SPP728 Služby zaměstnanosti a práce s nezaměstnanými podzim 2010

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Advertisements

1 Opatření 1.1 JPD3 Rozšíření a zvýšení adresnosti aktivní politiky zaměstnanosti Úřad práce hl.m. Prahy 19.října 2004.
ESF V ČR OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Den otevřených dveří na Národohospodářské fakultě pro obor Národní hospodářství 5. ledna 2013.
Nezaměstnanost.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Evropský sociální fond v ČR
Evropská strategie zaměstnanosti a problém vzdělávání pracovní síly
Trh práce „pomyslný prostor, v němž zaměstnavatelé hledají pracovní sílu a pracující ji nabízejí ve snaze obstarat si prostředky k obživě. Vzájemný poměr.
Možnosti monitoringu pracovního trhu v systému práce ÚP ČR: Současný stav a výhledové možnosti Josef Pitner, ÚP JmK Brno, Projekt OP LZZ „Aktivní.
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
Základy návrhu metodiky: Význam – Principy – Přínosy Josef Horňáček, Lenka Klimplová (FSS MU) Brno, Projekt OP LZZ „Aktivní matching: Strategická.
N EZAMĚSTNANOST Makroekonomické problémy na trhu práce.
Vzdělavatel, zaměstnavatel a uživatel Tomáš Hájek.
ZAMĚSTNANOST. Práce, pracovní síla práce = účelná a cílevědomá lidská činnost přeměňující přírodní látky na statky nebo činnost spojená s poskytováním.
Makroekonomické souvislosti (opakování)
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Nezaměstnanost.
NEZAMĚSTNANOST.
Kongres 2006 Pardubice Poradenské služby v evropských souvislostech Ing. Zuzana Freibergová Národní vzdělávací fond Národní informační středisko pro poradenství.
Státní politika zaměstnanosti
Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát I.K.
Podpora odborných praxí a stáží studentů ESF MU
Jabok, ETF 2010 Michael Martinek.  Sociální ◦ Politika ◦ Práce ◦ Událost ◦ Vyloučení ◦ Zabezpečení  Sociální politika: ◦ Objekt ◦ Subjekt ◦ Nástroj:
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Politika sociální inkluze v Evropské unii
Regionální individuální projekt „Program aktivizace a podpory uchazečů a zájemců o zaměstnání se zdravotním omezením v Královéhradeckém kraji“
SLUŽBY ZAMĚSTNANOSTI A PRÁCE S NEZAMĚSTNANÝMI Téma: Programy vzdělávání a pracovního výcviku FSS MU Brno, 2006.
Chudoba jako sociální problém
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Aktivní politika zaměstnanosti Cíle aktivní politiky zaměstnanosti Prosazování rovnováhy mezi nabídkou a poptávkou na pracovním trhu, zejména.
Ztráta zaměstnání jako sociální událost
Vývoj nezaměstnanosti, segmentace pracovního trhu
SLUŽBY ZAMĚSTNANOSTI A PRÁCE S NEZAMĚSTNANÝMI Téma: Veřejné služby zaměstnanosti FSS MU Brno, 2006.
Regulace nezaměstnanosti. Stručný přehled vývoje politiky zaměstnanosti  Keynesiánský přístup  Stimulace agregátní poptávky  Regulace mezd  Měnová.
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Poradenství poskytované úřady práce.  Poradenství pro zaměstnavatele  Výběr uchazečů  Poskytování informací  Další  Poradenství pro nezaměstnané.
Úvod do problematiky, definice základních pojmů 1. přednáška.
Nezaměstnanost. nezaměstnanost vzniká, pokud na trhu práce převyšuje nabídka zaměstnanců poptávku firem.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Universitas semper reformanda? České reformní pokusy v evropských souvislostech Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Nezaměstnanost ve městě Brně Daniel Kovář. Cíle práce Hlavní cíl: - vyhodnotit nezaměstnanost ve městě Brně.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Politika pracovního trhu
Regionální politika EU v období
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Strategie sociálního začleňování ve vybraných oblastech
1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE
Nezaměstnanost Definice nezaměstnaného:
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Aktivní politika zaměstnanosti
Studijní obor: Sociální činnost
PLNĚNÍ CÍLŮ SRR A VYHODNOCENÍ DOPADŮ KOHEZNÍ POLITIKY NA REGIONÁLNÍ ROZVOJ Hodnocení příspěvku OP k plnění cílů SRR v kontextu regionálních rozdílů a.
Teorie a politika pracovního trhu
Rozvoj inovací v EU.
Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Trh práce a politika zaměstnanosti
Nezaměstnanost CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
SPP 728 Služby zaměstnanosti a práce s nezaměstnanými
Nezaměstnanost.
ZAMĚSTNANOST.
Transkript prezentace:

SPP728 Služby zaměstnanosti a práce s nezaměstnanými podzim 2010 Markéta Horáková horakova@fss.muni.cz

1. Nezaměstnanost a další formy vyloučení na pracovním trhu umět definovat nezaměstnaného a vysvětlit způsob měření nezaměstnanosti umět charakterizovat jednotlivé typy nezaměstnanosti a empiricky je odlišit (statistické ukazatele) s ohledem na jednotlivé typy (složky) nezaměstnanosti vysvětlit vývoj nezaměstnanosti v ČR a v Evropě, mezníky a tendence umět vysvětlit rizikové faktory dlouhodobé nezaměstnanosti umět diskutovat další formy vyloučení z trhu práce (částečné úvazky, pracovní poměry na dobu určitou, agenturní zaměstnávání) důležité pojmy: nezaměstnanost (nepravá, skrytá, dlouhodobá, frikční, strukturální, cyklická, dobrovolná, nedobrovolná), rizikové faktory dlouhodobé nezaměstnanosti, rizikové skupiny na trhu práce, částečné úvazky, pracovní poměry na dobu určitou, agenturní zaměstnávání)

2. Evropský kontext politik pracovního trhu: Evropská strategie zaměstnanosti umět charakterizovat význam (okolnosti vzniku i současnou roli) a cíle Evropské strategie zaměstnanosti, vysvětlit její vazbu na národní politiky členských zemí EU umět vysvětlit tzv. otevřenou metodu koordinace jako základní metodický přístup k realizaci EES umět charakterizovat Národní program reforem ČR a jeho význam pro veřejnou politiku ČR důležité pojmy: Evropská strategie zaměstnanosti, Lisabonská strategie, koordinace a konvergence politik zaměstnanosti, otevřená metoda koordinace, Integrované směry pro růst a zaměstnanost, Národní programy reforem

3. Systémy veřejných služeb zaměstnanosti umět vysvětlit význam systému veřejných služeb zaměstnanosti, jeho funkce umět charakterizovat způsoby práce PES s různými skupinami klientů – funkce zprostředkování zaměstnání (nezaměstnaní a nezaměstnaností ohrožení – job matching, profilování, individuální a skupinové poradenství; zaměstnavatelé – seznamy VPM, monitoring zaměstnavatelů, poradenství a informace) umět charakterizovat systém PES v ČR, jeho silné a slabé stránky umět vysvětlit pronikání tržních principů do politiky PES (kontraktování, vouchery) důležité pojmy: funkce PES, job matching, profilování, individuální akční plán, skupinové poradenství, seznamy VPM, monitoring zaměstnavatelů, administrace dávek v nezaměstnanosti, úřady práce, kontraktování, vouchery.

4. Výcvikové a vzdělávací (rekvalifikační) programy umět diskutovat význam vzdělání v současné „znalostní/informační“ společnosti (zejména vazba na pohyb na trhu práce – teoretické koncepty HC, SC, zaměstnatelnosti či flexicurity) umět popsat způsoby intervence státu do oblasti výcvikových a vzdělávacích programů, umět typologizovat výcvikové programy umět charakterizovat rekvalifikační programy v ČR – obecně, cílenost, efekty na zaměstnanost, sociálně-psychologické důsledky důležité pojmy: vzdělání, kvalifikace, zaměstnatelnost, znalostní společnost, lidský kapitál, sociální kapitál, výcvikové a vzdělávací programy, rekvalifikace, cílenost rekvalifikací, efekty rekvalifikací na zaměstnanost a zaměstnatelnost, další účinky rekvalifikací

5. Monitoring a hodnocení programů zaměstnanosti umět vysvětlit roli evaluačních studií v tvorbě a realizaci politik a opatření trhu práce umět popsat jednotlivé fáze hodnocení ve vztahu k programům politiky pracovního trhu umět charakterizovat účinky programů politiky pracovního trhu (zamýšlené, nezamýšlené, přímé, nepřímé, pozitivní, negativní, na zaměstnanost, širší sociálně-psychologické dopady) umět diskutovat přínosy a možná omezení evaluačních studií při tvorbě programů politiky pracovního trhu důležité pojmy: programová evaluace, kontext evaluačního výzkumu, hodnocení „hodnotitelnosti“, design programu, implementace programu, účinky programu, účinky na zaměstnanost (přímé, nepřímé), účinky snižující vliv na zaměstnanost (mrtvá váha, substituce, vytlačení), negativní účinky (efekt uzamčení, creaming efekt), další pozitivní účinky programů