DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kdo nás živí Co je to litosféra Co je to zvětrávání
Advertisements

Půdy:.
Půda v ČR Hlavní zdroj obživy.
PEDOSFÉRA = půdní obal Země Vznik půdy a její složky
Evelina Wajtrova REFERÁT listopad 2012
Kvarta A Podle učebnice Ekologický přírodopis
Úrodnost půdy, půdní druhy, půdní typy
Pedosféra Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s faktory ohrožujícími pedosféru. Materiál je plně funkční pouze.
PEDOSFÉRA PŮDA NA ZEMI.
Půdní obal ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová Pedosféra.
Půdy jsou všude kolem nás.
PEDOSFÉRA.
Planeta Země – Pedosféra
Pedosféra Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Pedosféra.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 06Číslo.
Zemědělství ČR Rostlinná výroba
PEDOSFÉRA.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
PEDOSFÉRA.
Registrační číslo projektu:
Planeta Země – 6. ročník Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Základní škola Frýdek-Místek,
Půdní obal Země, nacházející se na povrchu litosféry.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Půda je neobnovitelný a nenahraditelný přírodní zdroj.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Pedosféra 1 Igor Dostal.
Pedosféra Filip Bordovský.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Mgr. Jakub Karásek ZŠ Liberec, Na Výběžku 118, p. o. Vytvořeno: květen 2012 EU peníze školám CZ 1.07./1.4.00/ PEDOSFÉRA – PŮDNÍ OBAL ZEMĚ 6. třída.
je půdní obal Země nacházející se na povrchu litosféry
PEDOSFÉRA Půdní obal Země
PEDOSFÉRA Jan Stávek 8.J.
ZEMĚPIS 8. ročník PŮDY ČR.
PEDOLOGIE A OCHRANA PŮDY
PŮDA 10 cm půdy se vytváří 100 let.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Pedosféra Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV: VY_32_INOVACE_ S 19 TEMA: Pedosféra – půdní obal Země.
= půdní obal Země (z řeckého slova pedon = půda) - na povrchu litosféry - základní podmínka ž ivota na Zemi.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzická geografie Datum vytvoření
Půda Anotace: Materiál je určen k výuce pracovních činností (pěstitelství) v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi o půdě, jejím vzniku.
Půda (pedologie) Půda tvoří nejsvrchnější vrstvu zemské kůry, je prostoupená vodou,vzduchem a organismy, vzniká v procesu pedogeneze pod vlivem vnějších.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Pedosféra pastviny zemědělská půda sady.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace, Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
PEDOSFÉRA VY_32_INOVACE_23_464
Hnědozem   je typ půdy, která je typická svojí hnědou barvou, od níž je odvozen i její název. Jedná se o půdní typ, který je méně kvalitní než černozemě.
Pedosféra.
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_147_ Půda
PEDOSFÉRA Přírodopis 9. třída Zpracovala: Mgr. Jana Richterová
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_13_Půda
Josef Hanzl Černozem.
půdy Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
Půdy Podle velikosti částic rozlišujeme půdní druhy:
Sada 3 Rozmanitost přírody ZŠ a MŠ Dešná
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
VY_52_INOVACE_44_Pedosféra – učební text
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Pedosféra = půda na Zemi
Pedon = půda Hlavní zdroj obživy
PEDOSFÉRA - půdní obal země - vzniká postupným rozpadem hornin.
Půdy.
KRAJINNÁ SFÉRA Pedosféra. půdní obal Země důležitá pro růst rostlin a fotosyntézu (výroba kyslíku)
Nauka zabývající se půdami = PEDOLOGIE
KRAJINNÁ SFÉRA Pedosféra. půdní obal Země důležitá pro růst rostlin a fotosyntézu (výroba kyslíku)
Půdy.
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0691 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_EK09 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice 68771 Autor RNDr. Anna Priessnitzová Vzdělávací oblast Přírodovědné vzdělávání Vzdělávací obor Základy přírodních věd - ekologie Tématický okruh Ohrožování základních složek biosféry Téma Pedosféra Ročník 1. M Datum tvorby 6.8. 2013 Anotace Prezentace motivuje žáky k hlubšímu zájmu o půdu. Poskytuje informace o vzniku půdy, jejím složení, o nevhodném zasahování člověka do půdního fondu. Účelem je vést žáky k úctě k půdě. Metodický pokyn Teoretické informace z prezentace je vhodné doplnit praktickými ukázkami typů půd, dle možností žáci na školní zahradě vytvoří půdní profil. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

Vlastnosti půdy Typy půd Složení a úrodnost půdy Pedosféra Vlastnosti půdy Typy půd Složení a úrodnost půdy

Vlastnosti půdy Půda vzniká zvětráváním podložní (matečné) horniny, na jejímž chemickém složení závisí do značné míry vlastnosti půdy. Důležitým faktorem jsou i klimatické podmínky. Půdy se liší chemickým složením, zastoupením organismů, strukturou a propustností pro vodu a plyny. Podle obsahu humusu půdy dělíme na : černozem hnědozem podzolové půdy

Půdní horizont O- humusová vrstva A- jílovitá vrstva B- zvětralá a rozrušená matečná hornina C- matečná hornina

Půdní horizont

Typy půd v ČR

Hnědozem Černozem

Černozem Jsou to také nejúrodnější půdymírného pásma Černozem Jsou to také nejúrodnější půdymírného pásma. Na Zemi se nacházejí dvě velké černozemní oblasti: jednak prérie v okolí Velkých jezer v Severní Americe, jednak v jižní Ukrajině, jižním a středním Rusku a na Sibiři. V ČR se černozem vyskytuje na jižní Moravě a částečně i v Polabí. Hnědozem půdní typ, který je méně kvalitní než černozemě Hnědozemě jsou typické pro rovinaté či jen mírně zvlněné oblasti, kde se dříve vyskytovaly spraše či sprašové hlíny vznikajících převážně v dobách ledových v předpolí ledovců. Původní vegetační pokrytí bylo tvořeno listnatým lesem, který později ustoupil zemědělskému využití. V současnosti se jedná o široce využívanou zemědělskou půdu.

Kambizem – v ČR nejrozšířenější, hnědá lesní půda Glejovitá půda – podmáčená, vyluhované Podzol – vyluhovaná neúrodná půda

Podle klimatických podmínek půdy suché , podmáčené, trvale zmrzlé (permafrost) Podle velikosti částic půdy písčité, hlinité, jílovité Další vlastnosti půdy pórovitost (na ní závisí obsah vody a vzduchu) sorpční schopnost (zvyšuje ji obsah humusu) teplota půdy kyselost půdy – pH slanost půdy (ovlivňuje příjem vody a živin) Nejdůležitější vlastností půdy je úrodnost.

Základem půdy je povrchová vrstva zvětralé zvětralé nerosty a horniny Základem půdy je povrchová vrstva zvětralé zvětralé nerosty a horniny. Tvoří zhruba 90% pevné složky půdy, její chemické složení pak ovlivňuje obsah minerálních látek v půdě. Humus – zbytky odumřelých organismů Půdní voda (obsahuje rozpuštěné minerální látky) Plyny – dusík, kyslík, oxid uhličitý Edafon – živé organismy v půdě (patří sem organismy, které půdu provzdušňují, rozkládají odumřelé zbytky rostlin a živočichů, přispívají k vzniku minerálních látek v půdě).

Edafon

Úrodnost půdy je schopnost půdy poskytnout rostlinám dostatek živin, vzduchu a vody, ovlivňuje ji množství humusu, tmavší barva půdy = vyšší úrodnost. Úrodnost půdy se zvyšuje vhodným obděláváním, odvodňováním, zavlažováním, hnojením. Půda je lehce zničitelný ale těžko obnovitelný zdroj. Jeden cm půdy vzniká 80 – 150 let. Neuvážené zásahy mohou půdu poškodit až zničit – degradace půdy.

Degradace půdy - znehodnocení Eroze: vlivem vody, větru a mrazu dochází k rozrušení a transportu půdy. Ochrana – kořeny vegetace. Sesuvy půdy po odlesnění a přívalových srážkách, podmáčená půda se sune po svazích. Příčiny : nevhodné rozorávání svahů, odlesnění, rozorávání mezí, vykácení remízků a rozptýlené vegetace.

Povrchové doly, skládky odpadu, kalová pole

Nepromyšlené, politicky motivované a nekompetentní zásahy se prováděly v 50. letech. V době nástupu komunistického režimu docházelo k násilné kolektivizace. Z polí sedláků vznikaly lány, rozorávaly se meze. Došlo ke zničení rozptýlené zeleně, pěstovaly se nevhodné plodiny extenzivním způsobem podle sovětského vzoru. Následně pak docházelo k erozi půdy a nenahraditelným ztrátám na půdním fondu. Důsledkem je nevratné poškození půdy v nejúrodnějších oblastech naší republiky.

Podmáčení půdy – zavlažováním na nevhod Podmáčení půdy – zavlažováním na nevhod. místech Zasolení půdy – zavlažování tvrdou vodou, soli se hromadí v půdě, snižují se výnosy (zánik civilizace v Mezopotámii). Solení komunikací - vegetace podél silnic odumírá. Chemická degradace – pesticidy, kyselé deště oleje, nafta, PCB, mořidla nadměrné hnojení. Dezertifikace - přeměna v poušť. Příčina : nadměrná pastva, pěstování nevhodných plodin, nedostatek statkových hnojiv.

Zhutňování půdy – udusání půdy těžkými mechanismy, hnojení umělými hnojivy místo statkovými. Zábor půdy – povrchové doly, stavby sídlišť, supermarketů, silnic a dálnic, solární elektrárny.

Zábor půdy

Ochrana půdy - opatření Zalesňování, pozemky na svazích využívány jako pastviny, výsadba větrolamů, rozptýlené zeleně – remízky, meze. Zonální pěstování – střídání plodin. Využívání statkových hnojiv a kompostů. Bránit neuvážené zástavbě na lokalitách s úrodnou půdou. Omezit využívání těžké mechanizace, umělých hnojiv a pesticidů.

Rozptýlená zeleň : meze, aleje, větrolamy, remízky

ZDROJE: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Stagnogley.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Soil_profile.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Black_dirt_in_Black_Dirt_Region.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:BrownSoil.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Braunerde_Conv.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Podzol.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Talpa_europaea_MHNT_Tete.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fa/Krtek1.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Regenwurm1.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Aterro_Sanitario.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sonoran_Desert_33.081359_n112.431507.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:K%C5%99emelinov%C3%BD_d%C5%AFl.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Surface_coal_mining_(Mecsek_Mountains).jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rapsfeld_2007.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Czechia,_Jicin,_Wallenstein%27s_alley.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Fletcher_Moss-row.JPG http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Combine_CR9060.jpeg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Fotovoltaick%C3%A1_elektr%C3%A1rna_Brno-Tu%C5%99any.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Traktor_McCormick_XTX_145.JPG http://sk.wikipedia.org/wiki/S%C3%BAbor:Interchange-colour-img_0526b.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gora_Cisowa_03.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%AFda_(pedologie) BRANIŠ, Martin: Základy ekologie a ochrany životního prostředí. Praha : Informatorium, 1997.