Parelli Natural Horsemanship

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

pro společnost Chodura
Režim práce s mladým koněm
HYGIENA PRÁCE U POČÍTAČE
Fyzioterapie u SMA zásady cvičení osob s SMA poznatky z praxe
PŘIROZENÁ KOMUNIKACE S KOŇMI
Schopnost zvířat léčit
Výuková podpora pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami
Strečink Je možné provádět denně před i okamžitě po tréninku nejméně však 3x týdně nejlépe 2-3 hodiny po posledním tréninku dne (svaly již nejsou tak zakyselené.
ÚMYSLNÁ HRA RUKOU Pravidlo 12
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
Herní systémy Zásadní způsoby vedení hry celého družstva v útoku a v obraně, s předem vymezenými úkoly jednotlivcům, skupinám hráčů i celému družstvu po.
Konference Jihlava mluví o vzd ě lávání a Montessori pedagogice 2014 Montessori na 1. stupni ZŠ – zkušenosti z praxe.
Newtonovy pohybové zákony
Projekt Kreativní města Future City Game Snímek 2 „Rozvoj města stojí na pomezí řádu a chaosu. Nemá žádný počátek ani konec. Rozvoj města je.
ZÁKON PŘITAŽLIVOSTI A VZTAHY
Režim dne.
VY_32_INOVACE_TMM BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Zásady pozorování a vyjednávání
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Psychologie Mgr. Milan Šimek
Řešení konfliktů. Vyjednávání.
Motivace k pracovnímu výkonu Září 2007 PhDr. Eduard Entler.
Zásady v tréninkové přípravě mládeže Licence B
Etologie koní.
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
Systematika fotbalu.
Metodický postup Držení náčiní, chůze a běh s náčiním
Břišní tanec * Ačkoliv si lidé v dnešní době myslí, že se jedná o svůdný tanec, jehož cílem je pobavit muže, ve skutečnosti bylo mužům dovoleno sledovat.
Stres Petr Machala. anglicky stress = napětí, namáhání, tlak jedinec je vystaven mimořádným podmínkám následné obranné reakce mají za cíl zachování vnitřní.
Orientece v prostoru Romana Straussová Využití struktury u dětí s PAS.
Použití EEG jednoduchá, levná, neinvazivní metoda použití pří výzkumu a diagnostice funkce mozku krátkodobá ambulantní vyšetření (20 – 30 minut), ale i.
Prezentace pro borce Trenéři: Kulatka, Kain FK Brandýs-Boleslav roč FK Brandýs-Boleslav roč Březen 2010.
SQUASH „uzavřený sport“
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
ZÁSADY KRESLENÍ.
Tvořivost ve hře a tréninku
1 Změna – naše příležitost k úspěchu Obsah: 1.Úvod 2.Srdce změny – změna chování lidí 3.Osm kroků procesu změny podle Kottera 4.Závěr 5.Otázky k zamyšlení.
Nedbalová MartinaDubová KateřinaNedbalová MartinaDubová Kateřina.
Artefiletika Prezentace artefiletiky – metodický list č. 5 Obraz mého jména Zpracovala dne Mgr. Andrea Költö Možnosti využití artefiletiky.
OBSAH SEMINÁŘE Č.2 : Rozbor sledované pohybové jednotky
HIPOTERAPIE A CANISTERAPIE
DIDAKTIKA LYŽOVÁNÍ.
Vizuálně motorické komunikační systémy SP
1 Úloha vůdců, úloha vůdcovství -Poznat a dělat správné věci -Definovat vize -Ukazovat cestu, jak vizi realizovat.
DRAMATERAPIE VY_52_INOVACE_ února 2014
Příprava schůzky zájmového útvaru Seminární práce z předmětu Metodiky zájmových činností I.
Znamená zvedání a přenášení věcí pomocí vašich rukou nebo fyzické námahy Je třeba se naučit správnému zvedání a přenášení věcí jako prevence úrazů a zranění.
Učení podmiňováním Učení pokusem a omylem Učení programováním
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 INDIACA.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Margita Urbanová Název šablony VY_32_INOVACE OV Název DUMuOV H Stupeň a typ vzděláváníStřední.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Margita Urbanová Název šablony VY_32_INOVACE OV Název DUMuOV H Stupeň a typ vzděláváníVýcvik.
Výchovné metody Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 12.října 2012.
Dětství, puberta, dospělost Prezentaci vytvořil Jiří Nezbeda.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Pro 2. st. ZŠ, SŠ Jitka Králíková. Sem-tam – 3 min  Přemístění z jedné strany tělocvičny na druhou s různými obměnami: ◦ Skoky po 2 nohách, po 1 noze.
Organizační formy práce v tělesné výchově
POPIS Mgr. Michal Oblouk.
Artefiletika Prezentace artefiletiky – metodický list č. 5 Obraz mého jména Zpracovala dne Mgr. Andrea Költö Možnosti využití artefiletiky.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Mimoverbální komunikace
Hodina pohybu navíc - Ragby
Šachový kroužek DDM Větrník
Cíle, vize a obsah projektu PPUČ
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
ODBORNÝ VÝCVIK – výcvik jezdce na kavaletech
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Temperament, charakter, motivace
Osobnosti zážitkové pedagogiky
Uvádění her.
Transkript prezentace:

Parelli Natural Horsemanship

Přirozené jezdectví Snaha dosáhnout u koně větší spolupráce, odvahy, atletičtější stavby těla a elegantnějšího pohybu. Kůň si udrží déle zájem o výcvik – lépe se učí. Základem je 7 her člověka s koněm. Vybavení: lano 3,7 m, 7 m, 14 m, 1,8 m, mrkvová hůlka.

Přátelská hra Cílem je ukázat koni, že mu člověk nechce ublížit – budování důvěry. Vytváření nezvyklých situací a následné uklidnění koně. Je třeba umožnit koni udělat pár kroků a dodržovat pravidelný rytmus – kůň ví, co bude následovat a není překvapen. Slouží k uklidnění koně i při ostatních hrách.

Dikobrazí hra Princip akce a reakce. Kůň je v opozici proti tlaku a cílem je, naučit ho vyhnout se tlaku tím, že povolí. Pomalu tlačit a zvyšovat tlak dokud se nepohne, pak okamžitě přestat a pohladit nebo podrbat místo tlaku. Postupně se naučí reagovat na nepatrný dotek.

Řídící hra Běžná záležitost mezi koňmi. Upevňování dominantního postavení pomocí pohledu, mimiky, postavení těla, pohybu. Následuje po dikobrazí hře a je dalším zjemněním. Kůň reaguje jen na naznačení doteku. Nezbytná je spolehlivost, trpělivost a okamžitá odměna po reakci koně (pohlazení, podrbání).

Jo-jo hra Pohyb koně dopředu a dozadu v přímé linii. Zakmitání lanem způsobí couvnutí. Pokud kůň reaguje, okamžitě přestat. Rytmické přiručkování (přitažení) lana, tak aby prokluzovalo v ruce koně přivede. Pochválit. Později reaguje na pohyb ruky, nakonec i na pohled.

Hra na kruh Není lonžování, ale duševní a fyzické cvičení. Cílem je naučit koně udržovat rytmus, dokud ho člověk nechce změnit. Prostředkem je nechat koně v klidu, dokud dělá, co chceme. Jak to změní, přivoláme ho do středu kruhu a vyšleme zpátky – je to nepohodlné. Nesmí být jednotvárná – 2 – 4 kola.

Hra do stran Zlepšování rovnováhy koně stranovými pohyby – bude lépe reagovat i na pomůcky jezdce. Využívat lano a hůlku a poslat od sebe nejdřív hlavu, potom zadek a postupně stejnoměrně celého koně. Je nutné pravidelně střídat strany.

Prostorová hra Kůň je stepní zvíře a nemá rád uzavřený prostor, prostorová hra ho odnaučí strachu. Kůň prochází mezi člověkem a ohradou v mezeře, která se postupně zužuje až na šířku koně. Je nutné dostatečně dlouhé lano, aby se kůň mohl pohybovat dopředu po překonání mezery. Cílem je procházet mezerou pomalu a v klidu. Příprava k nastupování do vozíku.

Motivace pro koně i jezdce Hry musí být příjemné. Čím dřív kůň pochopí, že udělal věc správně, tím rychleji pokračuje výcvik (pochvala, krátkodobá paměť). 4 stupně tlaku: komár, moucha, havran, orel Dobrá nálada a pozitivní myšlení člověka je předpokladem úspěchu.