Mezinárodní klasifikace nemocí Schizofrenie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Péče o seniora trpícího depresí
Advertisements

Projekt Fakultní nemocnice u sv
Psychosomatické obtíže u dětí a adolescentů
Neurózy, psychózy, rané poruchy
o.s. Péče o duševní zdraví
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
DĚTI NA CESTĚ Zdravotní, psychické a sociální důsledky náhradní péče
Klinická propedeutika
AUTOŘI: BARBORA MIKULOVÁ LUCIE KMENTOVÁ 4.A
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
- definice, charakteristika, průběh
Co je to psychóza? Schizofrenie – prototyp psychotického onemocnění.
KRIZOVÁ INTERVENCE.
Schizofrenie a LSD Lucie Hřivnová
Schizofrenie (Speciální psychiatrie pro studující psychologie) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno Schizofrenie, zařazení dle klasifikace.
Přednáška č. 8 Schizofrenní poruchy. Historie Historie Schizofrenie je závažné duševní onemocnění, které se vyskytovalo ve všech historických epochách.
*sych5c2/ 260*352ace s*61en/ s 4ž9v8n90 dr6g A24b 5nař92.
Základy psychologie a psychopatologie VZ kombinované
Alzheimerova nemoc.
Duševní zdraví a psychohygiena
Klasifikace duševních poruch
Akutní psychotické poruchy, první pomoc
Deprese Diagnostika a léčba
Afektivní poruchy MUDr. Helena Reguli.
SCHIZOFRENIE schizein (σχίζειν, "rozštěpit„), fren- (φρήν, φρεν-; "mysl") Anna Křemenáková, V7A.
Autoagresivita Suicidální chování a jednání Sebepoškozování Poruchy příjmu potravy Suicidalita, Sebepoškozování, Anorexie, Mentální anorexie, Mentální.
Schizofrenie Jan Decker – 3A.
Tělesné sebepojetí.
OBORY PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Přetížení a přetrénování Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Deprese Táborská, Kubátová V7A.
Další psychotické poruchy
Psychologické aspekty zdraví
Model transkulturní péče
Pavel Theiner Psychiatrická klinika FN Brno
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Speciální psychiatrie
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
SCHIZOFRENIE.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Psychotické poruchy Jaké konkrétní poruchy lze zařadit mezi psychotické poruchy ? Jaké jsou základní symptomy psychotických poruch ? Co jste slyšeli.
Definice, základní pojmy
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluAfektivní.
Vznik a průběh těžkého duševního onemocnění Tereza Slavíčková o.s. Baobab.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Organické duševní poruchy Známá příčina – poškození, nemoc či úraz mozku vede k přechodnému nebo stálému narušení funkce mozku. Nejčastější, nejzávažnější.
Psychologie v obezitologii MUDr. Lenka Mičínová Sáblíková
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
VI. Podzimní adiktologická konference Brno
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Charakteristiky vybraných nemocí
F00-F09 Organické duševní poruchy F30-F39 Poruchy nálady
Mezinárodní klasifikace nemocí Schizofrenie
Psychologie v obezitologii
Jakub Hlavica, Zdeněk Bonk, Martin Cerhán
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Speciální psychiatrie – MKN 10
Psychiatrické vyšetření
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Mezinárodní klasifikace nemocí Schizofrenie
Základní pojmy speciální pedagogiky
F00-F09 Organické duševní poruchy
Organické duševní poruchy
Tomáš Volf, Anna Svobodová
Rodičovství biologické a pěstounské
Principy ochrany a podpory zdraví. Determinanty zdraví
Transkript prezentace:

Mezinárodní klasifikace nemocí Schizofrenie

Mezinárodní klasifikace nemocí Klasifikační systém v Evropě MKN 10, v USA DSM IV (úpravy, revize, sbližování). Víceosá diagnostika: I. osa – klinická diagnóza II. osa – hodnocení různých typů postižení, omezujících plnění úkolů a rolí, které jsou od jedince očekávány jeho sociokulturním prostředím. Stupně postižení: handicap = znevýhodnění vyplývající z vady či patologie, zneschopnění = omezení nebo chybění schopnosti jedince vykonávat činnost „normálně“, poškození = ztráta nebo výrazná abnormita psychické, fyziologické nebo anatomické struktury či funkce.

Víceosá diagnostika II. osa – postižení Posuzuje se ve 4 oblastech: péče o vlastní osobu práce (výdělečné činnosti, studium, údržba domácnosti) rodina a domácnost (manželská role, rodičovská role, činnosti v domácnosti) fungování v širším sociálním kontextu III. osa - související faktory Hodnocení průvodních faktorů společně s ostatními problémy týkajícími se životního stylu a uspořádání života podílející se významně na výskytu, projevech, průběhu, prognóze nebo způsobu léčby přítomných duševních poruch.

OSA I – PŘEHLED KLINICKÝCH DIAGNÓZ Organické duševní poruchy (F00-F09) Duševní poruchy vyvolané účinkem psychoaktivních látek (F10-F19) Schizofrenie, schizofrenní poruchy a poruchy s bludy (F20-F29) Afektivní poruchy (F30-F39) Neurotické porucha, poruchy vyvolané stresem (F40-F48) Behaviorální syndromy spojené s fyziologickými poruchami a somatickými faktory (F50-F59) Poruchy osobnosti a chování u dospělých (F60-F69) Mentální retardace (F70-F79) Poruchy psychického vývoje (F80-F89) Poruchy chování a emocí se začátkem obvykle v dětství a adolescenci (F90-F99)

Schizofrenie Závažné psychotické onemocnění charakterizované poruchami téměř všech psychických funkcí – myšlení, vnímání, oploštělá, neadekvátní emotivita, narušené chování a jednání. Epidemiologie 1%, stejné pro obě pohlaví, výskyt zůstává neměnný v průběhu času a je stejný po celém světě, u mužů onemocnění propuká dříve (obvykle mezi 15 a 25 rokem), u žen mezí 25 a 35. Ženy – mírnější forma onemocnění, benignější průběh, lépe reagují na léčbu, méně časté hospitalizace…, vliv estrogenů na dopaminergní systém. Sklon k chronizaci, celosvětově patří do prvních 10 příčin úplné invalidity. Vyšší mortalita Výrazné riziko suicidia, v iniciálním stadiu onemocnění nejvyšší, celoživotně 10%.

Etiopatogeneze schizofrenie Specifická biologická náchylnost (zranitelnost) – ta je dědičná, případně získaná v raných fázích vývoje (matka v těhotenství prodělala závažné virové onemocnění). Zranitelnost vyústí vlivem zátěže v manifestaci schizofrenních příznaků obvykle v období adolescence či rané dospělosti. Jeden rodič 12% riziko, oba rodiče 40%, jednovaječné dvojče schizofrenika 50%. Nespecifické morfologické změny v mozku některých pacientů, rozšíření postranních mozkových komor, rozšíření mozkových rýh, korová atrofie – souvisí s převahou negativní symptomatologie a horší prognózou. Dopaminová hypotéza – dopamin reguluje reakci neuronů na podněty z okolí (model poměru mezi signálem a šumem) – zvýšený dopaminergní přenos tento poměr zvyšuje. Dále serotonin, glutamát…

Schizofrenie Narušení neurotransmiterového systému – dopamin. Pozitivní psychotické příznaky – regionálně zvýšená dopaminergní aktivita, halucinace, bludy, dezorganizace ústící v neadekvátní jednání, nejčastější příčina hospitalizace. Negativní psychotické příznaky – regionálně snížená dopaminergní aktivita, ochuzení psychiky v emotivitě a volní oblasti – apatie, ztráta motivace a prožitku radosti, sociální stažení, ochuzení řeči a myšlení. Kognitivní dysfunkce – obvykle přítomna před manifestací psychózy, je převážně trvalá (v remisi se vrací na premorbidní úroveň jen u 15% pacientů)

Schizofrenie Paranoidní schizofrenie – nejčastější typ, snadno diagnostikovatelná, výrazné bludy a halucinace. Hebefrenní schizofrenie – přehání pubertální projevy chování, dovádí je ad absurdum, nepřiléhavé chování, propuká v brzkém věku (dospívání), případné bludy pouze doprovodné, útržkovité, nesystematické. Katatonní schizofrenie – výrazné poruchy motoriky, bezcílná zvýšená motorická aktivita, manýrování, grimasování, nebo naopak motorický stupor. Simplexní schizofrenie – postupné stažení se ze sociálních situací, redukce volní složky, oploštěná emotivita. Nediferencovaná schizofrenie

Terapie schizofrenie Farmakoterapie – antipsychotika II. generace. Akutní fáze léčby – odstranění pozitivních příznaků, trvání dny až týdny. Fáze stabilizace – snaha udržet získané zlepšení, přetrvávají výrazně negativní příznaky a kognitivní deficit, ustupují velmi pomalu až rok, u většiny v mírné formě přetrvávají, náchylnost k relapsu vysoká, ukončení hospitalizace, důležitá psychosociální podpora, edukace, případně psychoterapie pro klienta i blízké. Podpůrná, méně strukturovaná, zčásti direktivní. Kompliance (soulad chování nemocného a rad lékaře) při léčbě antipsychotiky – vliv vztah, důvěra k lékaři, vedlejší účinky léků, dostupné informace… Fáze stability – dosažení a udržení remise, udržovací farmakoterapie minimálními účinnými dávkami, psychosociální intervence cílená na rodinu a trénink kognitivních funkcí. Trvání v letech. Relaps – 20% při dodržování léčby, 60-70% při vysazení. Relapsy zvyšují rezistenci na léky, s každým se zvyšuje pravděpodobnost následujícího. Příčiny: přirozený průběh nemoci, nespolupráce při léčbě, psychosociální faktory, nedostatky zdravotního systému (50% se nedostaví k 1. ambulantní kontrole).

Elektrokonvulzivní terapie Vhodné u nemocných se silnějšími afektivními symptomy, agitovaností a sebevražednými tendencemi. Metodou první volby bývá u katatonní schizofrenie – efekt nastupuje průměrně po čtyřech konvulzích. Používané u zhoršování příznaků navzdory farmakoterapii, u rezistentních pacientů. Dále u poporodních psychóz se schizofrenním obrazem a u gravidních pacientek. Udržovací léčba – konvulze jedenkrát měsíčně.

Psychoterapie Psychoedukace poskytnout nemocným a příbuzným důkladné informace o povaze onemocnění a možnostech léčby. Nácvik sociálních dovedností vnímání sociální situace, aktivní naslouchání, empatie pozitivní ocenění – pochvala, kompliment zahájení, udržování a ukončení krátkých rozhovorů projevení negativních emocí přiměřeným způsobem snaha najít kompromisní řešení nácvik řešení problémů Prokázán pouze malý vliv na vlastní léčbu, na prevenci relapsu, ale ovlivňuje kvalitu pacientova života a příbuzných.

Psychoterapie Podpůrná psychoterapie Cílem je navázání terapeutického vztahu, vytvoření rovnováhy duševního života, posílení psychologických obran, zasunutí psychotické zkušenosti. Akutní fáze – okolní realita, úprava kontaktů pacienta s rodinou. Další fáze (dlouhodobější proces) – obnovit přirozený proces kontroly nad vlastním vnímáním, myšlenkami a představami. Jádrem je podpora zdravých částí osobnosti.

PROGNÓZA SCHIZOFRENIE Postpsychotická deprese – po odeznění akutní psychotické ataky dostává do popředí u některých pacientů afektivní porucha – 10% nemocných se schizofrenní porucho spáchá suicidum. Obecně nepříznivé prognostické faktory: mužské pohlaví nízký věk začátku onemocnění nenápadný, plíživý začátek nepřítomnost spouštěcích faktorů premorbidní život bez partnera špatné sociální fungování schizofrenie v rodinné anamnéze převaha negativních faktorů škodlivé užívání návykových látek