Rozvoj inovací v EU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vybrané otázky konkurenceschopnosti EÚ
Advertisements

Evropa 2020 Integrované směry
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Národní souvislosti Ing. arch. Iva Svobodová Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Evropský semestr, Evropa 2020 Jana Odehnalová FPR ZČU Plzeň 10/07/2014 Tato prezentace vyjadřuje pouze názory autora a Komise neodpovídá za použití informací,
Budoucnost politiky soudržnosti v oblasti řešení infrastrukturních projektů ve vazbě na klíčové dokumenty na úrovni EU Evropský sociální fond Praha & EU:
ESF v ČR RNDr. Jana Kouřilová, Ph.D. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Příprava nové dopravní politiky ČR
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Nástroj změny v místním prostředí
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
XXII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR a předseda představenstva FITE a.s. 24. – – Jelenovská Stav ekonomiky ČR a.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Cesta k vyšší životní úrovni obyvatelstva
Evropská regulace pracovněprávních vztahů v sociální oblasti MUDr. Milan Cabrnoch poslanec Evropského parlamentu.
Evropská strategie zaměstnanosti a problém vzdělávání pracovní síly
Znalosti a inovace: budou díky strategii Evropa 2020 silnějším motorem konkurenceschopnosti? Ing. Karel Mráček, CSc., Institut evropské integrace, NEWTON.
Title Sub-title European Commission Enterprise and Industry Lukáš Procházka TC AV ČR Rámcový program pro konkurenceschopnost a inovace – účast českých.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
EVROPA 2020 VLADIMÍR DLOUHÝ. Jedna okamžitá priorita Strategie pro překonání krize Reforma finančních systémů Rozpočtová konsolidace pro dlouhodobý růst.
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Kongres 2006 Pardubice Poradenské služby v evropských souvislostech Ing. Zuzana Freibergová Národní vzdělávací fond Národní informační středisko pro poradenství.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
FONDY EU Programové období
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Všeobecné nebo odborné vzdělání? Konference AŘG Hradec Králové 2015 RNDr. Zdeněk Bergman.
Politika sociální inkluze v Evropské unii
Evropská unie jako aktér sociální politiky Přednáška předmětu Úvod do sociální politiky.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
, Pardubice Školení projektových manažerů Strategické dokumenty Lisabonská strategie a strategický rámec i2010 Národní program reforem.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Návrh reformy SZP Evropská komise předložila návrh reformy SZP pro období po roce Účelem tohoto návrhu je posílit konkurenceschopnost, udržitelnost.
Koordinace hospodářských politik v EU BIVŠ. Hospodářské politiky v EU SPOLEČNÉ – např.: měnová, zemědělská, obchodní, dopravní KOORDINOVANÉ – např.: fiskální,
NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Prezentace pro účastníky konference: NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Udržitelná výroba energie –
Evropská unie jako aktér sociální politiky Třetí téma kurzu Evropská sociální politika.
Strategie pro růst a zaměstnanost EU 2020 Richard Kadlčák Útvar ministra pro evropské záležitosti Odbor koordinace evropských politik.
Mládež v pohybu – iniciativa strategie Evropa 2020.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Příprava na programovací období východiska a přístupy.
TECHNOLOGICKÉ CENTRUM AV ČR a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Služby Enterprise Europe Network s důrazem na design 1. prosince 2015Ing. Petr Hladík, Ph.D.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Sociální zabezpečení v EU
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
SPP124, SPP125, SPR125, VPL124 – jaro 2012 Markéta Horáková
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Nástroj změny v místním prostředí
Nástroj změny v místním prostředí
Presentation Title 1st September 2002
EU Moravskoslezský kraj a příležitosti budoucí kohezní politiky
Nástroj změny v místním prostředí
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

Rozvoj inovací v EU

Inovační politika EU Neexistence samostatné inovační politiky Podpora inovací – součást jiných politik Koordinace na základě strategických dokumentů Finanční nástroje na podporu VaV Jiné druhy nástrojů

Evropa před Lisabonskou strategií Bílá kniha o výzvách a cestách vpřed do 21. století Zelená kniha o inovacích První akční plán inovací v Evropě – Inovace pro růst a zaměstnanost zpráva Zesílení soudržnosti a konkurenceschopnosti politikami ve výzkumu, technologickém vývoji a inovacích

Lisabonská strategie Komplexní strategie 2000 – 2010 Podpora ekonomického růstu a konkurenceschopnosti Tři pilíře ekonomický sociální ekologický

Cíl Lisabonské strategie Unie se má stát nejkonkurenceschopnější a nejdynamičtějsí znalostní ekonomikou, schopnou udržitelného hospodářského růstu s více a lepšími pracovními místy a s větší sociální soudržností. Hlavní úkoly: Přechod k ekonomice a společnosti založené na znalostech Modernizovat evropský sociální model Udržet zdravou ekonomickou perspektivu

Řízení Lisabonské strategie Metoda „otevřené koordinace“ Evropská úroveň – určení obecných vodítek a stanovení cílů závazné právní normy nezávazná doporučení EK – monitoring pokroku – podkladová zpráva pro jarní zasedání Evropské rady

Revize Lisabonské strategie Střednědobé hodnocení Wim Kokova zpráva Konkrétní opatření, specifikace cílů, odpovědnost Evropa atraktivnější pro investice a zaměstnávání Znalosti a inovace pro růst Vytváření více lepších pracovních míst Národní programy reforem 2005-08

Lisabonská strategie a ČR Národní program reforem 2005-08 (Národní Lisabonský program) Oblasti: makroekonomická část mikroekonomická část politika zaměstnanosti Priority konkurenceschopnost zaměstnanost udržitelnost veřejných financí udržitelný vývoj

Evropa 2020 Nahrazuje Lisabonskou strategii, reaguje na její neúspěch. Sdělení Komise ze dne 3.3.2010 Evropa 2020 – Strategie pro inteligentní a udržitelný růst podporující začlenění Na rozdíl od Lisabonské strategie je pro členské státy více závazná. 3 priority: inteligentní růst – ekonomika založená na znalostech a inovacích udržitelný růst – konkurenceschopnější a ekologičtější ekonomika růst podporující začlenění – ekonomika s vysokou zaměstnaností, sociální a územní soudržnost

Evropa 2020 5 hlavních cílů, na které se členské státy budou muset intenzivně zaměřit: 75 % obyvatelstva ve věku od 20 do 64 let by mělo být zaměstnáno, 3 % HDP Evropské unie by měla být investována do výzkumu a vývoje, v oblasti klimatu a energie by mělo být dosaženo cílů „20-20-20“ to znamená do roku 2020 dosáhnout 20 % obnovitelných zdrojů, 20 % energetických úspor a 20 % snížení emisí (včetně zvýšení závazku na snížení emisí na 30 %, pokud budou podmínky příznivé), podíl dětí, které předčasně ukončí školní docházku, by měl být pod hranicí 10 % a nejméně 40 % mladší generace by mělo dosáhnout terciární úrovně vzdělání, počet osob ohrožených chudobou by měl klesnout o 20 mil. (ze 60 mil. na 40).

Evropa 2020 – LITERATURA! Povinná literatura: https://is.muni.cz/auth/el/1456/jaro2010/MKR_IPRO/um/11752184/Evropa_2020_Strategie.pdf Doporučená literatura: Sdělení EK Evropa 2020 (dostupné na https://is.muni.cz/auth/el/1456/jaro2010/MKR_IPRO/um/11752184/Evropa_2020.pdf)

Inovační politika po roce 2000 Inovace v ekonomice založené na znalostech: Koordinace inovačních politik Právní rámec příznivý pro inovace Vznik a růst inovačních podniků Funkce klíčových styčných míst v inovačním systému Společnost otevřená inovacím

Inovační politika po roce 2000 Nový akční plán pro inovace: Inovovat pro konkurenceschopnou Evropu Akční plán pro Evropu: Investice do výzkumu

Vybrané nástroje a opatření na podporu inovací Finanční nástroje 7. rámcový program EU Rámcový program pro konkurenceschopnost a inovace Aktivity EIB a EIF Ostatní nástroje CORDIS Enterprise Europe Network IRC Network PRO INNO Europe Trendchart Gate2Growth IRN Network

Ostatní nástroje Enterprise Europe Network – propojuje bývalé sítě (http://ec.europa.eu/enterprise-europe-network) Enterprise Europe Network ČR (www.enterprise-europe-network.cz) CORDIS – informační systém o VaV (www.cordis.lu) SME Techweb (http://cordis.europa.eu/sme/index.html)

Ostatní nástroje PRO INNO Europe (www.proinno-europe.eu) IRE Network (www.innovating-regions.org) IPR Helpdesk (www.ipr-helpdesk.org)

Vybrané podpůrné nástroje EU (kap. 3.4) Trendchart – zrušeno CORDIS: http://cordis.europa.eu/ PRO INNO EUROPE: www.proinno-europe.eu/ IRC Network (Innovation Relays Centres) – dnes součástí Enterprise Europe Network (www.enterprise-europe-network.ec.europa.eu )