Přírodopis ROZSIVKY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NIŽŠÍ ROSTLINY (Thallobionta)
Advertisements

Stavba buňky - opakování
3.1 Jednobuněčné organismy
Metodický list ZŠ a MŠ TGM Bílovec Pořadové číslo:
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
Prvoci Přírodopis VY_32_INOVACE_166, 9. sada, Př3 ANOTACE
Protisté s chlupatými bičíky
Rostlinná buňka Mgr. Helena Roubalová
Řasy zelené.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: prosinec 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VI Vzdělávací.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Digitalizace výuky Příjemce
Název školy Základní škola a mateřská škola Drnholec, okres Břeclav, příspěvková organizace Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony.
Bakterie a sinice Přírodopis VY_32_INOVACE_164, 9. sada, Př3 ANOTACE
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
JEDNOBUNĚČNÉ ROSTLINY SINICE
DEN a NOC.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
NEJJEDNODUŠŠÍ ROSTLINY
HMYZ – STRATEGIE PŘEŽITÍ a OCHRANA PROTI ŠKODLIVÉMU HMYZU.
Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 26 Autor: Ošlejšková.
Čeledi: liliovité a amarylkovité Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
Savci 1 VEJCORODÍ A ŽIVORODÍ Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT.
Základní informace o patří mezi nižší rostliny - mají chloroplasty s chlorofylem - z vody, minerálních látek a CO 2 vyrábějí organické látky - uvolňují.
CHROMISTA. říše: Chromista různorodá skupina (+změny skladby) organismy jednobuněčné i mnohobuněčné organismy s různými způsoby výživy: fotoautotrofní.
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Lipnicovité rostliny Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_331_Říše chromista Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Čeledi: břízovité, bukovité, vrbovité Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 2 Autor: Ošlejšková.
Chromista. Říše: Chromista ● Různorodá skupina, zahrnuje bičíkovce, jednobuněčné i mnohobuněčné organismy. ● Rozmanitý způsob výživy – saprofyti, paraziti,
Sekáči, roztoči, štíři, štírci
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Řasy Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi o sytému a stavbě řas. Materiál je plně funkční.
Vylučovací soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Jednobuněční.
SAVCI ŠELMY KOČKOVITÉ.
Čeledi: lilkovité a bobovité
VY_32_INOVACE_531 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Přírodopis: ŽAHAVCI.
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
BOTANIKA = VĚDA O ROSTLINÁCH
BUŇKA – základ všech živých organismů
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Čeledi: PRYSKYŘNÍKOVITÉ HVĚZDNICOVITÉ
Přírodopis ROZSIVKY.
PLOUTVONOŽCI CHOBOTNATCI
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
LICHOKOPYTNÍCI.
AUTOR: Mgr. Radoušová Marcela
PAVOUKOVCI 1.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
KYTOVCI.
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
Řasy zelené.
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
JEDNOBUNĚČNÉ ORGANISMY
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
Prvoci.
Název projektu: Moderní škola
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Vilma Skřivánková
Vyšší živočichové.
Transkript prezentace:

Přírodopis ROZSIVKY

Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 3 Autor: Ošlejšková Hana Ověření ve výuce: 6. třída Datum ověření: 19.11.2012

METODIKA: Seznamte se s prezentací. Odpovězte na otázky. Odpovědi si zkontrolujte. KLÍČOVÁ SLOVA: ROZSIVKA, PLANKTON, BENTOS, OXID KŘEMIČITÝ, ROZSIVKOVÁ ZEMINA, KŘEMELINA, CHLOROPLAST, FILTRAČNÍ MATERIÁL, SORPČNÍ MATERIÁL

Výskyt Plankton Dno vod a povrch kamenů Žijí ve sladkých i slaných vodách

Stavba těla Tělo chrání schránka z oxidu křemičitého, kterou tvoří 2 části (zapadají do sebe jako víko a dno krabice. V buňkách jsou jádro, chloroplasty a zásobní látky.

Schránka penátní rozsivky

Stavba schránky rozsivek

Zástupci Rozsivky mají různé tvary schránek.

TABELLARIA

DIATOMA

ASTERIONELLA

SYNEDRA

NITZSCHIA

Význam rozsivek Součást planktonu a bentosu. Produkují kyslík. Ze schránek se tvoří hornina křemelina nebo rozsivková zemina. Používá se k výrobě skla, izolačních hmot a dynamitu, jako filtrační a sorpční materiál. Některé se používají jako indikátory čistoty vody.

Opakování Čím se liší bičíkovci od rozsivek? Vyjmenuj alespoň 4 způsoby využití rozsivek člověkem. Kde se rozsivky vyskytují? Obsahují těla rozsivek jádro? Žijí rozsivky pouze ve sladkých vodách, pouze ve slaných vodách, nebo mohou žít v obou druzích vod?

Řešení Nemají bičík, ale mají křemičitou schránku tvořenou dvěma díly. Produkce kyslíku, výroba skla, dynamitu, určení kvality vod, filtrační a sorpční materiál. V planktonu i v bentosu vod. Ano, rozsivky mají ve svém těle jádro. Rozsivky se vyskytují ve sladkých i slaných vodách.

ROZSIVKY   Součást planktonu Žijí na dně sladkých i slaných vod Mají schránku z oxidu křemičitého (křemene). Má různý tvar. Po odumření se hromadí a tvoří tzv. křemelinu (na výrobu skla, dynamitu, izolačních hmot). Producenti. Rozmnožují se dělením.

Použité zdroje http://www.osel.cz/index.php?clanek=2578 Jurčák J., Froněk J. a kol.: Přírodopis 6, Prodos, 1998 http://cs.wikipedia.org/wiki/Rozsivkyalgologie.upol.cz/files/ekologie.../08Bacillariophyceae-Pennales.ppt http://www.google.cz/imgres?um=1&hl=cs&client=firefox-a&sa=N&rls=org.mozilla:cs:official&channel=np&biw=1280&bih=661&tbm=isch&tbnid=6BuIz7jUMKPpoM:&imgrefurl=http://www.rajce.idnes.cz/a4108034&docid=GTDhIJfySv8kHM&imgurl=http://img5.rajce.idnes.cz/d0507/4/4108/4108034_2d34c7b3b735859b5453927c7b6bdfe5/images/Tabellaria_1.jpg&w=415&h=480&ei=K_VOUIrsK83GtAbd4oHgDQ&zoom=1&iact=hc&vpx=179&vpy=132&dur=1310&hovh=241&hovw=209&tx=97&ty=118&sig=117593317694007363363&page=1&tbnh=146&tbnw=126&start=0&ndsp=15&ved=1t:429,r:0,s:0,i:73

Další zdroje: http://http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/29/Asterionella_formosa.jpg/250px-Asterionella_formosa.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/06/Diatoms.png/300px-Diatoms.png http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Haeckel_Diatomea.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/ca/R%C3%A4nivetikas_Tabellaria_fenestrata.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/29/Diatom2.jpg/250px-Diatom2.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Synedra.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/16/Nitzschia-kerguelensis_hg.jpg/220px-Nitzschia-kerguelensis_hg.jpg

DALŠÍ ZDROJE: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ea/Nitzschia_sp.jpeg