Jak číst a pracovat s „matematickými“ články

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora výuky matematiky prostřednictvím programu Maple
Advertisements

Analýza experimentu pro robustní návrh
Cvičení 9 – Ekonomická funkce nelineární v parametrech :
Úvod do Teorie her. Vztah mezi reálným světem a teorií her není úplně ideální. Není úplně jasné, jak přesně postavit herněteoretický model a jak potom.
Úvod Klasifikace disciplín operačního výzkumu
Koncepce rozvoje a řízení vědy a výzkumu
Hodnotový management Teorie rozhodování
Lekce 1 Modelování a simulace
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Vnitřní a vnější rovnováha ekonomiky
IS V EKONOMICKÝCH SUBJEKTECH Ing. Jiří Šilhán. IS IS – data+lidi+HW, prvky + relace mezi uživateli, které splňují nějaké cílové chování – tak aby byly.
NÁZEV PRÁCE (musí být stručný, výstižný, měl by obsahovat jednoznačné výrazy a slovní spojení) Název školy Jméno autora, třída, místo a rok zpracování.
Co má obsahovat prezentace
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Mikroekonomie II Úvod Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Hypotézy ve výzkumu.
Obecný lineární model Analýza kovariance Nelineární modely
Základy ekonometrie Cvičení září 2010.
Hospodářská politika.
Fiskální cyklus – dekompozice salda Lukáš Lang – oddělení Fiskálních predikcí a makroekonomického modelování, MF ČR.
Makroekonomické souvislosti (opakování)
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
Matematické metody v ekonomii (MME)
Lineární regrese.
Obecný lineární model Fitované hodnoty and regresní residuály
Teorie a odhad NAIRU Vít Pošta.
Lineární regresní model Statistická inference Tomáš Cahlík 4. týden.
Pavel RPZ a návratnost IT projektů ČSSI Pavel Učeň.
Lineární regrese.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA Cvičení 3 Evropský sociální fond
Jedno-indexový model a určení podílů cenných papírů v portfoliu
Autor:Mgr. Iveta Semencová Předmět/vzdělávací oblast:Matematika Tematická oblast:Funkce a její průběh, rovnice a nerovnice Téma:Racionální lomená funkce.
Tvorba simulačních modelů. Než vznikne model 1.Existence problému 2.Podrobnosti o problému a o systému 3.Jiné možnosti řešení ? 4.Existence podobného.
Teorie her pro manažery, redistribuční systémy Mikroekonomie magisterský kurz - VŠFS Jiří Mihola, Téma 6.
Semestrální práce Téma: Výběr problematiky z oblasti managementu (volné dle zájmu) Práce bude obsahovat - teoretické základy (tak jak je oblast problematiky.
Sociální ekonomika Vývoj modelů sociálního charakteru státu – I. část Merkantilismus ( století) 1. WELFARE STATE – Stát veřejných sociálních.
K OMBINATORIKA, PRAVDĚPODOBNOST, STATISTIKA Úvod do statistiky VY_32_INOVACE_M4r0117 Mgr. Jakub Němec.
Základy ekonometrie 4EK211
Sdílení dat nejen v prostředí Sémantického webu Roman Špánek Výjezdní seminář projektu SemWeb
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Úvod do studia Strategie vyhledávání zdrojů Robert Zbíral.
Chicagská škola Rozvoj od 30. let 20. století
Autor:Ing. Eva Peterková Předmět/vzdělávací oblast:Matematika Tematická oblast: Funkce a její průběh, rovnice a nerovnice Téma:Lineární funkce Ročník:1.,
Odborné a vědecké práce Brno 12. března Odborné a vědecké práce Zpráva o semestrálním projektu Závěrečná práce Bakalářská a diplomová práce Disertační.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA Cvičení 5 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
BioTech 2011, Strážná. O čem to bude? Stochastické simulace Diferenciální rovnice (ODR) Automaty.
CW – 05 TEORIE ROZHODOVACÍCH PROCESŮ Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Fakulta stavební VUT v Brně Ing. Václav Rada, CSc. Leden 2009.
Teorie her pro manažery, redistribuční systémy Mikroekonomie magisterský kurz - VŠFS Jiří Mihola, Téma 5.
ZÁSADY KONCIPOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ KAPITOLA 5: VZTAH STRATEGIE PODNIKU A LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ, CÍLE, METODY A NÁSTROJE PLÁNOVÁNÍ, POSTUPOVÉ KROKY.
IEEP IREAS Ekologická daňová reforma – mýtus a realita Optimální fiskální politika nebo efektivní environmentální politika: politický oxymorón? Univerzita.
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
pokus o obecnou teorii sociálního jednání (T
Aplikovaná statistika 2.
Školské systémy, vzdělanost a ekonomická výkonnost
Statistické metody pro prognostiku Luboš Marek Fakulta informatiky a statistiky Vysoká škola ekonomická v Praze.
BIOSTATISTIKA LS 2016 Garant předmětu: Ing. Martina Litschmannová, Ph.D. Přednášející: Ing. Martina Litschmannová, Ph.D. Cvičící: Ing. Martina Litschmannová,
Jak číst a pracovat s „matematickými“ články Diplomový seminář (KE)
MOŽNOSTI HODNOCENÍ A SAMOHODNOCENÍ ŽIVOTASCHOPNOSTI PODNIKU JAKO PŘEDPOKLADY HARMONICKÉHO ROZVOJE Ing. Aleš Jurman, Ing. Petr Staněk, CSc., Brno
Monetarismus Milton Friedman (1912 – 2006)
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Optimalizace finančních toků ve vybrané společnosti
Úvod do praktické fyziky
Trh peněz Pavel Janíčko.
Konflikt, koření života
Ing. Milan Houška KOSA PEF ČZU v Praze
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
Jak na články? Regionální konference 2009 Jan Šperl
Lineární regrese.
Simulace oběhu družice kolem Země
Transkript prezentace:

Jak číst a pracovat s „matematickými“ články Diplomový seminář (KE) 12.3.2008

Jak číst? Co článek řeší? Jak k problému přistupovali jiní? Čím je článek odlišný od jiných? Použitá matematika či kvantitativní metody – zběžně (důkladněji – pokud chci model převzít a upravit nebo replikovat na svých datech) Tabulky a grafy – co říkají? K jakým závěrům dospívá a co neřeší?

Použitá „matematika“ Model – optimální jednání agentů Statická nebo dynamická optimalizace Vede k podmínkám prvního řádu (FOC) Z nich vyvozovány vlastnosti modelu popř. dále používány ke kvantitativní analýze na datech Dobré – samostatně si model odvozovat (pochopení řady souvislostí)

Dynamická optimalizace Bellmanovy rovnice Eulerova rovnice Policy function

Stiassny (1998) Model mzdového vyjednávání, Phillipsova křivka, hystereze v nezaměstnanosti Problém: proč je vysoká nezaměstnanost i při relativně vysokých tempech růstu? Řada otázek – aplikace pro Rakousko Phillipsovy křivky - varianty Nashův vyjednávací problém a jeho řešení Empirické odhady

Raurich, Sala, Sorolla (2006) Endogenní růstový model – vícenásobná rovnováha (efekt fiskální politiky + hystereze nezaměstanosti) Problém: Vztah vývoje nezaměstnanosti a tempa růstu kapitálové zásoby + existence dvou režimů v míře nezaměstnanosti Role fiskální politiky, analýza rovnovážných trajektorií Metoda kalibrace

Sargent et al. (2007) Praktické a názorné ukázky modelů (z různých oblastí) – tzv. stochastické dynamické modely všeobecné rovnováhy (DSGE) Dynamická optimalizace Odhady, simulace, impulzní odezvy (chování systému)

Kvantitativní nástroje a metody I Programové prostředí – Matlab (vysoce efektivní + rozsah využití + je ve (nejen) škole => proč ho nevyužít?) Alespoň metoda nejmenších čtverců (OLS) – mnohdy velmi efektivní (dobrá aproximace složitějších technik) „Bible“ ekonometrie (+přehledné kapitoly o časových řadách) – Greene (200?) – Econometric analysis

Kvantitativní nástroje a metody II Odhad modelů, kalibrace modelů Bohaté datové báze – elektronické zdroje SVI Podpůrný prostředek!!! – pro modelový koncept apod. (empirické podpoření teoretického ekonomického problému)

Econometric toolbox www.spatial-econometrics.cz Skvělý balíček nástrojů + přehledný a podrobný manuál i s teorií Regrese, časové řady, optimalizace atd.

Dynare - toolbox www.cepremap.cnrs.fr/juillard/mambo Dobrý a přehledný manuál – řada ilustračních příkladů (které jsou dobře využitelné) Pro odhad a analýzu ekonomických dynamických modelů (zejména DSGE modelů) s řešením racionálních očekávání

IRIS toolbox www.iris-toolbox.com Podobně jako Dynare – práce s nelineárními modely s racionálním očekáváním (S)VAR modely – analýza, porovnání, předpověď

Bayesiánská ekonometrie www2.cirano.qc.ca/~bacc/ Nástroje bayesovské analýzy Jako úvod k tomuto přístupu – Garry Koop (2003) – Bayesian econometrics Předmět Regresní analýza (podzim 2008, možná pod názvem Bayesiánská[-ovská] ekonometrie)

Literární a datové zdroje, užitečné odkazy Je jich více než dost SVI – elektronické zdroje - DSI statistiky Centrální banky různých zemí – např. Nový Zéland (www.rbnz.govt.nz/statistics/) Knihovna – nevyhýbejte se sekci STM (rovněž i MAT má užitečné knížky) Další informace – na požádání...