VY_32_INOVACE_Lul_II_04 Děti a mládež v ghettu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Židé za 2.světové války….
Advertisements

Osud Židů a Romů za protektorátu
Z Kolína do Jeruzaléma Hana Greenfieldová.
11. Jakub lstí dostává prvorozenecké požehnání
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Čtvrtek Středozemní moře & historie holocaustu v českých zemích.
Vzdělávání finanční gramotnosti pro české občany každého věku Jak nejlépe vzdělávat děti ve FG? - vysvětlováním základních pojmů od 3 let - hrou - soutěžením.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_PŘV.5.34 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
ČASOPIS VEDEM TEREZÍN
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
OBCHODNÍ MAJETEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Mikulová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná.
Nicolas Winton.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceMarie Terezie a Josef II. Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje dobu.
STÁRNEME A MĚNÍME SE Alica Vacková 4.B
Události narození Ježíše Krista Více očima Vyškov
Výstupy z Úvodního semináře
Terezín (1941 – 1945).
24/7. Za dobré mezipersonální vztahy Za dobré mezipersonální vztahy Za trpělivost, moudrost a inspirativní vedení v práci i jednání s uživateli Za trpělivost,
Zdravá škola.
SOS dětské vesničky.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 – Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK Řešení.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Brat ř i Grimmové - n ě me č tí pohádká ř i Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurence schopnost Není.
Terezín.
VY_32_INOVACE_CER_12 Ročník:3.,4. Vzdělávací obor:65-42-M/01 Hotelnictví Tematický okruh:Průvodcovství Téma:Zlatý věk lázeňství - řešení Jméno autora:Mgr.
Dětský hospic.
Výchova k občanství RODINA
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Holocaust Autor: Mgr. Pavla Rosyvková Datum: Březen 2012 Předmět: Dějepis Cílová skupina: 9. ročník.
VY_32_INOVACE_Lul_II_11 Leo Haas a Hans Krása Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
České země za Josefa II. Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3605_ České_ země_ za_ Josefa_II Autor: Mgr. Kočíř.
VY_32_INOVACE_Lul_II_01 Úvod do problematiky holocaustu Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
VY_32_INOVACE_Fi_III_24 Název Státní poznávací značky motorových vozidel evropských zemí Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_Luk_I_07 Rodina – domov, bydlení Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
VY_32_INOVACE_Lul_II_14 Zdenka Fantlová Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
VY_32_INOVACE_Lul_II_13 Petr Ginz Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
VY_32_INOVACE_Fi_III_25 Název Státní vlajky zemí světa Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Aktivita je součástí individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji ( Projekt.
VY_32_INOVACE_Lul_II_07 Život vězňů v Malé pevnosti Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
VY_32_INOVACE_Lul_II_16 Osvětim I. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Dějiny ČR Josef II. - osvícenÝ panovník
VY_32_INOVACE_Lul_I_06 PRVNÍ PŘEMYSLOVCI
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_Fi_II_14 Název Evropa - regiony
Karel Čapek - cestopisy
Hostinec U Zlaté Prahy Rodina Schückova z Bobrové
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
VY_32_INOVACE_Lul_II_15 Helga Weissová - Hošková
VY_32_INOVACE_Lul_I_12 KAREL IV. Život
VY_32_INOVACE_Lul_II_18 Osvětim - Březinka
Zaokrouhlování čísel do na stovky a tisíce
Je určena pro děti, které nemají ve své rodině dobrou péči a výchovu.
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_01_Náhradní rodinná péče
Erich Maria Remarque VY_12_INOVACE_Rů_I_36
VY_32_INOVACE_Lul_I_01 Velká Morava
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_DĚJEPIS
Zhodnocení období 2005 – 2008 v oblasti školství a sportu
VY_32_INOVACE_Lul_II_05 Transporty, židovská samospráva a kulturní život Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP.
VY_32_INOVACE_Pel_I_06 Výrazy – postupné vytýkání
Poznámky z pohledu rodiny Ing. arch. Jan Florian
OSVĚTIM.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Dějiny ČR Marie Terezie - osvícená panovnice
Jazyk a jazyková komunikace
VY_32_INOVACE_Jir_I-21 Pavel Kohout Název projektu: OP VK
Prorodinné aktivity Olomouckého kraje
VY_32_INOVACE_Mil_II_11 Obvod čtverce
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 08 Dějepis _9.ročník_16
Pracovní stáž Malta 2019.
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_Lul_II_04 Děti a mládež v ghettu Název projektu: OP VK 1.4.72038519 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.2952 OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Autor materiálu: Leona Lukašíková

Děti a mládež v ghettu

Děti a mládež v ghettu Děti v ghettu Péče o děti a mládež Nejmenší vězni Zpět na Velká Pevnost

Zpět na Děti a mládež v ghettu Děti v ghettu V ghettu se nacházely všechny věkové kategorie Děti byly skupinou nejvíce citlivou a bezbrannou Do ghetta přicházeli se svou rodinou – v ghettu se však museli odloučit Všichni dospělí do 60-ti let museli pracovat Muselo se vymyslet něco pro děti Postupně bylo do Terezína deportováno 10 tis. dětí do 15-ti let Děti byly sdružovány do místností, ve kterým se jim věnovali vězni- vychovatelé (např. Valter Eisinger, Egon Redlich) Budovám, kde byly ubytované děti se říkalo heimy- domovy (L 417, L 410 a L 414 a další domy) Vznikaly tak Kinderheimy, Jugendheimy či Mädchenheimy pro děti a mládež Zde bylo přítomno asi 60% z přítomných dětí http://www.ikaros.cz/images/201103/bicak3.jpg# Zpět na Děti a mládež v ghettu

Zpět na Děti a mládež v ghettu Péče o děti a mládež Židovská samospráva měla za úkol také péči o děti a mládež – Jugendfürsorge V čele stál Egon Redlich, jehož velkou oporou byl Fredy Hirsh Vychovatelé- většinou mladí lidé - spolupracovali s Egonem a Fredym - věnovali se dětem bez nároku na jakékoliv výhody - dětem se maximálně věnovali Časem vedoucí oddělení vymohli dětskou kuchyni a sportoviště Děti byly heimech vychovávány a vzdělávány Bylo dovoleno zpívat a malovat, ale děti chtěli víc (číst, počítat, vymýšlet, tvořit a soutěžit) Vychovatelé měli schválený program dne, ve kterém se však našlo místo pro vyprávění dějin, zeměpisu nebo procvičování mluvnice a slovíček Děti byly vedeny k samostatnosti, pořádku, ohleduplnosti a přátelskému přístupu ke spoluvězňům Hrozbou byly transporty na Východ – pro děti téměř jistá smrt Z tisíců odtransportovaných dětí se vrátilo z Východu jen přes dvě stě Zpět na Děti a mládež v ghettu

Zpět na Děti a mládež v ghettu Nejmenší vězni Nejmenší vězni- nanejvýš devítiletí Do ghetta přicházeli z protektorátu, Německa, Holandska a dalších zemí Jejich životní podmínky se měnily, ale i přes velkou snahu dospělých byly těžko snesitelné Nejmenší děti vyrůstaly postupně v domově pro kojence, poté pro batolata V těchto zařízeních se o ně starali vězni- lékaři Matky těchto dětí byly ubytovány v sousedství- aby jim mohly být na blízku Ne všechny děti tam však měly rodiče Mnoho dětí osiřelo – některých se vězeňkyně ujímaly a dělali jim adoptivní matky – děti se necítily tak osamocené a bezbranné Všední život dětí se snažili vychovatelé vyplnit hrami a jednoduchou výukou Každodenně do ní však zasahovaly infekční nemoci a transporty, které se nevyhýbaly ani nejmenším Děti měly šanci na přežití pouze tehdy, když zůstali po celou válku v ghettu Zpět na Děti a mládež v ghettu

Zdroje: www.wikipedia.cz Vzdělávací semináře v Terezíně v letech 2004-2012 Vzdělávací a informační bulletin vzdělávacího oddělení památníku Terezín z let 2004-2011

Datum vytvoření: 6.1.2012 Ročník, pro který je materiál určen: devátý Předmět: Dějepis Anotace: Materiál slouží k utvoření si představy o životě dětí a mládeže v bývalém ghettu v Terezíně