Vytvoření databázového dotazu z více tabulek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ I. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Advertisements

Školení MS Word 2007 pro začátečníky RNDr. Milan Zmátlo MěÚ Třebíč, říjen 2011 Vzdělávání v eGON centru Třebíč Tento.
CorelDRAW – dodatky (19). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Ekonomika DAŇ DĚDICKÁ A DAROVACÍ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Tabulkový procesor Formuláře – interaktivní prvky v Excelu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického.
Pořízení dat Databázové funkce Řazení Filtrování Souhrny Kontingenční tabulky Kontingenční grafy.
Zoner Photo Studio, Histogram (7). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Vytváření tabulek MS Access (4). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Klíčová slova z Demusu přímo do EXIF hlaviček digitálních fotografií? RNDr. Marie Kocinová
Občanská společnost, participace občanů na politickém životě Demokratický právní stát.
Zoner Photo Studio – Editor I. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
E K O N O M I K A Soustava veřejných příjmů. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Univerzita třetího věku kurz Znalci Databáze 2.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vladimír.
Tabulátory (20). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
FINANČNÍ GRAMOTNOST POPIS FUNKCÍ CENTRÁLNÍ BANKY.
Záhlaví a zápatí, Makro Tabulkový procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického portálu.
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_12_16_Excel. Excel Tabulkový procesor pro vytváření tabulek a grafů Pochází z kancelářského balíku Microsoft Office Nejčastěji.
Vytvoření sestavy Access (14). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
HTML (I) (2). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Vytvoření jednoduchého databázového dotazu Access (7)
Inf Vizualizace dat a tvorba grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_036.ICT.34 Tvorba webových stránek – databáze úvod.
Vytvoření rozevíratelného pole Access (13). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Kritéria dotazů II Access (10). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Databáze © Mgr. Petr Loskot
Úvod do databází MS Access (1).
VY_32_INOVACE_9_7_MS Excel-vzorce
Spuštění programu (10).
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Tvorba jednoduché tabulky - rozvrh
Trigonometrie (1) (19).
Algoritmizace - opakování
Algoritmizace - opakování
TIPY A RADY PRO PRÁCI S DATABÁZÍ SCOPUS
CorelDRAW - dokument.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Propojení tabulek Access (6).
Zvuky hudebních nástrojů
Inf Tabulkový procesor - formátování
Databáze MS ACCESS 2010.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
CorelDRAW – základní objekty
Vkládání dat MS Access (5).
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Vytvoření formuláře Access (11).
Název projektu: Od rozvoje znalostí k inovacím
Informační a komunikační technologie
Funkce kotangens (11).
Teorie Informace, signál
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Počítačová cvičení z předmětu Datové sklady
Microsoft Office Access
Corel PHOTO-PAINT Úloha 3 Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová
EBSCO PhDr. Ivana Reznerová
Malujeme vodovkami vnímání.
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
A5M33IZS – Informační a znalostní systémy
Vůle, vytrvalost, city a jejich projevy
Přednáška 6 SQL – spojení tabulek.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno,
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ŠKOLY ZAPOJENÉ DO PROJEKTU MOV
Informatika – Základní operace s buňkami
Hudební nástroje vnímání.
Transkript prezentace:

Vytvoření databázového dotazu z více tabulek Access (8)

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/34.0745 OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské Lázně, Obchodní 282 Tento projekt je financován Evropskou unií – Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Autor: Mgr. Josef Kulhavý Předmět: Informační technologie

Obsah 1 Co je to dotaz? 2 Dotazy v MS Access 3 1. krok: Vytvořit dotaz 4 2. krok: Vybrat sloupce 5 3. krok: Typ a pojmenování dotazu 6 Okno návrhu dotazu 7 4. krok: Doplnění kritérií 8 5. krok: Zobrazení výsledku dotazu 9 Kopírování dotazů 10 Dotaz spojující více tabulek v SQL

Co je to dotaz? Dotaz Výhody: Příkaz, který je položen databázi 1 Dotaz Příkaz, který je položen databázi Databáze odpoví daty (sloupce a řádky) Potřebná znalost SQL jazyka Výhody: Získám jen ty sloupce, které potřebuji Získám jen ty řádky, které chci Dokáže spojit výsledek z více tabulek do jedné

Dotazy v MS Access Nutné předpoklady 2 Nutné předpoklady Správně vytvořené relace mezi tabulkami V tabulkách musí být zadány cizí klíče Definování sloupců v dotazu (pomocí průvodce) Doplnění kritérií Spojení tabulek v dotazu je výhodné tehdy, pokud chci získat tabulku s úplnými údaji (např. s názvem vydavatele), nikoli pouze čísla (cizí klíče)

1. krok: Vytvořit dotaz 3 Nejsnadnější: vytvořit dotaz pomocí průvodce: Průvodce dotazem  Průvodce jednoduchým dotazem

2. krok: Vybrat sloupce 4 Vybíráme různé tabulky a z nich odpovídající sloupce  nutno znát strukturu tabulek v databázi

3. krok: Typ a pojmenování dotazu 5 Budeme se zabývat podrobnými dotazy

Okno návrhu dotazu 6 Okno se všemi sloupci všech tabulek spolu s relacemi Sloupce tabulek vybraných v dotazu

4. krok: Doplnění kritérií 7 V dotazech již nemusíme pracovat s cizími klíči (čísly), ale přímo s názvy z podružné tabulky

5. krok: Zobrazení výsledku dotazu 8 Jedna z výhod dotazů: ve výsledku vidíme plný záznam, nikoli čísla

Kopírování dotazů 9 Dotazy lze kopírovat a zkopírované dotazy jednoduše pozměňovat Kopírovat  Vložit

Dotaz spojující více tabulek v SQL 10 SELECT knihy.nazev, autor, pocet_stran, zarazeni, popis, poskozena, vydavatele.vydavatel, mesto FROM vydavatelé JOIN knihy ON vydavatele.id = knihy.vydavatel WHERE vydavatelé.vydavatel = „Albatros“ ORDER BY knihy.nazev; Dotaz v jazyce SQL lze kdykoliv zobrazit pomocí rozevíracího tlačítka u první ikony vlevo v panelu nástrojů

Použité zdroje ---