Problematika potravinových odpadů v ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
Advertisements

NAKLÁDÁNÍ S ODPADY v ÚVN. 1) Běžný odpad podobný komunálnímu  a) ukládá se v místě vzniku výhradně do jednorázově použitelných PVC pytlů modré barvy.
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Mezinárodní nevládní organizace, transvládní organizace
Českomoravská záruční a rozvojová banka a evropské peníze.
Předčasné ukončení zemědělské činnosti
Vymezení Fiche Podpora podnikání v oblasti cestovního ruchu.
Člen USBS ČR a SP ČR Unie soukromých bezpečnostních služeb ČR Svaz průmyslu a dopravy České Republiky
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
KATALOG ZAŘÍZENÍ Babylon Liberec 22. října 2014 Ing
Financování sociálních služeb vyrovnávací platbou
Operační program RYBÁŘSTVÍ
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Hygienická problematika produkce zpracování a prodeje medu
Výjimka pro malé a střední podnikatele Úprava je obsažena v Nařízení Komise č. 70/2001 V roce byla provedena novelizace Nařízením Komise 364/2004.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Označování potravin Ing. Jiří Koudelka.
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární.
Regionální potravina a novinky v legislativě
Nejčastější závady v označování
Investiční pobídky. ► Investiční pobídky začaly být v ČR poskytovány investorům od roku Jsou realizovány MPSV, MPO a Agenturou na podporu podnikání.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Aktuální situace na trhu s potravinami a jeho perspektiva, příležitost pro české zemědělce a potravináře Marian Jurečka ministr zemědělství Žofínské fórum.
Komerční banka - partner pro příjemce dotací Jitka Haubová zástupce výkonné ředitelky korporátního bankovnictví KB 190. Žofínské fórum, Čerpání.
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
24. září 2016 Regionální potravina 2016 Mgr. Ing. Eva Trávníčková Státní zemědělské a potravinářské inspekce
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 30. listopadu 2015.
Implikace novely zák. č. 110/1997 Sb., z pohledu transpozice EU předpisů v kontextu budoucího PRV Podzim 2014 Ing. Jindřich Fialka Ing. Martin Štěpánek.
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Seminář pro žadatele Dotační program 2016 úvod
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
MAS ORLICKO a podpora cestovní ruchu. Co je MAS ORLICKO MAS - Místní akční skupina (z ang. „Local Action Group – LAG“) Nezisková organizace – občanské.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Regionální potravina Konzultační seminář Olomouc
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Cross-compliance v oblasti výroby a skladování krmiv a s tím souvisejících.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování veřejné dopravy Význam a charakteristika dopravy: Propojuje všechna odvětví hospodářství Propojuje všechna.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Autor bakalářské práce: Martina Moravcová, DiS. Vedoucí bakalářské.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon) Vyhláška č. 289/2007 Sb., o.
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
Přehled preferenčních kritérií
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Dotace Olomouckého kraje v roce 2017
balíček k oběhovému hospodářství a prevence vzniku odpadu
Aktuální dotační příležitosti IROP
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
Předcházení vzniku odpadů a nejlepší dostupné techniky
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Potravinářský sektor z pohledu českého spotřebitele
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 3 MAS Nad Prahou – IROP – Místa setkávání a řešení krizí
Transkript prezentace:

Problematika potravinových odpadů v ČR Konference Předcházení vzniku odpadů 2017 MVDr. Dana Třísková Ministerstvo zemědělství

Plýtvání potravinami - globální problém 1/3 světových potravin je zbytečně ztracena nebo vyplýtvána V EU se vyhodí na 90 milionu tun potravin ročně 180 kg ročně na hlavu Potraviny tvoří největší část domácího odpadu Cílem Evropské komise je snížení potravinového odpadu do roku 2030 o 50%.

Analýza množství potravinového odpadu Ministerstvo zemědělství zadalo "Tematický úkol", který se zabývá potravinovým odpadem v rámci celého potravinového řetězce V letošním roce probíhá mapování jednotlivých článků a identifikaci dostupných dat o odpadech V následujících letech by mělo dojít k zacílení na sběr v současnosti nedostupných dat Problémem je, že i ti, kteří data o potravinovém odpadu mají je nejsou ve většině případů ochotni poskytnout

Legislativa – zákon č. 110/1997 Sb Legislativa – zákon č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích § 11 odst. (2) Provozovatel potravinářského podniku, který uvádí na trh potraviny v provozovně s prodejní plochou větší než 400 m2, je povinen potraviny, které nejsou v souladu s požadavky stanovenými tímto zákonem nebo přímo použitelným předpisem Evropské unie upravujícím požadavky na potraviny, ale jsou bezpečné, poskytnout bezplatně neziskové organizaci, která shromažďuje bezplatně potraviny, skladuje a přiděluje je humanitárním nebo charitativním organizacím, které poskytují potravinovou pomoc klientům sociálních služeb; tyto organizace určí ministerstvo rozhodnutím vydaným z moci úřední. Potraviny určené klientům sociálních služeb musí být následně uváděny na trh pouze bezplatně.

Legislativní požadavky Potraviny uváděné na trh musí být bezpečné, rovněž nesmí spotřebitele uvádět v omyl pokud jde o složení, označování, atd. Potraviny s označením „data použitelnosti“ jsou v okamžiku překročení tohoto data považovány za potraviny „nebezpečné“, které nelze uvádět na trh Potraviny s označením „data minimální trvanlivosti“ mohou být po překročení tohoto data uváděny na trh, za předpokladu, že jsou bezpečné a jsou takto označené

Množství potravin získaných Potravinovými bankami

Dotační program MZe V roce 2016 Ministerstvo zemědělství vytvořilo nový dotační titul na podporu potravinových bank a dalších charitativních organizací, které distribuují potraviny v sociální sféře. Dotace je určena na podporu provozu instituce a na podporu investic do vybavení V roce 2016 bylo vyplaceno více než 23 mil. Kč V roce 2017 bylo vyplaceno téměř 30 mil. Kč Jedná se aktuálně o jediný stabilní zdroj financování PB z veřejných zdrojů.

Dotační program – rok 2016 V roce 2016 využilo dotační titul pro podporu bank 20 subjektů, které podalo 35 žádostí za 23 mil. Kč 1.Část dotace byla využita na financování pronájmů skladovacích prostor a mezd zaměstnanců. 2. část dotace byla využita hlavně na rekonstrukci a budování nových skladovacích prostor a jejich vybavení chladicím a mrazicím zařízením. U většiny subjektů došlo ke zdvojnásobení a u některých k vícenásobnému zvětšení skladovacího prostoru ve srovnání s předchozím obdobím, a s tím i k významnému navýšení objemu skladovaných potravin. V případě Potravinové banky v Olomouckém kraji dotace významně podpořila její vznik.

Dotační program – rok 2017 V roce 2017 zažádalo o dotace 21 subjektů, které podaly 42 žádostí za 29,8 mil. Kč 1. část dotace bude v roce 2017 využita subjekty zejména na financování pronájmů skladovacích prostor a mezd zaměstnanců. 2. část dotace bude využita zejména na rekonstrukci a budování nových skladovacích prostor a jejich vybavení chladicím a mrazicím zařízením a nově na nákup automobilu pro svoz darovaných potravin.

Děkuji za pozornost