Ledovce v Africe a Oceánii

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hydrosféra.
Advertisements

IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6- podnebi_CR
Podnebí Afriky.
Hl. město: Wellington Rozloha: km 2 Nejvyšší bod: Mount Cook (3754m n. m.) Počet obyvatel: Nový Zéland je stát v jihozápadní části Tichého.
Vertikální členitost Vy_32_inovace_Zeměpis
Nový Zéland Ondřej Gróf.
Antarktida Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_053 Vzdělání
Vodstvo Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_044.
Rozmanitost podmínek života na zemi
NEW ZEALAND JIŽNÍ OSTROV.
LEDOVCE Odhaduje se, že více jak desetina zemského povrchu tj. asi km2, je neustále pokryta ledem. Led je ve skutečnosti největší světovou rezervou.
Počítačová prezentace
Modelační činnost ledovce
Evropská nej... Jakub Drahokoupil.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Afrika - povrch Afrika je třetím největším světadílem, je považovaná za kolébku lidstva. Zde byly nalezeny nejstarší kosterní.
Oteplování a vliv na flóru Země
PŮSOBENÍ LEDOVCŮ A LEDU
Povrch Afriky.
Chile je přímořský stát na jihozápadě Jižní Ameriky, omývaný na západě a jihu Tichým oceánem. Pevninskou hranici má na severu s Peru, na severovýchodě.
POČASÍ.
Největší alpský ledovec
Ledovce Jan Dušek.
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Informace a fotografie
AFRIKA.
Radek Šiška and Miloslav Macůrek
AMERIKA poloha, rozloha, členění
Nový Zéland.
Zeměpisná síť III. Jan Dušek.
Jezero Titicaca Šárka Baranovská
Globální oteplování VY_32_INOVACE_ 09 Globální oteplování.
PODNEBÍ AMERIKY A Kliknutím na obrázky spustíte video – hurikány a tornáda.
Přírodní podmínky Evropy
Rg austrálie – úvod a přírodní podmínky
Základní údaje Oficiální název : Republic of Kenya
Nový Zéland Obr. 1: Nový Zéland
Fotografie od Yair Moreshet Canadian Rockies Kanadské Skalnaté hory - jedna ze sedmi hlavních částí tohoto pohoří. Nachází se zcela v Kanadě na území.
Střední Afrika Autor: Mgr. Marian Solčanský
Východní Afrika Autor: Mgr. Marian Solčanský
Oceánie – Cookovy ostrovy
AFRIKA.  Druhý největší kontinent  Cca 1 mld. Obyvatel – 15%  54 států  Z větší části je obklopena oceány  Středozemní moře - odděluje Afriku od.
Podnebí v ČR. Česká republika leží na severní polokouli v mírném pásu střídání 4.ročních období ČR leží ve středu Evropy, na rozhraní oceánského a pevninského.
Podnebí, podnebné pásy.
RAKOUSKO CHARAKTERISTIKA Hlavní město: Vídeň Hlavní město: Vídeň Rozloha: km ² Rozloha: km ² Počet obyvatel: Počet obyvatel:
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – podpovrchovou – vodou v atmosféře – vodou v živých organismech.
Afrika je třetí největší kontinent. Má rozlohu km², což představuje 20,3 % celkového povrchu souše na Zemi. Afrika má více než 960 miliónů.
Kanada Hlavní město: Ottawa Hlavní městoOttawa Rozloha: km² (2. na světě) z toho 8,92 % vodní plochy Rozloha2. na světě Nejvyšší bod: Mount.
Ledovce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Ledovce Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ANTARKTIDA.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
GEOLOGICKÉ PŮSOBENÍ LEDOVCŮ
19. POVRCH AFRIKA VY_32_INOVACE_12_Z5
Uhádněte, ve kterých horách lyžař lyžuje dříve, než dorazí do cíle.
Globální oteplování Vypracoval: Adam Čada
VY_32_INOVACE_19_22_Podnebí evropy
Fakta o klimatických změnách
ZEMĚPIS – KRAJINA, VÝŠKOVÁ STUPŇOVITOST
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Chilská republika Dostupné z :
Divy Afriky.
Téma hodiny: Nový Zéland
Povrch Afriky.
PODNEBÍ.
Oceány.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jalovcová Pavla. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Transkript prezentace:

Ledovce v Africe a Oceánii Jiří Hladík, Richard Bystřický 3. ročník, humánní geografie

RUWENZORI

Ruwenzori Mezi Albertovým jez. a jezerem Rutanzige Vyzdvižená hrana krystalinika Ledovec objeven před 100 lety Mount Stanley (5109m)

Stanley www.rwenzori.com

Stanley www.rwenzori.com

Ruwenzori postupné oteplování od roku 1960, a to zhruba o půl stupně za 10 let. 1987-2003 plocha led. zmenšena na polovinu 3 vrcholy pokryty ledovcem (dříve 6) 0,5 -1,5 km2 Dr. Richard Taylor of University College London (dopad na biodiverzitu)

Kdy zmizí? Do roku 2025 Některé odhady již do roku 2020

RUWENZORI

Kilimandžáro Severovýchod Tanzanie při hranici s Keňou Tři vrcholy – Kibo (Uhuru), Mawenzi a Shira Vrchol přitahuje denně v průměru 58 turistů

2004

Kilimadžáro Od 1912 – 85(82) % ledovce zmizelo Od 2000 – objem se zmenšil o 26 % 1989 – 2007 – průměrně 2,5 % za rok Lonnie Thompson (Ohio, 20 let výzkumu) Poslední roky velmi prudké tání

Kdy zmizí? Thompson za 12-13 let Nejprve odhady do roku 2020 Podle posledního trendu již za pár let: 2017 Thompson za 12-13 let

Mount Kenya Rozrušený vulkanický masiv Nejvyšší vrchol – Batian (5 199m) Lewisův ledovec „tropické ledovce“

Mount Kenya Za méně než 30 let V posledních 20 letech pár ledovců zmizelo 1900 – 1,6 km2 1980s – 0,7 km2 Dnes – cca 0,4 km2 Kdy zmizí: Za méně než 30 let

World Glacier Monitoring Service, Zurich, Switzerland

Oceánie Ledovce pouze na Novém Zélandu Ledovce ztratily za posledních 100 let 50-60% objemu 90. léta – lokální přebytek srážek

Severní ostrov Ruapehu 2797 m n.m. Mount Taranaki/Egmont 2518 m n.m. Stratovulkány s téměř celoroční sněhovou pokrývkou na vrcholech, ale ledovce zde nenajdeme

Jižní ostrov Velké množství ledovců Pohoří Southern Alps

Aoraki/Mt. Cook 3754 m n.m. Obklopen čtyřmi hlavními ledovci – Tasmanův, Murchisonův, Hookerův a Muellerův Celkem je v NP Mt.Cook 72 ledovců

Mueller

Murchison Hooker

Tasmanův ledovec Spodní hranice 730 m n.m. Zkracuje se o 180 m ročně! Spodní část ledovce ponořena Nyní 23 km, 2030 odhad 13 km Očekávané ztráty až 800 m za rok

Franz Josef and Fox Glaciers Unikátní ledovce sestupující do nadmořské výšky pod 300 m Na západních svazích Jižních Alp s více srážkami -> rostou, dle odhadů ale ztratí 38% objemu do roku 2100 Franz Josef – 12 km dlouhý Fox – 13 km dlouhý

Franz Josef

Fox

Zdroje www.gnosis9.net www.kilimanjaro.cz www.rwenzori.com www.news.nationalgeographic.com www.time.com www.pnas.org www.ekomonitor.cz

Děkujeme za pozornost