NAUKA O PODNIKU II Účetní závěrka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Základní finanční výkazy
Účetní závěrka ÚČETNÍ ZÁVĚRKA OBSAHUJE: Rozvahu Výkaz ziků a ztrát
Fakultativní výkazy finančního účetnictví
Bilance a bilanční princip
. Účetní systémy 1 2. přednáška Teorie bilancí. Teorie účetnictví – následuje praxi, zobecňuje některé prvky, rozvíjí dále možnosti (neexistuje před prakt.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Základy účetnictví - rozvaha Označení.
Analýza peněžních toků – cash flow
Finanční řízení podniku
VÝNOSY, NÁKLADY, VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ
Účetnictví.
VÝNOSY.
ÚČETNÍ SYSTÉM PODNIKU.
Audit seminář CGI duben 2014.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Účetní závěrka Označení materiálu: VY_32_INOVACE_UCE2.OA
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční analýza podniku Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Cash Flow Jiří Uhman.
Základy účetnictví Ladislav Šiška.
Jsme tu pro Vás Poznámky pro řečníky: Koho můžete zavolat ? Jsme tu pro Vás.
Dopady změn směnných kurzů
Úvod do účetnictví.
VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY (VZZ)
1.roč. magisterského studia
Finanční analýza.
Analýza rozvahy a výkazu zisků a ztrát
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
3.př. Majetková a kapitálová výstavba podniku
2.přednáška Bilance a bilanční princip
IAS 1 - Sestavování a zveřejňování účetní závěrky Cíl : - srovnatelnost s ÚZ předchozích období - srovnatelnost s ÚZ jiných podniků.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Devátá přednáška z UCPO
UZAVÍRÁNÍ ÚČETNÍHO OBDOBÍ. Uzavírání účetního období Uzavírání účetních knih upravuje zákon o účetnictví (§ 17 zákona o účetnictví)
1 NÁKLADOVÉ ÚČETNICTVÍ (MU_305). 2 Ing. Jaroslav Wagner, PhD. Katedra manažerského účetnictví Místnost: 285 NB KH: Pondělí 15,00 – 17,00 hod.
IAS 1 - Sestavování a zveřejňování účetní závěrky
Pojem a význam řízení Cash Flow ve firmě
Základy účetnictví 1. přednáška.
Základy účetnictví 3. přednáška
Úvod do Finančního řízení podniku
EduCom Projekt Educom Tento projekt je financován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Tento materiál vznikl jako součást.
Ekonomická přidaná hodnota
Finanční výkazy obchodních společností
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1144Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek, daň z příjmu PO a účetní závěrka.
Základy účetnictví 2. přednáška zimní semestr 07/08.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1155Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek, daň z příjmu a účetní závěrka Téma:
Účetnictví pro ÚSC, PO a OSS
INFORMAČNÍ ZDROJE FINANČNÍ ANALÝZY
Obchodní společnosti a jejich finanční výkazy
ÚVOD Účetnictví je chápáno jako stavová či výsledková karta podnikání.
Základy účetnictví 1. přednáška. Význam a funkce účetnictví Význam: Význam: poskytuje informace pro své uživatele Funkce: Funkce: - zobrazovat ekonomické.
Učetní souvislosti obchodního zákoníku
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1151Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek, daň z příjmu a účetní závěrka Téma:
ÚČETNICTVÍ 3 1. KAPITOLA : ÚČETNÍ ZÁVĚRKA – OBSAH A FORMA ÚČETNÍCH VÝKAZŮ V ČR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč25.01 Ročník1. ročník.
Výroční zpráva o hospodaření UTB za rok Výroční zpráva o hospodaření zasedání AS Hospodářský výsledek UTB 2012 Hlavní činnost v.
KEM / PEPL2 Modelování hodnoty podniku Jan Cedl 2015.
KEM / PEPL2 Finanční plán Jan Cedl Finanční plánování Finanční plánování je „formalizované rozhodování o způsobu financování (získávání kapitálu),
Účetní uzávěrka a závěrka – II. část. Sestavení účetní závěrky Seskupování konečných zůstatků v účetních knihách do jednotlivých složek účetních výkazů:
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Autor práce: Jana Svitáková, UČO: Vedoucí práce: Ing. Romana.
2. Přednáška Účetní výkazy.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Dopady změn směnných kurzů
Podnikohospodářské techniky postupu
Analýza rozvahy a výkazu zisků a ztrát
Bilanční právo 1. blok.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
IAS 1 Prezentace účetní závěrky
Vyhodnocení stavební zakázky
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Hospodaření pojišťoven, účetní výkazy pojišťovny
Transkript prezentace:

NAUKA O PODNIKU II Účetní závěrka

Účetní závěrka Rozvaha Výkaz zisku a ztráty (výsledovka) Příloha a výroční zpráva Nauka o podniku II

Účetní závěrka Obsahuje číselné údaje o stavu a struktuře Tvoří ji: majetku, závazků a jmění, nákladů a výnosů a o dosaženém hospodářském výsledku v předepsaném členění. Tvoří ji: rozvaha, výkaz zisku a ztráty a příloha – doplňuje a vysvětluje údaje rozvahy a výkazu zisku a ztráty. Nauka o podniku II

Rozvaha porovnání majetku a kapitálu jednoho podniku majetek = aktiva = v podniku používané hospodářské a peněžní prostředky kapitál = pasiva = součet všech dluhů podniku u vlastníků a věřitelů strana pasiv rozvahy vyjadřuje původ finančních prostředků strana aktiv rozvahy znázorňuje jejich použití rozvaha porovnává stavy aktiv a pasiv v jediném momentu (bilančním dnu) ukazuje výsledek za dané období nepodává však informaci o vzniku výsledku – k tomu slouží výkaz zisku a ztráty Nauka o podniku II

Úkoly určené zákonnými předpisy rozvahám ochrana věřitelů ochrana společníků ochrana zaměstnanců ochrana finančních úřadů korektura podkladů pro vyměření daní ochrana v podniku zainteresované veřejnosti ochrana podniku před náhlým zhroucením Nauka o podniku II

Výkaz zisku a ztráty = výsledovka srovnává veškeré výnosy a veškeré náklady určitého účetního období zjišťuje tak nejen výsledek jako saldo, ale ukazuje také zdroje výsledku, tzn. vysvětluje jeho vznik zjišťování výsledku je zúčtování nákladů a výnosů a ne zúčtování plateb (tj. ne peněžních toků) Nauka o podniku II

Výkaz zisku a ztráty = výsledovka výnosy podniku = peněžní částky, které podnik získal z veškerých svých činností za určité účetní období  bez ohledu na to, zda došlo k jejich úhradě náklady podniku = peněžní částky, které podnik účelně vynaložil na získání výnosů hospodářský výsledek = rozdíl mezi výnosy a náklady přehled o výnosech, nákladech a hospodářském výsledku podniku podává výkaz zisku a ztráty = výsledovka

Výkaz zisku a ztráty = výsledovka má stupňovitou podobu: provozní výsledek = výsledek z činnosti, pro kterou byl podnik založen (výrobní podnik x obchodní podnik) finanční výsledek mimořádný výsledek výsledovka + rozvaha = základní bilance podniku, jsou určeny legislativně a závisí mj. na právní formě podniku Nauka o podniku II

Příloha a výroční zpráva Kapitálové společnosti musí účetní závěrku rozšířit o přílohu a výroční zprávu. Úkolem přílohy je zlepšit vypovídací schopnost závěrky doplňkovými údaji, specifikacemi, informacemi o finančních údajích, které se v rozvaze a výsledovce neobjevují: popis použitých bilančních a oceňovacích metod, popis, zdůvodnění a vysvětlení změn těchto metod, popis, zdůvodnění a vysvětlení porušení kontinuity členění položek a oceňování, podání zprávy o průběhu obchodní činnosti, situaci a o očekávaném vývoji společnosti. Nauka o podniku II

Příloha a výroční zpráva Osobní společnosti a podniky jednotlivců nemusí sestavovat přílohu a výroční zprávu. Představenstvo a jednatelé kapitálových společností jsou zavázáni sestavit přílohu a výroční zprávu spolu s ostatními součástmi účetní závěrky v prvních třech měsících obchodního roku (pro malé firmy až 6 měsíců) a předložit je neprodleně po sestavení k auditorskému ověření. Příloha a výroční zpráva musí být úplné a srozumitelné tak, aby jim porozuměl i čtenář, který není odborníkem. Nauka o podniku II