ŽEHLIČKA. ŽEHLIČKA ÚVOD je zařízení sloužící k žehlení, čili vyhlazování tkaniny pomocí vysoké teploty a tlaku. Spotřebič není určený osobám (včetně.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Žárovka vs. Úsporná zářivka
Advertisements

Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Únor 2012
Výkon elektrického proudu
TZ 21 – navrhování otopných soustav
Rozvodná elektrická síť
Změny teploty těles tepelnou výměnou
Tento soubor už se neudržuje.
III. Stacionární elektrické pole, vedení el. proudu v látkách
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
Průřez vedení Ing. Jaroslav Bernkopf Průřez vedení
Vypařování (Učebnice strana 82 – 83)
Zahřívání vodiče při průchodu
Demontované panely elektrických spotřebičů
Tato prezentace byla vytvořena
Úpravy krmiv.
Vývoj člověka Lidé i jejich život na Zemi se postupně mění, vyvíjejí se. Gorila Gorila je jedním z lidoopů, který žije volně v některých pralesích. U nás.
Poznámka: Text, jenž se nachází u každého snímku v poznámkách, by měl být při prezentaci zmíněn ústně.
Aleš Baťha Veronika Kohoutová Etela Kouklíková Monika Vančurová
Fyzika 6.ročník ZŠ Látky a tělesa Stavba látek Creation IP&RK.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
PCR. Polymerase chain reaction PCR Je technika, která umožňuje v krátkém času namnožit daný kus DNA bez pomoci buněk užívá se, pokud je DNA velmi malé.
Teplotní roztažnost pevných látek
Chemická vazba v látkách III
Elektrické spotřebiče
Tato prezentace byla vytvořena
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorBc. Magda Sudková Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky.
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
Při přemístění částic s nábojem Q ve vnější části obvodu z jedné svorky zdroje na druhou vykonají síly elektrického pole práci W. Elektrická práce ve.
Práce, výkon Energie Teplo Poznej fyzika
VY_V/2_INOVACE_05_Příklady elektráren
Ionizační energie.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Masarykova univerzita v Brně Pedagogická fakulta KATEDRA TECHNICKÉ A INFORMAČNÍ VÝCHOVY Cvičení z techniky a technického vzdělávání II. Žehlička Vypracoval:
Měrná tepelná kapacita © Petr Špína 2011 foto
Stavba látek.
Automatizační technika
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_21_VLASTNOSTI LÁTEK (2.ČÁST) TÉMA: VLASTNOSTI LÁTEK (2.ČÁST)
Elektrárny Zbožíznalství 1. ročník Elektrárny - rozeznáváme: 1. tepelné elektrárny 2. vodní elektrárny 3. jaderné elektrárny.
ŽEHLENÍ VY_32_INOVACE_2C_08 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Práce v domácnosti Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny.
P ř íkon a energie elektrického proudu.  elektrický proud má tepelné účinky  topná spirála – el. sporák, žehlička, fén, varná konvice apod. – využívají.
Vedení elektrického proudu v látkách. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: F6/18 Předmět: Fyzika Ročník: 6. Jméno.
Tepelná výměna vedením Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
ELEKTROTECHNOLOGIE ODPOROVÉ MATERIÁLY.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_10 Název materiáluVypařování.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav AUTOR: Jana Valášková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 13 _FYZIKA TÉMA: Elektrárny – typy elektráren ČÍSLO PROJEKTU:cz.1.07/1.4.00/
ESZS Regulace TE.
Struktura látek (pevných, kapalných a plynných)
PRP – PARNÍ CENTRUM IRON VISION
Test – (řešení) 1) Vodní pára je v tomto stroji pracovní látka.
Tefal parní generátor Effectis Easy GV6770
Tefal parní generátor Actis GV6350E1
Žehlička na vlasy. Žehlička na vlasy ÚVOD Je nástroj převážně využívaný ženami na zkrášlení na zkrášlení jejich vlasů )‏ Využívá se na narovnání vlasů.
Termika VY_32_INOVACE_05-52 Ročník: Vzdělávací oblast:
PRB – PARNÍ CENTRUM IRON VISION
PRB 2500B 011 – PARNÍ CENTRUM IRON VISION
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Převody minuty, stupně. Převody minuty, stupně.
Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Test – (řešení) 1) Vodní pára je v tomto stroji pracovní látka.
E1 Regulace TE.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Výkon elektrického proudu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Fyzika 6.ročník ZŠ Látky a tělesa Stavba látek Creation IP&RK.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
CSWS40 464TDR/2-S Předem plněná automatická pračka se sušičkou SLIM Smart Technologie Smart Touch, pára, rychlé cykly 14, 30, 44 a 59 min, digitální dotykový.
E1 Přednáška č.4 Tepelný výpočet RC oběhu
Rowenta napařovací žehlička Focus Ref. č.: DW5122
Transkript prezentace:

ŽEHLIČKA

ÚVOD je zařízení sloužící k žehlení, čili vyhlazování tkaniny pomocí vysoké teploty a tlaku. Spotřebič není určený osobám (včetně dětí) se sníženou fyzickou nebo smyslovou vlastností Cena se pohybuje od 500 až výše

HISTORIE Zpočátku se prádlo lisovalo nebo válečkovalo v 15. století se objevila horká žehlička. V minulosti žehlička vypadala jako hlazený kovový blok s držadlem. Po ohřátí např. na plotně kuchyňských kamen umožňovala tepelná setrvačnost kovového bloku udržet po několik minut dostatečnou teplotu, aby se dalo žehlit. Po vystydnutí bylo třeba žehličku položit na plotnu a nechat znovu zahřát. Zdokonalením žehličky byla konstrukce, kdy se na „chodidlo“ umístilo malé ohniště na dřevěné uhlí, kde bylo možné vložit několik rozžhavených uhlíků, které udržovaly vysokou teplotu žehličky, aniž by bylo nutné ji každou chvíli odstavovat na horkou plotnu. Další alternativou byly žehličky, kde se topilo lihem

Ve 20. století se rozšířily žehličky, kde byla uvnitř elektricky zahřívaná spirála s příkonem několika set wattů a která byla napájena z elektrické sítě domovního rozvodu. První elektrické žehličky se objevily v 90. letech 19. století. Později se do žehličky přidal termoregulátor, který umožňuje udržet požadovanou teplotu s přesností na několik stupňů Celsia, a kromě toho se v žehličce objevila i zvlhčovací zařízení (napařovací žehlička).

PRINCIP Žehlení působí tak, že se vlivem teploty uvolňují vazby v molekulách polymeru tvořících vlákna tkaniny. Když jsou vlákna horká, pod tlakem žehličky se narovnávají a po ochlazení si uchovávají svůj tvar. U některých látek jako např. bavlna je potřeba též použít vodu.

DRUHY ŽEHLIČEK Napařovací –ušetříme si námahu a dosáhneme i lepších výsledků Cestovní – jsou typické svou skladností a malou velikostí, jsou určeny pro nárazové žehlení Suché – jsou u nás služebně nejstarší, dosud dosti oblíbené a nejjednodušší. Žehlička s parním regulátorem – u těchto žehliček je proud páry stálý a tlak páry je opravdu vysoký

Žehlička s parním generátorem Stará žehlička http://ts2.mm.bing.net/images/t humbnail.aspx?q=4933255900 692609&id=0d94eb07bf2b125 57bb682e48e216775 Suchá žehlička http://ts1.mm.bing.net/images/thumbnail.aspx?q=49 34694702154504&id=eb1c4ab99c8b01772b8c14afa 2389803 Žehlička s parním generátorem http://www.biela- technika.sk/userdata/product/01097/img0.jpg