PŘÍSLOVEČNÉ SPŘEŽKY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Příslovce a příslovečné spřežky
Advertisements

Příslovce, spřežky, stupňování Příslovcí
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Katka Nosková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.07 Název pro školu:
Příslovce Mgr. Michal Oblouk.
Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_452_Slovní druhy AUTOR: Mgr. Dagmar Petřeková ROČNÍK, DATUM:
Tvarosloví – neohebné slovní druhy
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: E. Hošnová a kol.: ČESKÝ JAZYK pro základní školy, SPN, Praha V. Hartmannová: JAZYKOVÉ ROZBORY.
Neohebné slovní druhy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
NEOHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY Mgr. Michal Oblouk.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_16 Tematická.
PŘÍSLOVCE a jejich stupňování 7. ročník.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Příslovečná spřežka Český jazyk 7. ročník ZŠ
Tvarosloví – neohebné slovní druhy
SPOJKY, ČÁSTICE, CITOSLOVCE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_A_20_SPOJKY, ČÁSTICE,
Příslovce Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu.
Název školy: Základní škola Okříšky Autor:Mgr. Jana Němcová Název:VY_32_INOVACE_08 Téma:Neohebné slovní druhy Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Příslovce Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
PŘÍVLASTEK - DRUHY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_07_PŘÍVLASTEK - DRUHY Téma:
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr.Irena Fuksová DATUM VYTVOŘENÍ: leden 2012 NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_Český jazyk a literatura.
SLOVESA – rod činný a rod trpný Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_A_15_SLOVESA – ROD.
Obohacování slovní zásoby Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_02_Obohacování slovní.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.4 příslovce Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
 Jsou to neohebné slovní druhy.  Vyjadřují bližší vlastnosti dějů.  Ptáme se na ně otázkami: Jak? Kdy? Kde? Kam? Odkud?  Příslovce vznikají nejčastěji.
SLOVNÍ DRUHY OHEBNÉ NEOHEBNÉ 1. PODSTATNÁ JMÉNA 2. PŘÍDAVNÁ JMÉNA
Části roku Mgr. Lenka Stará
Vylučovací soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_31_Dvojice slov
VY_32_Inovace_6.3.7 AZ kvíz tvarosloví Český jazyk 7. ročník
Rod a číslo podstatných jmen
Název materiálu: VY_12_INOVACE_ CJ.7.Vc.07_Prislovce Datum:
Nervová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
PŘÍSLOVCE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Příslovce Mgr. Michal Oblouk.
Příslovce VY_32_INOVACE_03-15 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
ZÁPIS ČÍSEL POMOCÍ MOCNIN
ZÁJMENA – ON, JENŽ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Vzory podstatných jmen rodu mužského
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 14 – slova neohebná
PÁROVÉ SOUHLÁSKY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Vyjmenovaná slova po M - homonyma
Přídavná jména Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VY_32_INOVACE_13_SLOVNÍ DRUHY_PŘÍSLOVCE
Název školy: ZŠ Karla Klíče, Hostinné Autor: Mgr
PŘÍSUDEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_276_ČJ8
PŘÍDAVNÁ JMÉNA PŘÍPONY -SKÝ / -CKÝ
Název školy: ZŠ Karla Klíče, Hostinné Autor: Mgr
ČÍSLOVKY - SKLOŇOVÁNÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Písemné násobení trojciferným činitelem
Digitální učební materiál
Slovesný způsob Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Zaokrouhlování čísel Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
PŘÍSLOVCE Jsou slova neohebná, která vyjadřují bližší okolnosti dějů, jako: - místo (všude, zde, tam,domů); -čas (již, potom, později, zítra); -způsob.
PODSTATNÁ JMÉNA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ČÍSLOVKY - DRUHY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ZÁJMENA TEN, NÁŠ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VEDLEJŠÍ VĚTA PODMĚTNÁ
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY - PŘEDMĚT
SLOVESA – SLOVESNÉ KATEGORIE
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Karla Klíče Hostinné AUTOR: Mgr
Transkript prezentace:

PŘÍSLOVEČNÉ SPŘEŽKY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_A_18_PŘÍSLOVCE - PŘÍSLOVEČNÉ SPŘEŽKY Téma: TVAROSLOVÍ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2131

Autor Mgr. Helena Baculáková Vytvořeno dne 27. – 28. ledna 2012 Odpilotováno dne 7. února 2012 ve třídě VII.A Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor Český jazyk a literatura Tematický okruh Tvarosloví Téma Příslovečné spřežky Klíčová slova Příslovečná spřežka

PŘÍSLOVEČNÉ SPŘEŽKY vyjadřují bližší okolnosti děje (místo, čas, způsob,míru) vznikají spojením předložky s jiným slovním druhem předložka + podstatné jméno zrána, stěží, dokonce předložka + zájmeno vtom, poté, nadto, přitom píší se jako jedno slovo (zticha, nadmíru, vpravo)

Pravopis spřežek Spřežky píšeme dohromady zcela, nanečisto, nahoru, zpaměti Dohromady se nepíší, pokud je plně necítíme jako příslovce. V tomto případě je lze psát dohromady i zvlášť. například i na příklad, obden i ob den, zdaleka i z daleka Nejsme-li si jisti, podíváme se do Pravidel českého pravopisu. Od spřežek je třeba odlišit předložkovou vazbu. V tomto případě můžeme vložit mezi předložku a jméno další slovo, popř. hledáme jiné vyjádření z (mé) paměti - zpaměti po (velké) hromadě – pohromadě (spolu) v tom(to) domě – vtom (náhle)

Dokážeš vytvořit větu správně Dokážeš vytvořit větu správně? Odliš spojení předložky se jménem a příslovečnou spřežku. v tom vtom _________________________________ _______________________________ nad míru nadmíru _________________________________ _______________________________ z počátku zpočátku na horu nahoru přes to přesto pro to proto nad to nadto

Pravopis spřežek Spojení předložek s – z se jménem do příslovečné spřežky se řídí stejným pravidlem platícím pro předložky: - před vytvořením spřežky se původně jednalo o 2.pád: z těžka(2.pád) z části (2.pád) z pravidla (2.pád) pak spřežka: ztěžka zčásti zpravidla o 7.pád: s těží (7.pád) s pánem bohem (7.pád) spřežka: stěží spánembohem

Kontrola diktátu Opravdu o ničem nevím. Doma napište cvičení načisto. V té škole se učíme zpaměti básně. O pravdu se bratři hádali dlouho, rozsoudila je jejich sestra. Z ticha se ozval neznámý hlas, vtom bylo slyšet i ránu. Po prvé / poprvé je každý úkol těžký. Hovořte nahlas, zvenku sem doléhá rámus. Zahni doleva, pak doprava a nakonec jdi rovně. Vtom za tím lesem stoupal nahoru balon. Podívej se dovnitř. Na tom se nic nemění, přesto se můžeš o to pokusit znovu. Děti tancovaly dokola. Jdi nahoru a dones seno. Dodnes jsem nedostala odpověď.

ANOTACE Zopakovat z minulé hodiny: význam příslovcí, jejich tvoření Výklad: Vznik příslovečných spřežek, jejich zápis Pracovní listy + interaktivní tabule Výklad: Pravopis příslovečných spřežek Diktát Kontrola diktátu: Pracovní listy + interaktivní tabule POUŽITÉ ZDROJE Vše z vlastních zdrojů Prezentace obsahuje animace.