčný tuk - kravský, buvolí sádlo – vepřové, drůbeží lůj – hovězí, skopový rybí olej 2. Rostlinné tuky a oleje Olejniny S převahou linolové kyseliny: řepka, sója, slunečnice S převahou olejové a dále linolové: podzemnice olejná, bavlník, světlice, sezam S převahou olejové a dále palmitové: olivy, dužnina palmy olejné S převahou palmitové a s dalšími nasycenými kyselinami: jádro palmy olejné, kokosový tuk Rostlinná másla: kakaové máslo (vysoký obsah stearové kys.) B. Podle výskytu tuky zjevné - ty které používáme tuky skryté – v mléku, vejcích, sval. tkáni, pečivu….

Výskyt tuků C. Podle obsahu v potravině 1. Potraviny s vysokým obsahem tuků (více než 40 % energie) Tučné maso Plnotučné mléko a ml. výrobky, sýry… Ořechy, mák Jemné a trvanlivé pečivo Smetanové mražené krémy Čokoláda Majonéza 2. Potraviny s nízkým obsahem tuků (méně než 20 % energie) Výrobky z obilovin (mouka, chléb) Luštěniny, brambory Zelenina, ovoce Nečokoládové cukrovinky

Zastoupení MK v tucích a olejích

Obsah MK v jedlých tucích (%) Jedlý tuk Nasycené kyseliny Monoenové kyseliny Polyenové kyseliny Máslo 62 35 3 Sádlo 40 55 5 Sójový olej 15 25 60 Slunečnicový olej 12 20 68 Řepkový olej 6 64 30 Margarin 20-25 20-40 30-50 Pokrmový tuk 25-55 5-10

Esenciální MK Esenciální MK lidské tělo nedokáže vytvořit kyselina linolová (18:2, n-6 ) a linolenová (18:3, n-3) n-3 – prostaglandiny - vazodilatační, antiagregační a antipermeabilní účinky n-6 – tromboxany – proagregační, vasokonstikční a permeabilní účinky Vysoký příjem n-6 => endogenní luipoperoxidace (↑ oxid. LDL chol) n-6 Kyselina linolová – rostlinné oleje (kukuřičný, slunečnicový, sójový, bavlníkový, olivový) Kyselina arachidonová – maso (sladkovodní ryby) n-3 Kyselina linolenová – oleje (len, vlašské ořechy, sója, pšeničné klíčky) EPA a DHA – mateřské mléko - ryby a korýši (makrela, losos, parma, ančovičky, sleď, pstruh, sardinky, tuňák Význam omega- 3 – nezbytné pro normální růst a vývoj, hrají důležitou roli v prevenci srdečních nemocí, hypertenzi, artritidy, rakoviny

Příjem tuků (MK) Doporučované množství 25 – 30 % (sportovci 20 %) = 70 – 100 g tuku/den Konzumace tuku v ČR 30 – 40 % energie (25,4 kg/os/rok) ↑ příjem tuků => ↑ výskyt kardiovaskulárních nemocí ↑ výskyt některých nádorových onemocnění Záleží na složení tuků - EMK jsou nezbytné (rostlinné oleje, rybí tuk) Poměr nasycených, MUFA, PUFA = 1:1,4:0,6 Poměr n-6 a n-3 = 5:1 K. linolová ≤ 10 g (5%) K. linolenová ≤ 4g (1%) Denní úhrada k. linolové a linolenové = 1,5 – 2 lžíce řepkového oleje Příjem cholesterolu < 300 mg/den

Příjem tuků (MK) Rybí olej Denní příjem tuků: zdroj EPA a DHA (n-3) 1 - 2 x týdně 200- 300g nebo denně 3 – 4 ml kvalitního rybího oleje EPA + DHA ≤ 1g (0,5%) Denní příjem tuků: 70 g = 25 g skrytý tuk 45 kuchyňské použití (25 g margarin, máslo + 20 g kvalitní rostlinný olej) + 1 – 2x týdně ryby

Výběr tuků u sportovců Méně tuku (max. do 30%) Omezit tzv. skryté tuky (maso, uzeniny, pečivo, čokoláda, smažená jídla..) Odstraňovat viditelný tuk a kůži Vybírat libové maso Vhodná technologická úprava Upřednostňovat nenasycené tuky Vybírat kvalitní oleje – olivový, řepkový, pšeničné, rybí

Metabolismus tuků MK, glycerol - zdroje energie MK - oxidace v různých tkáních (játra, svaly) Glycerol zdroje energie pro glykolýzu Glukoneogenese (játra) => glu => stálá hladina glykémie Mobilizace tuku z tukových zásob Kdy ? - potřeba energie TAG → MK (vazba na albumin), glycerol (krev) ↑glukagon, epinefrin, norepinefrin, kortisol, ACTH, TSH, GH => Hormon senzitivní lipáza (HSL) Příliv MK do svalových vláken ↑ MK v krvi => ↑ utilizace MK ve svalech (během cvičení, klid)

Metabolismus tuků Tuk mezi svalovými vlákny Vytrvalostní zátěž Kapénky blízko mitochondrií Vytrvalostní trénink => zdvojnásobení zásob Svalová vlákna I. typu – více mitochondrií a enzymů β oxidace Vytrvalostní zátěž => vyčerpání glykogenu ↑ oxidace MK z plazmy ↑ katecholaminů – adrenalin, noradrenalin => lipolýza (↑ odbourávání TAG z tukové tkáně => MK) ↓ inzulinu ↑ oxidace tuků = ↓ oxidaci sacharidů vyčerpání glykogenu => ↓ intenzita a výkonnost

Metabolismus tuků LCT tuky (> 12 C) MCT tuky (6-12 C) Karnitin pro přenos do mitochondrie => β oxidace Kontrola: Malonyl CoA Inzulin => ↑ Malonyl CoA => ↓ oxidace tuků Epinefrin (během cvičení) => ↓ Malonyl CoA => ↑ oxidace tuků MCT tuky (6-12 C) Přímo do krve Těsně před, během cvičení => šetří sval. glykogen Nejlépe: MCT + sacharidy Pozor: GIT dyskomfort po MCT

Tvorba energie z cirkulujících MK

Tvorba energie z cirkulujících MK (pokrač.)

Metabolismus tuků a cvičení Zdroje MK pro svalstvo během cvičení MK zevnitř svalových vláken MK mimo svalová vlákna – tuková tkáň ve svalech, tuková tkáň zásobní, lipoproteiny Tuková tkáň zásobní – 5 – 25 % Vlivy – hormony, albumin, průtok krve tukovou tkání, intenzita, délka cvičení, výživa Intracelulární zásoby tuku ve svalech Vlákna typu I a IIa – TAG Vlivy – hormony Zásoby – asi jako glykogenu Lipoproteiny Chylomikrony a VLDL částice – zdroje energie Vlivy – čas a složení posledního jídla LPL ovlivňuje dostupnost MK z LP ↑ během cvičení a zůstává ↑ i po cvičení Tuk – zdroj energie během regenerace po a během přestávek (hokej, silový trénink)

Metabolismus tuků a cvičení Vliv hormonů na metabolismus tuků během cvičení Katecholaminy, kortisol => ↑ HSL (cvičení střední intenzity, vytrvalostní) Glukagon => ↑ HSL (pokud se snižuje hl. glykémie během cvičení) Inzulin => ↓ HSL Cvičení mírné až střední => ↑ lipolýza Glykémie ↑ => ↓ HSL ↓ => ↑ HSL Dostupnost kyslíku a utilizace tuku během cvičení Oxidace tuků – O2 ↑ eikosanoidů (PUFA) => vazodilatace => ↑ dostupnost O2, odvádí laktát, CO2, teplo Albumin – nutný pro přenos MK v krvi

Intenzita cvičení a utilizace tuku

Spotřeba tuku dle intenzity cvičení

Metabolismus tuků a cvičení Sporty jako – lední hokej, fotbal Sprinty ATP, CP, glykolýza < 10 % tuky (MK) Mezi sprinty (chůze, lehký běh) MK - ↑ oxidace (obnova ATP, CP) Trvání cvičení ↑ a nižší intenzita => ↑ utilizaci tuku Vliv: Glukóza, O2, MK 10 – 15 min. od začátku cvičení

Zdroje energie při 2 hodinové jízdě na kole při 65 % VO2 max u sportovce, který před jízdou hladověl

Adaptace tukového metabolismu Vytrvalostní cvičení => adaptace a ↑ oxidace tuků a šetří se glykogen ↑ sval. vláken I. typu (> 60 %) (gen.) Adaptace kardiovaskulárního systému => lepší oxidace tuků Adaptace LPL => ↑ aktivity během a po cvičení => doplnění TAG ve svalech , ↓ TAG v krvi ↑ HDL, ↓ LDL