Jméno autora Mgr. Vojtěch John Datum vytvoření Březen 2013 Ročník 6.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyzika 7. ročník Tlak, tlaková síla Anotace
Advertisements

Deformační účinky síly
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Březen 2012
7. ročník Tlak, tlaková síla
Výpočet tlakové síly ze známého tlaku a obsahu plochy
Mechanika tekutin Kapalin Plynů Tekutost
Digitální učební materiál
Tlak v praxi (Učebnice strana 89 – 90)
TLAKOVÁ SÍLA. TLAK aneb Proč mají tanky pásy? PaedDr. Jozef Beňuška
Deformační účinky síly
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _644 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Petr s Pavlem byli na lyžařském výcviku. Oba si pěkně zalyžovali a navíc měli hezké počasí. Sjezdovky byly upravené a mimo ně bylo až 60 cm sněhu. Však.
CZ.1.07/1.4.00/ EU III/2 ČP – F FYZIKA VII.A INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁNÍ.
Vypočítej 1. Hmotnost tanku je 38 t. Celková styková plocha pásů se zemí je 490 dm2. Jaký tlak způsobuje tank na vodorovnou plochu? 2. Jaký tlak způsobuje.
Veličina popisující vztah mezi silou a plochou, na kterou síla působí.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Autor: Mgr. Barbora Pivodová
Deformační účinky síly Tlak, tlaková síla
Výpočet tlakové síly ze známého tlaku a obsahu plochy
V této kapitole se dozvíme více o deformačních účincích sil
Deformační účinky síly Tlak v praxi. Jaké otázky si zodpovíme? Jaký je rozdíl mezi tlakem a silou? Je vůbec nějaký? Jaký je rozdíl mezi tlakem a silou?
DEFORMAČNÍ ÚČINKY SÍLY
Deformační účinky síly
Shrnutí učiva IV Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č.materiáluVY_32_INOVACE_475.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _614 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
f – sekunda yveta ančincová
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _660 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Tlak Definice tlaku Příklady Výpočet.
Název materiálu: TLAK – výklad učiva.
Fyzika 7.ročník ZŠ Tlak,Tlaková síla Creation IP&RK.
Shrnutí učiva IV Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Mechanika II. Tlak VY_32_INOVACE_ Tlak v tekutinách Kapaliny a plyny nazýváme společným názvem tekutiny. Tlak je fyzikální veličina, která popisuje.
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
V této kapitole se dozvíme více o deformačních účincích sil
Rovnováha dvou sil (Učebnice strana 43 – 45)
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Tlak
Procvičování znalostí z tlaku a tlakové síly. Žákům jsou nabídnuty 4 příklady v časovém limitu 3 minut. Kliknutím na list se spustí start časového limitu.
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Skládání a rozkládání sil Číslo DUM: III/2/FY/2/1/17 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62 AUTOR: Gábina Průšová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_FY7_TLAK_PRIKLADY TÉMA: Tlak a tlaková síla – příklady DATUM: prosinec.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k závěrečnému celkovému opakování učiva. Slouží k prověření znalostí. Tlak, tlaková síla, hydrostatický.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 7.ROČNÍK.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1.Co se děje? Když se potápěč potápí do stále větší hloubky?
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Tlak – odvozená veličina SI Předmět: Fyzika Autor: Mgr. Ivana Šnáblová Cílová skupina: 7. ročník základní.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Milada Zetelová NÁZEV: VY_52_INOVACE_17_FYZIKÁLNÍ VELIČINY TEMA:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: RNDr. Ivana Bělohradová NÁZEV: VY_52_INOVACE_01_F+Z_04.
DUM:VY_32_INOVACE_VIII_3_17 Hydrostatický tlak Šablona číslo: VIII.Sada číslo: 3.Pořadové číslo DUM:17. Autor:Mgr. Milan Žižka Název školyZákladní škola.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Tlak v praxi Číslo DUM: III/2/FY/2/1/20 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální veličiny.
Jméno autora Mgr. Vojtěch John Datum vytvoření Leden Ročník 6.
Hydraulická zařízení – řešení úloh
Gravitace, působení a měření
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.52_Hydrostaticky_tlak Datum:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Tlak
Jméno autora Mgr. Vojtěch John Datum vytvoření Září 2012 Ročník 6.
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_41_AZ- kvíz
Jméno autora Mgr. Vojtěch John Datum vytvoření Listopad 2012 Ročník 6.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Skládání a rozkládání sil
Jméno autora Mgr. Vojtěch John Datum vytvoření Listopad 2012 Ročník 6.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Ing. Michaela Štainbruchová
Jednotka síly. Gravitační síla. Vypracoval: Lukáš Karlík
Tlak Když stlačíme kuličku z plastelíny, zdeformuje se. Podobně se deformuje měkká hlína, když po ní šlapeme nebo hliníková lžička, když ji ohýbáme. V.
Jméno autora Mgr. Vojtěch John Datum vytvoření Březen Ročník 6.
Hydrostatický tlak Hydrostatický tlak je tlak v kapalině způsobený tíhovou silou Značíme jej ph Jednotkou je 1 Pa (Pascal), je to stejná jednotka, jako.
Jméno autora Mgr. Vojtěch John Datum vytvoření Září 2012 Ročník 6.
Transkript prezentace:

Jméno autora Mgr. Vojtěch John Datum vytvoření Březen 2013 Ročník 6. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Přírodní vědy   Fyzika (DUM 33) Tlak Téma – název učebního materiálu Anotace Prezentace je určena pro žáky 6. ročníku ZŠ praktické. Žáci podle prezentace a vlastních zkušeností zkouší, co je to tlak, jak působí, v jakých jednotkách se měří, jak tlak ovlivňujeme. Na závěr si zkusí nabyté vědomosti použít při řešení otázek. Vyobrazení  klipart, verze Windows XP učebnice : Macháček, Martin, Fyzika 1. část, Septima, Praha 2008

T L A K Co je to tlak? Tužka i noha na obrázcích působí stejnou silou. Proč se jednou proboří méně a podruhé více?

T L A K Na lyžích váha působí na větší plochu, než samotná noha. Tupý konec tužky působí na větší plochu, než její špička.

Tlak je síla rozložená na plochu. Co jsme zjistili? Co je to tedy tlak? Tlak je síla rozložená na plochu. Síla rozložená na velkou plochu způsobí malý tlak. Stejná síla soustředěná na malou plochu způsobí velký tlak.

Jak vypočítáme tlak? Tlak vypočítáme tak, že vydělíme sílu velikostí plochy. Co to znamená? Jednotkou tlaku je jeden paskal (značíme 1 Pa). Jeden paskal je síla 1N působící na plochu 1m2. Pamatujeme si? Jak velká je síla 1N? 1N je síla, jakou působí na ruku hmotnost 10 dag.

Proto se používají mnohem větší jednotky. Tlak 1 Pa je velmi malý. Proto se používají mnohem větší jednotky. Kolik je to? 1 kilopaskal (kPa) = 5 000 Pa 1 megapaskal (Mpa) = 1 000 Pa (takovým tlakem přibližně působí pytel cementu) 1 000 000 Pa

Co působí tlak? Velký tlak působí velké promáčknutí. Malý tlak působí malé promáčknutí.

Kdy chceme tlak zvětšovat a kdy zmenšovat? Tlak zvětšujeme tam, Tlak zmenšujeme tam, kde chceme velké promáčknutí, přeříznutí nebo propíchnutí kde nechceme velké promáčknutí, přeříznutí nebo propíchnutí

Pro chytré hlavy Proč se tank na poli neproboří? Proč brousíme nůž? otázka odpověď Proč se tank na poli neproboří? Proč brousíme nůž? Proč mají nákladní auta mnoho širokých kol? Protože se jeho váha rozkládá na plochu pásů. aby ostří mělo malou plochu a snadno prořízlo maso. Aby nepůsobila na silnici příliš velkým tlakem a nepromáčkla ji.