Elejská škola.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ELEJSKÁ ŠKOLA.
Advertisements

Doc. RNDr. Eduard Fuchs, CSc. VUT Brno
Antická filosofie VY_32_INOVACE_28-05 Eleaté.
Počátky filozofického myšlení ve starověkém Řecku
Počátky filozofického myšlení ve starověkém Řecku
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Přírodní vědy v antickém Řecku
Empedoklés a Anaxagoras
VY_32_INOVACE_28-03 Antická filosofie Hérakleitos z Efesu.
Filosofie – láska k moudrosti
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
Obecná charakteristika, periodizace VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.12/Md Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Richard Moldrzyk.
Dějiny filozofie Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
VY_32_INOVACE_28-07 Antická filosofie ŘECKÝ ATOMISMUS.
VY_32_INOVACE_29-04 Úvod do politologie.
FILOZOFIE A VĚDA VE STAROVĚKÉM ŘECKU
Nová věda  Matematika  Kvantifikace  Hledání zákonitostí   správný způsob myšlení  Prototypem – klasická mechanika.
VY_32_INOVACE_28-08 Antická filosofie Sofisté.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: základy společenských.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Eleaté Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Sofisté Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Anotace: Seznámit žáky s počátky filozofického myšlení v Evropě Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní vzdělávání Vzdělávací obor: Základy společenských.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Démokritos z Abdér Strejčková Barbora, C4A.
Předpoklady a historické souvislosti
Chemicky čisté látky.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorPhDr. Jitka Mannová Název šablonyIII/2.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_06_OSVZ_ZSVa Anotace: Opakování poznatků Ročník: I. Vzdělávací.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorPhDr. Jitka Mannová Název šablonyIII/2.
Filosofie úvod do problému....
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Atomisté Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
…wait for it….
Herakleitos, Leukippos, Démokritos, Empedoklés, Anaxagorás
Filosofie Filosofie nehledá pravdu ani o světě samém, ani o člověku;
Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Antická filosofie Průvodce antickou filosofií na základě Raffaelovy fresky Athénská škola.
Prothágoras z Abdér Kulhánková Adéla, C4A.  481 př. n. l. Abdéra v Thrákii př. n. l.  Starořecký řečník a filosof  Nejznámější z generace sofistů.
Definice hmoty Vzorem (pravzory, pralátka…) Identifikací (redukce na známou vlastnost) Gnoseologicky.
Typicky řecká představa: A R C H É = prazáklad Uspořádaný svět je tvořen z již předtím existujícího prazákladu tím, že dostává nějaký řád, že jím prostupuje.
Pythagoras př. n. l.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_CLOVEK_A_SVET_ROZDILY_MEZI_VYCHODNI_A_ZAPADNI _FILOZOFII_04 Název školyStřední.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_01 Název materiáluMolekuly.
Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
Dějiny filozofie Úvod do filozofie. „PHILEIN … SOPHIA …“ Slovo „filosofie“ je odvozeno z řeckých slov „milovat“ a „moudrost“. Ivan Blecha: „Filosofie.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_43_02 Název materiáluVýznamné.
Úvod do filozofie 1/Filozofie 1 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 5 Sofisté, Sókratés & spol.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 02 – Předsokratovské filosofické školy – Eleaté a Atomisté NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší.
HELENISMUS OB21-VVP-HUM-OBN-JOH-L HELENISMUS ● STOL. PŘ. KR. ● ALEXANDR MAKEDONSKÝ – AUGUSTUS ● KULTURNÍ CENTRUM: ALEXANDRIE ● ALEXANDRIJSKÁ.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Označení materiálu
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Mgr. Rostislav Navláčil 18. Filozofie, základní pojmy Občanská nauka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
VY_32_INOVACE_57 HINDUISMUS. VY_32_INOVACE_57 HINDUISMUS.
„Svět se skládá z atomů“
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Předsokratovská filozofie
Platon př. n. l. z bohaté athénské rodiny
Základní filozofické otázky
„Svět se skládá z atomů“
Výsledky vstupního testu
Francouzský materialismus I
Transkript prezentace:

Elejská škola

Najděte oblast Eleje!

Xenofanés z Kolofónu Elejská škola čerpala z jeho myšlenek Kritizoval antropomorfismus Pouze jeden Bůh

Parmenidés z Eleje Je považován za zakladatele ontologie = nauky o bytí Bytí = trvalý, stav, nebytí neexistuje, pravého vědění lze dosáhnout pomocí rozumového poznání Rozlišuje mezi vnímáním a věděním, mezi míněním a zdáním (smyslová zkušenost) = doxa x aletheia (pravda, neskrytost)

Zenón z Eleje Navazuje na Parmenida Chtěl dokázat, že myšlení je zkušenost bytí, kdežto smyslové poznání je klamné. Např. pohyb je pouze klamem Zenonovy aporie (logické paradoxy) – Achilles a želva, Letící šíp

Herakleitos z Efesu tvoří samostatnou skupinu pralátka oheň autorem výroku „Nelze dvakrát vstoupit do jedné řeky“ „Vše plyne, nic netrvá“ pantha rei vesmír je ve stavu neustálého pohybu a plynutí

Atomisté Leukippos formuloval zákon kauzality = jedna věc nevzniká bez příčiny, vše vzniká z nějakého důvodu

Démokritos z Abdéry materialista předpokládal, že existuje nejsoucno = prázdný prostor, v něm se pohybuje nekonečný počet atomů vlastnosti věcí jsou dány uspořádáním atomům atomy jsou neviditelné, neměnné, nedělitelné tělíska, ze kterých se vše skládá, různě se spojují, věci se pak liší tvarem, polohou rozlišuje poznání na pravé (rozumové) a temné (smyslové)

Empedoklés základní látky všeho bytí: čtyři elementy – oheň, voda, vzduch a země považován za prvního eklektika – přebíral myšlenky od dřívějších škol či filozofů a spojoval je do nového celku existují dvě síly – Láska, která vše sjednocuje Svár – rozlučuje to udržuje svět v rovnováze

Anaxagorás vše existuje od počátku malé donekonečna dělitelné pralátky semena či zárodky věcí, z nich pak vznikají další jsoucna vše řídí Nús – mysl, rozum, intelekt (zajišťuje, aby se tyto části vhodně pojily)

Sofisté pol. 5.stol. př. Potřeba vzdělání mládeže i dospělých, roste úloha řečnictví a vzdělání Učitel moudrosti, cestovali, působili jako placení učitelé Často užívají důkazů sporem Zaměřují se na člověka

Protágoras z Abdéry (480 – 415 př.) Sofisté Neexistuje žádná objektivní (absolutní) pravda, ale pouze pravda relativní (subjektivní)„Mírou všech věcí je člověk, jsoucích, že jsou, nejsoucích, že nejsou.“ Protágoras z Abdéry (480 – 415 př.) Skeptik, není nutné , aby člověk znal téma problému, stačí umět argumentovat Gorgiás (483– 376 př.)

Opakování Zařaďte filozofy do správné školy či skupiny: Parmenidés, Demokritos, Anaximandros Kdo je autorem výroku „Vše plyne“? Jak překládáme z řečtiny výraz doxa?

Utvoř správné dvojice Kritik antropomorfního Parmenidés náboženství Zakladatel ontologie Protágoras „Existuje pouze Xenofanés subjektivní pravda“ Pýthagoras „Nejmoudřejší je číslo“ Gorgiás

Použité zdroje Vlastní http://en.wikipedia.org/wiki/Parmenides http://cs.wikipedia.org/wiki/Anaxagor%C3%A1s Nový atlas světa http://id.wikipedia.org/wiki/Leukippos http://en.wikipedia.org/wiki/Empedocles http://cs.wikipedia.org/wiki/Sofist%C3%A9