SLOŽITĚJŠÍ JÍZDNÍ ÚKONY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Řízení motorových vozidel
Advertisements

Řízení motorových vozidel
Řízení motorových vozidel
Projekt spolupráce auto a IT oborů
INTERAKTIVNÍ POZNÁVAČKA
Dopravní výchova 1. stupeň ZŠ
Rozdíly v pravidlech silničního provozu
AUTO : V obci Rybná nad Zdobnicí odbočit u motorestu (ukazatel Litice, nebo Česká Rybná), do obce Záchlumí. Zde u dřevěné kapličky (zvonice) obr.1 opustit.
ŘÍZENÍ MOTOROVÝCH VOZIDEL
Řízení motorových vozidel
DOPRAVNÍ VÝCHOVA 4. ROČNÍK
Otáčení roviny.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Zákon setrvačnosti (první newtonův pohybový zákon)
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Dopravní výchova TÉMA:
Sedm desetin sekundy Víte co všechno se stane
Rozdíly v pravidlech silničního provozu
ECODriving Hospodárná jízda.
Bezpečnost na lyžích.
Mo.13: Elektrické přístroje pro regulaci – stykače, kontroléry, přepojovače. Zajišťují zapínání a vypínání požadovaných obvodů bez jakýchkoliv rušivých.
Shrnutí nebezpečných míst v Kravsku s fotkami. Místo mezi dvěma autobusovými zastávkami před školou Na takto důležitém místě chybí přechod pro chodce.
126.1 Jednoduché křižovatky, pravidlo pravé ruky
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace DOPRAVNÍ ZNAČKY Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře.
Odkryj správnou dopravní značku a najdi pod ní písmeno.
stůj, dej přednost v jízdě
Charakteristiky provozu trolejbusové dopravy
Pozemní komunikace v intravilánu ČSN „Projektování místních komunikací“, 2006 Změna Z1 – 2010 – Přechody a místa pro přecházení, rozhledové.
Automatické převodovky
PRACOVNÍ LISTY DOPRAVNÍ ZNAČKY
Dětské dopravní hřiště Liberec
Dětské dopravní hřiště Liberec
Jízda s použitím zvláštního výstražného znamení
ŘÍZENÍ PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH Řízení provozu na pozemních komunikacích Provoz na pozemních komunikacích se řídí: - světelnými, případně i.
Tisková konference příčiny nehod v podzimním a zimním období priority a úkoly – podzimní období Tisková konference příčiny nehod.
VY_32_INOVACE_AUT2_05 Diferenciál.  vyrovnat rozdílové otáčky hnacích kol zejména při průjezdu zatáčkou a na různém povrchu silnic  rozdělit točivé.
A U T O Š K O L A P R O F I H a v í ř o v. Upravené značky A U T O Š K O L A P R O F I H a v í ř o v.
Pohony NC strojů, odměřovací zařízení. Pohony pro obráběcí stroje musí splňovat mnoho náročných parametrů Nejdůležitější parametry: maximální přesnost.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338 Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11_C_20.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338 Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11_B_17.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ZÁKLADNÍ POJMY II. Obec -zastavěné území -počátek a konec je na pozemní komunikaci označen příslušnými dopravními značkami -na účelových komunikacích.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338 Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11_B_15.
SMĚR A ZPŮSOB JÍZDY Směr a způsob jízdy - na pozemních komunikacích se jezdí vpravo, a pokud tomu nebrání zvláštní okolnosti, při pravém okraji -na krajnici.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338 Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11_A_18.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Doprava Mgr. Prchalová Zdeňka SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná Pro 2. stupeň ZŠS.
Prázdniny nehod (- 423, tj. - 3,2%) 140 osob usmrceno (- 30, tj. -17,6%) 598 osob těžce zraněno (- 48, tj. – 7,4%) osob zraněno lehce.
Příkazové Zákazové Upravující přednost Výstražné RISKUJ DOPRVANÍ ZNAČKY
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Mgr. Eva Nováková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_ČAS2 TEMA: Dopravní značky (čtenářská gramotnost)
Název školy: ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace
Elektrické vyhřívání.
ODBOČOVÁNÍ A JÍZDA KŘIŽOVATKOU
INTERAKTIVNÍ POZNÁVAČKA
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice - Spořilov
KŘIŽOVATKY. KŘIŽOVATKY místo, v němž se pozemní komunikace protínají nebo spojují Křižovatka místo, v němž se pozemní komunikace protínají nebo spojují.
Letní prázdniny motocyklisté
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
D o z p n r.
o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů
PRACOVNÍ LISTY DOPRAVNÍ ZNAČKY
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Materiál slouží k výkladu učiva dopravní výchovy pro žáky 3. ročníku
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
PROVOZ NA DÁLNICI. PROVOZ NA DÁLNICI Na dálnici je povolen jen provoz motorových vozidel a jízdních souprav, jejichž nejvyšší dovolená rychlost není.
Charakteristiky provozu trolejbusové dopravy
Tisková konference vedoucího odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje.
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Viditelnost nemotorizovaných účastníků silničního provozu a rizika podzimního a zimního období.
Krajské ředitelství policie hl. m
Dětské dopravní hřiště Liberec
Jízdní stabilita silničních automobilů.
Transkript prezentace:

SLOŽITĚJŠÍ JÍZDNÍ ÚKONY

ODBOČOVÁNÍ před odbočováním si včas ujasníme, kterým směrem budeme pokračovat Podíváme se do zpětného zrcátka Dáme znamení o změně směru jízdy Zařadíme se Posoudíme křižovatku Snížíme rychlost jízdy a sledujeme dění v křižovatce a kolem ní Dáme přednost v jízdě Odbočíme Zrychlujeme

PŘEDJÍŽDĚNÍ Pohlédneme do zpětných zrcátek Dáme znamení o změně směru jízdy vlevo Vybočujeme a současně zrychlujeme Po vybočení z původního směru vypneme směrové světlo Musíme dodržovat dostatečný odstup od předjížděného vozidla Dáme znamení o změně směru jízdy vpravo Pohlédneme do zpětného zrcátka Zařazujeme se před předjížděné vozidlo - Plynule pokračujeme v jízdě

OTÁČENÍ v obci objedeme blok domů Na silnici se středním dělícím pásem se otočíme v místě, kde je pás přerušen Na křižovatce, na které není provoz řízen (svět. signály), se můžeme otočit obdobně, jako bychom chtěli odbočit doleva – obratem však otočíme vozidlo až do protisměru K otočení můžeme využít (např. čerpací stanici) - Dále můžeme použít vyústění jiné komunikace (polní cesta, výjezd z garáže, atd.)

Rozjezd ze svahu Parkovací brzda musí být zatažena Zařadíme 3. nebo 4. převodový stupeň Odbrzdíme parkovací brzdu - Plynule uvolníme pedál spojky

ŘAZENÍ PŘEVODOVÝCH STUPŇŮ R 2 4 N 1 3 5 Zcela uvolníme pedál plynu Zcela sešlápneme pedál spojky Vyřadíme do neutrální polohy Povolíme pedál spojky (při podřazování mírně přidáme plyn) Sešlápneme pedál spojky Zařadíme rychlostní stupeň - Uvolňujeme plynule pedál spojky a současně přidáme plyn

Řazení během jízdy Při nízkých otáčkách motoru a nízké rychlosti jízdy přeřadíme na nižší převodový stupeň - Při vysokých otáčkách a vyšší rychlosti jízdy řadíme na vyšší převodový stupeň

Zpomalení a zastavení Zcela uvolníme pedál plynu Přesuneme nohu na pedál brzdy a citlivě jej sešlápneme Brzdu sešlapujeme podle potřeby tak aby vozidlo zpomalilo na potřebnou rychlost, nebo zcela zastavilo - Před zastavením sešlápneme spojkový pedál

Couvání Při couvání natočíme hlavu a trup tak, abychom mohli přímým pohledem zadním oknem sledovat prostor za traktorem Dbáme na to, abychom při couvání nikdy zcela neuvolnili pedál spojky Pedálem plynu před rozjezdem nastavíme rozjezdové otáčky a jeho polohu neměníme Rychlost jízdy vzad regulujeme pedálem spojky - Volantem pohybujeme při zatáčení tam kam chceme jet

Úkony po ukončení jízdy Zabrzdíme vozidlo parkovací brzdou Vyřadíme Vypneme elektrické spotřebiče - Vypneme motor pomocí ručního plynu