NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nástup Habsburků na český trůn
Advertisements

2.Polovina 19.století Výukový materiál EU – Šve07 2.pol. 19.stol. Vypracovala: Mgr. Martina Švestková Vlastivědné učivo 5.ročníku.
EVROPA PO ZÁMOŘSKÝCH OBJEVECH
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl05
Opakování
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_371_Česká literatura 18. a 19. století AUTOR: Mgr. Markéta.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Sedláková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
České národní obrození
Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
Základní škola Nový Jičín, Komenského 68, příspěvková organizace
RANÝ STŘEDOVĚK.
Od poloviny 18. stol. do roku 1848
Národní obrození 8. ročník.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
ČESKÉ NÁRODNÍ OBROZENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Národní obrození - úvod Mgr. Ludmila Růžičková
VY_32_INOVACE_18_Národní obrození Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
Počátky Národního obrození
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Štěpánková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Název: NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Národní obrození.
Archaické období Dagmar Zemanová
2. polovina 18. století – 50. léta 19.století
NÁRODNÍ OBROZENÍ M. Kryška. = snaha o emancipaci českého národa. vyznačuje se: Uvědomováním si vlastního národa. rozvoj dějepisectví. Obrodou národního.
SITUACE V ČESKÝCH ZEMÍCH V 1.POLOVINĚ 19.STOLETÍ A.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Národní obrození Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV AUTOR: MGR. LENKA POZDĚNOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_VLASTIVĚDA_5.TŘÍDA_20. TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK TÉMA: TOMÁŠ GARRIGUE.
NÁRODNÍ OBROZENÍ. NÁRODNÍ OBROZENÍ (poslední čtvrtina 18. století a 1. pol. 19. století) ● proces utváření novodobého českého národa ● vznik novodobé.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV AUTOR: MGR. LENKA POZDĚNOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_VLASTIVĚDA 5. ROČNÍK_6.VYNÁLEZY A VYNÁLEZCI 18. A 19. STOLETÍ TÉMA:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV AUTOR: MGR. LENKA POZDĚNOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_VLASTIVĚDA 5. ROČNÍK_14. ROZVOJ PRŮMYSLOVÉ VÝROBY 2. POLOVINA 19.
České národní obrození (ČNO). ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – České.
České země ve 2. polovině 18. století
Národní obrození Michaela Tarabová.
VY_32_INOVACE_447 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
POČÁTKY NÁRODNÍHO OBROZENÍ
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_03 Název Divadlo a noviny počátku Národního.
19. století opakování.
MANUFAKTURY A PRVNÍ STROJE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
NÁRODNÍ OBROZENÍ PO ROCE 1815
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Ve školních lavicích Název: VY_32_inovace_16 Vlastivěda-mladší české dějiny.
ROMANTISMUS období historizujících slohů tzv.pseudoslohy
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_01 Název Národní obrození Téma hodiny Národní.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Habsburská monarchie po třicetileté válce
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Marie Terezie a Josef II.
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
VY_32_INOVACE_D8.15 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: listopad 2011
Národní obrození 5. ročník
Jasně, jsi fakt hustej! zpět.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Počátek Národního obrození
Název materiálu: Národní obrození
Blíže se seznámí s hudebním skladatelem Antonínem Dvořákem.
Informace z učebnice I..
Národní obrození Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_08_Česká historie.
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV
Osvícenectví Název: VY_32_inovace_16 Vlastivěda-mladší české dějiny
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV
CÍSAŘOVNA MARIE TEREZIE A CÍSAŘ JOSEF II.
Název školy: ZŠ a MŠ Zvole Autor: Mgr. Jitka Krupičková
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV AUTOR: MGR. LENKA POZDĚNOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_VLASTIVĚDA 5. ROČNÍK_9. NÁRODNÍ OBROZENÍ KONEC 18. STOLETÍ A 1. POLOVINA 19. STOLETÍ TÉMA: NÁRODNÍ OBROZENÍ KONEC 18. STOLETÍ A 1. POLOVINA 19. STOLETÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2349

Anotace TATO PREZENTACE JE ZAMĚŘENA NA VYSVĚTLENÍ POJMŮ FEUDALISMUS A KAPITALISMUS. DĚTI SI ZOPAKUJÍ, JAKÝ ROD VLÁDL V 18. A 19. STOLETÍ. DÁLE SE SEZNÁMÍ S POČÁTKY NÁRODNÍHO OBROZENÍ.

NÁRODNÍ OBROZENÍ KONEC 18. STOLETÍ A 1. POLOVINA 19. STOLETÍ. Rozvoj manufaktur a zavádění strojové výroby způsobily rozklad feudalismu a napomáhaly nástupu kapitalismu.

Feudalismus Kapitalismus Víš, jaký je rozdíl mezi feudalismem a kapitalismem? Feudalismus Nejvýše postavená společenská vrstva byla církev a šlechta. Jeden člověk byl podřízen poslušností jinému člověku. Kapitalismus V tomto společenském uspořádání se lidé stávají svobodnými občany. V jaké společnosti bys chtěl žít v kapitalismu nebo ve feudalismu? Odůvodni.

Jaký rod vládl v tomto období? Habsburkové Odkud vládli? Z Vídně Jaký se v tomto období používal úřední jazyk? Mluvilo se převážně německy, knihy se též tiskly v němčině. Tomuto období se říká PONĚMČOVÁNÍ. Pouze prostí lidé ve městech a poddaní na venkově mluvili ČESKY.

Počátky národního obrození Po zrušení nevolnictví se lidé stávali svobodnějšími. Studovat mohli i chudí chlapci z vesnic. Uvědomovali si nebezpečí poněmčování, proto začali zachraňovat češtinu.

Napadne Tě, jakým způsobem? Začali psát české knihy. Překládali do mateřštiny knihy z jiných jazyků . Studovali český jazyk, české dějiny i kulturu. Vzniklo české nakladatelství Česká expedice. V divadle Bouda se hrály české divadelní hry. Víte, jak se tomuto procesu začalo říkat? NÁRODNÍ OBROZENÍ

Zopakuj si. 1. Jaký je rozdíl mezi kapitalismem a feudalismem? 2. Co znamená PONĚMČOVÁNÍ? 3. Vysvětli pojem NÁRODNÍ OBROZENÍ.