Expresionismus Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Advertisements

Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Zdraví a nemoc Kód VM:VY_52_INOVACE_01 Vzdělávací předmět:Výchova ke zdraví Tematická oblast:Zdraví a jeho.
Výtvarné umění v 19. století II.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
AUTOREM MATERIÁLU A VŠECH JEHO ČÁSTÍ, NENÍ-LI UVEDENO JINAK, JE MGR. KAROLÍNA BERANOVÁ Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
MODERNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY 1905 – 1914
Anotace Prezentace o abstraktním umění – seznámení s jedním ze směrů moderního výtvarného umění- slouží jako úvod v hodině Vzdělávací oblast, vzdělávací.
VY_52_INOVACE_DEK_46 PRVNÍ UMĚLECKÉ SLOHY 20. STOLETÍ
VY_52_INOVACE_DEK_41 EXPRESIONISMUS VINCENTA VAN GOGHA
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Dobrá nálada Kód VM:VY_52_INOVACE_18 Vzdělávací předmět:Výchova ke zdraví Tematická oblast:Zdraví a jeho.
VY_32_INOVACE_3D.9.02 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
VY_52_INOVACE_DEK_56 MALÍŘSTVÍ PO DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLCE
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_358 Název školyGymnázium,
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrické vlastnosti.
Poezie ve světové literatuře
Renesance 2 Vrcholné období. Renesance 2 Vrcholné období.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – Slunce a vesmír autor VM:Ondřej.
Paul Cézanne MgA. Lukáš Psík
Evropské umění počátku 20. století
Nela Sováková, Johana Černá
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Monika Jáglová Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4B_09_Česká.
STAROVĚKÉ STÁTY - EGYPT Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném Autor: Alena Pavolková Název: VY_32_INOVACE_08_B_4_ STAROVĚKÉ STÁTY – EGYPT Téma: Dějiny.
Středověk - opakování Autor: Mgr. Martina Fišerová Datum: , ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR:Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_PLANETA ZEMĚ ROČNÍK: 6. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ.
Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném Autor: Alena Pavolková Název: VY_32_INOVACE_08_B_5_Řecké antické umění Téma: Dějiny výtvarného umění Číslo projektu:
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Vladimíra Jiránka Anotace: Seznámení s ilustracemi Vladimíra Jiránka Vzdělávací.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Věra Slezáková Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_VYTVARNE_CINNOSTI_10.
N ÁZEV ŠKOLY : Z ÁKLADNÍ ŠKOLA N ETVOŘICE A UTOR : M GR. L UDMILA V ODEHNALOVÁ N ÁZEV : VY_32_INOVACE_13_ Č. PROJEKTU : OP VK 1.4 T ÉMA : 90. LÉTA V ČESKÉ.
EDVARD MUNCHA VÝKŘIK. EDVARD MUNCHA Edvard Munch byl norský malíř a grafik, vlivný představitel moderny. V roce 1879 se Munch zapsal na polytechniku,
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Josefa Lady Anotace: Seznámení s ilustracemi Josefa Lady Autor: Mgr. Vladimíra.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Věra Slezáková Název materiálu:
RENESANCE Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném Autor: Alena Pavolková Název: VY_32_INOVACE_08_B_8_Renesance Téma: Dějiny výtvarného umění Číslo projektu:
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Zdeněk Kubík Název: VY_32_INOVACE_00_A_06_prvocisla_a_slozena_cisla Téma: Matematika 6. ročník.
Secese Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném Autor: Alena Pavolková
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
IMPRESIONISMUS Název školy: Základní škola Karla Klíče
Impresionismus (francouzské malířství na konci 19. století)
Malířství duše Edvarda Muncha
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Gotika Název školy: Základní škola Karla Klíče Autor: Alena Pavolková
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Pop art Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném Autor: Alena Pavolková
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
DOBA BRONZOVÁ A ŽELEZNÁ
EXPRESIONISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Rostliny Mgr. Lenka Stará
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Romantismus Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném
Římské antické umění Název školy: Základní škola Karla Klíče
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
Kubismus Název školy: Zš Karla klíče Hostinné
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
Realismus Název školy: Základní škola Karla Klíče
Pravěk - Doba kamenná Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Co umíme vyrobit? Mgr. Lenka Stará
STAROVĚKÉ STÁTY - MEZOPOTÁMIE
Název školy: Základní škola Netvořice
Klasicismus Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Baroko Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném Autor: Alena Pavolková
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola T. G
Transkript prezentace:

Expresionismus Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném Autor: Alena Pavolková Název: VY_32_INOVACE_08_B_17_ Expresionismus Téma: Dějiny výtvarného umění Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.21.2131

Vznik a hlavní znaky expresionismu jako umělecký směr se rozvinul na přelomu 18. a 19. stol. název podle slova exprese – vyjádření citového poznatku dílo je tedy projevem autorovy duše důraz je kladen na psychické momenty Směr různorodě přijímán – v Čechách velká vlna obdivu V širším slova smyslu lze expresionismus chápat jako časově neomezený směr, protože za projevení citu v umění můžeme považovat jakýkoli obraz. tzv. estetika hnusu – krásný není jen ten obraz, který zobrazuje krásný objekt, ale i ten, který dobře zobrazí nehezký objekt.

Edvard Munch [edvard munk] norský umělec zprvu negativně přijímán kritikou na konci života uznáván, oceňován V jeho pěti letech mu umřela matka na tuberkulózu. Jeho vzpomínka na zakrvavělý kapesník ho provázel celým jeho životem. Sám trpěl psychickou chorobou (noční můry, představy). Edvard Munch

Výkřik – základní dílo expresionismu Deníkový záznam Edvarda Muncha z roku 1892: „Šel jsem po cestě se dvěma přáteli – slunce zapadalo za horu nad městem a fjordem – pocítil jsem nápor smutku – nebe se náhle změnilo v krvavou červeň. Zastavil jsem se, opřel o zábradlí, smrtelně unaven – přátelé se po mně ohlédli a pokračovali dál – díval jsem se nad plápolajícími mraky na fjordem, byly jak krev a meč, a město – modročerný fjord a město – mí přátelé šli dál a já tam stál a třásl se strachy – cítil jsem jakoby velký, nekonečný výkřik šel tou nekonečnou přírodou.“ Výkřik

Osma Emil Filla výtvarná skupina v Čechách navazovala na Munchovo dílo (1908 se v Praze konala výstava Munchova díla) Emil Filla Nejvýraznější osobnost Osmy Díla Emila Filly lze zařadit hned do několika uměleckých směrů, proto bývá řazen nejen mezi expresionisty, ale také kubistické malíře. Emil Filla

Čtenář Dostojevského

Anotace Tato prezentace je určena k výkladu o expresionismu ve výtvarném umění (malířství) pro vyučovací obor Výtvarná výchova, popřípadě jako doplňkový výukový materiál pro dějepis. Žáci se seznámí se vznikem, hlavními znaky expresionismu, s hlavními představiteli a zásadními díly tohoto směru.

Použité zdroje PROKOP, Vladimír. <i>Kapitoly z Dějin výtvarného umění</i>. vyd. 2. Sokolov: O.K. Soft, 2008. ISBN Brož. Edvard Munch. In: <i>Wikipedia</i>: <i>the free encyclopedia</i> [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-09-17]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Edvard_Munch_1912.jpg Výkřik. In: <i>Http://verka-svet.blog.cz</i> [online]. 2011 [cit. 2012-09-17]. Dostupné z: http://verka-svet.blog.cz/1109/jeden-vykrik-velkeho-silence Emil Filla. In: <i>Www.creativoas.cz</i> [online]. 2010 [cit. 2012-09-17]. Dostupné z: http://www.creativoas.cz/emil-filla.php

Identifikační tabulka Autor: Alena Pavolková Vytvořeno dne: 20.5. 2012 Odpilotováno dne: 21.5. 2012 Ve třídě: 9.A Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Výtvarná výchova Tematická oblast: Dějiny výtvarného umění Téma: Expresionismus Klíčová slova: Expresionismus, Edvard Munch, Výkřik, Osma, Emil Filla, Čtenář Dostojevského