Vlastnosti plynných látek Vypracoval: Lukáš Karlík

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_Slo_I_07 Vzduch, kyslík ppt. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Advertisements

AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaTěleso a látka Název.
VÝZNAMNÉ NEKOVY. VODÍK značka H latinský název Hydrogenium 1 1 H (1p +, 1e - ) nejrozšířenější izotop tvoří dvouatomové molekuly H 2 Obr. 1: atom vodíku.
ALKENY. DEFINICE ● Alkeny jsou uhlovodíky, které mají v otevřeném uhlíkatém řetězci mezi atomy uhlíku jednu dvojnou vazbu.
ALKANY. DEFINICE ● Alkany jsou uhlovodíky, které mají v otevřeném uhlíkatém řetězci mezi atomy uhlíku pouze jednoduché vazby.
F YZIKA Vzájemné působení těles. Síla. Vypracoval: Lukáš Karlík.
Změny v Dokumentaci o začlenění do kategorie činností se zvýšeným nebo s vysokým požárním nebezpečím kpt. Bc. Tomáš Hoffmann.
Atmosférický tlak a jeho měření. Částice plynů konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou velké mezery. Plyny jsou stlačitelné a rozpínavé.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno:
OXIDY. OXID SIŘIČITÝ ● Bezbarvý, jedovatý plyn ● Štiplavě zapáchá ● Vzniká při hoření síry ve vzduchu ● Vykytuje se v sopečných plynech ● Základní surovina.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Najdi „černou ovci“ voda šampón benzín med led limonáda olej.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
V LASTNOSTI PLYNŮ Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
VLASTNOSTI LÁTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
13 úvod do chemie - opakování
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo
Vlastnosti plynů.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Alkyny.
Částicová stavba látek
Difúze. Brownův pohyb. Vypracoval: Lukáš Karlík
Pístové spalovací motory
Skupenství Pro jednotlivé podoby látek užíváme pojem SKUPENSTVÍ.
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Období: leden až květen 2012
Vlastnosti kapalných látek Vypracoval: Lukáš Karlík
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Chemie pro 9.ročník zš Mgr. Iveta Ortová
METHAN další názvy: karban bahenní plyn vlastnosti: bezbarvý plyn
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
VY_32_INOVACE_124_Alkany Šablona Identifikátor školy:
VY 52 Inovace 37.
Alkeny.
VY_32_INOVACE_CH.8A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.06_VZDUCH Název: Vzduch.
Měsíční fáze Vypracoval: Lukáš Karlík
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o.p.s AUTOR: Bc. Vladimíra Benediktová NÁZEV: VY_32_INOVACE_206_FYZIKA_LÁTKY TÉMA: LÁTKY ČÍSLO PROJEKTU:
Autor: Stejskalová Hana
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
Co už víme o kapalinách? částice v kapalinách na sebe nepůsobí tak velkými silami jako částice v pevných látkách, proto se mohou volněji přemísťovat a.
LÁTKA A TĚLESO. LÁTKA A TĚLESO ? Umíš odpovědět Co je to těleso Co je to látka Jaký je rozdíl mezi tělesem a látkou Čím se liší tělesa a čím látky.
Vlastnosti kapalných látek
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Skupenství látek.
zpracovaný v rámci projektu
Vzduch je stejnorodá směs chemických látek plynný roztok
Projekt voda.
Přetlak, podtlak, vakuum
Kde najdu informaci o teplotě tání a varu různých látek?
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
VY_32_INOVACE_
Tepelné motory Motory s vnějším spalováním parní stroj parní turbína
Vlastnosti plynů.
Vzájemné silové působení těles
Atomy a molekuly Z čeho jsou složeny látky?
Atmosférický tlak a jeho měření.
Základní škola, Jičín, Soudná 12
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Postup otevření tlakové lahve s plynem
Člověk a technika – TEPELNÉ STROJE
Z čeho jsou složeny látky?
Vlastnosti alkanů.
je obsažena ve vzduchu, není vidět
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Kyslík - Oxygenium PSP IV.A skupina  6 valenčních elektronů
Organická chemie organické sloučeniny vznikají životní činností rostlin a živočichů – při látkových přeměnách v organismech jsou základní stavební složkou.
Transkript prezentace:

Vlastnosti plynných látek Vypracoval: Lukáš Karlík Fyzika Vlastnosti plynných látek Vypracoval: Lukáš Karlík

Plynné látky Uveď příklady plynných látek. Vzduch, zemní plyn, propan butan, acethylen. Jaké mají vlastnosti? Mohou být bez barvy a dokonce bez zápachu, proto se do některých (zemní plyn) přidává zapáchající látka, abychom byli upozorněni, když uniká.

Stlačitelnost plynů Co nastane, pokud vezmeme suchou injekční stříkačku ucpeme otvor a stlačíme píst dolů? Sice s obtížemi a ne až dolů, ale stlačíme ho. Po uvolnění se píst posune opět nahoru. Plyny jsou stlačitelné a rozpínavé.

Přelévání plynů Co nastane, pokud se do nádoby s hořící svíčkou a vzduchem přesune oxid uhličitý z druhé nádoby? Svíčka zhasne, protože oxid uhličitý není hořlavý. Plyny lze přelévat.

Plyny jsou tekuté, snadno stlačitelné a rozpínavé.