Téma (název prezentace)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
český stát za lucemburků
Advertisements

VY_12_INOVACE_Rů_II_12 PRAHA Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Vytvořil: Dominik Jašurek škola: Edvarda Beneše vytvořeno:
Vytvořil: Matěj Just.  Erb školy Erb školy  Kdo byl Karel IV. ? Kdo byl Karel IV. ?  Dětství Karla IV. Dětství Karla IV.  Manželky Karla IV. Manželky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Jana Husa a husitské revoluce (test) Název.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_Vl.4.r.
KAREL IV. Ahoj, jsem Váš průvodce touto prezentací. Obr. 1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice AUTOR: Mgr. Petr Hlava NÁZEV: Karel.
Opakujeme dějepis na II. stupni. LUCEMBURKOVÉ - TESTÍK: Název: Opakujeme dějepis na II. stupni Šablona: III/2 Číslo: Autor: Mgr. Soňa Blažková ZŠ Choltice.
Mgr.Jana Flesarová ZŠ Záhumení Rožnov pod Radhoštěm VY_52_INOVACE_ČLAJS_JF_14 VLÁDA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ Vlastivěda pro 4.třídu Vzdělávací oblast Člověk.
Život Karla IV. Jeho život a kdo to byl Karel se narodil v Praze 14.května roku 1316 Byl to první český král Karel IV byl synem Přemyslovců Elišky a českého.
Osobní život Karla IV. Andrea Lázničková, 6.A. Karel IV. – „Otec vlasti“ syn Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny *14. května 1316, jméno Václav výchova.
Praha a pražské památky Václav Klaus – prezident ČR od roku …
ŽIVOT KARLA IV. Vypracoval: Jiří Vilášek. K AREL IV. Narodil se v Praze Narozen pod jménem Václav V sedmi letech byl poslán za svým kmotrem.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Doba husitská.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Český stát za vlády Lucemburků
12.LUCEMBURKOVÉ.
PŘEMYSLOVCI A LUCEMBURKOVÉ
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_15 TÉMA: Vlastivěda4
zpracovaný v rámci projektu
Karel IV. – Otec vlasti Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
O JAKÝ ZAJÍMAVOSTECH SE CHCETE DOZVĚDĚT ???
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_30_Hádej_kdo_jsem _(1310 _1790)_šg2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
VLASTIVĚDA 5. ROČNÍK VY_32_INOVACE_20_07_Karel IV.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Karel IV. VY_32_INOVACE_2C_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
VY_32_INOVACE_Lul_I_03 Svatý Václav
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20-14_ Lucemburkové na českém trůně Číslo projektu:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Opakování č. 4 Vlastivěda 4. ročník
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Druh učebního materiálu
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_DĚJEPIS
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_20 TÉMA: Vlastivěda4
Přemyslovci . Dějepis 7. ročník.
LUCEMBURKOVÉ. LUCEMBURKOVÉ JAN LUCEMBURSKÝ ( ) r byl českým králem zvolen 14letý Jan Lucemburský (syn římsko-německého císaře Jindřicha.
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 06
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Téma (název prezentace)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
ŠKOPKOVÁ HELENA, ZŠ HORNÍ SLAVKOV VY_32_INOVACE_257_PRAHA
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
České země po husitských válkách
Nikol Schinková 2.A Karel IV..
Vláda prvních Habsburků
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
KAREL IV..
KDY SE NARODIL KAREL IV. ? A) 1216 B) 1316 C) 1416.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
5.D HUSITSTVÍ.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Téma (název prezentace) Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3655, Moderní škola Číslo materiálu v sadě VY_32_INOVACE_02_03_15 Předmět Vlastivěda Téma (název prezentace) Lucemburkové na českém trůnu Autor Mgr. Barbora Linhartová Metodický popis (anotace) Tento materiál je určen žákům 4. třídy pro práci s interaktivní tabulí. Lucemburkové jsou dalším vládnoucím rodem na českém trůnu, o kterém se děti učí. V prezentaci jsou informace o všech panovnících tohoto rodu a o rozkvětu země za vlády Karla IV. Nově získané poznatky si žáci ověří na závěrečných otázkách.

Lucemburkové na českém trůnu

Jan Lucemburský 1. panovník z rodu Lucemburků manžel Elišky Přemyslovny – sestry zavražděného Václava III. nerozuměl dobře česky získal pro Čechy nová území příliš tu nepobýval – království hodně upadalo, šlechta se snažila omezovat jeho moc po jeho smrti nastupuje na český trůn jeho syn Karel IV.

Karel IV. syn Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny jeho původní jméno bylo Václav – jméno Karel přijel podle svého kmotra – francouzského krále od 7 let vyrůstal ve Francii v 17 letech se vrátil do Čech po smrti Jana Lucemburského byl korunován českým králem byl také římským císařem vynikající diplomat

Praha za jeho vlády – Praha byla největším městem ve střední Evropě založil Nové Město pražské – kamenné domy, kláštery, kostely na místě starého mostu – kamenný most = Karlův most nechal opravit Pražský hrad začal budovat chrám sv. Víta

založil v Praze univerzitu – Karlova univerzita (1348) – 1 založil v Praze univerzitu – Karlova univerzita (1348) – 1. univerzita ve střední Evropě nechal postavit hrad Karlštejn – místo k odpočinku krále, k přijímání hostů, místo pro uložení korunovačních klenotů je nazýván „Otec vlasti“

nejdůležitější z klenotů je koruna nazvaná podle sv nejdůležitější z klenotů je koruna nazvaná podle sv. Václava = svatováclavská – je ozdobena drahokamy a perlami panovník korunovační klenoty používal jen při slavnostních příležitostech dnes jsou uloženy na Pražském hradě

Václav IV. syn Karla IV. vzdělaný vládnutí ho příliš nezajímalo zlé časy v Českém království vystupovala proti němu šlechta i bratr Zikmund dostal se do sporu s církví

Zikmund Lucemburský bratr Václava IV. výborný diplomat dokázal řešit spory uvnitř církve v době jeho vlády propukly husitské války – vystupoval proti husitům i mistru Janu Husovi jeho smrtí vymírá rod Lucemburků po meči

Odpověz na otázky: Kdo byl Jan Lucemburský? Dokážeš vyjmenovat alespoň 5 věcí, které udělal Karel IV. pro rozkvět Českého království? Kde byly za vlády Karla IV. uloženy korunovační klenoty? Kde jsou korunovační klenoty uloženy dnes? Byl Václav IV. dobrým vladařem? Co znamená, že Lucemburkové vymřeli po meči?